Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

amerika'nın 44. devlet başkanı: barack obama

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ezici çoğunlukla seçilmiş kesin olmayan sonuçlara göre. her taraf son dakika haberi olarak veriyor. türkiye saatiyle

update 1: 06:00'da bu sonuçlar belli olmuş.
update 2: 20 ocak 2009'da işbaşı yapacakmış.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/11/081105_obama_victory.shtml
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3765876,00.html?maca=tur-rss-tur-all-1495-rdf
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3765831,00.html?maca=tur-rss-tur-all-1495-rdf
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3765732,00.html?maca=tur-rss-tur-all-1495-rdf
http://www.reuters.com/article/politicsNews/idUSTRE4A36V020081105
http://edition.cnn.com/2008/POLITICS/11/04/election.president/index.html
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=106755&cat=180&dt=2008/11/05
http://www.ntvmsnbc.com/news/464823.asp
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601073&sid=awDMOygikc1c&refer=election
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/us_elections_2008/7709978.stm

vaatleri bunlarmış deutsche welle'ye göre:

Irak’tan çekilme

1. Obama, Irak'taki askerleri belirli bir düzen içerisinde çekmeyi, bu ülkedeki ABD askerlerini, her ay 1 tugay olmak üzere tamamen çekmeyi ve Afganistan'a daha fazla asker kaydırmayı vaat etmişti. Demokratlara oy veren seçmen, bu vaadini yerine getirmesi için Obama'ya baskı yapabilecek. Ancak Obama, son gelişmeleri, özellikle ABD'nin Irak'taki varlığının son aylarda sağladığı kazanımları dikkate alarak, bu vaadini yerine getirme konusunda yavaş davranabilir.

Ekonomik teşvik paketi

2. Obama, 20 Ocak 2009'da görevini devralacak. ABD ekonomisinde halkın tüketim harcamalarının arttırılarak ekonomik durgunluğa karşı mücadele edilmesini amaçlayan "ikinci teşvik paketi" bu tarihe kadar Başkan George Bush yönetimi ve Kongre tarafından yasalaştırılmazsa, Obama ve Kongre'deki Demokratlar paketi geçirebilir.

Finans sektörüne müdahale

3. Obama, kredi krizi içerisinde bulunan ve bu yüzden Wall Street'te hisse senetlerinin zayıflamasına, halkın emeklilik fonlarının değer kaybetmesine yol açan finans sektöründe yeni düzenlemeler için muhtemelen bir dizi adım atacak.

Vergi indirimi

4. Obama, yıllık geliri 200 bin doların altında olan Amerikan vatandaşlarına vergi indirimi vaat etmişti. Bu kesim, toplam vergi mükelleflerinin yüzde 95'ini oluşturuyor. Obama, yıllık geliri 250 bin doların üzerinde olanların vergilerini ise arttıracağını söylüyordu. Ancak Obama ve Kongre'deki Demokratlar bu vaatlerinden kısmen geri adım atabilir. Vaatlerde belirtilenden daha küçük bir kesimin vergilerinde indirim, vaatlerde belirtilenin daha fazla bir kesimin vergilerinde ise arttırıma gidebilir.

İran ile önkoşulsuz görüşme

5. Obama başkan seçilirse, ABD karşıtlığı ile tanınan devletlerin liderleriyle önkoşulsuz olarak görüşmeyi arzuladığını belirtmişti. Bu ülkelere örnek olarak İran, Küba ve Venezuela sayılabilir. Ancak Obama'nın bu ülke liderleriyle görüşmesi, ABD'nin bu ülkelerle diplomatik trafiği yoğunlaştırdığı oranda anlamlı olabilecek.

acaba hakkaten o vaat ettiği değişim gelecek mi?

edit: daha fazla kaynak.
Mesaj tarihi:
Obamanın temiz bir geçmişi varmış. Hatta Siyahiler(zenciler) yıllardır oy kullanmyolarmış sırf bu Obamaya oy vermek için oy kullanmışlar bu seçimlerde. Diye biliyorum
Mesaj tarihi:
Bir ev zencisi: Obama

MALCOLM X’i bilir misiniz?

Amerika’nın en deli fişek zencisiydi Malcolm X...

Hitabeti bir öfke sanatı olarak değil, kurşun sıkma sanatı olarak kullanırdı...

"Amerikan rüyası" demez, "Amerikan kábusu" derdi...

"Beyaz adam"la asla uzlaşmaz, uzlaşan zencilere de öfke duyardı...

Harlem sokaklarındaki zenci çocukların adamıydı...

Georgia’da pamuk tarlalarında çalıştırılan yoksul zencilerin adamıydı...

