Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Odevleriniz.


obi

Öne çıkan mesajlar

Ewet arkadaşlar bayram dolayısıyla boşuz bir sürü paralı ollan odevsitelerinde uyeliklerim var odevlerinizi buraya yazarak sizlerin okul yükünü bayramda hafifletmeye çalışacağım...Uo ile alakası yok ama en falza burada tartışma konuları var... Neyse odevlerinizi alayım...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında bi topik açılsa herkes hazırda bulunan ödevini yazsa, sonra ödeve ihtiyacı olanlar kişiye bi şekilde ulaşsa herkes iyi not alsa mutlu olsa. dimi, hep mp3 mü paylaşacağız. ödev paylaşalım. vatana millete olmasada öğrenciye hayırlı olur.[signature][hline]don't make me any number or you eat the king of motion.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kimya ödevi
Konu civa:

CİVA
1. Olağan sıcaklıkta sıvı halde bulunan metal. (simgesi Hg olan kimyasal element) Cıva, çok eski çağlardan beri bilinen mir metaldir. Yunanlılar cıvadan altın gibi metallerin amalgamını hazırlamada yararlandı ve ona “ canlı-gümüş” adını verdi.
Beyaz ve oldukça parlak olan cıva olağan sıcaklıkta sıvı halde bulunan tek metaldir. Katılışında gümüşü andırır. Oldukça uçucu bir elementtir ve buharı son derece zehirlidir. 20 c’ ta cıva buharına doymuş hava, zehirlilik sınırını yüz kat aşan bir derişim gösterir. Civanın yoğunluğu, 13,6 gibi bir sıva için olağanüstü sayılan bir düzeye ulaşır; ayrıca özgül direnci de oldukça yüksektir. Altın, gümüş, kurşun ve alkali metalleri kolayca çözerek amalgam adı verilen az çok dayanıklı alaşımlar oluşturur. Bu alaşımlar ısıtılırsa bozunur ve içerdikleri cıva buharlaşır.
Cıva havadan yavaşça etkilenir ve üstünde gri renkte ince bir cıva I oksit katmanı oluşturur. 350 C sıcaklıkta hızla yükseltgenerek HgO formülüyle kırmızı bir cıva II oksidi verir. Cıva II oksit ise daha yüksek sıcaklıkta ayrışır. Lavoiser havayı çözümlemek için civanın bu çifte özelliğinden yararlanmıştı.
Cıva kimyası bakır kimyasıyla büyük bir benzerlik gösterir; bu metalin zayıf bir tepkinliği ve indirgen bir niteliği vardır; + 1 ve + 2 yükseltgenme derecelerinde iki katyon oluşturur. Hg / Hg + ile 2Hg / Hg + çiftinin yükseltgeme – indirgeme potansiyelleri açıkça pozitiftir ( sırasıyla + 0,85 V ve 0,79 V )
Bu potansiyeller, cıva I iyonunun kararlılığını ve bir ters değişime uğramadığını, ancak kararlılık sınırının çok dar olduğunu gösterir. Bir kompleks oluşturarak Hg +’ nın etkinliğini indirgeyen anyonların eşliğinde, ters değişim, civanın açığa çıkması sonucu kolaylaşır. Sözgelimi;
Hg + 2CN --> Hg + Hg (CN)2
Cıva, soğukta klor sıcakta kükürtle tepkimeye girer; derişik sülfürik asit ve nitrik asidi ayrıştırır.
Cıva cevheri HgS formülüyle gösterilen zencefre’ dir. Zencefre 600 C’ i geçmeyen sıcaklıkta hava eşliğinde kavrularak cıva elde edilir.
Cıvadan pek çok aygıtın yapımında yararlanılır; sıcaklıkölçerler, barometreler, vakum pompaları, cıva buharlı lambalar, doğrultucular,
kontaktörler. Ayrıca aynaların sırlanmasında, altın ve gümüşün
özütlenmesinde kullanıldığı gibi boyar maddelerin cıva fulminatın, amalgamların üretiminde cıvayı katot olarak kullanan yöntem, bu elementin zehirli olması yüzünden kaybolmaya başlamıştır.
Cıva bileşikleri. Cıva, cıva I bileşiklerinde bir değerli (Hg biçiminde), cıva II bileşiklerinde ise iki değerlidir.
