Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kurslar Hakkında Yardım

oper

Öne çıkan mesajlar

said:

Böyle yapmayı düşünüyordum zaten. Zaten bir de askerlik davası var. Sanırım 3,5 sene çalışmış olanlar 1 aylık yapabiliyormuş askerliği. Ben mezun olduğumda 2,5 sene falan çalışmış olcam. O yüzden kısa süre yapabilmek için en az 1-1,5 sene daha çalışmam lazım mezun olduktan sonra. Ama kesin değil bu askerlik olayı. Değişiyormuş devamlı. Yine de mezun olunca burda tecrübe kazanmak için biraz çalışmayı düşünüyorum. Ama gönlüm mümkün olduğunca erken geri dönmek istiyor. :)

1095 gun olacak bir de tam zamanli olmasi lazim calisacagin isin. vergiler sunlar bunlar da olacak dikkat et.. ogrenciyken calistigin sayilmiyor genelde..
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm. Ben tam zamanlı olması gerekmiyor, sadece emeklilik sigartası ödemek gerekiyor diye duymuştum. Bin bir bürokratik işle uğraşıp emeklilik sigortası ödemeye başladım sırf onun için. Ama kabul edilmezse de ziyanı yok, illa bir ay yapmam gerekmiyor sonuçta.

yetemenk said:
Mirage,
siemenste yazılım üzerine çalışan bi arkadaşım var. sen nasıl bir bilgi istiyorsun tam olarak? yardımcı olabilirim belki...

Özel olarak Almanya'dan yeni mezun olmuşları yada bir kaç sene iş tecrübesi olanları arıyorlar diye duymuştum. Var mı hakkaten böyle bir şey onu merak ediyorum. Bir de yazılım alanı da kendi içinde çok geniş. Yazılımcı arıyorlarsa en çok hangi dalda arıyorlar? Çok sevinirim yardımcı olabilirsen.
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye için sorduğunu düşünerekten söyleyeyim,
arkadaşım benim gibi matematik mezunu. öğrenciyken part-time falan çalışıyodu başka yerlerde yazılım üzerine(.net üzerineydi). mezun olduktan sonra bi müddet bekledi 4-5 ay sanırım. siemens'e girdi. ve .net üzerine de calısmıyo su an. siemensin kendi bi platformu mu ne varmış onun uzerine çalışıyor.
Almanyadan mezun falan değil. odtü mezunu. ama siemens için Türkiyede ingilizce ve almanca çok önemli diye biliyorum ben. bu da seni bayağı bi öne getirir diğer adaylar arasında.

dal olarak dediğim gibi kendisi .net uzerine calısıyodu normalde ama siemenste farklı seyler varmış. yarın detaylı bilgi almaya çalışırım bu konuyla ilgili olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

Isin icine TR girince fonksiyonlar biraz karisiyor, beklemedigin yerden many-to-one olusabiliyor. Soyle ki, TR'de isini iyi yapmak yukselmeyi getiriyor; cunku yukselmeden sabit maas artisi olursa bir noktada ustundeki mudurden daha fazla para alman soz konusu. Eger yukselirsen yaptigin isin development'la bir alakasi kalmiyor, daha cok yonetimsel bilgi gerekiyor. Isin program gelistirmekten cok, onun bunun arkasini toplamak, isini yapmayana is yaptirtmakla geciyor. Sorun su ki sen buyuk bir firmaya girersen, seni ya mudur yapmalari gerek, ya da isten cikarmalari. Eger sen "ben developer olucam" diye inat edersen, buyuk bir firmada devam etmen zor, illaki kucuk bir firmaya gecmen gerekiyor. Kendi firmani kurman da bir ise yaramaz cunku bir noktadan sonra idari isler yine senin development yapmana engel olur.

Kisacasi ya kariyerinde bir noktadan sonra mudur olmayi kabul edeceksin ve tum CS askini bir kenara birakacaksin ya da kucuk ve sozunun gectigi bir firmada developerci basi olarak calisacaksin.

Simdi butun bu sistemin icinde senin master'inin yeri neresi... Buyuk bir firmaya girip tecrube edinmek istiyorsan, Almanya'da, master isine yarar. Ama bunun otesinde TR'deki herhangi bir firma icin master yapman bir sey ifade etmiyor. Her ne kadar bilgi birikimi vs. gibi laflar donse de is tecrubesi daima okul'dan onde gelir. Okulda yaptigin programlar her ne kadar sana is tecrubesi kazandirmis gibi dursa da, oyle olmadiginin herkes farkinda. Ha bunu anlatabilirsen, ikna edebilirsen ne mutlu ama gorusmenin ilk 5 dakikada bittgini goz onunde bulundurursan isin baya zor.

Kisacasi master'dan sonra hakettigini dusundugun yere gelebilmek icin orada bi yerde calismak zorundasin, yoksa bi anlam ifade etmiyor. Aslinda bir bakima da mantikli bir is. Sonucta akademik kariyer seni is konusunda daha iyi noktaya getirmez, sadece yapman gereken is icin bilgi birikimi kazandirir. Turkiye'yi bu yuzden seviyorum sanirim. Istemeden de olsa cok yerine oturmus bir sistem bu. Her ne kadar bu Turkiye'de "alaninda uzman" insan olmamasina neden oluyor gibi gorunse de, sorunu kaynaginda aramak lazim; yani ilerlemeyi pozisyon ve yonetimle degerlendiren firmalarda.

Sonuc: Almanya'da kendine is bul. Calis bir kac sene. Ondan sonra don. Ya da donmeden once para ve mevkii gibi seyleri arkanda birakip, ne olmak istedigini bilerek gel ki, hayatin esiri olma.
Sosyal ağlarda paylaş

İyi de senin söylediğine göre Türkiye'de yazılım alanında üç çeşit iş var: Müdür(!), developer başı ve developer.

Büyük bir yazılım projesine bir developer başı, üç de developer atıyorsun da bitiyor gibi olmuş. Şu alanlara noldu: IT için proje yönetimi, software architecture, requirements engineering, usability engineering, quality assurance ... Bir de consulting davası var tabi.

Bu arada okulda program yazdığımı kim söylemiş. Siemens için yazılım tasarlıyoruz. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
İyi de senin söylediğine göre Türkiye'de yazılım alanında üç çeşit iş var: Müdür(!), developer başı ve developer.

Büyük bir yazılım projesine bir developer başı, üç de developer atıyorsun da bitiyor gibi olmuş. Şu alanlara noldu: IT için proje yönetimi, software architecture, requirements engineering, usability engineering, quality assurance ... Bir de consulting davası var tabi.

Bu arada okulda program yazdığımı kim söylemiş. Siemens için yazılım tasarlıyoruz. :)
Proje yoneticisi development'la ugrasmaz, insanlarin pesinden kosar. Bir nevi kurek ceken kolelerin basinda davul calan adamdir.
Software architecture dedigin olay zaten tamamen developer takimina kalmistir. Requirements engineering isverenin sorumlulugudur ama yine developer'larla oturup beraber ilerlerler. Usability diye bir sey soz konusu olamaz; is ya kullanilabilirdir ya da degildir. Kullanilabilir degilse kullanilir hale getirmekle yukumlusun yoksa parani alamazsin. Quality assurance tamamen isverene aittir. Cok idealistsen test kodunu da olusturursun.
Isler anlatildigi gibi yurumuyor iste, onu soylemeye calisiyorum. Bir proje genelde isveren tarafindan geliyor. Daha sonra analiz yapilmasi gerekiyor. Analiz bittikten sonra tasarim, daha sonra da gerceklestirme. Gerceklestirme bittikten sonra testler, sonra da teslim. Mevcut duzende, ideal yontem(!) bu. O kadar berbat bir hal alabiliyor ki isler.. 8 haftalik proje yaratip, yeterli destegi alamadigin icin 6 haftada analizi bitiremeyebiliyosun, cunku isi anlatacak adam sadece sana calismiyor, gunluk halletmesi gereken isler de var. Bu nedenle illaki bir yerde analiz bitmeden gelistirmeye gecmen gerekiyor. Bu da isleri acaip yavaslatiyor cunku 4 farkli ihtimal varsa, hepsi icin kod yaziyosun, gun sonunda (hafta sonunda da olabilir) istedigin cevabi aldiginda (ki istedigin cevabi alma ihtimalini sen dusun) yazdigin 4 kodun 3'u ise yaramaz cikiyor. Dahasi isverenin mantigi "sen hele bir yap da, sonra bakariz" diye gidiyor. "Zaten hata cikacak, sen bi seyler yap sonra duzeltelim" diyorlar. Van'a gitmeye calisirken seni Antalya'ya goturuyor adam. Ondan sonra hadi Igdir'a gidelim diyor. "Biz duyduk siz cok guzel data warehouse yapiyomussunuz, hadi bize de yapin bi tane" diyen firmalar gordum ki isimlerini duysan inanmazsin.. Ustelik bunu sadece kendi alanimda degil, piyasada calisan ne kadar adam varsa hepsinden duydum. Hirsiz da caldigindan memnun degil senin anlayacagin..

Daha neler neler var.. Turkce konusamayan, derdini anlatamayan, Ingilizce konustugunu sanan.. Guzel tarafi, bu kadar ne yaptigini bilmeyen insanin arasindan siyrilmak kolay oluyor.

Ha bu sadece TR'de mi boyle? HAYIR. Butun dunya boyle isliyor. Istisnalar elbet var ama az.
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam işlerin anlatıldığı gibi yürümediğini biliyorum. Ama zaten yazılım mühendisinin amacı değil mi işlerin yürümesi gerektiği gibi yürümesini sağlamak?

Gidip sadece programlama dili öğrenmiş adamı projenin başına koyarsan ne olabilir ki? Sonuçta projede çalışanlar yazılım geliştirme sürecini bilmiyorsa, tecrübesi yoksa iş veren napsın? İş verenin yazılım geliştirme prosedürlerini bilmesini beklemezsin.

Sen diyeceksin "Bu böyle olmaz, şunu şunu şunu yapmamız lazım" diye. Yok adam kabul etmezse, ki senin dediğine göre çoğu zaman kabul edilmiyor sanırım, o zaman riskleri anlatacaksın ve bir orta yol bulacaksın. Yada işi kabul etmeyeceksin. Ama tabi küçük yazılım şirketleri bu politikayla giderse hiç iş alamayabilir. O yüzden bu dediklerim şipşak yazılım yapan yazılım evleri için değil de, yazılım mühendisliği yapması gereken büyük şirketler için geçerli.

Büyük şirketlerde de işlerin yine anlatıldığı gibi yürümediğini biliyorum. O yüzden harıl harıl tecrübeli yazılım mühendisi arıyorlar zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...