Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Pati halkına Linux hakkında yardım etmeye devam ediyorum. Bu aralar aşırı boş vaktim var, isteğe göre rahber bile yazabilirim, Linux'de yapmak istediğiniz ya da yapıp yapamayacağınızı merak ettiğiniz bir şey varsa söyleyin bana. Sorunuz olursa sorun. Hangi klasörde olduğunuzu görmek için: pwd Klasör içeriklerini listelemek için: ls ls -a (gizli dosyalarla birlikte) Klasör değiştirmek cd klasör (bulunuzduğunuz yerdeki klasöre sokar) cd /etc/X11 (nerede olursanız olun belirttiğiniz klasöre sokar) cd (Bir üst klasöre geçmek için) Dosya ve klasörleri silmek rm dosya (klasördeki dosya silinir) rm /home/gerge/rc.conf.log (nerede olursanız olun belirttiğiniz dosya silinir) rmdir klasör (klasör boş ise siler) rmdir /etc/log (aynı yine, boş olması lazım klasörün) rm -r /etc/log (klasörü siler, ister boş olsun ister olmasın.) rm -r klasör (aynı diğerleriyle) Çalışan işlemleri görmek ps Çalışan işlemleri durdurmak kill [PID numarası] PID numarasını işlemin ps komutuyla öğrenebilirsiniz. Takvim ve tarih date (gün ve saat) cal (aylık takvim) cal -y (yıllık takvim) Metin okumak less dosya (çıkmak için q'ya basmanız lazım) Dosyaların, klasörlerin yerlerini ve adlarını değiştirmek mv /abc/a.txt /etc/b.conf (a.txt dosyasının yerini ve adını değiştirmek için. Kes/yapıştır gibi bu komut) İnternet sitelerini dolaşmak lynx forum.paticik.com (önce lynx paketini yüklemeniz lazım) Web siteleri hakkında bilgi alma whois paticik.com Whois Server Version 2.0 Domain names in the .com and .net domains can now be registered with many different competing registrars. Go to http://www.internic.net for detailed information. Domain Name: PATICIK.COM Registrar: DOTSTER, INC. Whois Server: whois.dotster.com Referral URL: http://www.dotster.com Name Server: NS1.NAMERESOLVE.COM Name Server: NS2.NAMERESOLVE.COM Name Server: NS3.NAMERESOLVE.COM Name Server: NS4.NAMERESOLVE.COM Status: clientDeleteProhibited Status: clientTransferProhibited Status: clientUpdateProhibited Updated Date: 27-mar-2007 Creation Date: 02-sep-2002 Expiration Date: 02-sep-2009 >>> Last update of whois database: Thu, 18 Sep 2008 02:44:39 EDT <<< Registrant: c/o PATICIK.COM P.O. Box 821650 Vancouver, WA 98682 US Registrar: DOTSTER Domain Name: PATICIK.COM Created on: 02-SEP-02 Expires on: 02-SEP-09 Last Updated on: 25-JAN-08 Administrative Contact: [email protected] c/o PATICIK.COM P.O. Box 821650 Vancouver, WA 98682 US +1.360-449-5933 Technical Contact: [email protected] c/o PATICIK.COM P.O. Box 821650 Vancouver, WA 98682 US +1.360-449-5933 Domain servers in listed order: NS1.NAMERESOLVE.COM NS2.NAMERESOLVE.COM NS3.NAMERESOLVE.COM NS4.NAMERESOLVE.COM This listing is a Whois Privacy Customer. Mail correspondence to this address must be sent via USPS Express Mail(TM) or USPS Certified Mail(R); all other mail will not be processed. Be sure to include the domain name in the address. End of Whois Information Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eaglewingg Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Ellerine sağlık. Cok güzel olmuş. Yalnız "cd" komutu tek basına kullanıldığında home dizinine "cd .." seklinde kullanılıdıgında bir üst dizine gecmesi lazım benim bildiğim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Son 2 gune ait dosyalari sil ; find /path/to/dir -type f -mtime -1 | xargs rm -f Bir dosyanin icerigini satir satir isle ; cat /path/to/dir/dosya | while read LINE do echo "Isliyorum ${LINE}" done Bir log dosyasi icinde, istedigin alani bulup, o alan kac defa match etmis onu soyle; cat ~/.bash_history grep 172.31.92.76 -r cat .hosts telnet 172.31.92.11 telnet 172.31.92.11 ... ( Ornegin tabii :) ) cat ~/.bash_history | cut -d " " -f 1 | sort | uniq -c 2 cat 1 grep 2 telnet Ayni dosyada en yuksek match 'li son ikiyi goster ; cat ~/.bash_history | cut -d " " -f 1 | sort | uniq -c | sort -na | head -n 2 2 cat 2 telnet Daha cok sistem yoneticiligi ile ugrasan arkadaslarin pek isine yarar bunlar. :) Tabii var boyle bir suru, yazmak lazim bir ara. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Eaglewingg said: Ellerine sağlık. Cok güzel olmuş. Yalnız "cd" komutu tek basına kullanıldığında home dizinine "cd .." seklinde kullanılıdıgında bir üst dizine gecmesi lazım benim bildiğim. evet ya. noktayı unutmuşum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Home klasörünüze hızlıca gitmek ~ [ENTER] Bir uygulamayı kapanmaya zorlamak Bazen kill tek başına yeterli olmaz. -9 parametresi ile kodummu oturturum modunda uygulamayı kill edebilirsiniz. kill -9 PID [ENTER] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Bence en onemlisi man. Ornek olarak :~$man man Size komutun nasil kullanilacagini, hangi parametreleri alabilecegini gosterir. Komutun manual'i kisaca. Butun process'leri gormek icin ps -e kullanin (every'den akliniza gelsin). Ozellikle bi process ariyorsaniz ps -e | grep [ismin bildiginiz kadari]. Ornek :~$ps -e | grep fire PID aklinizda tutmak zordur, kastirir. killall ile process'in ismini yazabilirsiniz, tapi yapacagi arama sonunda icinde o isim gecen butun process'leri oldurur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 10 puanlık uzman sorusu vi den nasıl çıkıyoruz? çıkılabilir text editörü istiyoruz devlet buna el atmalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 zz :wq Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 Rahan said: 10 puanlık uzman sorusu vi den nasıl çıkıyoruz? çıkılabilir text editörü istiyoruz devlet buna el atmalı. :wq evet ama command mod'a da ESC ile geçeceksin. :w kaydet :q kaydetmeden çık. Nano kullan abi minik şeyler için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 ! --force anlamina geliyo. Eger cikamam falan diye zirvalarsa da :q! kullaniyosun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 19, 2008 Rahan said: 10 puanlık uzman sorusu vi den nasıl çıkıyoruz? çıkılabilir text editörü istiyoruz devlet buna el atmalı. ahaaa nooob!!! o degil de ben de zor ciktim gecen gun. hehe =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar