Xærø Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Etkisi büyükmüdür. 4 lastiğe birden yaptırmak istedim 40 YTL istediler. Sanırım fiyat biraz uçuk ama bunu yaptırmaya değer mi?
Kharon Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Neden diye sormak istiyorum? hava doldurunca ortaya cikan 40gr lik fark dokunuyor mu? gr basi 1 ytl hafiflemek bana hic mantikli gozukmedi diger mantigi degilde maliyeti sorgularsak....
Xærø Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 her neyse işte bilmiyorum tam olarak. ama performası ve tüketimi etkiliyormuş bayağı
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 ha yok, hidrojen basan çılgınlar mı var dedim :D
funq Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 hidrojen değil yahu nitrojen basılıyor. hava ayarıyla oynamaya gerek kalmıyorumuş bir daha, anladığım kadarıyla öyleydi yani :D
Vodan Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Hehe boşver ya neye yarayacak? Bastıranlara sorsan 40 lirayı boşa vermiş maltoz demesinler diye abi çok faydasını gördüm hem performans arttı hem tüketim düştü derler :p
Drall Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 nitrojen dediğiniz azot'mu? yoksa nitrojen diye bi madde varmı?
funq Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 merak ettim biraz araştırdım, paylaşayım: yol tutuşu açısından zararı bile olabilirmiş... performansla alakası yokmuş... lastiklerin çürümesi, jantların paslanması gibi durumlara iyi gelebilirmiş atmosferdeki hava gibi nem içermediği için, fakat bu tür sebeplerle lastik veya jant değiştiren göremedim henüz, yani bu konuda da bir katkı yok... pek etkili bir durum değilmiş yani, öğrenmiş oldum ben de.
Quibble Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Cuce said: lastikle birlikte arabada patlıyo cok sesli guldum ya... :D AHAHA !
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 hidrojen den sonra cüce'nin yazdığına ben de çok güldüm! hindenburg faciası gibin bişi olsa gerek. ben hep iyi bir şey olduğunu düşünmüştüm bu nitrojen hedesinin. ancak şimdi bilgimiz oldu.. 40ytl çokmuş yaw. havanın %70'i (%72miydi?) azot ise zaten nitrojen basmış olmuyor muyuz?
funq Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 dasaaa said: hidrojen den sonra cüce'nin yazdığına ben de çok güldüm! hindenburg faciası gibin bişi olsa gerek. ben hep iyi bir şey olduğunu düşünmüştüm bu nitrojen hedesinin. ancak şimdi bilgimiz oldu.. 40ytl çokmuş yaw. havanın %70'i (%72miydi?) azot ise zaten nitrojen basmış olmuyor muyuz? 79 olması lazım sanırım
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Azot basmanın tek olayı... 40 YTL :P Oksitlenmeyi engeller eyvallah, içinde oksijen yok diye. Lastiğin içinde nereyi oksitlendirecek, jantı mı? Jantlar demir veya çelikten yapılmıyor ki, zaten hızlı oksitlenecek şeyler olmamaları lazım. Periyodik tabloda Azot 7 Oksijen 8. Ki normalde havanın yaklaşık beşte birinin Oksijen olduğunu düşünürsek ağırlık açısından pek bir farkı yok. Hidrojen tehlikeli olabilir ama, Helyum denenebilir belki? Hem soygazdır, hiçbir şeyle etkileşime girmez, yanmaz kokuşmaz. Oksitlenmeyi de engeller. Kütle ağırlığı da 2'dir, bu da ağırlıkta %60'dan fazla tasarruf demek. Artı havadan çok daha hafif olduğunu düşünürsek ayaklarınızı yerden bile keser! (Uçan balonların içine helyum basıldığını hatırlatırım) Şaka şaka, sakın evde ve yolda denemeyin ha :)
Kharon Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Helyum basinca yol tutusu azaliyormus, lastikler ucmaya meyilli oldugundan... *Kacar*
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 tekerlek ağırlığı (unsprung weight) düşük olursa daha iyi ki? Helyum niye kullanılmıyo hakkaten?
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2008 Takla atıyormuş arabalar helyum basınca :P Muhtemelen "pratik nedenler"den dolayıdır, dünyada gezen onca arabaya helyum bulup kullanmaktansa beleş olan havayı basmak son derece kolay ve masrafsız. Ha belki atıp tuttuğumuz gibi diğer nedenleri de vardır tabii, ama konu "maliyet" oldu mu bu dünyada akan sular durur.
