Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Sabahtan beri birkaç site okudum konuyla ilgili, herkeste farklı görüşler var. DDR2 RAM, katı kapasitör, fiyat/performans açısından uygun, E8400'ü 3.6 seviyesine vcore oynamadan çıkaracak hangi anakartı önerirsiniz? Kharon EP35-DS3R önerdi ama sorun yaşayan birkaç kişi gördüm.
Esh Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 3.6 ya cikar heralde her kartta v core suz. ama oynasan bile 0.125 lik bir oynama bile yeterli olacaktir sanirsam. korkmana gerek yok yane. 3.9 civarlarindan sonra bayagi arttirman lazim v.coru.
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 3.6 veya 3.8 düşünüyorum. 4.0+ kasacak zamanım yok ve açıkçası çokta gereği olacağını düşünmüyorum. 4870 + 8400 @ 3.6 + 4GB Ram = Yeterli olacağı kanısındayım bir çok oyun için. Ama gel gör ki, adamlar anakart hakkında baya baya bir yorum yapmış. Kimisi P35-DS3L'de 3.6'da crash yerken, kimisi imba 4.0 yaptım falan diyor.
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 P35-DS3L ile E8400'ü 3.8ghz olarak nisanda kullandım. Hiçbir sorun yoktu. Hem ucuz anakart hem çok güzel işlevli. Şu an 3.2'de kullanıyorum hiç voltaj vermeden. Big typhoon takılı ama hava çok sıcak olduğundan oyun oynarken bazı oyunlar işlemciyi full kullanıyor ve 1 saatlik gibi bir süre 3.4ghzde overclocklu iken 65 dereceye çıktığını gördüm, malum izmir abartı sıcak. Bence su soğutma yapmayacaksan 3.6 yaz sonuna doğru yaparsın. Kışın da 3.9 yaparsın. Bu arada 3.2 kullanmamın diğer neden de HD4850 var bende, çok ısınıyor kart kasanın havasını da ısıtıyor. 4850 olmasa 3.4 kullanırdım en azından. Bu arada 3.4'e kadar voltajsız çıkıyor. 3.6'ya voltajsız çıkarsan işlemciye yüklendiğinde hata alıyorsun. Ama evet 4.0'a kadar öyle abartı bir voltaj vermene gerek yok. Bir de demişsin ki "4870 + 8400 @ 3.6 + 4GB Ram = Yeterli olacağı kanısındayım bir çok oyun için.". Hocam bir çok oyun değil piyasadaki bütün oyunlar için yeterli. Crysis'i bile full detay oynarsın işte daha ne :). Hatta 1 yıldan daha fazla bütün oyunlara yeter o sistem. Edit: Yalnız benim p35-ds3l revision 2. Ereyondan almıştım hem en uygun orasıydı, hem de revision 2 istiyorum dedim ve revision 2 gönderdiler :). Yine edit: Yalnız bir sorun var. Anakartı aldığında bios update yapman lazım. Bios update yapmadan e8400'ü görmeyecektir anakartın. lga herhangi bi işlemci takıp update yap.
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 İşte kendimi avunduruyorum, o kadar para verecez, bişeye benzesin diye :p Bir de yeni konu açmiim, buradan sorayım tekrardan, yine okudum şurdan burdan, stock fanla 3.6 yapılır diyor, riskli olur mu?
