Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SW: TOR - SS, Video ve daha niceleri..

özcaine

Öne çıkan mesajlar

demek ki bu kadar(cik) pvp seven adamin tantanasi pek de umrumda degil dunya mmo sektorunun ... yani sizlerin bizlerin sandiginin aksine bence pvp sever oyuncu sayisi oyle sandigimiz kadar cok olmasa gerek ki usttede dedigim gibi pek de oyle bir oyun yok.

buradaki tayfa hep her oyun icin ayni seyleri yaziyor ciziyor ama nedense oyun firmalari ve sektor bunun tam aksini gelistiriyor. bunlar isiginda bende demekki tutulan becerilebilecek bir sey degilmis diyorum.

mortal falan geliyor iste bakalim o nasil olacak.
Sosyal ağlarda paylaş

abi EVE var başarmış diorum =) yani başarı derken tabi ne kastettiiğne bağlı

milyonlarca oyuncu başarıysa evet yok olamaz da zaten ama Böle kaliteli bi community falansa EVE de var 300k oyuncu tek server. alan memnun veren memnun vs. gayet de sandboxın kralı

ha bu arada, Action bilmemne combat olayı acaba, böle abiltylere basınca saldırması mı CD lerden çok. Yani her vuruşlta kılıç savurma gibi sanki bi 3rd person modunda bi combat mı var. o yüzden auto attack olmayabilir. Normalde belli bi Global cd içersinde karakterin sürekli vurur işte abilye basarsın sırası gelince cdde saldırı vs.

dier mmolardan farklı dedii şey belki ne biliim, saberı sallama olayı veya atşe etme olayı böle zamanlama ileyapılıo olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

eve online cok farkli ama bahsettigimiz konseptlerden. bir gemi icindesin ve 3d boyutunda ilerliyorsun genelde autopilot vs. serilik veya hiz falan bir wow gibi degil. gemilerin ziplama, hareket etme, egilme, yatma, kosma, yurume gibi saniyelik gecisleri yapmasini beklemek hem yanlis hemde mantiksiz zaten , daha agir bir oynanisa sahip eve. arti grafik olarak cok daha az server ve client yuku bulunuyor.

eve online basarmismidir bir seyler evet ama sw evreni gibi milyonlara hitap eden bir ip midir ? kesinlikle hayir. 2004 den beridir var eve max online oyuncu sayisi 40 k tek serverde. dusun tek serverde 40k oyuncu ayni anda online; buna iki yonden bakilabilir, genelde herkes vaybe 40k oyuncu ayni gece tek serverde online wouwuwuwuwuwww diyor.

bir diger taraftan vay be amma buyuk evren ki tek serverde 40 k oyuncuyu online edebiliyor demekki server yukleri cok az demekki aksiyon agir grafiksel networksel yuk az da denebilir. grafik genelde client sidedir ama neyse.

eve online cok duragan benim begenime gore , ama kotu oyun degil.

hadi dedigini kabul etmis olayim. eve online sandboxu ve pvp yi muhtesem sekilde becerdi diyelim. tum bu muhtesemligin sonucu max gecede 40k oyuncu.

sw gibi bir ip en kotu zamaninda bence minumum gecede 2-3 milyon online oyuncu barindirmali ayni wow gibi. bunuda gerceklestirmek bir eve yapmaktan onlarca kat zor. eve kucucuk bir firmanin kendi basina cabalari ile gelismis bir oyun. sw oyle olamaz olursa batar zaten direkt.

boylesine buyuk bir projeninde halkin coguna hitap etmesi kacinilmaz, bunun icinde bizim gibi sandboxcu eski kafalari degil oyuna girdiginde belli hedefleri gerceklestirip o kisa zamanlarinda kazandiklarini da sacma bir gank sonrasi kayip etmek istemeyecek yeni nesili dusuneceklerdir.

zaten bizim istedigimiz oyunu yapanda yok (gecmis -- gunumuz -- gelecekte cikacaklar dahil )
Sosyal ağlarda paylaş

Evet bizim kafada insan sayısı git gide azalıyor. Ama bunun sebebi talebin diğer yönde olması değil, arzın sandbox karşıtı olması.

Bir kere bana sorarsan MMORPG'yi MMORPG yapan unsur sunduğu özgürlüktür. İstersen kendi tarafında adamı da kesebileceksin, istersen kimseye bulaşmayıp sadece craft yaparakta oyunda bir yerlere gelebileceksin. Dünyayı, ticareti vs. yi oyunu oynayanlar sağlayacak. Ultime Online, Dark Age of Camelot, Shadowbane, Eve online buna güzel örnekler...

Ama böyle bir MMORPG'yi tutturmak zor çünkü dengeleri çok iyi ayarlamak gerekir. Burada dengeden kastım classlar arası denge değil sadece; oyunda yapılabilecek herşey dengeli olmalı. Örneğin bir warrior yaratık vs. keserek ne para kazanıyorsa bir crafter da ondan daha fazla kazanamamalı. Yani farklılıklar olacak elbette ama uçurumlar olmayacak kimse arasında.

Böyle serbest PvP'li, sandbox diye tabir ettiğimiz MMORPG lerde ipin ucunu açık bıraktığın için dengeli bir oyun ortaya çıkarmak ciddi emek isteyen bir şey. O yüzden yapımcılar daha kısıtlı oyunlar hazırlıyorlar ki kontrolü ellerinde tutabilsinler, dengeyi rahat sağlayabilsinler.

Oyuncunun yapabileceklerini ne kadar sınırlarsan oyunu tasarlamak o kadar kolay olur. Story-driven MMORPG dediğimiz türün yaptığı da aynen bu. Oyuncunun gideceği yolu önceden çizdiği için süprizle karşılaşma ihtimali neredeyse yok. O yüzden işi daha kolay yapımcının...

Bu sebeple PvE ağırlıklı oyunlar daha çok üretiliyor. Bu trend de 8-9 senedir var olduğundan yeni oyuncuların çoğu MMORPG'nin böyle birşey olması gerektiğini düşünüyor.

Bence olay bundan ibaret. Bana soracak olursanız MMORPG'yi zevkli kılan şey verdiği özgürlük hissidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Kanuni said:

bir diger taraftan vay be amma buyuk evren ki tek serverde 40 k oyuncuyu online edebiliyor demekki server yukleri cok az demekki aksiyon agir grafiksel networksel yuk az da denebilir. grafik genelde client sidedir ama neyse.

server side grafik nedir acıklarsan bizde onu bilelim.. wow'da senın gordugunun grafikleri sunucumu render ediyor?

networksel yuk nasıl az oluyor..

40k oyunculara bolunmus wow realmları ile, tek bir sunucuda 40k kisiye hizmet veren eve sunucusu arasında networksel yuku arasında ne gibi bir fark var?

mmolarda gıden gelen network trafiginde grafik gibi bilgilerin oldugunumu dusunuyorsun?

aksine, online oyunlar gercekte cok az network trafigi yaratmaktadır.. (bir video streame gore, bir websayfasına gore vs vs)

ornegin wow'da, surekli gidip gelen tek bir paket vardır ki 0xA90, world update, etrafında belli bir yard icinde olup biten butun aksiyonlar bu pakette sıkıstırılıp gonderılırkı oyle ahım sahım network trafigi yaratan birsey degildir.. neyse sonuc olarak Sandbox network trafiginden, sunucu yukunden, sunucu taraflı grafiklerden pek olası degil demek ne kadar dogru tartısılır..
Sosyal ağlarda paylaş

Kanuni said:

grafik genelde client sidedir ama neyse.

sakin saldir :)

demisim zaten altlarda tekrar editlemedim. bu ne hirs. tamam sustum eve 2004 versiyonu ile 5 senedir hic bir sirketin yapamadigi seyi yapmis.. super nefis en buyuk. roharrrrr

eve in server yapisini alsinlar bitti bu is. cozduk sorunu :)

birazda bone eklesin bilgiyi 09aax1e falan.. budur olayimiz.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır bahsettigin seyleri neden savunmaktan vazgectin simdi anlayamadım?

genelde client sidedır dersen, demekki bazı durumlarda sunucudadır bunu soruyorum iste, acıklarmısın nasıl oluyor?