Vodan Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Helyum daha ince bi yapıda değil mi? Uçan balonlar çok çabuk söner ona dayanarak salladım :p
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 İnce yapı derken? Havaya göre her zaman daha az yoğundur onu kastediyorsan, zira Helyum Hidrojenden sonra en düşük kütle yapısına sahip element. Bu durumda eşit hacimde lastiğe tıkıştırırsak her zaman daha düşük yoğunlukta olur. Belki de cevap budur, Helyum lastiğin şişik kalması için yeterli gelmiyordur veya kullanılması gereken helyum miktarına bakınca astarı yüzünü kurtarmıyordur? Dediğim gibi hava beleş, bas bas dur.
paramecium Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Selam, Araçla yol yaptıkça lastikler ısınır, ısınan hava da lastiğin basıncının değişmesine neden olur. Nitrojen ise sıcaklık değişimlerinden çok daha az etkilenir. Bundan dolayı tercih edilir. Diğer avantajları ise; oksijen içermemesinden solayı jant+lastik dostu olması. Jantlar artık sac/çelik değil ve alüminyum alaşım olanların da üstünde koruyucu katman/cila var. Oksitlenme olmaz, hadi alüminyum oksit bile olsa demir gibi derinlere işlemez, sadece yüzeyde kalır. Lastik için koruyucu faktör ise içindeki çelik hasırların paslanmaması. Benim gibi çok fazla patlatıp (sol 4 yama, sağ ön 3 yama, sol arka 2 yama, sağ arka 3 yama) yamalattığınızda lastikçi amcalar içerdeki tabakayı yapışma kolay olsun diye zımparalarken o havalı aleti fazla tutup tel hasırlara kadar inebiliyorlar. Böyle durumlarda normal havaya oranla daha koruyucu oluyor. Ben lastikleri değiştirdim, daha iyi oldu :P Nitrojen azaldığında her yerde takviye yaptırmak mümkün olmuyor. Bir zasman sonra mecburen hava+nitrojen karışımı sahibi oluyorsunuz. O sebeple havaya devam. Bir ara atölyeye alıpa atayım dedim azot tüpü, basar basar dururum dedim lastiklere ama uğraşmaya değmez :D Bilir kişi olarak prozzak'ı davet ediyorum. Hocam buyurun lütfen... Saygılar.
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Sayın bilirkişi, o halde neden Helyum değil? Her baloncuda şişirtebiliriz, soygaz olduğu için asla oksitlenmeye yer vermez, yanmaz çürümez hiçbir işe karışmaz bıraktığın yerde durur.
paramecium Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Selam, Lastiklerini helyum ile dolduran insanlar var, bisikletçiler. Bunun sebebi de ağırlıklarını azaltmak. Şimdi gelelim neden otomobil lastiklerinde kullanmıyoruz. İlk etken helyumun üretiminin zor olması. Bundan dolayı da pahalı bir gaz. Diğer husus ise oldukça küçük molekül yapısına sahip olmasından dolayı lastik basıncını çook daha sık kontrol etmemizin gerekmesi. En büyük alternatifi hidrojen; üretimi daha ucuz ve çok daha hafif. Kazalarda üzücü neticeler doğurabiliyor. Neon gazı uygulamaları var ama yaygın mı derseniz hayır. Hava; Nitrojenden %3 daha ağır Neondan %43 daha ağır Helyumdan %724 daha ağır Hidrojenden %1140 daha ağır Saygılar.
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Araba lastiğine hidrojen gibi çabuk tutuşan ve patlayarak yanan bir malzeme kullanmak pek akıl karı olmasa gerek :) Demek ki olay maliyetteymiş deyip bir bulmacayı daha iktisatçı kafamla çözmenin huzuru içinde zırvalamaya devam ediyorum. Paramecium sana tavsiye çoluk çocuk yapacaksan hayatının çok sakin huzurlu bir evresi olsun. Kuzenlerim bize geldi, 2 yaşında olan paşamız akşamları yatağında yatmıyor da yerini yadırgıyor diye kendini Pavarottiyle yarıştırır oldu. Her gece "Annneaaaaaa.... anneeaaaaaa" aryası dinliyorum, uyku yalan, halim de ortada. Ona göre, aman diyeyim.
mADmaXimus Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2008 ben civa basicam arabamin lastiklerine, tarihe gecicem
Öne çıkan mesajlar