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Stock fanla işte nisan ayı gibi overclocksuz kullanırken 10 dakika işlemciye %100 yüklenince 65 dereceye çıkıyordu. Yüksüz olarak 44 derecelerde çalışıyordu. Bu hava sıcaklığında stock fanla overclocksuz bile yükte 70 dereceye varırsın belki geçersin. Boşta da 55-60 derecelerde olur. Yani stock fanla overclock çekersen patlarsın :). Bu arada benim bahsettiklerim core sıcaklıkları. İşlemci sıcaklığı 30-40 derecelerde laylaylom olarak gözüküyor :). Core sıcaklıklarına dikkat et, yoksa eline alırsın vallaha işlemciyi :). Ha birde, stock fan kullanırken işlemciye yüklenince işte 20 derece kadar artıyor. Ama big typhoon kullanırsan overclock çeksen bile işlemciye yüklenince 10 derece civarında bir artış oluyor. Zaten e8400 stock fanı gördün mü bilmiyorum küçücük bişe. Benim bir arkadaş overclock çekmediği halde normal kullanım için big typhoon aldı. Intel'in sitesinde E8400 thermal specification 72 derece olarak gözüküyor. Yani 72 dereceye kadar sorun yok ama üstü işlemci yapısında bozulmalar yaratabilir yanabilir filan... http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPL
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Ya manyak olcam durmadan harcama çıkıyor, arrggh :p
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Daa dur nahelm işlemciler gelcek aldığın core2duo 1 yıla varmadan eskiyecek :) Deniliyor ki nasıl pentium'dan c2d'ye geçişte hayvani bir fark oldu, c2d 1.6 ghz p4 3.4 ghzyi filan indiriyordu, aynısı c2d'den nahelm'e geçişte de olacak diyorlar :). Tabi benim E8400'de eskiyor 1 yıla kalmadan :) Edit: Ayrıca nahelmlerin slot yapısı farklı olcak. İlerde nahelm almak istersen anakartı yine değiştirmen gerekecek.
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Onu beklersek geçmiş olsun ama :) 1 aya kalmadan alacağım inşallah, şimdi karar verme aşamasındayım işte. http://www.newegg.com/Product/Productcompare.aspx?Submit=ENE&N=50001314%2040000280&Manufactory=1314&CompareItemList=N82E16813128337%2CN82E16813128086&page=1&bop=And&SpeTabStoreType=0 Şu 2 anakartın farkı nedir, hangisi daha iyidir anlamadım, bilen varsa açıklasın lütfen :p
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 İşte pahalı olan ds3r'de raid var fazladan. Hani bu iki harddiski tek hdd gibi gösterip hızı 2ye katlama ama bir harddisk taklalara geldi mi ikinci de taklalara geleceğinden veri kurtarılamama olayı :). Ya da 1. hddnin aynısını 2.ye güncel olarak backuplama serverlar için. Tabi daha birsürü raid cinsi var ama kullanacağını sanmıyorum. Ucuz olan işini görür.
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Eyvallah :) İşlemci, anakart, ekran kartı, hdd, monitör, psu (600W OCZ) tamam. Sıra kasa ve soğutma da. Var mı bildiğiniz, iş görenlerden fan?
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Gangren said: Kharon EP35-DS3R önerdi ama sorun yaşayan birkaç kişi gördüm. Kharon'a güven derim. Ben de uzun süredir P35-DS3R kullanıyorum ve çok memnunum. Orta seviye OC yaptım ilk aldığım zamanlarda. Sonradan ihtiyacım olmadığı için iptal ettim.
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Kharon saolsun zaten bütün sistemi o çıkardı :) Sadece farklı fikirleri duymak istedim, internette birkaç şüpheli yorum gördükten sonra.
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Yahu sen de aylardır sistem topluyorsun. Al artık da kurtulalım. :p
Gangren Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Yok öyle kolay kurtulmak. Hem bölümünüzü canlandırıyorum işte, sıkılıyormuşsunuz :p
