Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Askerlik Hakkında Herşey


Dragonmax

Öne çıkan mesajlar

Bütün öğrenmek istedikleriniz http://www.asal.msb.gov.tr/ bu adreste (resmi).

Bir kaç ufak açıklama artı tiptrick vs..

ASKERLİK DURUM BELGESİ NEDİR ?

a. Askerlik kararı alınan her yedek subay aday adayına askerlik şubeleri tarafından verilen ve ilgilinin; kimlik, öğrenim, yoklama, grup numarası ve sevke tâbi olduğu celp dönemi vb. gibi askerlikle ilgili bilgilerini içeren bir belgedir. (Örnek Belge için Bkz.: EK-2)

b. Askerlik durum belgesi, ilgililerin;

(1)Silâhaltına alınacağı tarihe kadar bir işte çalışmaları,

(2)Lisansüstü eğitim yapmak için üniversitelere sunulması,

(3)Kişilerin silâhaltına alınacağı tarihin kendilerine tebliğ amacıyla, askerlik kararı alındığında veya daha sonra ihtiyaç duyulduğunda verilebilmektedir. Bu belge daha sonra çoğaltılarak kullanılabilir.

c. Yedek subay aday adaylarının grup numaralarına göre, kesin olarak hangi celpte silâh altına alınacakları, kayıtlı oldukları askerlik şubelerinden öğrenilebilir.

ç. Askerlik durum belgesi, gereksinim duyulması halinde yeniden, yerli veya yabancı askerlik şubelerinden müracaatla alınabilir. Ancak bakaya durumunda olanlara (Mahkemesi devam edenler dahil) askerlik durum belgesi verilmez. Bunlara sadece sevke tabi olduğu dönemi gösterir bakaya durum belgesi verilir.

YEDEK SUBAY ADAY ADAYLARININ ASKERLİK KARARI NASIL ALINIR?

YURT İÇİNDEN:

a. Dört yıl ve daha fazla süreli fakülte akademi, yüksekokul ve enstitüleri bitirenler ile yurt dışı yüksek öğrenim kurumlarını bitirip dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim gördüklerine dair YÖK. Başkanlığınca denkliği onananların, iki ay içerisinde aşağıda yazılı belgelerle yerli veya ikametlerine en yakın askerlik şubesine müracaat ederek askerlik kararını aldırmaları gereklidir.

(1) Dilekçe, (As. Ş. Bşk.na hitaben) (Dilekçe örneği için Bkz.:EK-1)

(2) Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,

(3) Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,

(4) 8 Adet vesikalık fotoğraf,

b. Askerlik kararınızın alınması esnasında sağlık durumunuzun tam olarak tespit edilebilmesi için, varsa önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz ameliyat veya tedavilere ait sağlık raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene eden ilgili tabibe mutlaka bildiriniz.

c. Askerlik kararı aldırmak üzere, askerlik şubesine davet edildiğinizde; hapis (Tutuklu), hasta veya yurt dışında işçi-işveren iseniz, o yılın 31 EKİM tarihine kadar durumunuzla ilgili belgeleri bulunduğunuz yerdeki konsolosluk aracılığıyla askerlik şubesine gönderilmesini sağlamanız gereklidir.

ç. Askerlik şubesine son yoklama için davet edildiği halde, o yılın 31 EKİM tarihine kadar askerlik kararını aldırmayanlar veya mazeret belgelerini göndermeyenler, yoklama kaçağı suçundan para cezasına çarptırılırlar. Bu suçun emsallerinin sevkine kadar işlenmesi halinde, askerî mahkemelerde yargılanırlar. Askerî mahkemelerce bir yıldan fazla hapis cezası verilmesi halinde, yedek subaylık hakkını kaybedebilirsiniz.

d. Askerlik kararını yabancı askerlik şubesinden aldıracak olanların yukarıda sayılan belgelerden birer tane fazla getirmesi gereklidir.

YURT DIŞINDAN:

a. Askerlik kararını yurt dışından aldıracak olanların aşağıdaki belgelerle birlikte T.C. Elçilik veya Konsolosluklarına müracaat etmeleri gereklidir.

