Wispy Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Yahu 98 senesinden beri PC kullanıyorum, bir insanın bütün desktop bilgisayarları uçakların kalkarken çıkarttığı desibelde ses çıkarır mı ? Şimdi yeni bir uprade ufukta gözüktüğü için bu sefer aynı hataya düşmeden sorayım. Şöyle adam gibi güçlü ama fazla ses çıkarmıycak bilgisayar için nelere dikkat etmem lazım. Herhalde buradaki en büyük en önemli iki faktör fan ve kasa ama pek fikir sahibi olmadığım için sorayım dedim ne tavsiye edersiniz ? Hatta biraz da abartıp işlemci, hdd ( 250 gb lık ), anakart ve ekran kartı da sorayım. Bütçe max 400-500 dolar kadar. Şöyle yeni fps leri ortalamanın üzerinde grafiklerle oynamak için yeterli birşey lazım. Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yetemenk Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 su soğutmaya ne dersin? edit: su soğutma pahalı bi çözüm.. 400-500 doları görmedim :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 400-500 dolara sıvı soğutmalı yeni bilgisayar zor iş :) sıvı soğutma hakkaten dertlerini çözer ama Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xo Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 aynı dertten ben de müzdaribim. pc nin sesi tüm ev içinden, hatta merdivenden duyuluyor. çözüm bulmam lazım ancak öyle pahalı şeyler olmasın :P edit: hurricane kasa kullanıyorum ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yetemenk Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 aga hurricane kasa kullanırsan herhalde merdivenlerden gelir.. isimden kaybetmiş kasa :P ben zamanında fanların devirlerini düşürmüştüm.. işinize yarar. ya da kaliteli sessiz fanlar alıp değiştireceksiniz fanları.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xo Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 eha bu. help plox. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 yeni fan vs. aldığınızda kasanın içini tozdan arındırmanız lazım yoksa 1 ay içinde yeni fan da ses çıkarmaya başlar. toz en büyük etken bu konuda. kompresör gibi bişeyler bulunuyosa kasayı temizlemek falan farkettirir. bi de xo, o kasa kaliteli sayılmaz pek, tozu da uzak tutamazsın o kasadan hayvani fanları var çünkü. fan giriş-çıkışlarına havayı filtreliycek ince tül-sünger vs. gibi şeyler koyarsanız da iyi çözüm olabilir. hatta sırf bu iş için üretilmiş ürünler vardı fan filtresi diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Greeny Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Oha Xo, aynı kasa bende var. 0 ses, abartmıyorum. Rahatsız edicilik bakımından yani, odadan çıkınca duyulmuyor mesela, ya da ne bilim telefonla konuşurken farketmiyorsun fln. Hatta kasanın dibinde uyuyabiliyorsun rahatça. Hiçbir ayar fln yapmadım, standart haliyle duruyor yani. Sorun olabilir, vidalar fln? Pek bilgim yok gerçi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 toz diyorum toooz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
puritania Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 bende de hurricane kasa var ama o kasa hurricane II, bendeki normal hurricane. odamın içinde rahatça uyuyabiliyorum öyle ses falan yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xo Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Hmm o zaman bir toz temizliği yapayım, vidaları kontrol edeyim eve gidince. abartı bir ses çıkıyor yani, sanki odamın içi uçak pisti gibi. :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yetemenk Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 anakartın güney köprüsünda fan varsa o yapıyor olabilir.. benim anakartta güney köprüsü fanlıydı. bi müddet sonra uçak gibi ses çıkarmaya başladı. çıkardım, fansız soğutucu taktım. rahatım.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 bi de sadece kasa fanları değil, psu fanı da toz toplamıştır. bi de, enkran kartı fanları genelde ufak boyutlu ve yüksek devirli olduğundan daha çok ses çıkarır + bunlar bi de tozlandı mı jet motoru gibi ses yapar :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wispy Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 sırf toz değil bence bilgisayarları aldığım ilk günden hep yüksek ses probleminden şikayetçiydim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 tabi şöle bişey de var, fanın sağladığı hava akımına engel olan, ya da bu akımı bozan şeyler varsa, (ki illaki var kasada) ses çıkar. fanın ve kasanın kalitesine kalıyo yani temelde, ama kaliteli de olsa bu ikisi tozlandı mı yine de ses olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Ben zamanında araştırmıştım baya bilgisayarı almadan önce. İki seçeneğin var aslında. 