Kharon Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Brigand said: Stock fanla işte nisan ayı gibi overclocksuz kullanırken 10 dakika işlemciye %100 yüklenince 65 dereceye çıkıyordu. Yüksüz olarak 44 derecelerde çalışıyordu. Bu hava sıcaklığında stock fanla overclocksuz bile yükte 70 dereceye varırsın belki geçersin. Boşta da 55-60 derecelerde olur. Yani stock fanla overclock çekersen patlarsın :). Bi yere kadar dogru ama ama iste o hic belli olmaz. Kimi balli insanlar 1.22v de 3.6 gorebiliyor(misal benim islemcim), ama sonra 4ghz ye cikmasi icin 1.37 e kadar bi esik gecirtmek gerekiyor. kimisi icin 1.35 de 3.6 goruyor fakat 1.36v 4ghz icin yine yetebiliyor. voltaj = isinma demek oldugundan her islemci ayni isinir demek yanlis. Birde e8400 ler ile birlikte kuculen islemci sogutucusu ve devamli yanlis okudugu soylenen isi sensorleride isin icine girince garip tablolar ortaya cikiyor. Benim iddiam 1.30 u gecmeyen hicbir e8 serisi pasif sogutma kullanmadigin surece yanmaz. Ztn yanacagi hiza da o voltajla ulasmaz. Deneme yanilma yapilmadan gorulmez ztn o. Ztn esh de bahsetmis, 3.6 vcore suz, cok cenabet degilseniz gayet mumkun. hadi +-0.02v diyelim. stok fanla ben 3.6 yi gayet olabilir goruyorum gunluk kullanim icin dahi. Kaliteli bi heatsink eklemek de cok da pahali bi cozum sayilmaz ztn. bu tarz stock heatsink replacement sayilabilecek ucuz ve hafif o.c. lere izin verebilecek guzel ve ucuz cozumler var birsuru arctic freezer 7 fln gibi, dandik ornek belki ama sessiz ve guzel bi cozum oldugu kesin. Mirage said: Yahu sen de aylardır sistem topluyorsun. Al artık da kurtulalım. :p Sen birde bana sor :P Artik alsa ben sevincem o derece :D Birde nehalem in leaked testleri anandtech de yayinlandi, hakkaten olay bitmis vaziyette. Bide intel artik amd gibi memory controller i islemciye yerlestiriyor iyice cosucak ddr3 lerle birlikte ama fiyatlarini dusunemiyorum bile. 2. nesil 32nm nehalem lere kadar 45nm wolfdale gayet rahat bi 2-3 sene daha goturur. Can sikan hadise lga775 den vazgececek olmalari, burda amd am3 socket leri geriye uyumlu yaparsa cok guzel pazar payi cikaricak kendine...
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 VID diye bir voltaj var. Açılımını bulamadım ama işlemciyi kutudan çıkardığında standard haliyle çalıştığı voltaj değerini belirtiyor. Aynı modellerde bile işlemciden işlemciye bu VID değeri değişiyor. Şöyle ki, üretici her modelin güvenli ve stabil çalıştığı voltajı belirliyor. Diyelim 1.25V ile 1.55V arası diyor. İşlemciyi üretiyor. Üretilen işlemci 1.25V ile stabil çalışıyorsa da, 1.4V ile stabil çalışıyorsa da aynı şekilde paketleniyor, aynı şekilde satılıyor. Modeli aldığında çıkacak VID değeri piyango gibi bir şey. Eğer VID yüksek çıkarsa OC şansın epey azalıyor. Mesela Q6600 için VID 1.25V civarı bir işlemciye denk gelirsen, stok fanla çok rahat OC yapabilirsin demektir. VID arttıkça daha iyi soğutma gerekiyor. VID 1.325V civarındaysa OC kapasiten iyice düşük.
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Wallaha benim E8400 3.2 ghzde normal voltajı ile 1.136 V ile çalışıyor :)
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 herkes senin gibi deel mir adsads sabır sabır :D
Dragonfire Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Tam ihtiyacım olan konu buraya açılmış ne güzel. Bana sadece okumak kaldı. Bende e8400 işlemciyle beraber kullanak üzere anakart arıyordum ama öyle overclock falan gerekli değil şimdilik. Eski bir amd ci olarak hep msi kullandım şimdi anakart ne kullansam çok kararsızım. Bana en yakın anakart bu gigabyte gibi duruyor. Bunu alsammı ne dersiniz yoksa başka bir kart önerirmisiniz bu seviyelerde(fiyat/performans seviyesi).
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Niye raid destekli alıyorsn ki boşuna 40-50 ytl fazla veriyorsun. Raid mi yapacan? Overclock çekmeyen adam raid hiç yapmaz :). Boşuna kullanmayacağın özellik için verme 40-50 ytl fazla. DS3L'ye bak.
Kharon Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Birde o bakilan mobo combo anakartlardan. combo kartlar ddr2 ve ddr3 destegini birlikte sunuyor. Oldukca problemli olduklarindan uzunca bir sure bahsedildi. ustelik amd ve msi ci bi adamin bu kadar pahali bi kart almasi gereksiz =P ds3l ye katiliyorum.
Dragonfire Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 8, 2008 Ne bilim bu konuda bilgisine güvendiğim bir arkadaşım beni intele dönmeye ikna etti sonrada gösterdiği kartlar arasında özellik olara en çok mantıklı geldi ama raid kullanmam doğrudur o kendisi kullanadığından öyle bakmıştır. Bakalım bakalım.
Öne çıkan mesajlar