SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Zaten kolonyada kafa olma amacı yok. Bi boyacı da para kazanmak için diil kafa olmak için boyacılık yapıosa o da günahtır mesela. olay niyetmiş demek ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Bizim de lisede manyak bi dinci vardı, derste konuşanlara hacı yağı sürerdi. Put gibi otururduk sdf Bide ciddi mesaj atıyım zugna gibi. İnternette din tartışılmaz, uygun bi platform değildir. Patide ortalamadan akıllı insanlar var belki sorun çıkmaz yanılgısına düşme çünkü iki taraftan birinin dengesiz bi adamı gelir karşıyı azdırır, hakaretlerle tartışma başlar falan. İnternetin altın kurallarından biridir bu din konusu. Kızmaya ve öyle başa böyle tarak (bu lafın aslı böyle diil tabi :P) yapmaya çok meraklıyız. Bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: huun said: alkolün kana karışması değil kafa yapması haram. sebepleri tartışabilir isteyen ama gerek yok sanırım. alkol işte tüm kötülüklerin değilse de birçoklarının anası. Ben 10 biradan evvel kafa olmuyorsam, beni kafa yapmayan miktar helal midir ? değildir amaç ortadadır. Eğer birayla elini yıkıyosan ama helaldir :D:D adssad Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 karaciğerin ne der bilmiyorum ama tamam sana helal olsun madem içince birşey olmuyor sana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Şimdi böyle bir durumda, günde 1 bardak şarap vücuda yararlıdır, bilimsel olarak bilinilir. günde içilen 1 bardak şarap, haram değildir. sağlığın için yapılan, yaşamak için içilen su gibidir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Damarlarının acılması için baska hiç bi yöntem kalmadığı bi ortamda dediğin doğrudur. o 1 bardak şarap sana helal olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Burax Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: Ciddi bir şekilde akmasını istiyorum bu topiğin sadece fikirlerinizi belirtin. 2 konu'da tartışmak istiyorum. 1. Konu Kolonya vs Alkol 2. Borsa haramdır, haksız kazanç olduğu için. kendi düşüncelerimi söyleyem; 1. önemli olan amaçtır alkolü yara temizlemek için fln kullanırsan haram olmaz, ya da kolonyayı oh yeah ferahlamak için kullanırsam haram olmaz yine bence arkadaş muhabbetinde 2 bira içsen haram olmaz kendini kaybetmediğin başkasına zarar vermediğin sürece ama yine kanımca yaav ben iiyim kendimi kaybetmedim diyip 3er5er içenler olacağını düşündüğü için yaratıcı baştan yasaklamış olabilir. insanoğlu sonuçta dicek ki ben 10tane içsem kendimi kaybetmem ama farkında olmadan 4ten sonra kendini kaybetcek fln :) onun için baştan yasaklanmış olabilir. 2. faiz haramdır. ama faizin tanımı nedir? haram olan nedir? misal ben sana borç verdim ev alasın diye 100milyara ev aldın.5yıl geçti borcunu öde plx dedim ev alacam dedim evini sattın 150milyara bana 100 milyar mı geri ödicen yoksa 150milyar mı? anlatmak istediğim olay şu ben sana kalem aldıysam kalemin nakit karşılığı 5yılda 10yılda değişiyorsa senin de yine bana kalem olarak ödeme yapman gerektiğidir. ama bankaya paranı yatırıp oturduğun yerden 2yıl sonra %10 %20 para getirdi o para bence o para haramdır neden çünkü emek yok bişi yok vs ama paranla yatırım yap ev al arsa al vs o zaman haram olmaz değeri arttığında kanımca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: Horizon said: Borsa , ticaret aynı şeyler o yüzden borsa haram değil. Alım satım yapıyorsun çünki. Ama mesela bi parayı bankaya koydun faizi ile kendi kendine para çalışıyor ve sen birşey yapmıyosun o haksız kazanca girdiği için haram oluyor sanırım. Şimdi bir şirketin var, ve şirketteki tüm yönetim işlemlerini bir başkası ya da başkaları tarafından yapılıyor, ama para sonuçta snn adına ve bu kişiler çok başarılılar, paran sürekli katlanıyor.. Bir banka var, ve bu bankadaki insanlar, senin paranı yönetiyorlar, ve senin paran bir başkası ya da başkaları tarafından katlanıyor.. 