1) Sessiz bilgisayar: (Yabancı forumlarda falan 'silent' diye geçiyor, böyle çevirdim) Çevre çok sessiz olmadığı sürece ses duyulmuyor. Mesela gündüz vakti pencerece açıksa, kasadan bir vızıldama duysan da rahatsız etmiyor pek. Yine de gece aynı odada yatarsan duyuyorsun rahatça. Böyle bir şey yapmak çok zor değil, ama yine de biraz yatırım istiyor. Öncelikle kasan çok kıytırık olmayacak. Onun dışında her parçayı alırken fanlarına dikkat etmen gerek. Parça yeterince sessiz değilse ya fanı değiştireceksin, yada alacağın bir voltaj regülatörü ile fan voltajını düşüreceksin. Alırken dikkat edilmesi gereken en önemli parça güç kaynağı. Çünkü güç kaynağının fanını değiştirmek yada fanına voltaj regülatörü takmak zor, hatta -elektrik pratiğiniz yoksa- çok tehlikeli. Güç kaynağı dışında ekran kartı da önemli. Çünkü her ekran kartının özel bir fan yapısı oluyor ve özel bir fan almak gerekiyor. Türkiye'de de bu tür şeyleri bulmak zor olduğundan pahalıya gelir diye tahmin ediyorum. Alırken sessiz bir ekran kartı alıp sonra da RivaTuner gibi bir programla fanın devrini düşürseniz tadından yenmez. İşlemci ve kasa fanlarını değiştirmek kolay. Ama tabii onlara da bir miktar para vermeniz gerekecek. 2) Hiç ses yapmayan bilgisayar: Böyle bir bilgisayar yapmak çok zor. Hiç ses yapmayan ile kastım: Gecenin yarısında, bir metre öteden bile duyamadığınız bilgisayar. Daha etkileyici bir açıklama: Kasanın ışığı yanmıyorsa, çalışıp çalışmadığını anlamak için kulağınızı kasaya dayamak zorunda olduğunuz bilgisayar. Bunu yapmak ise epey zor. Öncelikle iyi yalıtımlı bir kasa gerekiyor. Ondan sonra ise seçenekler şöyle: * Dünyanın parasını bayılıp sıvı soğutma yapacaksınız. Sıvı soğutma için de bir iki ufak fan gerekiyor genelde. Onları da en sessizinden alacaksınız. * Tüm parçaları pasif soğutup, devasa heatsink'ler kullanacaksınız. Kasaya bir kaç tane büyük 800rpm çalışan kasa fanı takacaksınız ve kasanın iyi soğuması için kasada iyi bir hava akımı sağlayacaksınız. * Tüm parçaları fanla soğutacaksınız. Ama her fan için servet ödeyeceksiniz ve/veya voltajları iyice düşünereceksiniz. Pasif güç kaynağı alacaksınız yada güç kaynağının da fanı değiştireceksiniz. (Bu yukardakileri kafanıza göre birleştirebilirsiniz tabii) Benim hayalimdi böyle bir şey yapmak. Ama uğraşamadım. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wispy Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Ya o kadar sessiz olmasına gerek yok da. Şimdi evin kapısıyla bilgisayar arasında 20-25 metre mesafe var, odanın kapısı açıksa anlıyorum bilgisayarın çalışıp çalışmadığını eve girer girmez :) Bana şöyle yanında televizyon izlerken çalıştığını hissettirmeyen bişiler lazım. İşlemci+ anakart+ekran kartı ne önerirsiniz bir de, daha çok oyun amaçlı ama çok da iddialı bir bilgisayar yapmayı düşünmüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 walla sessiz fanli ekran kartlari biraz daha pahali olabiliyor. GIGABYTE GA-P31-DS3L : 110 lira Sapphire HD3850 512 MB 256Bit GDDR3 : 180 lira Intel CPU E7200 2.53 GHz 1066MHz 3MB Core2Duo : 200 lira Seagate 250 GB 7200 RPM 16MB : 90 lira Kingston 2 GB(2*1)800 MHz DDR2 HyperX : 100 lira value makine toplam: 680 lira kasa-monitor haric. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 O zaman extradan fan falan almana bile gerek yok. Sadece her alacağın parça için zaman harcayıp yorum okuman lazım. Bilmen gereken şey şu. Senin duyduğun ses, en çok gürültü yapan parçadan gelen ses. Üç tane sessiz parçanın yanında bir tane bile gürültülü parça olsa, o gürültülü parçayı duyacaksın sadece. Diğer üç parçanın sessiz olmasının sana bir yararı olmayacak. Aynı sesi üreten parçadan bir tane taksan da beş tane taksan da aşağı yukarı aynı sesi duyacaksın. Dolayısıyla asıl yapman gereken en çok gürültüyü yapan parçayı elemek. Tahminimce senin o gürültüyü yapan da eski model ekran kartlarında bulunan, devamlı %100 devirde dönen küçük kabus fanlar. RivaTuner falan ile devri düşürmeyi dene derim. Edik: Pardon upgrade yapmak istiyorsun sandım. Yeni topluyormuşsun. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 dandik kasa wardir abi. 8o lik fanlardan geliyordur o ses. 2 tane olsa yeter zaten. tozlanmadan da ses yapabiliyorlar ama genelde bozulmayi tercih ediyorlar =P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Kasa fanlarından geliyorsa hepsini sökebilir de bence. Oda 40 derece değilse sorun olmuyor genelde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 genelde eski makineler kapak acik kullanilirdi.. hatta ben bi ara uzay sistem bilem kurmu$tum cekmece icine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cthulhu Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 kapağı açık olunccqa daha çok ısınıyor benim makine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yetemenk Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Esh said: walla sessiz fanli ekran kartlari biraz daha pahali olabiliyor. GIGABYTE GA-P31-DS3L : 110 lira Sapphire HD3850 512 MB 256Bit GDDR3 : 180 lira Intel CPU E7200 2.53 GHz 1066MHz 3MB Core2Duo : 200 lira Seagate 250 GB 7200 RPM 16MB : 90 lira Kingston 2 GB(2*1)800 MHz DDR2 HyperX : 100 lira value makine toplam: 680 lira kasa-monitor haric. bu yazdığın sistemin güç gereksinimi kaç watt olur? ne kadarlık bi psu lazım yani.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 gerçekten iyi ve sessiz bir bilgisayar için biraz para harcamak ve bazı malzemeleri dışarıdan getirtmek şart şimdi sessiz ve güçlü güç kaynakları minimum 30dbA ses çıkartıyorlar (tabii gücüne de bağlı. antec neo power 650 güzel bir güç kaynağı yurtdışından 130$ civarı alınabiliyor. biz de 160-177$ aralığında bulunuyor. yaklaşık 32dbA ses çıkartıyor. bunun dışında yalıtımlı bir kasa şart. ki en önemli kısmı da bu. bu konuda antec p serisine bakmanı öneririm. her ne kadar su soğutma çıkışları olmasa da NZXT Hush (h-001 olarak da satıyorlar) bu konuda iddialı bir kasa. Hush'ın fiyatı da daha uygun olması lazım Anakart için p35 serisinden passive soğutmalı kartlar önerebilirim ama anakart olayı tamamen kişinin tercihine bağlı su soğutma için ise (kit alman genelde önerilmez ama) Zalman Reserator1 V2 önermek mantıklı olacaktır. Pasif soğutmalı bir su soğutma sistemi. 200-250$ civarı yurtdışı satış fiyatı ve türkiye'de bulma imkanı biraz zor :( bunun dışında kit olarak swiftech'in ürünleri nispeten sessiz. cpu soğutucunun dışında (ki genelde kitler bi tek cpu soğutucu ile geliyorlar :() bir de vga için blok alman gerekecektir. elbette ki soğuttuğunve suyu çevirdiğin mesafe uzadıkça pompa da önem kazanacaktır ancak reserator'ü kasa içinde tutman çok zor olacaktır ve overclock'lu çok ısınan bir ekran kartı ile baş etmesi konusunda garanti veremem doğrusu. elbette bir mini pompa ve bir supersilent 80mm lik (120lik de olur) fan ile bu dertten kurtulabilirsin. ayrıca kasaları alır almaz, hemen (evet hemmen!) kasa fanlarını değiştirin. ben noctua NF-S12-1200 öneririm 20-30$ arası bir fiyatı olması lazım.. maksimum da (12V) 25-28dbA'lık az bi değer. ha bi de fanların bağlanması var. yeni fanların hepsi yumuşak plastik ayakları ile geliyorlar. bunlar ile bağladığında titreşim kasada ses yaratmıyor ve bu da iyi bir çözüm. bunları kullanmakta fayda var. alüminyum kasalara göre içerisi ses izolasyonu materyalleri ile kaplanmış çelik kasaların daha sessiz olduğunu düşünüyorum. son olarak önden hava alıp havayı arkadan ileten kasalardan biraz daha az ses geldiğini belirtmem lazım. öbür türlü önden hiç hava almayan kasalarda devirleri yüksek tutmak gerekebiliyor. tabii kasaların iç kısımlarını sonradan da izolasyon için materyaller ile kaplayabiliyorsunuz. onlar ile ilgil bir tablo olması lazım ama şu an bulamadım. bulunca onu da koyarım. böle bişiler.. silent pc bu konuda güzel bi kaynaktır. en azından bazı konular hakkında fikir verebilir. bilgisayarı birazcık olsun sessizleştirmek nispeten kolay iken cidden sessiz bir bilgisayara ulaşmak biraz pahalı ve meşgaleli olabiliyor ^_^ edit: A'ları atlamışım. evet. hızlıca yazında gitmiş onlar. bi de havayı önden ve yandan alan ve arkadan çıkartan kasalar tercih edilmeli bi de.. yani önden hava almayan kasalara hiç bulaşmayın. deviri düşük tutmanın yolu havanın akışını daimi tutmaktan geçiyor diyebilirim kısaca Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar