Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yabancı Dilde Eğitimin Sakıncaları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ben de desteklemiyorum,

Türkler türkçeye de hakim olmalılar tabiki ama eğer ingilizce veya yaptığın işteki ana dillere hakim olmazsan, anca ikince leden alırsın haberleri. Uluslararası kongereye gidersin, bi çevrim aletinden duyarsın ama konuşmadaki tüm nüansları vurguları kaçırırsın.

Her dilin kendien özgü vurgulamsı kelime yapısı var...

şimdi ban kalkp haftada 4 saat ingilizceyle ben bunlar hakim olurum dersen anca gülerim...

Ayrıca hakkıyla yapılan yabancı dilde eğitim farklı kültürlerden ço kşey kazandırır insana,

okuyan var mı bilmyiorum Hardin diye bi adamın "Lifeboat Ethics" diye bi yazısı var, şimdi bunu türkçeye çevirince anlatımdaki vurguların yarısı ölüyor
bu sadece bi örnek
Mesaj tarihi:
İngilizce fizik kitabını açıyorum crossing-over diyor
Türkçe fizik kitabını açıyorum krozzink ovır felan diyor..
sonra gidiyorum, ÖSS'de karşıma çaprazlaşma çıkıyor..

Birşeyi sorcaklarsa, ona göre öğretsinler.

Lambidi lambudu birşey görüp, onun türkçesi sınavda çıkınca apaşıp kalıyorsun..
Hele devlet okulundan, anadolu lisesinden gelmediysen bön bön baka kalıyorsun..[signature][hline]Halfmumi bir ara demiş ki:
İcq yönetimi Mastericq sahipleri 25 haneye kadar icq dağıtcaklarını bununda icqnun ortamını dağıtcağını belirttiler
-coLdwind-, 13 February 2004 00:17 tarihinde demiş ki:
mumi the sucker
Mesaj tarihi:
said:
fizban, 16 February 2004 19:46 tarihinde demiş ki:
türkçe'min de, ingilizce'min de kuşağıma göre hayli hayli iyi olduğunu göz önüne alınırsak

Koptum... böyle :( üzülmeye devam...
Mesaj tarihi:
öss'den uzun zaman geçti hatırlamamam doğal.. :)[signature][hline]Halfmumi bir ara demiş ki:
İcq yönetimi Mastericq sahipleri 25 haneye kadar icq dağıtcaklarını bununda icqnun ortamını dağıtcağını belirttiler
-coLdwind-, 13 February 2004 00:17 tarihinde demiş ki:
mumi the sucker

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 17 February 2004 00:36 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bi kere uzun süre yabancı dilde eğitim herşeyden önce psikolojimize zarar ya,türkçemize ve düşünce sistemimiz bozuluyo ayrıca..dil öğrenmek tabi gsl ama türkçeden fazla öenm verilmesi biras da kötü bence.[signature][hline]bigün bi imzamz da olur inşallah
Mesaj tarihi:
başka başka???[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
bu konu çoook uzun, gaza gelindiğinde 15-20 dakikaya sığamayacak bir konu.. ben önce kendi görüşümü belirtmekten ziyade yardımcı olacak bir yazı yazmak istiyorum yüksek müsadenizle :P.

bu tartışma ortamında senin için önemli olan en can alıcı noktaları yakalamak olsa gerek. bu yüzden uygun başlangıç yabancı dilde eğitimin olumlu yanlarını anlatarak başlar. kısa bir şekilde herkesin bildiği klişeleşmiş yararlarından bahsedebilir, bazı durumlarda kişiyi ne kadar yükselttiğini anlatabilirsin.. 2-3 dakikalık hızlı ve bir o kadar da monoton girişten sonra şok etkisini "peki ya ulusal kimlik" kalıbıyla verebilirsin. çünkü yabancı dilde eğitimin kişisel bağlamda kati suretle bir dezavantajı yoktur çünkü 85li yılların ajda pekka ağzıyla "emm. siz türkçede ne diyorsunuz" kalıbı artık dışa vurulmasa da prestij veriyor ve insanlar yabancı terimlere yönelerek "ben konuya hakimim" imajı uyandırıyorlar.

Ama bir millet açısından, bir kültür açısından bakılırsa bireylerin eğitimi yabancı dilde almaları bu dille devamlı haşırneşir olmalarını ve kendi öz kültürlerinin yozlaşmasını sağlayacaktır. fakat burda yakalanması gereken çok çarpıcı bir nokta daha var. öz kültürümüz farsça ya da arapça değildir. bazılarının sevdiği gibi "sen şur'a bezmine ahu, en son gelir bezme-ekabir" diyerek gezmek türkçeyi savunmak değildir. aksine fakında olmadan türkçeye daha büyük bir darbe vurmaktır.

ayrıca iki tarafın da en büyük kötülüğü ilmi yabancı dile odaklamak olacaktır. her ne kadar ilim kaynakları evrensel olsa bile ilim hiçbir zaman evrensel olmamıştır, olmamalıdır. ve bu aşamada son olarak ilimin dildeki etkisini ve dilin ilimdeki etkisinin oluşturduğu kısır döngüyü anlatırsan etkili bir bitiş olacaktır. -yabancı dilde yapılan ilim ilmin daha da yabancılaşmasını böylece yeni gelenlerin türkçe diye yabancı dilde ilim öğrenmelerini ve bu kısır döngünün devam etmesinden filan bahsedebilirsin..

temel olarak -konuyla alakasız, müzakere ile ilgili- unutmaman gereken iki nokta:
1. zamanının hepsini kullanmak zorunda değilsin. az olanın tadı damakta kalır.
2. her zaman "en iyi savunma saldırıdır" tezi işlemez. karşı tarafın klişeleşmiş sözcükleri bazen çok daha etkileyicidir.

konu ile ilgili olarak da yabancı dilde eğitimi ingilizce eğitim ile özdeşleştirmezsen daha dikkat çekici olur.

oktay sinanoğlu hakkında; kendisi günümüz devletinin gerekliliklerini söylemektedir ve -ne kadar sevmezsek sevmeyelim- sayılı profösörlerimizdendir. boş birisi değil, bu yüzden kitaplarını okumak yarar sağlar, saygı gösterilmesi gerekir

yazı çok bölük pörçük gibi oldu. düzgün yazamadım sanırım. kusura bakmayın.[signature][hline]its supersonic

[Bu mesaj MumChamber tarafından 17 February 2004 18:37 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
aman abi
*!not alır*
çok güzel olmuş da müzakere bölümününde gyy[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
valla benim bütün derslerim ingilizce unide, ama dersi ing/tr karışık yapıyoruz, 4. sınıfa gelipte hocanın sorduğu soruyu anlamayan bazı öküzler için sırf. ben memnunum ing'den.

trdan çok ing kullanıyorum normal hayatta, günün 10 saatten fazlasını nette geçiriyorum ki netin çoğu ingilizce, ing kitap okuyorum, türkçe aptal çevirilerden bıktım çünkü, tv kartım çalışırken bcc izliyordum falan.

ve taa ortaokuldan beri ingilizce öğreniyorum, çok büyük ihtimal dışarı gideceğim uniden sonra, hatta 2 kişi gidicez, o yüzden ingilizceyi sakıncalı görmüyorum ben :)[signature][hline][i]FR - Wow - MM - SmS
Mesaj tarihi:
kişinin kendını spesıfık olarak egıtım esnasında verılmeye calısılan bılgılere degıl soylenen seylerı anlamaya,cozumlemeye calısmaktan dersın ana fıkrını ve esasen ruhunu yakalayamaması ...
hoca-egıtmenın tecrubelerıı aktarırken olası yabancı dılının yetersız kalması (oyle .ote boyle barnak tarzındakı) deyım vb seylerın ıng. kullanımlarını bılmıyorsa ıfade eksıklıgı dogar ...[signature][hline]The Bagımsız Oyun Bagımlısı ...
Ateş bilmez nasıl yaktıgını ...
Aranel Lúinwë ...
Mesaj tarihi:
peki sağolun da son bir sorun daha var
böyle örnek gösterebileceğim olaylar veya büyük adamların söylemiş olduğu sözlerden alıntı falan lazım
irlanda mıydı iskoçya mıydı şu kendi dilleri yasaklanan onların olayı tam olarak nedir
Atatürk'ün de elbet vardır sözleri[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
yabancı dil eğitimiyle yabancı dilde eğitimi de karıştırmamak lazım (aklı karışanlar için : biri ek lisan öğrenmek,diğeri müfredattaki pozitif bilim derslerini(fizik,matematik,kimya) yabancı dilde görmek)(tabi üniverstede de envai çeşit mesleki dersler)

kendi dilinde eğitim görmek yabancı dili kenara atmak değildir,ana dilde eğitim daha verimlidir bu tartışılmaz,bilimsel olarakda çok rahat kanıtlanır
gelişmiş ülkelerin çoğu eğitimlerini kendi dillerinde veriyor

tabi 3-4 dilin yoğun olarak konuşulduğu yerlerde çok kullanılan ortak bi dil kullanılabiilr

e peki ana dilde eğitim yapıyoruz yabancı dil nasıl öğrenicez ?
dediğim gibi ana dilde eğitim yapmak yabancı lisan ı kenara atmak değildir,abuk subuk fizik biyoloji terimlerini ezberlemek zorunda diil kimse.
normal ingilizce derslerine devam edilicek ilk öğretim de,
mesleki olarak gerekli olan ingilizcede meslek lisesinde yada universitede
mesleki yabancı dil dersi olarak ayrı bir ders şeklinde verilir
bu ek bi zaman da gerektirmez şahsi kanaatimce çünkü zaten ana dilde eğitim ile zaman kazanılmıştır kazanılan zamandan bu derse rahat haftada 3-4 saatlik süre ayrılabilir

[Bu mesaj -Mandrake- tarafından 18 February 2004 18:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
size oktay sinanoglunun hedef turkiye bye bye turkce ve benzeri kitaplarını okumanızı tavsıye ediyorum. gecen sene okuyunca baya baya gaz yapmıstım hatta ıng goırmıcem falan dıye tutturmustum... ciddi ciddi adam faşist gibi ama herif amerika da okumus onu anlamadım:P Adamın en cok savundugu somurgelesmemız... Dunyanın hic bir yerinde bir ülke kendi dilinden baska bir dilde egitim yapmıyor hazirlik dahi okutmuyor baska bi dil icin... Hicbir diyorumda bakmayın bi biz varız... biz istisnayız... biz dıstan baskıyla ing olacaz.... bizzz...!
Neyse iste aha bıu kitapları okursan emin ol (ciddiyim) EMİN OL ki %100 bisiler bulursun...

Not: hepsi deil yannızca hedef turkiyeyi de okusan olur...
Not2: Herkese tavsıye ediyorum milliyetçilik duygularınız kabarıyo baya :P[signature][hline]We Must Be The Ones Who Believe Illiuvatar
But In Fact There'sn't An Illiuvatar, So Resume Your Believes, Don't Be Astonished At Your Thoughts

Yeniden Baslasak , Patates mi yesek?

Deli Etmeyin Beni

We Are The Chosen
We've Been Chosen Of All
We Must Keep It.
We Are The Ones Who Are Saps
Dals
Woods
Mesaj tarihi:
teşekkürler
de hala söz gerçek olay vs yok?[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
yabancı dilede eğiitm ve öğretim farklı bize yabancı dilede ders öğretiyolar eğitmiyolar dikkaitinizi çekiim en buyuk dezanvatjı universite sınavlarında şapa oturabiliyosun avantajıda teknoljik bakımda söz sahibi ülkelerin ortak kullandığı dil iş hayatın atıldığın zaman sçeilen ve teknolojiyi daha yakında takip edebilecek biri olarak şanslı olursun. iş bulma olasılığın artar.
Mesaj tarihi:
hangi faşist hocanızdan çıktı bu konu
ne zararı olabilirki türkçe fiziği oku yarın öbürgün yurtdışına yüksek lisansa vs gidince çuvalla.

hiçbi zararı olamaz yabancı dilde eğitimin ayrıca öss de çuvallamazsın gittiğimiz dersaneler yabancı dilde değil gayet türkçe

Ayrıca sanmayınki üniversiteler de türkçe eğitim var bizde dersler ingilizce işleniyor hadi bizimki özel de yavaş yavaş devlet üniversiteleride ingilizceleşiyor. İddialı üniversiteler zaten ingilizce eğitim[signature][hline] V ò d à n | ICQ : # 651567
Mesaj tarihi:
abi münazara bu
hoca ile ilgisi ne hoca aynı zamanda yararları konusunu da verdi.
bana bu düştü[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
Sömürgeleştirilen topraklar savaşılarak geri alınabilir ama Sömürgeleştirilmiş beyinler ve kalpler asla geri kazanılamaz.

Yabanci dil insanlarin beynini sömürgeleştirir.

80 darbesinden sonra ihsan dogramaci denen beyfendi bunun öncüleri arasında yer almış bir yahudidir.

Atatürk'ün eğitimde yabanci dil kavrami sadece dil eğitimi üzerine kurulur. Sosyal dersler, Matemetik, Kimya, Fizik, Edebiyat bunlar ULUSAL dil ile okutulmalıdır.

Yabanci dil sadece seçmeli ders olarak konmaliisteyen kişiler bir kurs zihniyeti ile bu dersleri almalidir.

Ve TURK ANAYASASI DERKİ " TURKİYE CUMHURİYETİNİN DİLİ TURKCEDİR" VE "MİLLİ" EGİTİM ANCAK TURKCE YAPILABİLİR.

Yapilan verilen tum yabanci dil dersler anayasaya aykiridir.!

Ama nasil amerikayı YAHUDİLER yönetip sömürüyorsa dunyayı, IHSAN DOGRAMACI denen o beyfendi ayni seyi turkiye cumhuriyeti için yapmakta ve BEYİNLERİ SOMURGELESTİRMEKTEDİR!

Ayrıca tum o fransız alman italyan amerikan liseleri bu ULUSAL DUSMANLIGA hizmet etmekte ve MİLLİ ve ULUSAL BİLİNCİ gelismeyen toplumlar yaratmaktadır!

Akademik kariyer yapan ögretim gorevlilerimiz amerika veya avrupa hayalleri ile buyuyup gelismektedir. YUCE ATAMIN GELİŞMİŞ MEDİNİYET SEVİYESİ BİLE GEÇİLMELİDİR SOZU nedense bazi alcaklar tarafindan o seviyeye ulasilmalidir diye kamuoyuna duyurulmaktadir.

MİLLİ MUCADELE zamanlarinda ANADOLUYU PAYLASAN alcaklar ile birlikte istanbulda yalilarda oturanlar daha ATAMIN kemikleri sogumadan GENE İSTANBULDAN ANADOLUYU ESARET ALTINA ALMIS VE TURKIYEYI BU HALLERE DUSURMUSLERDİR.

Ama tabi kendi ulusunu kendi tarihini kendi geçmişi bilmeyen gencler yetistikce dahada bataga batmaktayız.

Dalga dalga anadoludan gelicez o yalilarda o saraylarda oturanlar O SEHRIN BASIMIZA SALDIGI HUKUMETLER gunun birinde bunu odeyecekler!
Mesaj tarihi:
münazara için uygun değil pek
hehe bunu okusam neler olur acaba(okuldan atılırım :))[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Mesaj tarihi:
Atatürk'ün Türk dilinin kullanılmasınaki önemine ilişkin sözleri vardır kesin.Ama bulamadım biliyor musun hiç?[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
  • Yeni Oluştur...