2 side haram mı şimdi ? Orda biraz karışık gibi oluyor ama ana mantık ile düşünürsek , şirketi zamanında sen kendi kazandığın para ile kurmuşsun. Ve bu şirkete çalışanların maaşını vs. veriyorsun ve bunun karşılığında sana çalışarak şirketi yönetiyorlar ve şirket para kazanıyor. Bankada ise o banka senin değil , içinde çalışanların maaşını da sen vermiyorsun. Çok farklı aslında ayrıntılarla düşünürsek. Birinde geçmiş olsada senin alın terin var diğerinde yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 şimdi şöyle bişi var ki, başka hiç bi yöntem kalmaması dediğinde iş biraz karıştı.. şarabı gündelik içiyorsun 1 bardak, böylece tıkanmıyor, yani tıkandıktan sonra yapılan bir uygulama değil bu, tıkanmaması için yapılan bir uygulama. : ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Temiz hava ve oksijeni bol alabileceğin bi yerde günde yarım saat hafif tempo koşu diyorum o zaman eğer ki damar tıkanıklığı problemi varsa ve günah işlemiyeyim diosan. Ama benim tercihim alkoldür bunu yine belirtirim . sfsfdd :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: Şimdi böyle bir durumda, günde 1 bardak şarap vücuda yararlıdır, bilimsel olarak bilinilir. günde içilen 1 bardak şarap, haram değildir. sağlığın için yapılan, yaşamak için içilen su gibidir. bilimsel olarak öyle birşey bilindiğini bilmiyorum. kalp damar için söylenir ama kesin birşey değil diye biliyorum ayrıca ölen karaciğer ve beyin hücrelerinden daha önemliyse kalp damar sorunların bu konuyu o zaman tartışalım :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Bi de ben baluu dan taraf sorayım o halde. :D Sigara içmek günah mıdır sizce ? Not: Sigara tütünleri şarap ile yıkanır, kurutulur ve öyle sarılır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
S_h_a_D_o_W Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: Şimdi böyle bir durumda, günde 1 bardak şarap vücuda yararlıdır, bilimsel olarak bilinilir. günde içilen 1 bardak şarap, haram değildir. sağlığın için yapılan, yaşamak için içilen su gibidir. Bu da klasik söylemdir ha,evet 1 bardak şarap yararlıdırda sen günde 1 bardak şarap içip masadan kalkabiliyormusun,kalkabiliyorsa din filanda bu kadar sorgulama zaten o iradeyle güzel bir yerlere gidersin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 huun said: bilimsel olarak öyle birşey bilindiğini bilmiyorum. kalp damar için söylenir ama kesin birşey değil diye biliyorum ayrıca ölen karaciğer ve beyin hücrelerinden daha önemliyse kalp damar sorunların bu konuyu o zaman tartışalım :D Şimdi aynı coğrafya'da ve bu coğrafya kücük bir coğrafya, belçika gibi, yapılan araştırmaya göre, domuz eti, şarap gibi farklılıklar gösteren yabancı kardeşlerimiz ile müslüman kardeşlerimiz arasında ki kalp ve damar hastalıkları yaşama oranı arasındaki fark çok yüksek. Bunu da şarap'a bağlıyorlar dünyaca. Bir de eklemek istedim, kalp ve damar sağlığı'nı sağlayan 1 bardak şarabın karaciğer ve beyne vereceği zarar, muhtemelen rejenere edilebilecek derecede azdır. Çünkü karaciğer de, beyin de kendini yenileyebilen organlardır diyelim. Yani en azından öyle olduklarını biliyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Cidden şaraba niye geldiki konu : ) Ben esasen yapılan garip ayrımcılığı konu almak istemiştim. Yani demek istediğim aslında, az çok yalan yanlış biliniyor bir çok şey. Ve bunların cevabı kimse de yokken, nasıl haram ve helal diye bir ayrım yapılabiliyor insanlar tarafından.. Sorduğumuzda aldığımız cevap ya kitap ya ulema. Kitapdaki açıklamanın bu kadar detaylı olmadığı herkesce bilinen bir şey zaten, diğer seçenek ulemalar, yani yorumcular. Şimdi yorumcu sınıfı, yaptığı yorumlar ile aslında bir çok şeyi değiştirmemiş midir ? Belki günah olmadığı halde günah diye bildiğimiz, ya da olduğu halde olmadığını düşündüğümüz şeyler var yapıyoruz.. Yani aslında bunların adını koyamayız ve koyarsak, büyük hata olacağını düşünüyorum ben.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 oha seviyeli din tartışması. hadi bişey demiyim dsklmvşkldsb Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Abi gözünüzü seveyim yapmayın şunu ya. Dogmatik düşüncede mantık aranmaz, aranamaz, aranmamalı. Öksürük şurubundada alkol var, sana soktukları bıçaktı iğneydi onun dezenfekte edildiği şeylerde de alkol var. Kokluyorsun yine bünyene giriyor, foton alkole değiyor sonra sana değiyor içinden geçiyor vesaire. Yani tamamen adamın bu beş para etmez hayvan arap ırkına nasıl içki içirmem diye düşünüp, bir damlası bile cehennemi garantiler demesi mantık açısından da. Ama sorgulanamaz. O kitabı Allah yazdı (imece usulü), dolayısıyla tutup bu yanlışta diyemezsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
S_h_a_D_o_W Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: S_h_a_D_o_W said: dinler tarihini baya araştırdım,insanların inanma ihtiyacını,dahası anlatılan şeylerin benzerliği bile insanı şaşırtıyor; -Hz.Musa denizi yarmıştır,güney korelilerin taptığı tanrıda yaşlı bir adama yardımcı olmak için denizi yarmıştır -yada nuhun gemisi mizacını başka dinlerde de görebiliriz Gibi olaylar mevcut. Sonuç şimdi dünya üzerinde çok fazla sayıda din var. Ve çoğunun özellikleri birbirine az çok benziyor, ancak kimse hangisi'nin doğru olduğundan emin olamaz. Çünkü çoook şey değişti.. Bu 1500 yıl içerisinde de oldu ki, şu an bile sayılar yeterince fazla.. Tezin ilgi çekici,ama din ordan buraya burdan oraya değişe değişe gidebilen birşey değil ki, ilk zamanlarda sümerler gider çok tanrıya taparken; mısırlılar tanrıları fazla önemsemiyordu çünkü mısır mezopotomya gibi saldırı yemiyordu dakika başı adamlar mutluydu,tanrı mısırlıları seviyordu. Daha bu örnekte bile bölünmenin nedeni çok açık değil mi. Ben din aynı demedim,efsaneler aynıdır,Hz.Musa bir efsaneye parmak basmışsa dünyadaki başka bir dinde benzeri bir efsane görülmesi muhtemeldir. Ama bunu ineğe,inekten koyuna,kurban bayramına vs. getirip dün bundan bölünerek geldi demek yanlış,dedin ya dünya üzerine birsürü din var,bunlardan birkaçını okursan ineği,kuzusu değilde temellerinin farklı şeylere dayanabildiğini görüceksin. Ha temel şeyler yokmudur? Vardır,ama baştan beri varolan şeyler bunlar iyi/kötü cennet/cehennem hangi dinde yoktur ki?demin bahsettiğim mısırlılar bile kendilerinin iyi olduğuna inanırlardı,cennete gidiceklerdi. yada Yahudiler ilk ortaya çıktıklarında biz tek tanrıya inanıyoruz tek tanrı bize yardım edicek biz iyiyiz cennetliğiyiz,diğerleri cehennemlik demiyormuydu. Dinin temelleri fizanada gitsen,marsada gitsen,antares