New York’ta zencilerin yaptıkları ilk gururlu ve delikanlı eylemi o örgütlemişti...

Günlerden bir gün...

Liderinin karıya kıza sarkan aşağılık bir adam olduğunu fark etti...

"Yapsa da liderimizdir" falan diyerek alçalmadı...

Fırlatıp attı adamı, bütün ilişkisini kesti...

Sonra?

Mekke’ye gitti, "hacı" oldu...

Ve sene 1964...

Bir konferans sırasında 16 kurşunla can verdi...

Amerika’nın bütün zencilerinin kalbine gömüldü...

Öldüğünde meteliksizdi...

* * *

Malcolm X, beyazlarla uzlaşmaya giren zencilerden nefret ederdi...

Bir televizyon programında, kendisini "Çok sertsin... Çok öfkelisin..." diye eleştiren "uzlaşmacı zenci"ye şu unutulmaz cevabı vermişti:

"İki çeşit zenci vardır: Tarla zencisi, ev zencisi...

Ev zencisi, efendisinin gönüllü hizmetçisidir...

Efendisini o kadar benimser ki, efendisi hasta olsa ’Hasta mıyız patron?’ diye sorar...

Efendisinin evinde yangın çıksa, söndürmek için ilk ev zencisi koşar... Efendisinin artıklarını yer, eski elbiselerini giyer...

Tarla zencisi ise efendisine hizmette gönülsüzdür...

Efendisine karşı hep öfkelidir...

Kaytarmaya bayılır...

Bulduğu ilk fırsatta kaçar...

Ben tam bir tarla zencisiyim."

* * *

1964 yılında "tarla zencisi" Malcolm X’i 16 kurşunla delik deşik edip yere seren Amerika, 2008 yılında "ev zencisi" Obama’yı "başkan" yaptı...

Ne dersiniz?

Ne kadar sevinsek az mı?

Ahmet hakan
Mesaj tarihi:
Cuce said:
Zencilerin beyazlarla uzlaşmaması gerekliliğini, düşman olmaları zorunluğunu anlamıyorum anlıyamıyorum.

Sanırım yukarıdaki yazıya standart Ahmet Hakan yazısı denebilir. Kendilerini dönek bulduğum için(bana yakın bir taraftan yada yakın bir tarafa dönemse de dönek dönektir) takip etmiyorum. Ama biraz araştırınca ne olduğu meydana çıkıyor. Herneyse konumuza ve senin cevabına dönersek Ahmet Hakanın "Obama kötüdür" düşüncesini kabul ettirmek için yazdığı yazıda eksik bıraktığı bölüm. Vikipedia'dan alıntıdır,

Okumak isteyenler

said:
Fakat Elijah Muhammed'in zina yapmasına karşı çıkması, daha sonra da Elijah Muhammed’in, Malcolm'a, Başkan Kennedy'nin öldürülmesi hakkındaki yetkisiz ve iğneleyici sözlerinden ötürü sessiz kalmasını emretmesi, Malcolm’un kendi hareketi içinde izole edilmesine sebep olur.

Gerçek İslam'ın Elijah'tan çok uzak olduğunu biliyordu. Ancak İslam'ı bütün incelikleriyle kavrayabilmek ırk, renk ve dil ayrımı yapmadığını görebilmek için Hacc’a gitmesi gerekiyordu. O Amerika'da bildiği İslam'la, Hac'da Mekke'de gördüğü İslam arasında dağlar kadar fark olduğunu anlayınca, X olan soyadını El Şahbaz'a çevirdi. Çünkü o “gözleri mavinin en mavisi, saçları sarının en sarısı insanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, aynı saflarda omuz omuza namaz” kılmıştı.

Başlangıçta, ilk siyah müslüman hareketinin öncüsü Elijah Muhammed'in bağlısı olarak ırkçı düşünceler taşıyorken, Hacc dolayısıyla İslam dünyasına yaptığı bu gezi onu bu düşüncelerden döndürdü. Artık kendisini İslam'ın sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı evrensel mesajını tüm dünyaya iletmeye adamıştı. Bu amacını kitleler çapında gerçekleştirmeye çalıştığı toplantılarından birinde suikasta uğrayıp, 21 Şubat 1965'de öldürüldü.
Fakat Elijah Muhammed'in zina yapmasına karşı çıkması, daha sonra da Elijah Muhammed’in, Malcolm'a, Başkan Kennedy'nin öldürülmesi hakkındaki yetkisiz ve iğneleyici sözlerinden ötürü sessiz kalmasını emretmesi, Malcolm’un kendi hareketi içinde izole edilmesine sebep olur.