konu 90'ı 91'i degil, network trafiginden bahsediyorsun bende sana ornegiyle oyle olmadıgından bahsediyorum.. neyse...
Sosyal ağlarda paylaş

benim anlatmak istedigim bir avatarin hareket ettigi bir mmonun eve tarzi bir oyundan daha fazla bilgi akis verisine ihtiyaci oldugu ve bunun server tarafindan daha fazla islem gucune ve guce ihtiyaci oldugudur. yani wow ile eve i kiyaslarsak eve de bir sahnede 100 gemi var iken wow da ayni sahnede 100 kisi var ise bu iki oyunun serverlerinden wow un serverlerinin daha fazla zorlanacagidir. cunku 100 tane insanin yapabilecekleri emotelar hareketler savaslar dovusler sicrama at binme inme silahlari degistirme cekme vs ne bilim iste (senin bilgin daha fazla gibi teknik olarak sende ekle bir seyler bunlarin icine) , ortaya cikan sonuc wow un bunu tek serverde becermeyecegi. daha dogrusu 40k lik online sayisi ile bu serverin olamayacagi. ki olsa idi blizz 100lerce server yerine 3-5 server kurar server bakimlari falan duserdi.

orada anlatmak istedigim buydu.
Sosyal ağlarda paylaş

Ehehe yanlız yanlış düşünüyorsun kanuni, eve online'da ciddi manada çok fazla bir bilgi akışı var. Nereden başlasam bilmiyorum ama sırf ekonomisinde bile saniyede kim bilir kaç tane ürün alınıp satılıyordur.

Yanlız sandbox'lar başarısız deme sebebini anlamadım. Hiç pre-cu SWG oynamış mıydın? Ya da trammel UO. Bana bu iki oyun WoW'un verebileceği zevkin kat kat daha fazlasını vermiştir.
Sosyal ağlarda paylaş

ya o konuda şeyim yok

EVE Browser oyunu olsa bile olabilir yani O GAME tadında bişey çok kasan bi yanı yok ben de zaten sırf sisteminden bahsetrtim

deidm ya bi önceki postumda

bi makale okumuştum eve sistemli wow tarzı bi oyun yapılsa, hani grafikleri olsun interfacei olsun wow olsun gaemplayi eve olsun sistemi, cidden çok tatlı bi oyun olur o mantıkta bi oyun. Ne biliim yani eve hani bir çok mesleğe olaya imkan sağlio tamamen böle insanların yaratıclığına kalio ha ben eve çok oynadım mı hayır beni de sıktı uzayda takılmak sürekli geminin içinde

ama işte korsanlıktan tut, işte yük taşımacağılına kadar hani basic combat ve crafter toplayıcı meslekleri dışında çok güzel şeyler dönüo. Ekonomi olsun, resource kaynaklarının alliance lar taraıfnnda tekele alınması ıvır zıvır buna karşı resistancelar vs. Böle olaylar olucna çok hoşuma gidio benim mmorpg. Mesela o yüzdne hala darkfall oynuorum Evein yanına yaklşaamz sistemde ama hani bu böle politik açıdan vs olaylar dönebilecek şu an tek oyun gibi bişey.

ben sıkılorum faction war olunca sırf düşmanın bu sadec buna dalacaksın ! modunda olunca. Classların hepsi sırf combata yönelik olunca. Yani baksana ne demiş adam bütün oyunu SOLO Görebileceksin, massively singleplayer yani direk. O zaman signlep layer oyun yap kardepşim dha detaylı yaparsın bizi de heyecanlandırmassın sw şeyi görecez die.

MMORPGLerin geldiği bu yön cidden çok üzücü, bu artık carebearlik, loot olmaması vs gibi şeyden çıktı. Playerlar arası etkileşimin olmadığıu veya önemi olmadığı oyunlar çıkıo piyasaya paso.

Yani düzgün dengelenmiş bi Sandbox gayet güzel olabilir, sandbox demek illa çok hardcore , hardcore olmayanlar ağlıcak oyunu bırakıcak demek deil ki

koyarsın safe zonelar da güvenli şehirler de eve de devar, Uo da da vardı. Ne bilim bu yönde çalışan firmalar da hep işte böle AV gibi SV gibi indie firmalar oluo onların elinden de bi yere kadar gelebilio.
Sosyal ağlarda paylaş

@sylian : nerde o swg ? basarili olmak benim icin anlik bir sey olmamali, bir 3-5 sene devamli top gidebilmeli oyun. uo benim icin bir oyun degil maalesef. yani girdim begenmedim ciktim bunu baska konularda anlattim. eq1 den sonra geldigim icin olabilir. uo konusuna takilmiyorum.

sana sormak istedigim 1990 lardan beri var olan mmolarin icersinde bana sandbox ile basarili olmus mmo dedigimde verecegin ornek sayisi (ki full basari degildir) 2-3 (ki bunlarada karsi cikarim) en fazla.

cikan mmo sayisi 200 ... sandboxun basarili bir yontem olmadigini ya da yapilamadigini teknoloji beceri musteri potansiyeli oilmadigini gostermek icin yeterli degilmi ?

ben asla eve online in avatarli basarili wow eq2 gibi bir oyunla karsilastirilabilecegini kabul etmiyorum. her oyunu oynadim eve de 6-7 ay gecirdim saniye basina yapabildiklerimle avatarli bir oyunda gecirdiklerim arasinda kusura bakmayin ama korkunc bir fark var. eger eve online server yapisi bu tarza uygulanabilir olsa idi sizce millet neden kullanmadi ya da kullanamadi bunca senedir. sonucta teknolojiler satilik ve herkes bunu goruyor , sir degil.. her gun serveri resetlenen bir oyundur eve online , her gun hic aksatmadan. sonucta eve serveri o oyun icin mukemmel olabilir 40k kisiyi kaldiriyor olabilir ayni server yapisinda 40k kisiyi wow oyununda o serverde oynatabilirim derseniz su anda milyon dolarlik bir adamsiniz bosuna burada curumeyin.

ya da zaten mumkun olsa idi ccp milyon dolarlara server sistemleri satmisti tum dunya mmo sektorune.
Sosyal ağlarda paylaş

yok be mortis deme sunu.. nerden cikti wow simdi en cok bilinen herkesin gordugu ornek icin veriyorum ben bunu. sorun sandbox sonucta. bende sandbox karsisina eq1-eq2-wow-warhammer-lineage2-lineage1-city of villains/heroes-atlantica online-aion-champions online-vs vs vs... oyunlarindan hepsini cikarabilrim. cunku daha da yazacagim oyunlarin cogu herhangi bir sandboxdan daha fazla tutmuslardir. sanirim anladin noktami ... zaten sandbox oyun denince bana 1-3 arasinda sandboxlugu tartisilir isimler cikariyorsunuz. ben istememmi ne istesem yapabildigim bir oyun.

sadece neden yapilmiyor bu lanet sey sorusuna kendimce buldugum cevabi yaziyorum..
Sosyal ağlarda paylaş

story-basedlerin sandboxa gore hakimiyeti, son 3-4 yılda artan kullanıcı potansiyelinden bence, sonucta cogu yeni oyuncu bızım gıbı sandboxlarda buyumus degil, sandbox nedir bilmiyorlar.. ama bir süre sonra onda hikaye bunda hikaye hepsi illaki yeter artık diyor..

uo'nun,eve'in sandbox olarak cıkartılabilmesinin nedeni aslında bir bakıma oyunun mekaniklerine, grafigidir cartıdır curtudur daha fazla neden ayırabilmelerinden.. ama gunumuzde populer olan single player oyunlara grafik olarak taş cıkartacak mmolar, ha daha ne kadar boyle surer, bizler gibi diger oyuncularda yeter kardesim, hikaye, grafik istemiyorum bana ortam verin demeye baslar bilemiyorum..
Sosyal ağlarda paylaş

iste meselem orasi zaten drea duymak istedigim o.. o tarafiyla dusunuyor ve konusuyor ama eve icin cocuklardan uzak rahatim diyor.

muhtesem bakis acisi.

tum swtor konusmalarida bence o tarafimizdan geliyor. daha uretiminin basinda ama yerden yere vurduk, ben dahil. bence hataliyiz. cikinca insallah yaniliriz da hepimizin beraber takilacagi bir oyun olur..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...