Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Anlamıyorum ekonomiyi

mawiman

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar ekonomik kriz USA da değilmi yani doların düşmesi gerekmez mi ?

dolar yine yükseliyor... bizde ekonomik kriz oluyor dolar yine yükseliyor... USA kriz oluyor dolar yine yükseliyor... dolar hiç düşmez mi¿ nasıl iş bu.

acaba biz USA dan dahamı çok etkilendik ekonomik krizden.
Sosyal ağlarda paylaş

valla çok basit bir şekilde ben kendi anladığımı yazıyorum.

Adamların kendi parası bi tek kendilerinde değil, dünyanın her yerinde.

Kriz olunca adamlar paralarını geri çekiyor, çekilen yerlerde de açık oluşuyor, açık olan yerde de dolar değerleniyor.

Tam bilgisayar alacam, kriz çıktı, durup dururken %10-15 fazla vericem şimdi.
Sosyal ağlarda paylaş

amerika nın parasının değer kazanması bu aşamada amerika nın işine gelmiyor.atıyorum x ülkesine 100 milyar dolar borcu varsa o da artmış oluyor bi anlamda.

doların değerlenmesinin sebebi yanılmıyorsam, krizin çıkış kaynağının hayali para varmış gibi davranılması (mortgage ödemeleri) sonra bu paranın yalan çıkması ve nakit krizine yol açması.googlvideos da bununla ilgili güzel bi belgesel var yarım saatlik ama adını hatırlamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 in dediği aynen doğrudur..
olaya biraz daha iktisadi yaklaşırsak : bunların daha çok para politikaları olduğunu söyleyebiliriz.. şuan abd daraltıcı para politikası uygulayıp enflasyonu düşürmeye çalışıyor.. şöyle ki para arzını azaltıyor bu da paranın fiyatını yükselteceğinden , insanlar tüketim eğilimlerini azaltıp , tasarruf eğilimlerine geçicekler ve bu da enflasyonu düşürecek..
Sosyal ağlarda paylaş

obsesifik said:
olaya biraz daha iktisadi yaklaşırsak : bunların daha çok para politikaları olduğunu söyleyebiliriz.. şuan abd daraltıcı para politikası uygulayıp enflasyonu düşürmeye çalışıyor.. şöyle ki para arzını azaltıyor bu da paranın fiyatını yükselteceğinden , insanlar tüketim eğilimlerini azaltıp , tasarruf eğilimlerine geçicekler ve bu da enflasyonu düşürecek.. varsayım bu..
Sosyal ağlarda paylaş

obsesifik said:
olaya biraz daha iktisadi yaklaşırsak : bunların daha çok para politikaları olduğunu söyleyebiliriz.. şuan abd daraltıcı para politikası uygulayıp enflasyonu düşürmeye çalışıyor.. şöyle ki para arzını azaltıyor bu da paranın fiyatını yükselteceğinden , insanlar tüketim eğilimlerini azaltıp , tasarruf eğilimlerine geçicekler ve bu da enflasyonu düşürecek..

Dün krizin 20 temel sebebi diye bir yazı vardı gazetede. Çin'in Yuan'ı düşük tutmasının ve döviz rezervini arttırmasının ve daha sonra bunları borç vermesinin vs. etkileri de var krizde. Ayrıca savaşa 3 trilyon dolar akıtmış Bush efendi, mortgage sistemi, wall street vs. yalan olunca "anam" diye kaldılar. Gerçi devlet bankalara destek falan veriyor da insanlar eylem yapıyormuş Amerika'da bize de destek verin açız işsiziz diye, 9 aydır işten çıkartmalar deli gibi artmış Amerika'da zaten, bizim gazetelerde pek yazmıyor bunları. Büyük buhran kadar büyümesinden bahsediyordu dün referans, ki sağlam dayanakları da var aslında.

Bir de evet Amerika doları düşürmek ister şu anda, sonuçta büyük oranda dolar cinsinden borçlanmıştır.

Ben dünya işleri bir şekilde yoluna koyar diyip dolar dalgalı seyreder ama 1.300'ü aşmaz ya da 1.100'ün altına düşmez diye düşünüyordum ama 1 hafta içinde yanıldığımı gördüm :/
Sosyal ağlarda paylaş

@obsesifik
e enflasyonda zaten harcamalar kendiliğinden kısılmıyor mu? krizin ortaya çıkış sebebi olmayan paraya varmış gibi davaranılması, dolayısıyla çıkan nakit sıkıntısı değil mi? 700 milyar doları dolaylıda olsa piyasaya arz etmek için istemiyorlar mı? nooluyo lan? :S
Sosyal ağlarda paylaş

Independent gazetesinde dün yayımlanan bir makalede krize yol açan etkenler 20 ayrı başlık altında ele alındı.

Tüm dünya piyasalarını sarsan, finans sektörünün kurallarını yerle bir eden, tüketicilerden hükümetlere herkesin kâbusu olan kredi krizinin oluşmasında rol oynayanlar arasında Çin'den aç gözlü bankacılara, eski ABD Başkanı Bill Clinton'dan İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher'a kadar bir çok kişinin, ülkenin ve faaliyetin adı geçiyor. İşte krizin 20 nedeni:

1. ÇİN: Çin yuanı düşük tuttu, döviz rezervi artınca Batı'ya borç verdi. Bu nedenle faiz oranları düştü, emlak balonu büyüdü.

2. LİKİDİTE BALONU: Batılı ekonomilere ucuz para aktı. 2000'lerin başında ticaret fazlaları arttı.

3. KÂR ARAYIŞLARI: Düşük faiz ve bol para yatırımcıları riskli varlıklara yöneltti. Talep, fiyatları baskı altına aldı. Sub-prime kredileri dönmedi, piyasa yıkıcı sonuç riskini keşfetti.

4. SUB-PRIME KREDİLER: Paranın bollaştı, düşük gelirliler ödeyemeyecekleri borçların altına girdi. Krizin ana nedeni olarak gösterilen bu durum aslında buzdağının su üzerindeki parçasıydı.

5. BORÇLU SATIN ALMALAR: Ucuz para dünya genelinde borçlu satın almaları yaygınlaştırdı. Bankalar sahip oldukları mevduattan daha fazla borçlandı.

6. KURMAK VE DAĞITMAK: Yüksek getirili yatırım çılgınlığı bankaları mortgage alanında menkul kıymet varlıkları üretmeye ve bunları yatırımcıları satmaya yöneltti. Ancak bankalara güven çökünce kimse borcun nerede olduğunu bulamadı. Bu durum piyasalara müdahalelerin başlamasına neden oldu.

7. ALAN GREENSPAN: Greenspan piyasalar çöktükçe faiz indirimini kullanarak balonu iyice şişirdi. Şimdi piyasaların güvenini sağlayabilmek için çok daha büyük faiz indirimleri gerekiyor.

8. DEMOKRATLAR: Demokrat Başkan Bill Clinton, ticari ve yatırım bankacılığının ayrılmasını sağlayan Glass-Steagal yasasının iptaline onay verdi. Demokratlar Fannie Mae ve Freddie Mac'te reformu da engelledi.

9. CUMHURİYETÇİLER: Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz'in 3 trilyon dolarlık savaş olarak tanımladığı Bush'un Irak macerası ABD ekonomisini çökertti. Borçlar hızla arttı.

10. DÜZENLEYİCİLER: ABD, İngiltere ve İzlanda gibi ülkelerde finans sektöründeki aşırılıkları dizginlemekte başarısız sonuçlar alındı. Finans merkezleri arasındaki rekabet de buna eklendi ve düzenleyicilerin etkisi sınırlı kaldı.

11. KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI: Düzenleyiciler karmaşık yatırımcılara verilen kredilerin kalitesi konusundaki kararları Standard & Poors ve Moody's gibi kuruluşlara bıraktılar. Ancak riskli kredilere yüksek notlar verildi.

12. MALİ HİZMETLER DAİRESİ (FSA): İngiltere'nin finans sektöründeki ana düzenleyici kuruluşu şu anda bankalar arasındaki bütün ilişkilere müdahil oluyor. Ancak bunu yapmadığı için Northern Rock'ın batmasını engelleyememişti.