(1) Dilekçe,

(2) Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,

(3) Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,

(4) 8 Adet vesikalık fotoğraf,

b. Yurt dışında yüksek okul bitirenler için; yukarıdaki belgelere ilave olarak, YÖK. tarafından düzenlenecek dört yıl ve daha fazla süreli lisans eğitimi gördüğüne dair denklik belgesi ve diploma Türkçe tercümesi aslı (Türkçe tercüme noter veya konsoloslukça onaylı olmalıdır) ile bu belgelerin üçer adet fotokopisi gereklidir.

c. Askerlik kararı aldırmak üzere müracaat eden vatandaşlarımızın belgeleri, T.C. Konsolosluklarımız tarafından yerli askerlik şubelerine, askerlik şubelerince de hazırlanan askerlik durum belgeleri yine konsolosluklarımız aracılığı ile ilgililere gönderilmektedir. Askerlik durum belgenizin şubenizden gelip gelmediğini bir ay sonra konsolosluğunuzdan takip ediniz. Zira bu belgede, silâh altına alınacağınız tarih belirtilmektedir. Kendinizi ve işlerinizi askerlik görevi için hazırlamak açısından bu tarihe ihtiyacınız olacağı düşünülmektedir.

ç. Yurt dışında sağlık muayenesini yaptıranlardan “Askerliğe Elverişli Değildir.” kararı verilenlerin sağlık raporları, MSB. Sağlık Dairesi Başkanlığınca onaylanır ve bu onay sonucuna göre haklarında işlem yapılır.

ERKEN SEVK İŞLEMLERİ

a. Grupları numaralarına göre sevk edileceği celp döneminden önce askere alınmak isteyen yedek subay aday adayı yükümlüler, askerlik şubesinden aldıkları askerlik durum belgesi ve bir adet dilekçe ile , yerli kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik dairesi başkanlıklarına (Tıp doktorları askerlik şubelerine) gitmek istedikleri celp dönemlerine göre aşağıda yazılı tarihlerde müracaat edebilirler;(Erken sevk dilekçesi örneği için (Bkz: EK-7)


CELP DÖNEMLERİ BAŞVURU TARİHLERİ
ŞUBAT CELBİ İÇİN, 01 ARALIK-31 OCAK AS.Şubesi.BŞK.
NİSAN CELBİ İÇİN, 01 ARALIK-25 OCAK AS.Dairesi.BŞK.
HAZİRAN CELBİ İÇİN, 01 NİSAN-31 MAYIS AS.Şubesi.BŞK.
AĞUSTOS CELBİ İÇİN, 01 NİSAN-25 MAYIS AS.Dairesi.BŞK.
EKİM CELBİ İÇİN, 01 AĞUSTOS-30 EYLÜL AS.Şubesi.BŞK.
ARALIK CELBİ İÇİN, 01 AĞUSTOS-25 EYLÜL AS.Dairesi.BŞK.

NOT: NİSAN-AĞUSTOS-ARALIK Celp Dönemlerinde, tıp doktorlarının erken sevk müracaatları, askerlik şubelerince bu dönemlere ait 2 nci Grup EK-R Çizelgelerin tanzim tarihlerine kadar kabul edilir ve mutlaka EK-R formata alınırlar.

b. Yüksek lisans, ihtisas, doktora vb. nedenlerle sevk tehirli iken, erken askere gitmek isteyenlerden,

Sevk tehiri bitim tarihi, gitmek istediği celp döneminden sonra bitenler, sevk tehiri teklifini yapan kuruma başvurarak, sevk tehirleri iptal yazılarının sevk tehiri yapan makama (ASAL /As.D.Bşk.lıklarına) göndermeleri ve bu teklif üzerine ASAL/As.D.Bşk.lıklarınca yapılan sevk tehiri iptal yazılarının ilgili askerlik şubelerine aşağıdaki tarihlere kadar ulaştırılması gereklidir.

CELP DÖNEMLERİ İPTAL YAZILARININ ASKERLİK ŞUBELERİNE ULAŞACAĞI TARİH
ŞUBAT DÖNEMİ İÇİN, 31 ARALIK (TIP DOKTORLARI)
NİSAN DÖNEMİ İÇİN, 28 ŞUBAT (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)
HAZİRAN DÖNEMİ İÇİN, 30 NİSAN (TIP DOKTORLARI)
AĞUSTOS DÖNEMİ İÇİN, 30 HAZİRAN (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)
EKİM DÖNEMİ İÇİN, 31 AĞUSTOS (TIP DOKTORLARI)
ARALIK DÖNEMİ İÇİN, 31 EKİM (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)

c. Erken sevki uygun görülenler, şartlarının değişmesi halinde, sevke katılmayıp sevk evraklarını almayabilirler. Erken sevkini isteyenlerden, sevk evrakını aldığı halde test ve mülâkata katılmayanlar bakaya suçundan askerî mahkemeye verilirler ve kendi grubu ile sevkleri sağlanır

AÇIKLAMALAR

ASKERLİK ÇAĞI:

Her erkek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göre, 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak, erbaş ve erler için 41 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde biten süredir. Subay ve astsubayların askerlik çağı bitim süreleri 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda belirtilen süreler kadardır.

