Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux kurucam çünkü güvenli. Linux kurucam çünkü daha sağlam. Linux kurcam Windows'tan Sıkıldım. Had

kavel

Öne çıkan mesajlar

Az öncede bir başlığın altına benzer bir yorum ama bunun için bir başlık açmadan geçemicem.
Bugüne kadar bir çok kere linux kurdum. RedHat'ından Mandrake'sine Turkuaz'ından Gelecek Linux'una. Hiç birini tam olarak kullandığım söylenemez. Donanımsal olanaksızlıklardan ve bir kaç ters giden şey yüzünden kısa zaman içinde silmek zorunda kaldım hepsini.
Neyse işin hikaye kısmını geçip asıl olaya geçelim.
Bir çok yerden okuduğum şeylere ve kendi yaşadığım olaylara dayanarak diyorum ki:

-Evet linux güvenli ama sen bu güvenliği sağlayacak kadar bilgili değilsen linux bile kurtarmaz seni : Linux kurulum aşamasında bir çok ayar gerektirir. Normal kurulum yapmış iseniz bu ayarların bir çoğu default olarak gelir. Dolayısıyla sonradan manuel olarak değiştirmek zorunda kalırsınız. Linux'a yeni başladıysanız ve bu ayarları yapacak kadar iyi değilseniz "Linux güvenli ben onun için kurdum. S.kseler bişey olmaz" anlayışını üstünüzden atın bir kere. Kaldıki ilk defa linux kuran bir çok kişi takır takır açıyor apache'sini telnet'ini. Web Server muamelesi yapıyor makinasına.

-Linux daha sağlam abi. Çelik kasa gibin maşallal. Kurucam Linux'u bak bakim bişiy oluomu bi daha. Heyt bee: Doğru linux çelik kasa gibi. Ama çelik kasanın içine bir bomba koyup patlatırsan ne kasa kalır ortada nede sağlamlık. Daha açık konuşmak gerekirse yeni iseniz makinanızda gerekmedikçe root olur sağını solunu kurcalamayın. Bu durumda sisteminiz için en büyük tehlike siz oluyorsunuz yani.

- Windows'tan sıkıldım ben ya. Daha başka şeyler istiyorum böle daha cool daha güzel nası diim daha : İşte bunda haklısınız. Windows yerine linux en güzel tercih ama; Kolay sıkılıp bıkan biriyseniz. Araştırıp öğrenmekten sorunları çözmekten zevk almıyorsanız ve "işte lan yaptım hallettim heyt bee ben varya ben : ) " tipinde biri diilseniz pek bence bulaşmayın linux'a.

Ve Son Olarak...

Ana Fikir : Yeni bir Linux kullanıcısı olarak herşeyi anında yapabileceğiniz düşünmeyin. Bir sürü sorun ile karşılaşabilir, kurulumu bile beceremeyebilirsiniz.

ve ufak bir tavsiye : yapabiliyorsanız sağlam bir linux kitabı alın. ingilizceniz iyiyse yabancı kaynakları diilse belgeler.org gibi türkçe kaynakları seçin ve başlangıç için kurulumu kolay bir dağıtım seçin.

ftp://ftp.comu.edu.tr Burada bir çok linux dağıtımını bulabilirsiniz. Hatta aralarında Haydar Linux diye birşey bile var ama hiç denemedim.

Neyse. Kimse üstüne alınmasın kırılmasın darılmasın. Aklımdan geçenleri yazdım sadece. Tekrar okumadım yazdıklarımı ama yazıyı yazarken 6546545165498798 kere makinanın başından kalktım. Kusurlu yerler varsa lütfen düzeltin.[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Grafiker ( Corel Draw & Photoshop ).
Autocad öğrenmek zorunda kalmış olan kişi.
Fizik okumayı bilinçli olarak seçen bilgisayar manyağı ve ruh sağlığı yerinde olmayan biri.
sharky, 08 January 2004 00:30 tarihinde demiş ki:
Sakin olalim. Sakin sakin cevap verelim. Zorla sakinlestirilmek icin parmak kaldirmayalim.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben komutları görünce ve dahası msdos'la benzersizliğini görünce caydım linux denemekten. Zaten benim için gereksiz şu an. Ne yapcamki. C desen yazabiliorum windowsda, oyun desen linux'un en başarısız olduğu alan. Donanım sorunu desen, windows'da ahım şahım bir donanım sorunum olmadı. Güvenlik desen, firewall yükledikten sonra pek bişi olmuo. Ayrıca linux'un garantisimi var hack yerseniz size özel patch bedava ! ahaha

Her neyse, windows'da yapamayıp sadece linux'da yapabileceğim bişi yok şimdilik. Aynı anda 1 den fazla çalışan desktop dışında.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

Birden fazla masaüstü olayını windowstada yapıosun programlarla fln da nie öyle sanki windowsa laf atmışım birilerine laf sokmuşum gibi daldın olaya onu pek anlamadım.

NOT : Windows'ta Linux'ta olduğun kadar özgür değilsin. Bir benzetme yapacak olursak; Windows her bi boku başarabildiğini ve yardım ederken sıçıp sıvayan birisini, Linux ise seçenekleri sana sunan ve senin seçimlerine göre sana yardım eden birisine benziyor bana göre.[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Fizik okumayı bilinçli olarak seçen bilgisayar manyağı ve ruh sağlığı yerinde olmayan biri.
Sakin olalim. Sakin sakin cevap verelim. Zorla sakinlestirilmek icin parmak kaldirmayalim.
Sosyal ağlarda paylaş

Yoo benim için gereksizliğini anlattım. Yani windows'a alışmışken birden sudan çıkmış ördek olmaya heveslenmemek lazm :D

Diğer yerlerde belirtildi zaten, durup dururken windows'dan linux'a geçiş yapmaya gerek yok. Ev kullanıcısının hele hiç yok bana göre.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ona bişey demiom zaten : ) Bir çok kişi Linux'u kurunca makina uzay gemisine dönüşcek zannedioda onlar bilgilensin die yazdım. Kötü anlamda algılamayın bir çoğumuz öyleydik zamanında.[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben kursam sonuna kadar giderimde. Şimdi ne gerek var allah aşkına. Bilgisayar bilgisi yok deil. Msdos bilgisi yok deil. Ama tembellik işte. Yoksa kur öğren kas. Okuyoruz da :D
Şimdi bir başlarım buna ben. Gece gündüz bitmez ehhehe. Malum Star Wars Kotor gibi deil. Onu 30 saatte 1 buçuk haftada bitirdik. Linux'u nasıl bitircez hehehe.

Bi de çok fazla linux konusu açıldı. Millet aksın ama orta seviye ve üstü deneyimi olanlar aksın linux'a. Yoksa buraları linux konusundan geçilmicek hehehe. Düşünsene, ekran kartımı nasıl tanıtcam. Bi giriosun iştahla. Ahanda linux kullanıomuş :D[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

"Ya ona bişey demiom zaten : ) Bir çok kişi Linux'u kurunca makina uzay gemisine dönüşcek zannedioda onlar bilgilensin die yazdım"

ehehe iyi yazmışsın..
Misal Eagle'a kafam girsin..
patlıycak olum o makine ehehe..

hoş benimki de patlıycak ama benim ki başka şeyden..[signature][hline]Halfmumi bir ara demiş ki:
İcq yönetimi Mastericq sahipleri 25 haneye kadar icq dağıtcaklarını bununda icqnun ortamını dağıtcağını belirttiler
-coLdwind-, 13 February 2004 00:17 tarihinde demiş ki:
mumi the sucker
Sosyal ağlarda paylaş

said:
kavel, 14 February 2004 16:19 tarihinde demiş ki:
Ya ona bişey demiom zaten : ) Bir çok kişi Linux'u kurunca makina uzay gemisine dönüşcek zannedioda onlar bilgilensin die yazdım. Kötü anlamda algılamayın bir çoğumuz öyleydik zamanında.

seni bilmem ama benimkisi uzay gemisine dönüştü fortran,ada,c++,java compiler larıyla gelen bir windows sürümü yok. lisp,php,phyton interpreter larıyla gelen de yok. 5-6 tane farklı grafik ekranla gelen de yok. kde nin ayarları yapıldığında windows tan çok daha coooool gözüküyo.

evet ayarları zor, hatta bazen zordan da öte.

bundan yaklaşık 4-5 yıl önce yine linuxu kurmayı denemiştim sonra bi daha denedim sonra bi daha denedim olmadı beceremedim ama sonuç olarak o denemelerimden bir tecrübe elde ettim, şimdi o zamanlardan hatırladığım çatpat şeylere (bolcana) yenilerini ekleyerek ilerlemeye çalışıyorum.

karşıt ana fikir;
ekran görüntülerini beğenmiş, virüsten, trojandan ağzı yandığı için güvenlik isteyen, o veya bu şekilde heveslenmiş kimselere bilgisizliklerinden ötürü linux a bulaşmayın demek hatadır, eğer bilgisizse, zaten bir süre sonra linux partitionı silip yeniden windows a döner. Ama en azından linux nedir, partition nedir, windowstan ne kadar farklıdır a dair kafasında doğru veya yanlış 3-5 bilgi birikir ve 4-5 yıl sonra yeniden dener.[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..
Sosyal ağlarda paylaş

kimseye linux'a geçmeyin demiyorum. sadece sandığınız kadar kolay değil. böyle düşünüpte hayal kırıklığına uğramayın diyorum. ayrıca bilmem yazdıklarım linuxu övüyor. daha dikkatli oku bence.[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Sosyal ağlarda paylaş

sharky pay alıyo ya kurulan linux dağıtımlarından : )[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Sosyal ağlarda paylaş

said:
kavel, 14 February 2004 22:28 tarihinde demiş ki:
kimseye linux'a geçmeyin demiyorum. sadece sandığınız kadar kolay değil. böyle düşünüpte hayal kırıklığına uğramayın diyorum. ayrıca bilmem yazdıklarım linuxu övüyor. daha dikkatli oku bence.

ben de diyorum ki, heveslenenler uğraşsınlar, linuxu kuramadım diye yaşayanabilecek hayal kırıklığı, kurmayı denerken edinilen tecrübenin yanında solda 0, üstüne bir de yeniden deneme ihtimali doğuyor.

yani kısaca, heveslendiyseniz kurun, başarabilirseniz çoook güzel, başaramazsanız edindiğiniz tecrübe başka bir zaman işinize yarıyabilir, veya daha sonra yeniden gaza gelip yeniden deneyebilirsiniz..

//edit: walla doru diyon saçmalamışım son kısımda
[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..

[Bu mesaj Rahan tarafından 14 February 2004 23:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

ya ikimizde aynı şeyi söylüyoruz. tamam senin dediğin gibi yapsınlar ama ben derimki "büyük hayaller büyük hayal kırıklıklarına sebep olur". Amacım karşılaşabilecekleri şeyleri daha önceden yazmaktı. Hevesi olan adam yine kurar yine kurar. Vazgeçmez yani. Ayrıca linux kullananları değil linuxu övdüm dedim.

Neyse bişiy demedim : )[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Sosyal ağlarda paylaş

eheh ama harbi öyle ..
linux kuracağını söyleyipte topic açanların yazdıklarını bi oku istersen. hepsi güvenli olduğu için linux kurmayı düşünüyorum diyerek başlıyor ama adam daha önce hiç kurmamış böyle bir sistemi. kaldı ki nasıl güvenliği sağlasın.[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar,

Kavel'in ilk mesajındaki görüşlerine katılmamak elde değil. Ben de aklınıza gelecek gelmeyecek isimlerde Linux sürümleri kurdum. Ayarladım, düzenledim, falan yaptım, filan yaptım. Fakat yeterince vakit ayıramadığım için asla Linux'ta uzman olamadım. Hâlen bir Linux cahiliyim. Bunu kendimde büyük bir eksiklik olarak görsem de GNU/Linux camiasının da büyük bir eksikliği var: Herşeyi yapıyorlar; ama ortada hâlen basitçe çalışan birşey yok. Basit derken, tıkla ve çalışsın. Konsola (shell vs.) çok fazla ihtiyaç duyulmasın. Uzmanlar ne yazık ki uzamanlar için program üretiyor. Hani bir öğrensem bir program nasıl derlenir, başım göğe erecek. Bunu ben öğrensem bile, yoldaki insan için İmparator Gates'in boyunduruğuna girmesini engelleyecek bir tercih haline gelmediği sürece, GNU/Linux çalışmaları için "hah, şimdi oldu. Tamam" diyemeyeceğim. Bu bahsettiğim konu ile ilgili ExtremeTech'te bir yazı yayınlanmıştı. Başlığı özetliyor: Düşmanı bulduk. Biziz!

Esen kalın,[signature][hline]Berkin Bozdoğan
BYTE & PCPratik
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...