Cıva I oksit (Hg O) siyah renklidir; kolayca ters değişime uğrayarak cıva ve cıva II oksit biçiminde ayrışır. Formülü HgO olan cıva II oksit, sıcaklıkta hazırlanırsa, ( cıvayı yükseltgeme ya da nitratı kavurma) kırmızı kristal pul görünümü alır; soğuk ve yaş yöntemle, potasyum hidroksit ile cıva II tuzu tepkimeye girerse amorf, sarı bir toz elde edilir. Bu oksit 400 C’ a doğru ayrışarak cıva ve oksijen verir.
Cıva I klorür ya da kalomel (Hg CI ) sodyum klorun, cıva I nitrata etkimesi sonucunda elde edilir. Süblimleşebilen, renksiz kristaller oluşturur. Su ve alkolde çözünmez, ışık altında yavaş yavaş bozunur, alkali klorürlerle tepkimeye girerek cıva II klorüre dönüşür.
Cıva II klorür ya da süblime (HgCI ), ısıtılmış cıva üzerine lorun etkimesi sonucunda elde edilir. Kristal biçiminde kolayca süblimleşen renksiz bir bileşiktir. Su ve alkole çözünür, aşırı ölçüde zehirlidir.
Cıva II sülfür (Hg S), doğal zencefredir. Güzel kırmızı renginden dolayı boyacılıkta ve mühür mumunu renklendirmede kullanılır.
Cıva I sülfat (Hg SO ), sülfürik asidin cıvaya etkimesi sonucunda elde edilir ve kimi pillerde kullanılır. Cıva II sülfat (HgSo ), iğne biçiminde beyaz bir bileşiktir. Su ile bozunarak sarı bazik bir tuz (türbit minerali) oluşturur.
Cıva fulminat Hg(OCN) , patlayıcı maddelerle birlikte fünye olarak kullanılır.
Cıva tuzlarının ayırt edici özellikleri Asit, renkli değilse, cıvayla oluşturduğu yansız tuzların tümü renksizdir. Cıva I tuzları, alkalilerle siyah oksit çökeleği verir; alkali klorürler beyaz kalomel çökeleğini oluşturur; kalomel amonyakla karşılaştığında kararır. Cıva II tuzları, potasyum hidroksitle sarı bir çökeltiye yol açar. Kükürtlü hidrojen ise beyaz çökelti doğurur; bu çökelti önce sararır, sonra esmerleşir.
Organik bileşikleri Cıva alifatik ya da aromatik köklerle tepkimeye girerek yalın ( R Hg) ya da karma (RHgCI, RHgOH) organometal bileşiler oluşturur.
Dünya cıva üretimi 8.000 t dolayındadır. Dünyanın en büyük cıva üreticisi SSCB’ dir; yakış. 2 000 t. SSCB’ yi çok gerilerden, İspanya ( 1 300-1 400 t), ve her biri yaklaşık 1 000 t üreten Cezayir, Çin ve ABD izler.
Türkiye, cıva üretimi ve cıva rezervlerinin zenginliği bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Ülke cıva rezervlerinin % 85’i Ege bölgesindedir ve cıva üretiminin % 65’ i buradan sağlanmaktadır. Türkiye’ deki başlıca cıva yatakları şu bölgelerde bulu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tam zamanında yetiştin obİ! Mutasyonla ilgili her turlu bilgiye ihtiyacım var![signature][hline]Ejderha Gibi Uçarım,
Elf Gibi Sokarım(ok bakımından)...

DiaBoLiC, 15 September 2003 21:43 tarihinde demiş ki:
bu cinlerin toplu organizasyonları var bu fotoğrafın internete çıkmasına izin verilir mi???
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben mutasyon konusunu iyi bilirim yardımcı olayım sor özelden . Bastice genlerin değişmesi anlamına gelir. Vücut hücrelerinde oluşan mutasyonlar gelecek nesillere aktarılmaz. Üreme hücrelerinde oluşan mutasyonlar gelecek nesillere aktarılır. Mutasyonlar genellikle gözle görülemez , fakat ortama adapte olmak veya adaptasyonu bozmak gibi iyi ve kötü bir etkiye sahiptir . Başka sen sor ben söyleyim işte[signature][hline]Paticik Album Resimlerim
Istiaron
Gözlerinin hastasıyım grafiklerin ustasıyım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...