YÜKÜMLÜ :

Askerlik hizmetini, Askerlik Kanunu ve/veya Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ve değişiklikleri gereğince yerine getirecek olan her erkek Türk vatandaşıdır.

İLK YOKLAMA:

Her yıl askerlik çağına giren yükümlülerin miktarını, adreslerini ve kimliklerini tespit etmek maksadıyla yapılan işlemlerdir.

SON YOKLAMA :

Yükümlülerin, asker edilmeleri veya askerlik hizmetinden muaf tutulmaları için yapılan işlemlerdir.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİDİR :

Türk Silâhlı Kuvvetleri Ssağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre; sağlık yönünden, askerlik hizmetini ifa etmesine mâni bir hastalık veya arızası bulunmamak.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR :

Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre; sağlık yönünden askerlik hizmetini ifa edemeyecek derecede hastalık veya arızası bulunmak.

KAYNAK :

O yıl askerlik çağına girenlerle, bunlarla işleme tâbi yükümlülerden askerliklerine karar alınanların miktarıdır.

YÜKÜMLÜ SAYISI :

Bir askerlik şubesinin kayıtlarında bulunan, yasada yazılı yaş sınırı içindeki yerli ve yabancı yükümlülerin tamamıdır.

EMSAL :

Yükümlülerden birlikte son yoklama işlemine tâbi tutulan veya tutulması gereken doğumlular, sevkte ise, birlikte sevk edilmesi gereken celp grubudur.

YOKLAMA KAÇAĞI :

Yoklamaları için bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine, yasal süresi içinde kanunî bir özürü olmaksızın gelmeyenler ile özürlerini bildirmeyenlerdir.

SAKLI :

Askerlik çağına girdiği halde isimlerini nüfus kütüğüne yazdırmamış olan yükümlülerdir.

ERTESİ YILA BIRAKMA :

Son yoklama sırasında yasada belirtilen sebeplerden dolayı (öğrenci, hapis) bir sonraki doğumla işleme tâbi yükümlülerdir.

SEVK TEHİRİ :

Askerliğine karar alınmış olduğu halde, yasada yazılı sebeplerden dolayı sevkleri geri bırakılan yükümlülerdir.

CELP GRUBU :

Ayrıldıkları hizmet şekillerine göre yükümlülüklerini yerine getireceklerin, millî savunma bakanlığınca tespit edilecek silâh altına alınma tarihleridir.

CELP DÖNEMİ :

Birbirini takip eden iki celbin, başlangıç tarihleri arasındaki süredir.

MUVAZZAFLIK DÖNEMİ:

Yükümlünün, askerlik şubesinden birliğine, sevk tarihinden başlayıp terhis tarihine kadar geçen süredir.

BAKAYA :

Sevk için çağrıldıkları halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, kendilerine tanınan yol süresi sonuna kadar birliklerine özürsüz katılmayan yükümlülerdir.

GEÇ İLTİHAK BAKAYASI :

Askerlik şubesinden sevkini müteakip, yol süresi içinde tertip edildiği eğitim merkezine özürsüz olarak geç katılanlardır.

FİRAR :

Kıt’asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak altı günden fazla uzaklaşanlar ile izin, istirahat ve hava değişimi alarak ayrılanlardan dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içinde özürsüz olarak gelmeyenlerdir.

KISA SÜRELİ KAÇMA :

Kıt’asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak yedi tam günden az süre ayrılanlardır.

İZİN TECAVÜZÜ :

İzin bitimini müteakip yirmi dört saat içinde birliğine katılmayanlardır.

HAVA DEĞİŞİMİ TECAVÜZÜ :

Hava değişimi bitimini müteakip kıt’asına sevkini yaptırmayanlar ile sevkini yaptırdığı halde altı tam gün içinde birliğine katılmayanlardır.

BEDELLİ ASKERLİK YÜKÜMLÜSÜ :

Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılabilmeleri için ödemeleri gereken bedeli ödeyerek askerlik hizmetini Askerlik Kanunu ile Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa göre yapmakla yükümlü bulunan Türk vatandaşıdır.

DÖVİZLE ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ :

Yükümlülerin temel askerlik eğitimini yapmaları ve başvuru sırasında belirlenen ödeme takvimine uygun olarak yasada belirtilen dövizi ödemeleridir.

BEDEL :

Yasada belirtilen döviz veya karşılığı konvertıbl yabancı ülke parasıdır.

