^^ShadowSong^^ Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Forumda belki önceden yazmışımdır bazı psikolojik rahatsızlıklarım vardı.anksiyete(kaygı) sorunu ve birazda takıntısal durumlar.İlaç tedavisi ve birkaç ayı boş yere vererek tedavi oldum,en azından eskisine göre,yaşıyorum. Öncesinde birçok kez karşılaştığım ve geçenlerde de bir kitapta daha denk geldiğim sezgi ibaresiyle kafam çok karıştı.'İnsan varolanı sezer.' bu lafa öncedende denk gelmiştim. İnsan anksiyetede aşırı kaygılanıyor.Mesela çocuğunuz hastaysa onun ölüceğinizi düşünürseniz bu korku oluyor ama çocuğunuz bir kere öksürdü ve siz onun ölüceğini düşünüp ağlamaya,onu doktora götürmeye gibi aşırı tepkiler verirseniz bunlar kaygı bozukluğu oluyor. Ben hastayken birçok şey yaşadım,basit birşeyden aşırı korkuyordum.Sağda solda okuduğum kadarıyla kafasına uçak düşücek diye korkan insanlar bile var,bu kaygı bozukluğunda. Peki kafasına uçak düşücek diye düşünmek bir sezgi değilmidir?Sezgi varolanı seziyor ise,insanlar saçma şeyler düşündüklerinde sezgi düzeyi filan da mı bozuluyor. Irvin Yalom'un kitabında gördüğüm kadarıyla sezgiyle anksiyete farklı şeyler olarak gösteriliyor.Sezgi bilinçaltının kendince bir çıkarımı ama anksiyetede bilincin kaygı düzeyi bozukken bir çıkarımı. Ve şöyle devam ediyor; Birşeyin kanıtı yok ama hissediyorsak onu seziyoruz denir. Ama anksiyetede durum farklıdır,kanıtı yoktur kişinin ama anti kanıtları vardır.Elbette kafasına uçak düşmeyeceğinden yüzde100 emin olamaz adam,ama yaşadıkları,gördükleri,ve beyinde düşündükleriyle şu kanıta ulaşır;kafama uçak düşemez. Bu noktadan sonrada kafaya uçak düşüceğini düşünmek sezgi değil kaygı bozukluksal bir olaydır filan der. Ama yinede kafam epey bir karışık. Bende psikolojik hastalıklarımı yenerken kendime göre anti kanıtlar bulmuştum,taktığım şey x ise,x olamaz şu sebeplerden diye.Ama halen uzun bir süre ve günümüzde de arasıra x'in olucağını düşünürken buluyorum beynimi,sonra oglum bunları bu kadar düşündük olmaz böyle şeyler diyorum rahatlıyorum. Karışık yazdım farkındayım anlatılıcak çok şey olunca..Son bir topluyim ve bir soru yöneltiyim dersem,sormak istediğim şudur; Ama ben X'i kafamda çürütmeme rağmen,beynime tekrar tekrar X düşüncesinin gelmesi sezgimidir?Daha doğrusu bu sezgi olarak gösterilmiyor kitaplarda ama neden? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bao Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 bence farketmediğin yeni bi takıntın olmuş: sezgi kaygısı. bi tür oyun içinde oyun gibi. kendini "bişeyleri sezebiliyor muyum, sezdim mi, bu his aslında sezgi mi" diye düşünürken, onu da bi kaygıya dönüştürüosun, anksiyeteni besliosun. bence, öncelikle böle olağanüstü beklentilerden vazgeçmeli insan. gelecekte ne olacağını bilemezsin, sezmen de mümkün değil. sezgilerin değil, sebep sonuç ilişkilerin olsun. temel anlamda sezgi de zaten, sebep-sonuç ilişkisinde sebebin gizli özne gibi takılmasından ibaret. algı sınırlılığına rağmen sonuca ulaşma çabası yani. bence insan algıladıklarıyla ve onların muhtemel sonuçlarıyla yetinmeli. bana sanki zihnin, "ben kaygılanmıyorum, seziyorum" diyerek anksiyetine kılıf hazırlıyomuş gibi geldi. bu sezme beklentine son verirsen, sorun da ortadan kalkar. sebep-sonuçlarla yetin. hepimiz öle yapıyoruz. hava bulutluysa yağabilir. bulut yokken şemsiye alma yanına. olur da yağarsa herkes ıslanır zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Overseer Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 ^^ShadowSong^^ said: Karışık yazdım farkındayım anlatılıcak çok şey olunca..Son bir topluyim ve bir soru yöneltiyim dersem,sormak istediğim şudur; Ama ben X'i kafamda çürütmeme rağmen,beynime tekrar tekrar X düşüncesinin gelmesi sezgimidir?Daha doğrusu bu sezgi olarak gösterilmiyor kitaplarda ama neden? Üstte senin mesajında var cevabı farkıdamısın? =] kutu kutu risperdal ayvayı yerse arkadaşım ocd arkasını dönse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Bana kalırsa 'insan varolanı sezer' cümlesinde demek istenilen; sezgi olayının gerçek durumlara bağlı önceden hissetme olayı olduğu. Örneğin birisi gerçekten çok hastadır, ama yaşama şansı vardır. Bu gerçek duruma bağlı olarak sen o kişinin öleceğini önceden hissedebilirsin. Bu bir çeşit sezgidir, ama bu demek değildir ki o kişi kesinlikle ölecek. Yani sezgi, varolan gerçek bir durumla bağlantılı olmasına karşın, mutlaka doğru çıkacak anlamına gelmez. Yani sezgilerimizin varolan bir durumla bağlantılı