13. AÇGÖZLÜ BANKACILAR: Birçok bankacı kısa vadeli piyasa spekülasyonlarıyla milyonlarca dolar kazandı. İşlemcilerin yönetim kurullarındaki patronları onların kumar oynamalarına izin verdi.

14. TÜKETİCİLER: İşlemcileri, banka patronlarını ve denetleyicileri suçlamak kolay ancak kimse tüketicileri çok yüksek faizlerle ev almaya, Karayipler'de lüks tatil yapmaya ya da lüks ürünler almaya zorlamadı.

15. MARGARET THATCHER: Piyasa ekonomisinin ateşli savunucularından Thatcher, İngiltere'de mortgage piyasası üzerindeki sınırlamaları hafifletip, insanların ev sahibi olma tutkusunu körükledi.

16. SÜBJEKTİF RİSK: Güçlü konumlarda bulunanların verdikleri yanlış kararlar sistematik risk rehlikesini daha da büyüttü.

17. GORDON BROWN: İngiltere tarihindeki en büyük emlak patlaması onun döneminde gerçekleşti. Ancak artan bütçe açığının da etkisiyle yanlış kararlar aldı. Tony Blair de bunları seyretti.

18. HESAPLAMA SİSTEMİ: Düzenli kâr-zarar hesabına dayalı muhasebe sisteminin şirketlere açıklık getirmesi amaçlanıyordu. Ancak bankaların çoğu varlığı için piyasa olmaması bankaları yoğun bir şekilde zarar yazmaya itti. Bu da onlara duyulan güveni azalttı.

19. BASEL 2: Basel 2 banka sermayesi kuralları bankaların yeterli miktarda likiditeye sahip olmaları konusunda gerekli etkiyi yaratmadı. Northern Rock ve Bradford & Bingley sermayeye ilişkin koşulları karşılamışlardı ancak bu tasarruf sahiplerinin paniğini önlemeye yetmedi.

20. EMLAK KOMİSYONCULARI: Onlar sadece işlerini yapıyordu. Ev sattılar ve kimse onları sevmedi.
Independent gazetesinde dün yayımlanan bir makalede krize yol açan etkenler 20 ayrı başlık altında ele alındı. Kredi krizinde 'parmağı olanlar' arasında...

Referans Yayın Tarihi : 08 Ekim 2008 07:04 Güncelleme :8 Ekim 2008 Çarşamba 19:12
Sosyal ağlarda paylaş

deadwoll said:

Dün krizin 20 temel sebebi diye bir yazı vardı gazetede. Çin'in Yuan'ı düşük tutmasının ve döviz rezervini arttırmasının ve daha sonra bunları borç vermesinin vs. etkileri de var krizde. Ayrıca savaşa 3 trilyon dolar akıtmış Bush efendi, mortgage sistemi, wall street vs. yalan olunca "anam" diye kaldılar. Gerçi devlet bankalara destek falan veriyor da insanlar eylem yapıyormuş Amerika'da bize de destek verin açız işsiziz diye, 9 aydır işten çıkartmalar deli gibi artmış Amerika'da zaten, bizim gazetelerde pek yazmıyor bunları. Büyük buhran kadar büyümesinden bahsediyordu dün referans, ki sağlam dayanakları da var aslında.

Bir de evet Amerika doları düşürmek ister şu anda, sonuçta büyük oranda dolar cinsinden borçlanmıştır.

Ben dünya işleri bir şekilde yoluna koyar diyip dolar dalgalı seyreder ama 1.300'ü aşmaz ya da 1.100'ün altına düşmez diye düşünüyordum ama 1 hafta içinde yanıldığımı gördüm :/

çok farklı nedenleri var ya girilen bu krizin dediğin gibi.. birçok şeyin birikimidir aslında bu yaşanılan kriz. he amerika gene sağlam çıkmasını bilir de.. geri kalan ülkeler napar tartışılır.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
20. EMLAK KOMİSYONCULARI: Onlar sadece işlerini yapıyordu. Ev sattılar ve kimse onları sevmedi.

