Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekşi Sözlük'te Peygambere hakaret

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

Kayseri Kalesi'ne Haçlı Bayrak Asılmasına Tepki

Kayseri'de belgesel çekimi sırasında tarihi Kayseri Kalesi'nin surlarına asılan Bizans bayrağı, tepkiye neden oldu. Kayseri Kalesi'ne haçlı bayrağı asılmasına tepki gösteren halk, polis ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Yönetmen ve yapımcı Tanyolaç Türkben tarafından Kayseri'de çekimleri sürdürülen ANATOLIA isimli belgeselin bir sahnesinde, tarihi Kayseri Kalesi'nin surlarına Bizans bayrakları asıldı. Anadolu uygarlıklarını anlatan belgeselin çekimleri sırasında surlara asılan bayraklar, halkın tepkisine neden oldu.

Yönetmen Tanyolaç Türkben, bir grup vatandaşın tepkisi üzerine polisi arayarak yardım istedi. Gelen resmi ve sivil polisler gerginliği kontrol altına alırken, Bizans bayrakları da surlardan indirildi. 30 kişilik belgesel ekibi malzemelerini toplayarak bölgeden uzaklaştı. Hunat Meydanı'nda bir süre bekleyen grup ise polisin uyarısı üzerine dağıldı.

[hr]

türkiyeden bahsediyoruz tepkinin kralını yaparlar
ne avrupası ne dünyası
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyla alakasız diyebilirsiniz aslında ama temelde aynı. Düşünce özgürlüğü konusu

Şu anki başbakanımızın eski konuşmalarından bazıları, gerçi siz hatırlarsınız:

- Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor, laiklik elden gidiyor diye. Yav bu millet istedikten sonra tabi elden gidecek. Sen bunun önüne geçemezsin ki. Yani zorla bu milletin elinden tutmaya gücün yetmez. Millete rağmen bu yürümez zaten.

- Hem laik hem müslüman olunmaz. Ya müslüman olacaksın ya laik. İkisi bir arada olduğu zaman adeta ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil ikisinin bir arada olması.

- Durum böyle olunca ben müslümanım diyenin, tekrar yanına gelip bir de ben laikim demesine imkan yoktur
Bizim idarelerimizdeki hastanelerde kadınlarımız sadece kadın doğumculara teslim edilecek.

- Hazmettire hazmettire geliyoruz. Artık bu film tanınmaya başladı. Bu düzenin koruyucusu olamayız, mümkün değil..

- Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözü koca bir yalandır. Egemenlik Kayıtsız şartsız Allah'ındır. Anayasacılara, 'Egemenlik 5 senede bir milletindir' sözünü de ekleyin dedik. Kaptıkaçtı mıdır, Aldıkaçtı mıdır 'Olamaz öyle şey' dedi. Sarhoş kafayla Anayasa hazırlıyorlar.

- Avrupa Topluluğu'nun asıl adı Katolik Hıristiyan Milletler Birliği'dir . Biz AB'ye girmek istemiyoruz. Refah söylemiyle hatip olarak konuşuyordum. Şimdi bir partinin lideriyim.

Ne diyorduk?

SturmVogel said:
Bir Dark Knight filmine gösterilen saygıyı bir dine göstermek çok mu zor? İnanmıyorlarsa saldırmasınlar abi , çok mu zor?!

Bir Dark Knight filmine gösterilen saygıyı bir yönetim şekline göstermek çok mu zor? İnanmıyorlarsa saldırmasınlar, milletvekili olmasınlar, çok mu zor?

Ona gelince düşünce özgürlüğü, değişti, bu yazılanlara gelince saygısızlık edepsizlik. Vay be.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi BU TCK 175 in yeni halini bulabilen varsa lütfen buraya koysun ben sanırım buldum ama öyle bir ibare görmedim. ACaba değiştirilmiş mi ? Çünkü 2004 te yayınlanmış şöyle bir haber buldum ab uyum muhabbetleri ile ilgili.

said:
'Tasarı insanı öne alıyor'
Tasarı insanı koruyor. Buna bir örnek: TCK'nın 175. maddesine göre 'Allah'a, dine ve kutsal kitaplara sövmek' suçtur. Yani kanunla Allah, din ve kitaplar korunuyor. Oysa devletin böyle bir amacı olamaz. Devlet bireyin inancını korur. Bu madde değişiyor. Diyelim kişi Budist ve ineğe tapıyor. Korunacak olan 'ineğin kutsallığı' değil, kişinin tercihi. Bu laiklik ilkesinin tasarıya yansımasıdır ve çok önemlidir.