Gerçek İslam'ın Elijah'tan çok uzak olduğunu biliyordu. Ancak İslam'ı bütün incelikleriyle kavrayabilmek ırk, renk ve dil ayrımı yapmadığını görebilmek için Hacc’a gitmesi gerekiyordu. O Amerika'da bildiği İslam'la, Hac'da Mekke'de gördüğü İslam arasında dağlar kadar fark olduğunu anlayınca, X olan soyadını El Şahbaz'a çevirdi. Çünkü o “gözleri mavinin en mavisi, saçları sarının en sarısı insanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, aynı saflarda omuz omuza namaz” kılmıştı.

Başlangıçta, ilk siyah müslüman hareketinin öncüsü Elijah Muhammed'in bağlısı olarak ırkçı düşünceler taşıyorken, Hacc dolayısıyla İslam dünyasına yaptığı bu gezi onu bu düşüncelerden döndürdü. Artık kendisini İslam'ın sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı evrensel mesajını tüm dünyaya iletmeye adamıştı. Bu amacını kitleler çapında gerçekleştirmeye çalıştığı toplantılarından birinde suikasta uğrayıp, 21 Şubat 1965'de öldürüldü.

X, Manhattan'da bulunan Audubon Balo salonunda konuşma yaparken[1]bir kişi "Zenci, ellerini cebimden çek!" ("Nigger, get your hand outta my pocket!") şeklinde bağırdı.[2][3]Bu bağırma üzerine korumalar adama yönelirken, bu kişi daha hızlı davrandı ve namlusu kesilmiş tüfekle Malcolm X'i göğsünden vurdu. Başka yere konuşlanmış diğer iki arkadaşı ile birlikte X'i 16 kez vurdular. Salonda bulunanlar suikastçilerin bir tanesini yakalayıp darp ettilerse de diğer ikisi profesyonelce olay yerinden kaçtı.[4]Malcolm X, aldığı yaralarla uzun sürmeden öldü. Cinayet zanlısı olarak Talmadge Hayer adındaki, ama Thomas Hagan olarak bilinen ve kendisini müslüman olarak tanıtan siyah şahıs tutuklandı. Diğer zanlılar Norman Butler ve Thomas Johnson ile birlikte üç kişi yargılandılar. Yargılamada kimi suçlamalar düştü, suikastı başkasının işlediği tezleri ortaya atıldı. Ama bu üç zanlı hayatına devam etti. Şu an Hayer; Mujahid Halim olarak tanınmakta, Butler; Muhammad Abdul Aziz olarak tanınmakta ve Harlem Camisi başkanlığını yürütmektedir. Johnson ise Khalil Islam ismini almıştır.[5]

Tamamı

Uzun lafın kısası hiç bir ırk diğeriyle düşman olmak zorunda değildir. Düşmanlık sadece belirli kişilerin çıkarına hizmet eder.
Mesaj tarihi:
Cuce said:
Zencilerin beyazlarla uzlaşmaması gerekliliğini, düşman olmaları zorunluğunu anlamıyorum anlıyamıyorum.

yuzyillar suren, kolelik, iskence, kan dokumu, tecavuz gibi seyler olabilir mi acaba sebebi?
Mesaj tarihi:
Malcolm'un abd iç ve dış politikalarıyla yıldızı hiç barışmayan biri olması karşısında obama'nın bizzat bir amerikan politikacısı olmasıdır zaten hakan'ın yazısının konusu. Efendisinin Zencisi vs Asi Köle.

Wikiden c/p edilmiş yazının ahmet hakan'ı çürütmediği, aksine desteklediği gün gibi ortadayken sırf hakan'a çamur atma amacıyla araya eklenmiş küçük paragrafı komik bulduğumu eklemeden geçemeyeceğim.
Mesaj tarihi:
bende anlayamayip amerikada paso espriler yapiyorum :)

adim irkciya cikti hatta

dangalaklarin anlamadigi benim tarihimde irkcilik hic bir zaman olmadi, ve birsey komik buldugumda gulebilme hakkina sahibim

Cuce said:
Mesaj tarihi:
bu adamın dünyaya barış getireceğine amerikanın değişeceğine inanlar varsa çok büyük yanılgı içersindeler. bildiğiniz popüler kültürün başkanı oldu obama. büyük medya patronları adamı öyle bir pompaladıki ve aynı zamanda cumhuriyetçiler o kadar çok saçmaladılar ki bu adam seçildi. deneyimsiz ortalarda gözükmeyen birisi ülkeyi yine eskisi gibi lobiler yönetmeye devam edecek. ben bir suikaste uğramasından korkuyorum zira bu adamı öldürüp bakın böyle birine bile kıydılar hadi tüm asyalıları yok edelim diyebilirler.
  • Yeni Oluştur...