YABANCI ÜLKEDE ÇALIŞAN İŞÇİ :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir işveren ile yapılan hizmet akdine göre fiilen yabancı ülkede bulunan ve ücretini yabancı ülke parası olarak alan ve sıfatı devam eden yükümlülerdir.

DONATAN :

Kendisine ait olan veya başkasına ait olup da kiraladığı yabancı bandıralı gemiyle, yabancı ülkelerde deniz ticareti yapan kimsedir.

İŞVEREN :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir iş yerini işveren olarak fiilen o ülkede bulunmak suretiyle çalıştırdığını belgeleyen ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

GEMİ ADAMI :

Bir hizmet akdine dayanarak yabancı bayraklı gemilerde fiilen çalışan ve ücretlerini yabancı ülke parası olarak alan ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

HERHANGİ BİR MESLEK VEYA SANATI İCRA EDEN KİŞİ :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak, işçi veya işveren tanımı dışında kalan, herhangi bir sanat veya mesleği, fiilen yabancı ülkede icra ettiğini o ülke resmî makamlarınca verilmiş resmî belgelerle kanıtlayan ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

OTURMA VEYA ÇALIŞMA İZNİ :

Yükümlülere, bulundukları yabancı ülkelerin kanunlarına göre verilen ve bu ülke sınırları içinde geçerli bulunan oturma veya çalışmaya ilişkin izindir.

MUHABİR BANKA:

Dövizle askerlikle ilgili olarak, yükümlülerce ödenecek dövizlerin, T.C. Merkez Bankasına gönderilmesi için bu banka tarafından belirlenmiş bankalar ve kuruluşlardır.

GÖÇMEN:

Fert olarak veya toplu halde yerleşmek maksadıyla ve geri dönmemek üzere bulunduğu ülkeden ayrılarak Türkiye’ye gelen, Türk Kültürüne bağlı ve Türk Soyundan kişilerdir.

MÜLTECİ:

Yerleşmek maksadıyla olmayıp, bir zaruret nedeniyle geçici olarak oturmak üzere Türkiye’ye sığınan kişilerdir.

ECNEBİ:

Bir devlete nazaran, kendi tâbiiyetinde olmayan kişilerdir.

HAYMATLOS :

Hiçbir devlet tâbiiyetinde olmayan kişilerdir.

YEDEKLİK YOKLAMASI :

Yükümlülerin yedeklik dönemindeki sağlık, tahsil durumları ile diğer yetenekleri ve adreslerindeki değişiklikleri belirtmek maksadıyla yapılan işlemlerdir.

ER:

İhtiyaçları devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir.

ERBAŞ:

İhtiyaçları devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz askerdir.

ASKERLİK NUMARASI :

Yükümlülerin askerlik daire kodu, askerlik şubesi kodu, doğum yılı ve askeralma kütük numarasının birleşmesinden meydana gelen 12 haneli sayı dizisidir. Askerlik numarası her yükümlü için bir tane olup birden yükümlüye aynı numaranın verilmesi ihtimali bulunmamaktadır.

Örnek: 077419640430

07 : Şanlıurfa Askerlik Şubesinin bağlı bulunduğu Diyarbakır Askerlik Dairesinin kodu
74 : Yükümlünün kayıtlı bulunduğu Şanlıurfa Askerlik Şubesinin kodu
1964 : Yükümlünün doğum yılı
0430 : Yükümlünün askeralma kütük numarası

Bunlarda benden:

eğer kütüğünüz bulunduğunuz şehirde dilse, askerlik şubesindeki işiniz en erken 2 günde bitecek demektir. askerlik durum belgesi için şubeye giderken her şeyin 2 değil 3 değil tam 4 er tane fotokopisini götürün. ayrıca 5 değil 8 değil 12 değil en az 15 vesikalık götürün. yoksa gider ve gittiğiniz gibi geri dönersiniz şubeden. hadi hayırlı tezkereler :)

(ARALIK 1, ast. dragomax hepinize selamlar)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla sitede 1-30 eylül yazmışlar kasım için başvuru tarihlerini.

yalnız benim şu konuda bir sıkıntım var, öğrenim durumunu yani okulla bir ilişiğim kalmadığını gösteren belge lazım diyorlar ama o belgeyi zaten mezun olunca okulum gönderiyor?

ama tabi ne kadar erken gönderir okulum onu da bilmiyorum, aralık için geç kalmak da istemem, eğer böyle bir durum olursa pazartesi günü okula gidip belgeyi alıp salı günü başvurumu yapacağım.