TBMM nin sitesinde TCK da 175 i bulduğumda şu çıkıyor.

Akıl hastası üzerindeki bakım ve gözetim yükümlülüğünün ihlâli

MADDE 175. - (1) Akıl hastası üzerindeki bakım ve gözetim yükümlülüğünü, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde ihmal eden kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Belkide ben yanlış yere bakıyorum bilemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

horizon, 2004te çıkmışsa yasa yeri filan değişmiştir belki :)

ki türkiyede o kadar düzgün bir yasa olacağını sanmıyorum. "dine ve inanca küfredenleri hapse atın" şeklinde birşey vardır büyük ihtimal.

ama yani ben bir din çıkarırım, dinde günde 5 kere allaha küfür etmek gerekir, o zaman ne yaparlar bilmiyorum :)

banane kardeşim benim dinim bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Masquerade said:
Jadelith said:
insanlar 1500 yıl önce yazılmış bir elf kitabına inanacak diye saçma saçma şeyler yaşıyoruz. o yüzden istediğimi de derim, laf da ederim küfür de ederim. hakkım.

eh dene madem şansını.

denemem çünkü muz cumhuriyetine geri döndüm senelerce demokrasilerde yaşadıktan sonra :)
Sosyal ağlarda paylaş

Lafa gelince bıdı bıdı demogojinin kralı ama hgerçekleri yazınca ne alaka lol ahaha falan. At gözlüğüyle dar birp encereden dünyaya bakmanın nedenı bu işte. Sen diyorsunki Hz Muhammed'e küfür ediyorlar bu nedir böyle, böyle şey olmaz inanmıyorlarsa saygı duysunlar falan. Bende diyorum ki aynısını dine değil de laikliğie yapan bir başbakanımız vardı zamanında ama onunkini düşünce özgürlüğü olarak yorumladınız. Bunu niye öyle yorumlamıyorusnuz da ikiyüzlülük yapıyorsunuz?

AKP LOLOLOL der geçersin dalganı ama madem başbakanınki özgür düşünce, adamın söylediği de özgür düşünce ekşide.
Sosyal ağlarda paylaş

SturmVogel said:
Peygamberime saygı duymayan duymayabilir ama marifetmiş gibi hakaret edenin ben de sülalesine hakaret ederim, alınamaz da.

et tabii. ne sen benim ne dediğimi iplemen lazım, ne de ben senin ne dediğini. sen inanıyorsan ben peygambere istediğim küfürü ediyim (ki çocukla evlenmiş olması bir küfür değil gerçek :) bunu küfür olarak algılıyanlar var o baya iyi), peygamber senin için yine peygamberdir.
Sosyal ağlarda paylaş

hehehe siz konuşadurun, sözlük avukatlarla falan inceliyor, bi sorun var mı bakıyor. dalga niyeti seziliyomuş. abi uzaylı mısınız. niyete göre dava açabilir misiniz? ozan arif ve ismail türüt'ün de bi türküsü vardı mesela, kalkıp dava açtılar. içinde bariz bişey yoktu ama "biz öyle anladık" diye kalkıp dava açtılar adama. o zaman ermeni meselesi hassastı, herkes abanıyodu. din mevzusu hassas, şimdi yine kaşıyolar sözlüğü. sözlükle irtibata geçmek mümkün, ters bişey bulunursa silinir.

hepsinden öte, provokasyon amaçlı olduğu o kadar belli ki, arkadaşın haberi kopyaladığı ssitede, haberin sonunda iki de link var. şöyle ki

VATAN GAZETESİ PEYGAMBERİMİZE BÖYLE HAKARET ETTİRDİ

CHP'Lİ ÖNDER SAV HAC VE PEYGAMBERİMİZLE BÖYLE ALAY ETTİ-VİDEO

görüyorusunz, amaç provokasyon. ama hiç bişey olmaz sözlüğe, avukatları var o kadar, kaç davadan haklı çıktılar. kolay gelsin size.
Sosyal ağlarda paylaş

