Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bir kaç database sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
hızlandırılmış olarak dersi aldığım için (yaz okulu) kaçırdığım noktalar bol oluyor. ufak bi db hazırlıyorum şu an. zaten gayet dandik bi movieDB.

4 tablom var (actor, movie, director, company)
3 relation var. bunlardan biri actor - movie M'e N. acts_in diye relationı da tablo yaptım altında aId ve mId olarak iki foreign key bulunuyo benim de sorum tam burda ortaya çıkıyor.

ben movie'ye insert ederken kendi attributelarını giriyorum. peki M'e N olduğu için movie ID'yi nasıl yazıyorum. tam açık anlatamadım galiba. yoksa bu relation'ı kendi otomatik olarak mı tanıyor? yani ben movie altındaki attribleri ayrı actor'un altındakileri ayrı yazıcam. ama select query yolladığımda bana kendi otomatik movieID de mi döndürür?

diğer sorum budget money var. filmin bütçesi. bunu insert formatını bilemedim

INSERT INTO MOVIE (budget)
VALUES ('90,000,000')

bu şekilde mi? tırnak var mı virgülü falan veya para birimi falan var mı?
Mesaj tarihi:
insert ettiğin değişken number dışında bir şey ise tırnak içinde yazmalısın

diğer tablo sorunu ise tam anlamamakla beraber farklı tabloları dolduruosan tabiki kendin girmelisin o değerleri
foreign key in sana getirdiği avantaj movie tablosunda olmayan bir movie_id yi act_in tablosuna yazamazsın
Mesaj tarihi:
bi arkadaşa msn'de daha ii anlattım sanırım eheh

bu dandik database'imde movie actor director company falan var
bunların relationlarını falan ER'da çizdim
actor ve movie arasında Me N bi ilişki tanımladım
bu yüzden ayrı tablo açtım
1 actor 1den fazla filmde oynayabilir
1 fimde 1den fazla aktör diye mantıken
bunun için acts_in diye ayrı bi tablom var altında movieID ve actorID foreign key olarak yazdım
actor insert ederken filmlerini de yazmak zorunda mıyım
adam 100 tane filmde oynamış olabilir.

bunu sorarken de şey geldi aklıma zaten ben select query yolladığım zaman acts_in'den çekicem di mi? yani ben actor'ü eklerken filmleri yazmak zorunda deilim. actorün oynadığı filmleri dökmek istediğim zaman acts_in tablosunu kullanıcam doğru mudur?

diğer sorum da bir aktörü sildiğim zaman bu acts_in'deki iki foreign key de sıfırlanır mı?
Mesaj tarihi:
ewt acst_in kullancan aktor ve movie detayları istersen de movie ve aktor tablolarından alcan değerleri

sildiğin zaman diğer tablodaki değer silinmez ama junk bir değer olur hata verme ihtimali var foreign keyden dolayı emin olamadım şuanda
Mesaj tarihi:
Silince ne olacağı şemaya göre değişiyor. Aslında burda iki satırda anlatılacak şey değil. Şu keyword'lere bir bak derim:

on delete cascade
on delete restrict
on delete no action

on delete yerine on update vb de kullanılabiliyor. Anlamadığın bir yer olursa sorarsın yine. Şimdi onlarca kaynak varken hepsini baştan anlatmak vakit kaybı olur. ^^
  • Yeni Oluştur...