ama her halikarda bunu sormak için yarın askerlik şubesine bir uğrayacağım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

askerlik şubesine bişey sormak için uğranmaz. bişey sormak için uğrayınca, o şeyi ancak 6 saat içinde falan sorabilirsin.

neden?
bundan:
- içeri girme sırası (yarım saat)
- içeri girerken aranma sırası (yarım saat)
- girince sıraya geçme sırası (15 dk)
- sıraya geçince ana binaya girmek için oluşturulan gruplar dahil olma sırası (yarım saat - 1 sat)
- gruba dahil olunca içeri girmek için sıra (1 saat)
- içeri girince fiş alma sırası (10 dk)
- fişi alınca askerlik fişi alma sırası (10 dk)
- form doldurmak için kalem lazım olunca, kantinden kalem alma sırası (15 dk)
- form doldurmak için oturulacak her hangibir 20 cm kare alan bulma sırası (15 dk)
- form teslim etmek için bölge şubeye gitme süresi (aman allahım)
- gittiğin ikinci şubenin içine girme sırası (sıkıldım artık...)
- aranma sırası (malum)
- içeri girince sıranumarası alma sırası (wtf)
- sıran gelince gitmek için belediin süre (paha biçilmez - master card aq)

ben sıra beklemem girer sorarım diyen yigit bi delikanlı versa tşklarının resmini çekip 3445 e kısa msj olarak yollasın tşşk cebine gelsin...

abartmıorum...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

askerlik şubesinden geliyorum. aralık için başvuruların geçtiğini, ancak ankara'ya erken sevk dilekçesi yollayarak şansımı deneyebileceğimi söylediler.

sorun şu ki, daha çok yeni mezun olduğumdan çıkış belgem bile basılmadı. (jaan ile aynı derdi paylaşıyorum :P) birazdan okulumu arayıp çıkış belgemi mümkün olduğu kadar çabuk çıkarmalarını söyleyeceğim ve alır almaz işlemlerimi yaptırıp ankara'ya erken sevk dilekçemi vereceğim.

belki bir umut aralık celbine alınırım. nisan celbi için 31 ekim'e kadar vakit varmış, ama nisana kalmak istemiyorum resmen 6 ayım çöpe gider öyle birşey olursa. ayrıca 6 ay sonra askere gidecek adamı da işe almazlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dragonmax said:
askerlik şubesine bişey sormak için uğranmaz. bişey sormak için uğrayınca, o şeyi ancak 6 saat içinde falan sorabilirsin.

neden?
bundan:
- içeri girme sırası (yarım saat)
- içeri girerken aranma sırası (yarım saat)
- girince sıraya geçme sırası (15 dk)
- sıraya geçince ana binaya girmek için oluşturulan gruplar dahil olma sırası (yarım saat - 1 sat)
- gruba dahil olunca içeri girmek için sıra (1 saat)
- içeri girince fiş alma sırası (10 dk)
- fişi alınca askerlik fişi alma sırası (10 dk)
- form doldurmak için kalem lazım olunca, kantinden kalem alma sırası (15 dk)
- form doldurmak için oturulacak her hangibir 20 cm kare alan bulma sırası (15 dk)
- form teslim etmek için bölge şubeye gitme süresi (aman allahım)
- gittiğin ikinci şubenin içine girme sırası (sıkıldım artık...)
- aranma sırası (malum)
- içeri girince sıranumarası alma sırası (wtf)
- sıran gelince gitmek için belediin süre (paha biçilmez - master card aq)

ben sıra beklemem girer sorarım diyen yigit bi delikanlı versa tşklarının resmini çekip 3445 e kısa msj olarak yollasın tşşk cebine gelsin...

abartmıorum...


devlet daireleri 3 gibi filan kapanmıyormuydu? yani sabah 9 da gitsende bişi soramadn çıkıcan mı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
arkadaşlar ben askerlik şubesine bizzat gidip belgelerimi verdim sağlık kontrolünden de geçtim, kararımı aldırdım. 2009 da asker olacağım.

bütün bunlara rağmen bugün evime askerlik şubesinden son yoklama davet yazısı diye bir kağıt geldi ve böyle yazıyor:

Öğrenci ertelemeniz 24/09/2008 tarihinde sona erdiğinden son yoklamanızı yaptırmak üzere aşağıda belirtilen belgelerle birlikte en yakın askerlik şubesine müracaat etmenizi rica ederim.

Can Sunar
Personel Albay
Kadıköy As. Ş. Bşk.


iyi de ben zaten 2 hafta önce karar aldırmışım neden hala kağıt geliyor evime?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...