Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sevgili Eğitim Sistemimiz

Masteis

Öne çıkan mesajlar

Bugün oturup biraz düşündüm bu sisteme biraz daha nefret kustum. Öncedende muhtemelen başkası böyle yada buna benzer bi konu açmıştır.

Neyse konuya gelmek istiyorum;
Liseye başlamadan önce kuzenlerimin 2side bilgisayar mevzunu universite bitirmiş insanlardı bende onların yanında büyüdüğüm için pcden az çok anlıyordum o yüzden meslek lisesinde bilgisayar bölümüne başlamak gibi APTALCA bir karar aldım.

Okuluma başladım neyse herşey güzeldi, öncedende bilgim olduğu için notlarım epeyce yüksekti ve zevk alıyordumda derslerden derken lise 2'ye geçtik aaa bide ne görelim Bioloji, kimya, fizik kalkmış derslerimizden. Matematikte 4 saatten 2 saate düşmüş. Hani işin garip tarafı bizler SAYISAL bölümdeyiz ve sözel ağırlıklı dersler görüyoruz. Herneyse bu seneyide bitirdik geldik lise 3'e. Haftanın 2 günü okula gidiyoruz 3 günü staj ve inanırmısınız HİÇ SAYISAL DERSİMİZ YOK. Alayı sözel.

Sonra bize "sizin sınavsız geçiş hakkınız var, diploma puanınıza göre universitelere gireceksiniz" dediler. Bizde eyvallah dedik.

Neyse lise bitti öss 'ye girdik. 170 sayısal 230 sözel çıkardım. fakat 86 diploma notum var(100) üzerinden. Bu 86 puan ile sadece 5-6 universiteye giremiyorum diyeyim hani gerçektende iyi bir puan. Fakat bir sistem gelmiş bu sınavsız geçiş için, hangi bölümden mevzunsanız size bir kod veriyorlar.

Mesela ben meslek mevzunuyum benim kodum 2D
Anadolular 3D
Bilmemneler 2İ falan gidiyor böyle.

Direk ege universitesine baktım 79 mu 80 mi ne istiyordu, vay dedim hemen işaretliyim ama... bi baktım 2D almıyor yani ben giremiyorum.
9 eylüle baktım 2D almıyor.
Kısacası izmir içinden sadece 1 tane 2D alan var oda özel uni oda maşallah yıllık 10bin$'mı ne alıyordu ki 2 senelik bu.

İl dışına baktım, eskişehirden 2D alan yok, istanbuldan alan yok, ankaradan alan yok ordan alan yok burdan alan yok.
Hani afedersiniz piç gibi hissettim kendimi.

Girebildiğim universiteler sadece özel ve dandik dundik universitelerdi.

Yahu ben meslek öğrencisiyim, hani yazılım ve donanım üzerine ekstradan dersler almış bir öğrenciyim. Staj yapmış bir öğrenciyim. Bana öncelik tanınması lazım fakat hani önceliği geçtim en son beni alsınlar eyvallah fakat meslek öğrencilerini HİÇ almıyorlar artık.

Ulan öss ye giricez illa ki dershane şart. Sayısalız fakat ilk sene fizik kimya biyoloji, 2. sene matematik. Bu kadar... Başka sayısal yok.

Bumu yani sistem? Hay allah belasını versin böyle eğitimin
Sosyal ağlarda paylaş

Amaç herkesin üni mezunu olmaması sanırsam.. meslek lisesi mezununu mühendis yapmak mantıklı değil, açıkta kalan normal lise mezunu ne b.k yicek o zmn diyorum ve konu hakkında aslında hiç bi b.k bilmediğimi ekliyip canın sağolsun diyorum.

Bi de eğitim sistemi saçma hafiften evet...ama bi olayı var ki düzeltmek de görüldüğü kadar kolay değil bence..
Sosyal ağlarda paylaş

Masteis said:

Neyse konuya gelmek istiyorum;
Liseye başlamadan önce kuzenlerimin 2side bilgisayar mevzunu universite bitirmiş insanlardı...

Fakat bir sistem gelmiş bu sınavsız geçiş için, hangi bölümden mevzunsanız...

Mesela ben meslek mevzunuyum benim kodum 2D...

abi iyi de anlatmışsın güzel güzel fakat sözel derslerini sen pek iyi alamamışsın zaten. hatta sözel derslerini boşver size türkçe dersi de vermemişler herhalde.

MEVZUN NEDİR YA?
Sosyal ağlarda paylaş

Meslek eğitimi bu ülkenin en büyük beceriksizliklerinden biri zaten. Ha babam üniversite açıyorlar açtıkları gibi de bırakıyorlar, sanki açar açmaz akademik araştırma yapmaya başlayacak o üniversiteler. Bu ülkede adam gibi akademik araştırma yapma kapasitesine sahip maksimum 9-10 (en iyimser) üniversite vardır. Ama totalde kaç üniversite var ama saymak mümkün değil.

Bu 9-10 üniversite dışındaki tüm üniversiteleri meslek üniversitesine döndüreceksin. Hocaların araştırma yapması zorunlu olmayacak fakat bu üniversitelerde özel sektöre veya çalışma alanlarına çok yakın ortamlar ve teçhizat koyulacak ki burdaki öğrenciler o meslek üniversitelerinden çıktığında faydalı bireyler olsunlar. Tahmin ediyorum ki bu tarz üniversitelerin yükü, akademik üniversitelerden çok daha azdır. Dolayısıyla bunları adam gibi meslek üniversitelerine çevirmek adam gibi akademik üniversitelere çevirmekten çok daha kolay olacaktır. Zaten o üniversitedeki hocaların çoğu bölüme kapağı attıktan sonra elini eteğini araştırmadan çekiyor dolayısıyla bir manası yok akademik sıfatının verilmesinin.

Ayrıca akademik üniversiteleri yökün boyunduruğundan çıkarıp üniversiteler ve devlet arası bir anlaşmaya tabi tutacaksın, daha sonra geri kalan iç işlerinde bu üniversiteleri tamamen serbest bıracaksın. Bunca zeki adam bir araya gelmiş, sanmıyorum ki YÖK'ün koltuğuna ne şimdi ne de ilerde çökecek adamlara ihtiyaç duysunlar.

Ben açıkçası anlamıyorum bu ülkede meslek liselerinin şu an ne gibi bir önemi ve görevi var? Kaldırsalar pek birşey değişmeyecek gibi ama sadece öyle birşey yapamayacakları için kaldırmıyorlar. Bu tarz reformlar yapmaya da gitmiyorlar anca sağına soluna ekleme yaparak bi yerden çatlak verdikçe orayı sıvayarak idare ediyorlar. Tamamen çökmeden kendileri baştan yaratsalar kendileri için daha iyi olacak.

Devlet tabanlı eğitimden bahsediyorum, özel üniversiteler olmasaydı ve bazı üniversiteler teknokent mantığını iyi kavramış olmasaydı (devletin yardımlarıyla olmaktan ziyade kendi imkanları ve planlama kabiliyetleri ile) bu ülkenin durumu baya vahim olurdu. Gelen birşey varsa o devletten gelmiyor üniversitelerden geliyor. Gerçi tübitağa laf etmek istemiyorum onların verdiği maddi destek gerçekten baya yükseldi. Onları nasıl bir kategoriye koyabileceğimden emin değilim.
Sosyal ağlarda paylaş

GEd said:
hangi eğitim sistemi?

böyle birşey hiç oldu mu :)

yapboz tahtası bizimkinin adı.

+1

ya şu milli eğitim bakanlığını kaldırsınlar yerine yök gibi bi sistem gelsin koyuyolar bakanlığın başına ipsizini sapsızını adam eğitimden anlamaz etmez oturuyo o makamda

yok yani olan bize oluyo
Sosyal ağlarda paylaş

bende meslek lisesindeyim şu anda 11. sınıf grafik animasyon bölümü bizim yönetimde aynı vaadlerde bulundu bakalım inş yalana bağlamaz bide okulun anadolu statüsünde olup olmadığını nerdne anlayabilirm bana şahsen anadolu statüsü dedilerde pek inanmıyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Bu ülkede,

-Lan davar bak XX bilgisayar mühendisi olmuş sen okumadın tornacı oldun!

tadında söylevler verildiği sürece eğitim sistemi düzelmez. Çünkü zılgıtı yiyen genç büyüdüğünde çocuğunun da aynı şekilde ezilmesini istemez ve kendi yapamadıklarını çocuğuna yaptırmaya çalışır. Bunun sonucu olarak da çocuk okuma konusunda yeteneksizse 10 sene ÖSS'ye girer, 7 senede tütün eksperliğini falan bitirir. Sonra da gider babasının işini devralır. Ya da hiç bir işte tutunamayıp sağda solda hayatını geçirir tatmin yoksunu bir şekilde.

Halbuki o tornacıya en az bilgisayar mühendisleri kadar gereksinim olduğu, işini adam gibi yapan entellektüel bir tornacının saygın bir adam olacağı, herkesin bilgisayar mühendisi olmak zorunda olmadığı gerçeğini bir sindirebilsek.

O zaman sanırım imamlar hatipler biz de doktor olcaz, biz de uzay mühendisi olcaz demezler.

---

Bu arada meslek liselerinin esas amaçları kalifiye eleman yetiştirmektir, nasılki ticaret lisesinde muhasebe öğrenen birisi sekreter oluyorsa ama maliyede muhasebe öğrenen birisi Mali Müşavir oluyorsa bunun diğer tüm dallarda da bu şekilde olması lazım. Çünkü her ne kadar meslek lisesinde okumuş bir insan staj da yapmış olsa, işle ilgili süper bilgisi de olsa kabul etmek gerekir ki belli bir mantıkla ve sınırla yetişmiştir. Üniversitede atıyorum maliye bölümünü kazanırsa o ticaret lisesi öğrencisi %90 ihtimalle çuvallar. Çünkü ticaret lisesinde geçen yıllar öğrencinin akademik kapasitesini köreltmiştir.
(Ha benim bir tanıdığım ticaret lisesi bitirdi, üstüne iktisat okudu, bir de ingilterede finans doktorası yaptı diyebilirsiniz ama bu geri kalan %10'un %0.1'lik kısmına giriyor ne yazıkki.)

Bir de bizim komşunun kızı var gerçi, açık öğretim işletme kazanmış annesine okumamı istiyorsanız eskişehirde ev tutun bana diyordu :/
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...