MADDE 216.– Birinci fıkrada tanımlanan “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu, hukuk devleti olma standardı yüksek olan birçok ülkenin Ceza Kanunlarında yer almaktadır. Hiçbir devlet, vatandaşları arasında, muayyen özelliklere sahip bir kesiminin diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa, öç almayı gerektirecek şiddetli nefrete yönlendirilmesine seyirci kalamaz.
Öte yandan çağdaş dünyada, gelişmenin temel dinamiği olarak düşün­ceyi açıklama ve yayma hürriyeti kabul edilmektedir. Bu bağlamda; kişilerin düşündüklerini hür bir ortamda söyleyebilmeleri, demokratik toplumun var­lığı için zaruri sayılan unsurlardandır. Söz konusu suç tanımı, bu düşünceler dikkate alınarak yapılmıştır.
Suçu oluşturan “tahrik”, soyut saygısızlık ve reddin ötesinde, bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tür ta­vırları pekiştirmeye objektif olarak elverişli olmalıdır. Fail sübjektif olarak da bu amacı gütmeli, halk kesimini kin ve nefrete tahrik etmelidir. Bu kap­samda salt yüz çevirme, soyut bir ret veya saygısızlık ifade eden bir davra­nışta bulunma veya bu yönde sözler sarfetme, suçun gerçekleşmesi bakı­mından yeterli değildir. Fiilin suç teşkil etmesi için bunların ötesinde, ağır ve yoğun bir tarzda kin ve düşmanlığa tahrikin var olması gerekir. Failin fiili, adet ve şahıs olarak muayyen olmayan toplum kesimi üzerinde kin ve nefret duygularının oluşumuna veya mevcut duyguların pekişmesine etkide bulunmalıdır.
Kin, “öç almayı gerektirecek şiddetli düşmanlık hareketlerin zeminini oluşturan psikolojik bir hâl”; düşmanlık ise, “husumet beslenen konuya karşı düşünerek, tasarlayarak zarar vermeye, onu mağlup etmeye yönelmiş kin duygusu” olarak da tanımlanabilir. Şu hâlde kin ve düşmanlık; “husumet beslenen konuya karşı tasarlayarak zarar vermeye, öç almayı gerektirecek şiddette nefret duymaya yönelik hareketlerin zemini oluşturan psikolojik bir hâl” olarak açıklanabilir.
Fıkra metninde; fiilin kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek biçimde yapılması arandığı için, suç; soyut tehlike suçu olmaktan çıkarılmış, somut tehlike suçu hâline getirilmiştir. Bu suretle, çağdaş hukuktaki soyut tehlike suçlarını azaltma yönündeki eğilim dikkate alınmış, temel hak ve hürriyetle­rin kullanım alanı genişletilmiştir. Bu düzenleme sayesinde "kin ve düşman­lık" ibaresinin anlamı da dikkate alındığında sadece "şiddet içeren ya da şiddeti tavsiye eden tahrikler" madde kapsamında değerlendirilebilecektir.
Söz konusu suçun oluşması için, kamu güvenliğinin bozulması tehli­kesinin somut olgulara dayalı olarak varlığı gereklidir. Bu tehlike, somut bir tehlikedir. Bu somut tehlikenin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlerken fai­lin söz ve davranışlarının neden olduğu tehlike neticesinin gerçekleşmesi gerekir. Hâkim, kullanılan ifadeler dolayısıyla bu tehlikenin gerçekleşip gerçekleşmediğini, dayanak noktalarını göstermek suretiyle belirleyecektir. Bu kapsamda, kişinin söz ve davranışlarının kamu güvenliğini bozma açı­sından yakın bir tehlike oluşturduğunun tespit edilmesi gerekir. Kişinin söz ve davranışlarının, halkın bir kesimi üzerinde tahrik konusu fiillerin işlene­ceği hususunda duyulan endişeyi haklı kılacak bir etki oluşturması gerekir. İfade özgürlüğü ile bu tip tehlike suçları arasında “açık ve mevcut tehlike” kriterinin var olması gerekir. Buna göre, yapılan konuşma veya öne sürülen düşünceler toplum açısından açık ve mevcut bir tehlike oluşturduğu takdirde yasaklanabilmekte, keza böyle bir tehlikenin varlığı somut olarak, açıkça tespit edilmedikçe söz konusu suçtan dolayı cezalandırma yoluna gidilemez.
Maddenin ikinci fıkrasında halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsi­yet veya bölge bakımından farklı bir kesiminin alenen aşağılanması suç sayıl­mıştır. Suçun oluşması için fıkrada belirtilen özelliklere sahip ve halkın bir kesimini oluşturan gayrimuayyen sayıdaki kişilerin aşağılanması, tahkir edilmesi gerekir. Bu fıkrada, kamu barışını korumak amacıyla halk kesimle­rinin alenen aşağılanması, suç olarak tanımlanmıştır.
Maddenin üçüncü fıkrasında bir halk kesiminin benimsediği dinî de­ğerlerin alenen aşağılanması, suç hâline getirilmiştir. Fiilin cezalandırılabil­mesi için, “kamu barışını bozmaya elverişli” olması gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

ha,

korunan hukuksal yarar yalnızca "din" veya "dini inanç" değildir. yani, dinsizlik ve ateistlik de maddeler tarafından aynı derecede korunmaktadır. kalkıp bir kişi, bir başka kişiye ateist veya dinsiz olduğu gerekçesiyle hakaret ederse, yine aynı suç oluşur.. hemen şimdi saldırmayın "lolol akp işte" diyerek.

kimse sana niye ateistsin diye karışmıyor, karışamaz. aynı şekilde sen de herhangi bir semavi dine inanan insanı tahrik edici söylemlerde bulunamassın.

klasik olacak ama; "inanmıyorsan saygı göster" kısaca.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
hehehe siz konuşadurun, sözlük avukatlarla falan inceliyor, bi sorun var mı bakıyor. dalga niyeti seziliyomuş. abi uzaylı mısınız. niyete göre dava açabilir misiniz? ozan arif ve ismail türüt'ün de bi türküsü vardı mesela, kalkıp dava açtılar. içinde bariz bişey yoktu ama "biz öyle anladık" diye kalkıp dava açtılar adama. o zaman ermeni meselesi hassastı, herkes abanıyodu. din mevzusu hassas, şimdi yine kaşıyolar sözlüğü. sözlükle irtibata geçmek mümkün, ters bişey bulunursa silinir.

ben de dedim "dalga niyeti var" diye. tabi niyete göre dava açılmadığını biz de biliyoruz. ama benim düşüncem o. sonuçta avukat değilim bişey değilim. evet entrylerden bazıları dalga amaçlı, ama sonuçta özgür düşünce. alenen dalga ya da hakaret yok. kimsenin bişey de diyememesi lazım. ama derler o ayrı. diyemeseler keşke. keşke gündeme getirmeleri bile garip karşılansa. ama sistemi ben kodlamıyorum üzgünüm. kendimce bi yorum yapıyorum, bunun için de hukuki bilgiye sahip olmam gerekli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

ya poker oynuyorum fold dedim aradan yazayım.

bu memlekette islamdan başka dine hoşgörüyü bırak, saygı varsa ben size iftarda yemek ısmarlayayım. bırakalım bunları, akp iktidarıyla falan alakalı değil bu, okullarda görmedik mi? hıristiyanların kitabı değişmiş daha hala inanıyo mallar, halbüsü negzel kitabımız dinimiz diye, din külütürü hocalarımız konuşmadı mı? yok efendim ders laikmiş. avrupa gündeme getirince bakan dedi ki, laik bi derstir, tüm dinler anlatılıyor. peki ben niye dua ezberleyerek not alıyodum bakanım? ha gurban olduğum?

hoşgörüyü geyiğini geçin. bu ülkede gayrimüslimler müslümandan korkar, müslüman çoğunluk azınlığı altında tepeler. bi adamın hakaretiyle toplum barışı bozulmaz, bozulursa da "toplum vs o adam" gibi bi kavga olur, kazananı baştan belli.

şu haber sitelerinde falan yorumları okuyun, "dinime öyle bi saygı göster ki dinime inanmaya başla" gibi bi istek var alttan alta.o dediğini de geçecen.
Sosyal ağlarda paylaş

madde dini inancı değil toplumsal barışı korumayı amaçlıyor. başarıp başarmadığı veya yöntemin doğruluğu tartışılır elbette.

eğer cezayı kendisi kesecek o öfkeli kalabalık olmayıp "sesnin görüşün sana benim görüşüm bana" diyecek olgunluğa sahip bir topluluk sözkonusu olsaydı zaten o maddeye de ihtiyaç olmazdı. ama var o öfkeli kalabalık...

bu arada ilk mesajdaki örneklerde herhangi bir hakaret göremedim. yanlı yorum (doğal olarak, tarafsız yorum nedir ya? adı üstünde, yorum) var bol bol ama hakaret yok. islam dinini kabul etmemiş bir kişinin islam peygamberini peygamber olarak kabul etmemesi kadar normal birşey yok.

bu arada yeri geldiği için "hakaret ederim hakkımdır" falan deniyor. doğrudur edilebilir. bu tür mastürbasyonlar bolca yapılıyor. atatürk'ün başardığının %1'ine bile sahip olamayanların atatürk'e gay demesi gibi. zaten yazıktır böyle kişilere. bırakalım olsunlar tatminlerini.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...