Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hızlı çizimler

BeIlow

Öne çıkan mesajlar

Rakursi said:
Hayal Gücün iyi ama anatomi,perspektif öğrenmelisin.

Adam 5dk diyor, normalde birşeyi çizdikten sonra farklı açılardan bakıp hataları bulmak için 10 20dk ara vermek gerekiyor, kılıcın yamuk olması, kolun eğri durması, yuvarlak çizilmeye çalışılan bir hattın yuvarlak olmadığının farkedilmesi için resmi çizip bırakmak, sonra tekrar bir göz atmak lazım aslında. İyiler bence 5dklik çizimler için.

Bu arada hangi ebatta kağıda çiziyorsun A4 mü?
Sosyal ağlarda paylaş

deadwoll said:
Rakursi said:
Hayal Gücün iyi ama anatomi,perspektif öğrenmelisin.

Adam 5dk diyor, normalde birşeyi çizdikten sonra farklı açılardan bakıp hataları bulmak için 10 20dk ara vermek gerekiyor, kılıcın yamuk olması, kolun eğri durması, yuvarlak çizilmeye çalışılan bir hattın yuvarlak olmadığının farkedilmesi için resmi çizip bırakmak, sonra tekrar bir göz atmak lazım aslında. İyiler bence 5dklik çizimler için.

Bu arada hangi ebatta kağıda çiziyorsun A4 mü?

Kabalık etmek istemem ama resim konusunda bilgin olmadan böyle bir iddia sunmamalısın.
Resim sandığın gibi işlemiyor. Figür çiziminde ilk başta eskiz şeklinde yerleştirmeyi yaparsın,anatomiyi oturtursun,oranları ayarlarsın,hareketi verirsin. Bunun için çeşitli teknikler var. Anatomi,perspektif hatalarının zamanla alakası yok,bilgi ve gözle alakalı. Ha 1 dakika ha 5 dakika. Bilgisi ve gözü yerinde olan biri zaten hareketi 30 saniyede verir. Arkadaş farkında olsa anatomik olarak bu kadar yanlış resimleri eleştri için buraya sunmazdı değil mi? Matematik değil bu,yanlış mı doğru mu bilmeden yapılmaz ki çizim. Çizerken ne yaptığını biliyor olursun.

Arkadaşım sana da başarılar,eğitim almanı öneririm eğer gerçekten hevesliysen. Çok daha kısa sürede yol katedersin.
Sosyal ağlarda paylaş

@Rakursi; resim hakkında bilgim olmadığını nerden çıkardın çok merak ediyorum. Güzel sanatlar fakültesinde okumuyorum ama ders de aldım, kendim de çalıştım. Hatta farklı ideallerim olmasaydı şu anda büyük ihtimalle güzel sanatlar okuyor olurdum, her neyse.

Rakursi said:
Figür çiziminde ilk başta eskiz şeklinde yerleştirmeyi yaparsın,anatomiyi oturtursun,oranları ayarlarsın,hareketi verirsin. Bunun için çeşitli teknikler var. Anatomi,perspektif hatalarının zamanla alakası yok,bilgi ve gözle alakalı.

Bu dediklerin zaman alır, mesela ben öylesine birşeyler karalayacağım zaman hareketi düşünüp eklemleri belirleyip kabataslak bir iskeletin üzerine çizerim. Ben en hızlı ve rahat böyle çiziyorum. Kaldı ki bununla uğraşmayıp yukarıdan aşağı (aşağıdan yukarı) çizen insanlar da tanıyorum gayet başarılı çizimleri olan.

Herneyse, eğer yazdığımı biraz daha dikkatli okursan neredeyse tüm çizerlerin üç aşağı beş yukarı hemfikir olduğu şeyi yazdığımı anlarsın. Diyorum ki; ne çizerseniz çizin eğer bir süre sonra ona farklı açılardan (aynaya tutup ya da farklı açılardan bakıp vs.) baktığınızda görmediğiniz hatalarınızı farketmeniz olasıdır. İlla ki hata olacak demiyorum ama bir resim bittiği anda baktığınızda bazı hataları farkedemezsiniz. Ben Be1low 5dk'lik çizimler dediği için senin "perspektif vs. hataların var" sözüne muhalif oldum. Bir insan bir kaç dakikada yaptığı bir şeyde (sadece eğlenmek için çizilmiş üstünde durulmamış şeyler diyelim) hata aramaz genelde ,bu durumda kişi için sadece aklındakini kağıda yansıtıp yansıtmadığıdır önemli olan.

Edit: Harfleri küçülttüğüm yerdeki kelime öbeğini yazmışım ilk başta yazmak istediğim italik yazdığımdı. Rakursi'nin yorumları havada kalmasın, haklı olarak aşağıdan yukarı çizilmez demiş.
Sosyal ağlarda paylaş

deadwoll said:
@Rakursi; resim hakkında bilgim olmadığını nerden çıkardın çok merak ediyorum. Güzel sanatlar fakültesinde okumuyorum ama ders de aldım, kendim de çalıştım. Hatta farklı ideallerim olmasaydı şu anda büyük ihtimalle güzel sanatlar okuyor olurdum, her neyse.