komisyoncuların ev satabilmek için huzur evindekileri kandırsın diye huzurevi çalışanlarına para verdiği söyleniyor. reklamlarını filan görseniz tam simpsons da filan dalga geçilen türden.böyle hatunlar filan :P ...
Sosyal ağlarda paylaş

fenris said:
@obsesifik
e enflasyonda zaten harcamalar kendiliğinden kısılmıyor mu? krizin ortaya çıkış sebebi olmayan paraya varmış gibi davaranılması, dolayısıyla çıkan nakit sıkıntısı değil mi? 700 milyar doları dolaylıda olsa piyasaya arz etmek için istemiyorlar mı? nooluyo lan? :S

kendiliğinden olur mu hiç para politikaları yüzünden harcamanı kısıosun sen.. enflasyonu düşürmek için seni kullanıolar aslında gibi bişi bu
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız bir de şöyle bir şey var enflasyon düştükçe işsizlik de artıyor, ben bu nedenle doların yükseltilmesini, devlet için hayırlı görünse de amerikan halkı için acı buluyorum. İşsizlikler iyice artıp da bir de iş eylemlere vs. dökülürse Amerika ciddi sorunlar yaşayabilir. (ki şu an da eylemler oluyor ufak çaplı) Bu yüzden doların yükselmemesi hatta düşmesi gerekiyor bence. Bir de borç ödemeleri kolaylaşır diyorum ama işte var heralde bir bildikleri. (bilen adamlarlar kriz tetikliyor gerçi o da hoş)
Sosyal ağlarda paylaş

ekonomideki makro problemlerin büyük çoğunluğu mikro problemlerden kaynaklanır.
bu krizde de household bazındaki problemler tetikleyici oldu.
amerikan bankaları (yatırım bankalarını demiyorum, bireysel mevduat bankaları) mortgage kredisi vermek için birbirleriyle kapıştılar.
her biri amerikan halkına daha uzun vadeli, daha düşük faizli krediler verdi.
hatta bazı bankalar abartıp 100,000 dolarlık ev için 110,000 dolar gibi krediler verdiler.
insanlar uygun olduğu için yatırım amaçlı olaak ev almaya başladı.
gayrimenkul olmasına rağmen menkul kıymetmiş gibi evlere saldırdılar.
çok fazla ev yapıldı, satıldı.
çok düz bi mantıkla sayısı çok olan evlerin değerleri düştü.
şöyle örnekleyelim,
john 100,000 dolar mortgage kredisi çekti ve bir ev aldı. evini de banka ipotek altına aldı.
sonra kredi borcunu ödemeye başladı john.
bi süre ödedi ve sonra baktı bankaya hala 90,000 dolar borcu var.
evin piyasa değerine baktı, 70,000 dolara düşmüş.
john bankaya gitti ve dedi ki
"borcumu ödemiyorum. alın ipotekli evimi."
kafadan banka burada 20,000 dolar içerde kaldı.
ayrıca,
ev, menkul kıymet olmadığı için kolayca likite çevrilebilen bir şey değil.
bankalar verdiler nakit kredileri, zararına ev topladılar.
böylece likitide sıkıntısı denen şey başgösterdi.
tabi ekonomide her şey birbirine bağlı olduğu için
domino etkisi yarattı.
insanlar daha çok kredi borcu ödedikçe
piyasada harcamaları azaldı.
harcamalar azalınca şirketlerin satışları
ve karları azaldı.
amerikada nakit azaldığı için
dışarıdan nakit çekmeye başladılar.
bu seferde dünyada dolar miktarı azalmaya başladı
ve dolar değer kazanmaya başladı.
değer kazandıkça insanlar dolarlarını daha çok tutma eğilimine girdi.
piyasalarda herkes dolarını tutmaya başlayınca
borsalarda alıcı kalmadı.
bu yüzden hisseler düşmeye başladı.
falan filan
bu gider böyle...
(:
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:
ekonomideki makro problemlerin büyük çoğunluğu mikro problemlerden kaynaklanır.
bu krizde de household bazındaki problemler tetikleyici oldu.
amerikan bankaları (yatırım bankalarını demiyorum, bireysel mevduat bankaları) mortgage kredisi vermek için birbirleriyle kapıştılar.
her biri amerikan halkına daha uzun vadeli, daha düşük faizli krediler verdi.
hatta bazı bankalar abartıp 100,000 dolarlık ev için 110,000 dolar gibi krediler verdiler.
insanlar uygun olduğu için yatırım amaçlı olaak ev almaya başladı.
gayrimenkul olmasına rağmen menkul kıymetmiş gibi evlere saldırdılar.
çok fazla ev yapıldı, satıldı.
çok düz bi mantıkla sayısı çok olan evlerin değerleri düştü.
şöyle örnekleyelim,
john 100,000 dolar mortgage kredisi çekti ve bir ev aldı. evini de banka ipotek altına aldı.
sonra kredi borcunu ödemeye başladı john.
bi süre ödedi ve sonra baktı bankaya hala 90,000 dolar borcu var.
evin piyasa değerine baktı, 70,000 dolara düşmüş.
john bankaya gitti ve dedi ki
"borcumu ödemiyorum. alın ipotekli evimi."
kafadan banka burada 20,000 dolar içerde kaldı.
ayrıca,
ev, menkul kıymet olmadığı için kolayca likite çevrilebilen bir şey değil.
bankalar verdiler nakit kredileri, zararına ev topladılar.
böylece likitide sıkıntısı denen şey başgösterdi.
tabi ekonomide her şey birbirine bağlı olduğu için
domino etkisi yarattı.
insanlar daha çok kredi borcu ödedikçe
piyasada harcamaları azaldı.
harcamalar azalınca şirketlerin satışları
ve karları azaldı.
amerikada nakit azaldığı için
dışarıdan nakit çekmeye başladılar.
bu seferde dünyada dolar miktarı azalmaya başladı
ve dolar değer kazanmaya başladı.
değer kazandıkça insanlar dolarlarını daha çok tutma eğilimine girdi.
piyasalarda herkes dolarını tutmaya başlayınca
borsalarda alıcı kalmadı.
bu yüzden hisseler düşmeye başladı.
falan filan
bu gider böyle...
(:

Çok tanıdık geldi yazdıkların da John yerine Ali, Veli falan yazsan daha da tanıdık gelirdi :P
Sosyal ağlarda paylaş

obsesifik said:
@fenris
öyle istisnalar da mevcut ki buna giffen paradoksu dioruz.. temel besin maddelerini stoklamaya gidilebilir.. ya fiyat daha çok artarsa talebinden dolayı

giffen snoblaşma etkisi denen değil miydi ya? orda tek soruya cevap verdin gözümden kaçıyor sanma :P

deadwoll said:
fenris said:
abi enflasyon varsa zaten harcamalar düşer.mallar pahalandı hadi daha çok alalım demezki millet.

Adamların tüm sistemi üretmek ve almak üzerine kurulu yalnız, insanlar alışkanlıklarını hemen değiştiremez.

ya tamamda burda tartışma biraz saptı.diğer dedikleriyle hemfikir misin? çünkü onun üzerinden tartışıyor olduk şimdi.
Sosyal ağlarda paylaş

basit bir sekilde anlatayim

simdi dolar dunyadaki bir numarali para birimi, dunyadaki butun emtialar dolarla aliniyor. Petrol, celik , komur hersey dolarla.

Neyse kriz cikinca insanlar ve sirketler paralarini sakladilar, birbirlerine borc vermemeye basladilar. Para ihtiyaci olan sirketler ve bankalarda para alabilmek icin daha cok faiz veriyorlar. Ayni zamanda ortalikta guven olmadigi icin kimsede borc vermek istemiyor boyle olunca ortalikta bir dolar eksigi var, bir seyin talebi cok arzi az ise fiyati artar.
Sosyal ağlarda paylaş

dert etme

bende bilgisayar muhendisiyim

bazen bole okumamis ama kendini gelistirmis tipler oyle seyler konusup yapiyorlar ki bende yakalayamiyorum

sonra diplomanin bende oldugunu onlarin hep bana calisacagi aklima geliyor mutlu oluyorum hehe :)

canola said:
8-)

böyle bakıyorum topiğe. bi de işletme okuyorum. diğer işletme okuyanlara başarılar diliyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...