olması, onların ille de gerçekleşeceğini göstermez. Kaygı bozukluğu ise ortada varolan gerçek hiçbir durum yokken kötü şeylerin olma olasılığından korkma anlamına geliyor, senin de belirttiğin gibi. Özetle sezgi de aynen korku gibi varolan bir gerçekliğe dayanıyor, sadece korku olayında kötü beklenti içindeyken, sezgi olayında iyi ya da kötü beklenti içine girebiliyoruz, örn. üstteki örnekte sözünü ettiğimiz hasta kişinin yaşayacağını, ölmeyeceğini de hissedebilir, yani sezebiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flameoffear Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 29, 2008 Bir şeyin olmayacağından eminsen ve bunu kanıtlarla kendine anlatabiliyorsan o şeyin tekrar tekrar aklına gelmesi bence obsesifliğe giriyor. Takıntı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yuwi Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2008 sana tek bişey söyliycem, anksiyetik bozuklukla 3-4 senedir uğraşıyorum 1 sene ilaç tedavisi gördüm hiç bir işe yaramadı, bu sırada bı kız arkadaşı edindim bi müddet onla takıldım. Kızın yaptığı çoğu şeyden şüpheleniyordum ama beynimi hep o öyle bi insan deil asla yapmaz tarzında telkin ediyordum taaa ki 3 ay öncesine kadar. Kafamda kurduğum herşeyin doğru olduğunu ipin ucunu çeke çeke buldum. İşin özü şu ben şu sonuca vardım, ben hasta değilim sadece 6. hissim mi desem sezgimmi desem işte her ne b.ksa o çok kuvvetli, sendede aynı durum olabilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
^^ShadowSong^^ Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Konu hakkinda biraz dusundum ve su noktaya vardim. Su tarz bir yol var beyinde, Algi - > Dusunce Dusunce icerisindeki secimi sezgiyle yapabiliriz. Dusunceye korkuyla cevap verebiliriz. Dusunceyi zamana birakmak. Tarzinda secimlerimiz olur dusuncede. Ama hastalik noktasinda genel yargi su yonde, Hastalikta ortada olmayan birseyi var gibi hissetmek vardir ve bu yanilsamadir. Algisal Yanilsama - > Hastalikli Dusunce yuwi sanirim sende kiz arkadasla ilgili bir durum vardi. bu aslinda anksiyeteye pek girmez bu asamayla.tabi sende soyut bir dusuncedesin ama sen varolan birseyden soyut birsey yurutuyorsun bu sezgi diye nitelendirilebilir eger sana rahatsizlikta veriyorsa basit duzeyde bir anksiyetede sayilabilir. varolan birsey hakkinda iyi yada kotu dusunmek sezgisidir. Iliskin sabit diyelim,var.bu kesin.Bunun uzerinden gorus yurutuyorsun. Ama hastalikta kisinin emin bir kalesi yok. Biri truman filminden etkilenir Biri 4 sayisina takinti yapar Biri takip edildigini dusunur Biri biri biri. Gibi soyut seyleri algi olarak kabul etmek hastaliktir diye ciktim isin icinden. ayrica yuwi pmlerine bakarsan sevinirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Metakuso Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2008 kaygılandığın şeyler hakkında elinden bişey gelebilir mi gelemez mi onu bilmen gerekir önce. mesela kafana uçak düşmesi tarzı şeyleri engelleyemezsin olacak olsa. elinle mi durdurucan uçağı. kaygıların böyleyse, nasolsa bişey yapamam bırak gitsin, gibi düşün Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spastik_Serce Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 yuwininki anskiyete değil paranoya, evhamlılık biraz. zaten anksiyete yüksekliği, obsesif ve paranoyalar hepsi birlikte oluyor genelde. bu arada ne ilaç kullanıyorsun, ben 2 aydır prozac, 1 aydırda risperdal kullanıyorum. kaygı,sinir,stress kalmadı. eskisi gibi aşırı alkol alma isteğide yok. not psikiyatriste danışmadan kımse kullanmasın bunları, biliyorsunuzdur ama yinede söyleyim dedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 ^^ShadowSong^^ said: Karışık yazdım farkındayım anlatılıcak çok şey olunca..Son bir topluyim ve bir soru yöneltiyim dersem,sormak istediğim şudur; Ama ben X'i kafamda çürütmeme rağmen,beynime tekrar tekrar X düşüncesinin gelmesi sezgimidir?Daha doğrusu bu sezgi olarak gösterilmiyor kitaplarda ama neden? Duruma göre paranoyaya girebilir eğer ki daha da büyütür onu yaşamaya başlarsan sizofren durağına hoşgeldin deriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2008 @Serce Xanax ve prozac sakinleştirici olarak da kullanılıyor o kadar da önemli değil sadece lustral agır baya baya adamı duta çeviriyor o kadar =) ya aslında hep aynı seyi soyluyorum hormonsal bi bozukluk yoksa en güzeli aile ve kendin. Kendinle hesaplasıp yoluna devam etmek için geçerli sebepler kılabilmek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar