Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Üzüntüden Ölmek?

Farinal

Öne çıkan mesajlar

hmm ilk araştırman gereken mutluluk durumu ile üzüntü durumu arasında beyinin salgılattığı hormonların arasındaki fark nedir. Sonra bu hormonların işlevsel özelliklerinden yola çıkarak belki birşeyler bulabilirsin. can'ın dediği gibi genel olarak vücudun direnci ile ilgili bir durum da olabilir. misal kediler sevildiği zaman vücut dirençleri artıyor onu bir yerden okumuştum (veteriner kitapçığı).
Sosyal ağlarda paylaş

Üzüntüden verem olmanın mekanizması immünsüpresyon ama nasıl olduğu hakkında fikrim yok.

Üzüntüden pat diye gidiverme ise farklı birşey olmalı. Büyük ihtimalle yüksek strese bağlı olarak sınırdaki kardiak problem, beyin anevrizması, yada biryerden emboli ile oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Sempatik Sinir Sistemi

SEMPATİK SİNİR SİSTEMi(SSS)
: Sinir sisteminin duygularla hareket eden bölümüdür. Korku, sevinç, heyecan gibi durumlarda sempatik sinir sistemi aktive olur, kan basıncı artar, kalp hızlanır ve sindirim yavaşlar. T1 de başlar L2 veya L3 te sonlanır
SEMPATİK TEPKİLER: genellikle bedensel ya da duygusal baskılarda (stres) ortaya çıkar

§ SAVAŞ ya da KAÇ tepkisi oluşur

§ Gözbebekleri genişler/büyür

§ Kalp hızlı atar, kalp kası güçlü pompalar ve kan basıncı artar

§ Dolaşımdaki kan önemli organlara çekilir, iskelet kaslarına ve kalp kaslarına daha fazla kan verilir

§ Deri terler

§ Soluk yolları genişler ve solunum hızlanır

§ Kandaki şeker seviyesi artar

§ Sindirim sistemindeki ve idrar yollarındaki sfinkterler kapanır.

§ Gelen uyarı uzun süre devam ederse sistem yükü kaldırmakta zorlanır ve sinaptik bağlantılarda ve Adrenal Bezlerde NE salgısı azalabilir/durabilir

§ Sempatomimetik etki: SSS nin tepkisini taklit eden etkidir.

Sempatolitik etki: SSS tepkisini kesen (bloke eden) etkidir.

Katekolaminler: SSS ne benzer etkiler oluşturan içten ve dıştan gelen (endojen ve eksojen) maddelerdir

Stres anında sempatik sinir sistemi etkindir. sempatik sinir sistemiyse sindirim organlarının çalışmasını falan engeller. yani stresli zamanlarda insanın kabız yada ishal olması(bağırsaklar tam çalışamadığı için), ülser yada gastrit olması(mide mukozası salgılanamadığı için), veya hazım zorlukları çekmesi çok büyük olasıdır.

aynı zamanda vücut direnci zayıflar ama o sss ile mi alakalı bilmiyorum.

buarada bu dediklerimin hepsi yalan yada çok yüzeysel de olabilir lise biyolojisiyle konuştum çünkü geçen sene öğrendiklerimizden aklımda kalanlar bunlar. verdiğim spoileri de daha kendim okumadım şimdi bi okuyim sssin etkileri tam olarak nelermiş =D
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
Ben de ickiden olucem sanirim, daha eglenceli arkadasa onu onleriyorum

sana tanju okan dan "koy koy koy koy..." isimli parcayı gonderiyorum.

konuya donersek;uzuntu ve stresin,insan vucuduna, cogu virus ve bakteriden daha cok zarar verdigi-en azından bana-klinik deneylerle kanıtlanmıstır..saat gibi calısan midem 1 ayda iflas etti.
Sosyal ağlarda paylaş

Üzüntü ile sempatik sinir sistemi arasında direk bir bağlantı var mı bilmiyorum ama sanırım tam tersini yani sempatik sinir sistemini öldürüyor olabilir. Sonuçta depresyondaysanız "savaş ya da kaç" etkisi hissetmezsiniz bir uyuşursunuz. Vücut genelindeki kan basıncını ve kalp atışlarını yavaşlatarak vücüt direncini zayıflatıyor olabilir ( extreme durumlarda tabi ). Sonuçta kan yoksa, hücreler beslenemiyorsa vucüt kendini savunamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Bize lise biyoloji hocamızın söylediğine göre alyuvar sayısını azaltarak etkinlik miktarı düşüyor uzun süreli üzüntülerde. Bu yüzden kanserli hücre yok edilmesinde ve mikropların etkisiz hale getirlmesinde de yavaşlarmalar oluşuyor.

bu yüzdendir ki halk dilinde üzüntüden kanser olmak ve üzüntüden hasta olmak tabirleri bulunur.
Sosyal ağlarda paylaş

Üzülünce "immunosupression" olur yani bağışıklık sistemi baskılanır, bu durum da biçok hastalığın olmasını kolaylaştırır, doğrudan çoğuna sebep olmaz, dolaylı sebep olur. ek olarak şu ana kadar gördüğümüz biçok hastalığın da etiyolojisinde (sebeplerinde) direk immunosupression vardı, özellikle enfeksiyon hastalıklarında.

Biçok hastalık yaşlılar bebekler ve immunosupresiflerde tehlikeli, ölümcüldür.

Yani üzüntü>hastalık olayı sadece hormonal değil.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...