Resim konusunda bilgin olmadığın kanısına mesajının genelinden vardım. Göz nedir bilmiyorsun. Fotoğrafta,resimde "göz" diye bir olay vardır. Gözünü geliştirdiğin zaman herşeye farklı açıdan bakmaya başlarsın. Bakmakla görmek arasındaki farkı öğrenirsin. Gözünü geliştirmiş biri bu kadar belli hataları (anatomi büsbütün yanlış) rahatlıkla farkedecektir. Bu farkındalık da ona çizerken doğru şekli vermenin yolunu gösterecektir. Yani bu "acaba doğru mu çiziyorum? Haydaa bilmiyorum göremiyorum. Dur 20 dakka sonra bidaha bakayım" değildir. Resimde böyle birşey olamaz. Figür çiziminin bir temeli var,bunu öğrendikten sonra gerisi gelir. Kısa hareketi verip figürünü oturtursun(detaydan bahsetmiyorum) ve yanlış birşey varsa zaten gözün sana onu o an gösterecektir. Göz olayının farkında olmayan,bilmeyen biri resimden nasıl anlayabilir? Şu 20dk olayın,yuvarlaklığın farkedilmemesi falan komik olmuş,esas olarak oradan yola çıktım.

deadwoll said:
Bu dediklerin zaman alır, mesela ben öylesine birşeyler karalayacağım zaman hareketi düşünüp eklemleri belirleyip kabataslak bir iskeletin üzerine çizerim. Ben en hızlı ve rahat böyle çiziyorum. Kaldı ki bununla uğraşmayıp aşağıdan yukarı çizen insanlar da tanıyorum gayet başarılı çizimleri olan.

Hayır,bu dediklerim zaman almaz. Gerekli bilgiye ve el becerisine sahip olduktan sonra bunların toplamı çok kısa bir zamanda oluşturulur. Zaman alan detaydır.
Ayrıca figür aşağıdan yukarıya çizilmez. Kafadan başlanır,ona göre oran alınır. Bu benim yöntemim değil, bu kuraldır. Ayaklardan başlarsan oran hatası yapma olasılığın çok yüksektir. Tabii ki sen o adamın süper çizdiğini düşüneceksin çünkü çok büyük ihtimalle gözün oradaki oran hatalarını,anatomik hataları farkedecek kadar gelişmiş değil. Animasyon bölümünden aldığı yanlış bilgiyle ortadan başlayan bir öğrenciyi karikatür çizerek 30 yılını geçirmiş marmara emeklisi bir hocam görünce çocuğun öğretmenlerine sövmüştü baya.

PS: "Gözün gelişmemiş" olayı sert gelebilir ama saygısızlık yapmak gibi bir amacım yok alınma,bu bir hakaret değil. Gözün gelişmesi kolay değildir;objeden,modelden çizim ve türevlerine saatler harcaman gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bak bu sonuncusu daha iyi. Arkadaki bulutları sen mi yaptın? Beğendim onu.
Figüre gelince el fena olmamış. Elin açık hali yüzün boyuna eşit olmalı unutma. Omuz baş boyun bağıntısına biraz daha dikkat et.
Bacaklarda ve ayaklarda da sorun var. Sana tavsiyem elbiseyi çizmeden önce bacakları çıplak olarak çiz,onun üzerine elbiseyi geçir. Ve fazla kısa yapmamaya dikkat et.
Sosyal ağlarda paylaş

@Rakursi, yorumlarına kızmıyorum, "teknik eleştirilerime laf ediyorlar" diyorsun da burası tartışma ortamı laf edilmesi normal. Figür çizerken aşağıdan yukarı çizilir yazmışım da tam tersini yazacaktım, aklıma geldi hatta "şimdi tersini idda eder" diye.

Gelelim gözün gelişmemiş kavramına, ben buna katılmıyorum, kaldı ki resimler bana süper geliyor da demedim, kısa süreli çizimler için iyi dedim. İkisi farklı şeyler. Gözünü geliştirmekle hatalarının farkına varmak için odak değiştirmek çok alakasız şeyler. Sen her ne kadar "çok iyi çizen birisi bir kerede çizer" desen de ben buna katılmıyorum. Çizilene tekrar bakmak bence çok önemlidir. Sadece resim konusunda da değil her konuda böyledir, hatta şunu idda ediyorum bakmakla görmek arasındaki farkı söylediğin gibi kavramış olsaydın ithamlarda bulunmazdın. Görüş farklılıklarını doğal karşılamayı öğrenirdin ve "ben teknik bilgimi paylaşarak yorum yapıyorum niye her topicde bana laf ediyor insanlar" demezdin.

Bu arada o bahsettiğin göze sahip olmaya gerek yok resimlerdeki hataları görmek için, kaliteli bir öğretmenden normal bir okulda ders alan her lise öğrencisi görür o hataları, aşmış göze yardırmış resim bilgisine de gerek yok.

Edit: bu tekrar dönme işi benim için matematikte de, edebiyatta da geçerli, hatta projelerimi bile aynı düsturla kontrol ederim. Onu geçtim yukarıdaki yazımda bile tekrar incelemediğim için hatam olmuş. Umarım anlattığım şeyi anlıyorsundur.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok uzaklardasın,benim bahsettiğim "bakmakla görmek arasındaki fark" fikir bazında birşey değil. Görseli algılamayla alakalı. Alakası yok senin dediğinle... İşte bunu öğrenmen gerekiyor. Bir bildiğim var ki gözden bahsediyorum sana.
2 yıllık resim eğitimi üzerine bu işin hala lisans düzeyinde eğitimini almakta,ileride bu işi meslek edinecek birisi olarak seninle yaptığım bu tartışmayı yersiz buldum şimdi,devam etmeyeceğim çünkü çok farklı şeylerden bahsediyoruz.
Arkadaşın konusu da dağılmasın.
Sosyal ağlarda paylaş

tartışmalarınıza katılmıyorum.Safta almıyorum.Fakat rakursi ye şu konuda destek veriyorum. Herşey çalışmaya bağlıdır Bellow eğer sıkı bir şekilde 3 5 ay çalışırsa emin olunki 5 dakkada değil 2 3 dakikada anatomik olarak doğru ve ton değerli yerinde skeçler çıkarır .FAKAT: sadece skeçleri çıkarır hehe tonlaması ÖLÜM! inanın bana :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...