Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prosciutto Yiyen Yurdum İnsanı

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Sam said:
eminim kitchenette de memnun olur sadece genel kültürü italyan domuz jambonunun ne olduğunu bilecek kadar geniş olanlara satış yapmaya.

Yalnız, kitchenette'i bilmem de, üst sınıf restoranlar öyle esnaf lokantası gibi kapıdan her gelenin girip yemek yiyeceği yerler değildir. Hem dışkı kadar paran hem ye kürküm ye misali doğru düzgün bi kılığın olması gerekir.
Bu tip restoranlar zaten dünyanın parasını kazanır, prosciutto nedir bilmeyenlerin de gelip yemek yemesine ihtiyacı yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

abi benim anlamadıgım bizim ülkemiz domuz etini seçicek düzeyde müslümanlığını yaşıyormu?

yeri kalınca karıya kıza gider, evlilik dışı ilişki yaşar( zina )
yeri gelince küfrünü eder, kavgasını yapar
yeri gelir alkolünü içer

ama töbeeeeeee domuz eti yemez, ramazanda bunların hiç birini yapmaz.

dini bile gösteriş olan türk milleti, helal ulan
Sosyal ağlarda paylaş

Ya aslında adam da haklı bi yerde.

Menüde Pizza çeşitleri arasında Prosciutto Pizza görsem ve prosciutto nedir bilmesen bi çeşit pizza malzeme karışımıdır der geçerim.

Dominos Pizza da Extrvaganza pizza var mesela. Prosciutto da extrvaganza gibi atmasyon bi kelimedir diyip istemiştir adam.

ya da extravaganza sincap yumurtalığı anlamına geliyomuş olabilir :D
Sosyal ağlarda paylaş

ilk 2 ayfadan sonrasini okumadim da,ne kadar çok saçmalamışsiniz.

Mekan yazmak zorunda kardeşim,mekana giden kimse proscuitto nun ne olduğunu bilmek zorunda değil.herkes yemek kültürünü anasının karnındamı edindi.

8 aydir ingilteredeyim,ama her restorantta yemeğin içeriği menüde yazar.Burasi müslüman çoğunluğun olmadığı bir ülke olduğu halde.Domuz olan yemekler ve market ürünleri özel olarak belirtilir içeriğinde.

Daha neyi tartışıyor,bu gerek yok yazılmasına diyenler.bu kadar sığlık olmaz.

Neymiş bilmesi gerekirmiş,sorması gerekirmiş,kültürü yoksa gitmesinmiz.hepsi zırvalama...

YAZMAK ZORUNDA;işyeri sahibi. o kadar basit,ki şöyle birşeyde var.Türkiye çoğunluğun müslüman olduğu bir ülke,2 kere belirticek gerekirse...
Sosyal ağlarda paylaş

bilmediğin şeyi yemeden önce bir sormak gerekir.proscutto vaybe ne güzel yabancı yemek yedim mantığını 1 yıl önce valinin biri risotto yerkende görmüştük.risottoda alkol bunda domuz eti vardı.madem o kadar dine bağlıyız menüde içeriği yazımıyor, yemeden önce sormak gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

kim nekadar dine bağlı,değil tartışması yapmıyoruzki biz burda.
yani neyi uzatuyosunuz,bu yazılması gereken ve çokda zor olmayan kişiye kolaylık sağlayan bi olay.

Bu konunun bence dinle alakasi yok,çogu insanda mesela koyun etini yiyemez.koktuğunu söylerler genlede de(ben farketmesemde).
Bununda yazılması gerekiyor.

Ve bilmiyorum burdaki arkadaslar çokmu böyle hertürlü yemekten anlar,neyin ne olduğunu,içeriğini daha adını görür görmez bilicek derecede yemek kültürünemi sahipler.Ama ben mesela gün oluyor,evet yanımda da kız arkadasım olur.Hadi şurayıda deneyelim,menuye bakar;aaa şu neymiş hadi deniyelim yaparız ama siparişi vermeden once menu de içeriği görebildiğmiz için bir sorun çıkmaz.

Yeni birşeyler denemek,öğrenmek yada meraketmek cahilliklemi eş değer tutuluyor ki özellikle burdaki konuda yemek yani.bu konuda ,bu şekilde yorum yapan arkadaşlar komiklikten öteye gidemezler hiçbizaman.Bilmiyorsada adam denemek istiyor,öğrenicek sonrada biliyor olucak.Yok bilmeyen adamin orda ne işi varmış.sanane kardeşim,sanamı sorucak.böyle dangalak dangalak mesajlar var.

Belki adam orta seviye bir memur,senede 1-2 kere boyle biryere yemek yemeye eşiyle gidebiliyor.Ama senin gibide akşama kadar pc nin başında oturup,akşam yemeklerini bu çeşit yerlerde yiyicek refah seviyeside yok.kim ne karışır,bilmemesine.

YAZILACAK;basit olan,kullanışlı olan insana kolaylık olan bu.

Adam gibi bi argüman varsa bunu engellicek,saçma olduğu kanısına vardırıcak.söyleyinde bizde bilelim
Sosyal ağlarda paylaş

@massosoit

Herhalde 2. sayfadan sonrasını okumadığınız için böyle konuşuyorsunuz.

Tekrar edelim o zaman, Prosciutto bir jambon çeşidi.
Pizza alırken içinde Peynir var yazılırsa ilk soracağınız şey nasıl ki ne peyniri olur ise, Jambon yazılması durumunda da sorulacak ilk soru ne Jambonu (Dana, Domuz...vs) olur.

Nasıl ki bir yemeğin içinde parmesan var denildiği zaman, ne biçim iş bu içeriğini yazın demiyorsanız, prosciutto var denildiği zaman içeriğini yazın diyemezsiniz.

Tabii ki Kitchenette'teki menüde yemeklerin içeriği yazılıyor, ben daha o fiyat aralığında yazmayan restoran görmedim. Zaten içeriğinde Prosciutto olduğu söylenmiş, bir de üstüne (Domuz Jambonu) ibaresini eklemek tamamiyle restoran yöneticisinin isteğine(karını artırmak istiyorsa müşterilerinden gelen talebe) bağlı.

Sizin isteğiniz aynen şuna benziyor:

Pizza :
Peynir, Domates, Et, Biber,Mantar

Ne peyniri?, ne eti?, ne biberi(Jalepeno mu? Sivri mi?)?, ne mantarı?
Sosyal ağlarda paylaş

massosoit said:

Belki adam orta seviye bir memur,senede 1-2 kere boyle biryere yemek yemeye eşiyle gidebiliyor.Ama senin gibide akşama kadar pc nin başında oturup,akşam yemeklerini bu çeşit yerlerde yiyicek refah seviyeside yok.kim ne karışır,bilmemesine.

bu tarz yerlerin hedef kitlesi bu tarz insanlar değil. ayrıca yasa olmadığı sürece adam zorunda falan değil, ister yazar ister yazmaz. yazarsa bu tarz bir karışıklık önlenir ama yazmamayı seçiyosa kimse de bişey diyemez (ki bence de yazsa daha iyi olur o ayrı bi konu). yasa gelir yazmak zorunda olur ama yine yazmaz o zaman suçlayabilirsiniz adamı. şu an restorana yapılan suçlamalar gayet boş. zaten hedef kitlesi buraya gitmeye devam edecek.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi bizde güzel bir dil var, Türkçe.. ve dilimizin getirdiği muhteşem kolaylıklar var. elbette dilimiz kullanılmaya kullanılmaya unutulumuş olsa bile ve yaygın olmasa dahi dilin gizli kalmış ve tarihin tozlu sayfaları arasında kaybedilmeye yüz tutmuş bu eski sanatını bilenler, kullananlar hâlâ mevcut... bu az sayıdaki birkaç milyor/trilyor kişiden birisi de benim..

yok yukarıda yaptığım gibi mübalağa yapmıyorum. ehem aslında isim tamlamalarından falan bahsediyorum. evet bu büyülü dünyayı bilselerdi arkadaşlar yukarıda belirtildiği gibi
said:
Peynir, Domates, Et, Biber,Mantar

Ne peyniri?, ne eti?, ne biberi(Jalepeno mu? Sivri mi?)?, ne mantarı?

gibi bir tek düzlemde kalmaz ve
parmesan peyniri, şötölölö domatesi, domuz eti, jalepeno biberi, amanita mantarı falan yazabilirlerdi

birbaşka unutulmaya yüztutmuş ve yine sadece trilyorlar/katrilyororolar tarafından bilinen genel kuralımız işte yazının yanına not düşme aparatı olarak da anılan (başka ne diyorlar bilmiyorum) parantez işaretleri. bunlar çift olarak geziyorlar bir açık( bir de kapalı)
mesela yukarıdaki verdiğimiz menüyü düzenleyelim yeniden
parmesan peyniri, şötölölö domatesi, domuz eti, jalepeno biberi, amanita mantarı(zehirli)

elbette ben de isterim herkeş amanita mantarlarının (hele ki amanita phalloides gibi türlerinin) zehirli olduğunu bilsin. ha bilmiyorsa da gelmesin canım cadı kazanına di mi?

keşke herkeş bu dilin unutulmaya yüz tutmuş kolaylıklarından haberdar olsa da zehirli mantar yemeden yemek yiyebilseler. hatta şeker de yiyebilseler..
Sosyal ağlarda paylaş

Forumda yazılan şeyleri önem verip biraz okusaydın, yazıya konu olan eleştiri yazısını "yeşil sermaye" diye tabir ettiğimiz bir gazetenin yazdığını, yazıda görüş belirten kişilerin ise -nasıl diyelim- "dinibütün fakat geri kalan tüm özellikleri eksik" insanlar olduğunu anlayabilirdin mesela. Bu konunun tabii ki din ile bir alakası yok çünkü bu "dini bütün ama dini kapital" arkadaşların "serbest medya" organlarını pışpışlaması...
Yeni bişeyler denemek evet tabii ki güzel ama bir menüye o yemekle ilgili herşeyin yazılması pek mümkün değil. Mesela benim menümde 12 çeşit ANA SICAK olmasına rağmen her sıcağın içinde hangi tür et olduğu, hangi hayvanın neresinden yapıldığı, etin hangi yöreden geldiği, sos karışımı, dinlendirme koşulları, garnisi, yemekle beraber gelen diğer servis elemanlarını yazmak müşteriye menü yerine Meydan Larousee vermekle eşdeğerdir bana göre. Bazı öğeler bize kalır ve kalmalıdır da...Ama içinde domuz eti olan menü üstünde ufacık bir işaret ve akabinde küçük bir yazı veya ufak bir domuz sembolu koymak işletmecinin SEÇİMİDİR ve bu yaptığı seçimde sorumluluk kendisine aittir...
Sen kız arkadaşınla istediğin mekanda istediğin yemeği yiyebilirsin tabii ki. Ama bilmediğin bir mekanda, bilmediğin bir yemek yiyeceksen mutlaka garsona sor ve bilgi al...Örneğin: Pardon, burada bifteğin yanında "Very Rare" yazıyor, ne anlama geliyor aceba? demek bile seni o gece kanlı bir bifteği öğüre öğüre yemekten kurtarır. Bu kesinlikle ayıp değil , zaten dışarda yemek yemek sadece karın doyurmak için yapılan bir aktivite değildir ve asla olmamıştır, menüdeki herbir ürünün arkasında bir hikaye ve bir aşk saklıdır. Pekçok insan bunu anlamaz veya farkedemez.
Ne idüğünü bilmediğiniz insanları gazına gelmeyin, sorun öğrenin ve ÖĞRETİN. Okuyun ve çaba harcayın. Bu ülkeyi muhasır devletler seviyesine getirme yarışında bayrağı sadece Türk gençliği taşımıştır ve ilelebet te Türk gençliği taşıyacaktır,bunu da unutmayın...

massosoit said:
kim nekadar dine bağlı,değil tartışması yapmıyoruzki biz burda.
yani neyi uzatuyosunuz,bu yazılması gereken ve çokda zor olmayan kişiye kolaylık sağlayan bi olay.

Bu konunun bence dinle alakasi yok,çogu insanda mesela koyun etini yiyemez.koktuğunu söylerler genlede de(ben farketmesemde).
Bununda yazılması gerekiyor.

Ve bilmiyorum burdaki arkadaslar çokmu böyle hertürlü yemekten anlar,neyin ne olduğunu,içeriğini daha adını görür görmez bilicek derecede yemek kültürünemi sahipler.Ama ben mesela gün oluyor,evet yanımda da kız arkadasım olur.Hadi şurayıda deneyelim,menuye bakar;aaa şu neymiş hadi deniyelim yaparız ama siparişi vermeden once menu de içeriği görebildiğmiz için bir sorun çıkmaz.

Yeni birşeyler denemek,öğrenmek yada meraketmek cahilliklemi eş değer tutuluyor ki özellikle burdaki konuda yemek yani.bu konuda ,bu şekilde yorum yapan arkadaşlar komiklikten öteye gidemezler hiçbizaman.Bilmiyorsada adam denemek istiyor,öğrenicek sonrada biliyor olucak.Yok bilmeyen adamin orda ne işi varmış.sanane kardeşim,sanamı sorucak.böyle dangalak dangalak mesajlar var.

YAZILACAK;basit olan,kullanışlı olan insana kolaylık olan bu.

Adam gibi bi argüman varsa bunu engellicek,saçma olduğu kanısına vardırıcak.söyleyinde bizde bilelim
Sosyal ağlarda paylaş

@dasaa

Doğru diyorsun, Parmesan peyniri yazılabilir ama Domuz eti yazamazsın.

Bu bir kebapçıya gidip, kuzu eti siparişi vermeye benziyor. Adana Kebap mı istiyorsun, külbastı mı?

Prosciutto, tuzla yapılan özel bir İtalyan Jambonu, adam ona Jambon yazarsa ne manası kalır ki?

Şu yapılabilir tabii ki: Prosciutto Domuz Jambonu.

Ama benim başından beri tartıştığım şey bunun zorunlu hale getirilmesi. Ben bu tarz işletmelerin kendi haline bırakılması gerektiğini düşünüyorum, çünkü müşteriden gelen talep doğrultusunda şekillendirmeliler menülerini. Eğer 10 müşteri sorarsa bu ne diye para kaybetmemek için zaten zorunlu olarak oraya o ibareyi koyacak, ne gerek var ki bunun için yasa çıkarmaya?

Dini veya başka sebeplerden ötürü bir ürünü tüketmiyor olabilirsiniz. Benim kızdığım nokta neden garsona soru sorulmadığı? Madem bazı hassasiyetleriniz var, neden bilmediğiniz ürünü ısmarlarsınız ki? İki saniyenizi almaz garsona bu nedir demek.
Sosyal ağlarda paylaş

iyide bir ülkede yerleşik bazı kurallar vardır, hiçbir yerde yazmaz, yazmasına gerek yoktur.

çin'de gayet makul hatta makbüldür belki ama çançinçon diyip bize bu ülkede köpek eti, kedi boku da yedirebilirler pekala.

dünyanın her yerinde bu tip uygulamalar müşteriye çalışır, bizde de çıksın benzer kanunlar ne yediğimizi bilelim. müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz diye bilirdik biz, satılıyorsa adını bilmek isteriz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...