gibi başka galaksilere dahi gitsen aynıdır,iyi/kötü,yaratılışa bir cevap,tanrıya şükretme gibi faaliyetler hep vardır. Ama yanlışın olan nokta şu,din evrimleşerek ülkelere geçmemiştir,din toplumda ihtiyaçtan doğmuştur,evrimleşerek geçse bugün uzakdoğuda milyonlarca insan reenkarnasyona inanmazdı,ama inanıyorlar,temel temele zıt dünyadaki bir çok dinle,o tarafa peygamber gitmemiştir,yada peygamber çıkmamıştır ama halk kendi dinini yaratmıştır,bunda tabiki iyi/kötü olguları diğer dinlerle benzer olucaktır,ama diğer dinlerden evrimleşerek oraya geldi demek yanlıştır,başlı başına 0dan başlatılan bir dindir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 borsanın haram olmadına dair bir diyanet görevlisinden cevap almıştım,izah da etmişti lakin hatırlamıyorum. sebebini de yazarım bir ara unutturmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 baluu said: Sonuç şimdi dünya üzerinde çok fazla sayıda din var. Ve çoğunun özellikleri birbirine az çok benziyor, ancak kimse hangisi'nin doğru olduğundan emin olamaz. Çünkü çoook şey değişti.. Bu 1500 yıl içerisinde de oldu ki, şu an bile sayılar yeterince fazla.. Burdan buyrun, http://en.wikipedia.org/wiki/Bahai. Dünya üzerinde "Ben illaki bir şeye inanmalıyım." gibi bir takıntınız varsa edinmeniz gereken tek din. Zira Yahudilerin onlardan sonra gelenleri tanımama, Hristiyanların Müslümanları tanımama gibi kökten gelen sorunları söküp alıyor. Bütün kitaplar insanlığa gelmiştir, bütün peygamberlerde insanlığa hizmet etmiştir, hepsinden öğrenilecek şeyler vardır diye düşünüyorlar. Ama merak ediyorum kaçınız adını duydu mesela? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Şarap sonsuz hayat kaynağıdir, iç; Gençlik sevincinin pınarıdır, iç; Gamı yakar eritir ateş gibi, Sağlık sularından şifalıdır, iç. Dünyada akla değer veren yok madem, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Haah hayyam quotationları başladıysa birazdan Küçük Iskender'le büyümüş genç kızlarımızda boy gösterirler burada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
S_h_a_D_o_W Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Baluu said: Kitapdaki açıklamanın bu kadar detaylı olmadığı herkesce bilinen bir şey zaten, diğer seçenek ulemalar, yani yorumcular. Şimdi yorumcu sınıfı, yaptığı yorumlar ile aslında bir çok şeyi değiştirmemiş midir ? Belki günah olmadığı halde günah diye bildiğimiz, ya da olduğu halde olmadığını düşündüğümüz şeyler var yapıyoruz.. Alkol,kendine zarar ve günah diyorsan,dünyanın büyük kısmı obez oldu halen yiyorlar,onlar benden daha fazla kendilerine zarar veriyorlar,o da günahtır,kimse bana kitapta yazmıyor diye günah değil diyemez,hadiste camide namaz kılarsan 70küsür kat daha sevaptır yazar,e bu mantıkla ben evde 70 namaz kılana kadar 1 defa camide kılalım yeter 2-3ayda bana diye de giden zihniyet bile varken,kitapta şu şöyle yazar demek saçma,okuduğunu yorumlamayı bilmek gerek. Hz.Muhammed'in güzel bir hadisi vardır;"Ben herşeye tek tek günah,helal diyemem,zamanla kavramlarda değişikliğe gidebilir,siz vicdanınıza sorun,birşeyi yapınca suçluluk duymuyorsanız bu günah değildir." Mesela senin dediğin din konusuna gelelim,"alkol almak". Ben içince suçluluk duyuyormuyum,hayır. Ben içip birisini ezersem suçluluk duyarmıyım,evet.Toplum bana suçluluk duymamam gerektiğini söylese dahi empatiyle ben suçluluğumu duyarım.Burada evinde içip kimseye zararım yoksa,içim rahattır diyebilir kişi kendine,tabi her gece içmedikten sonra. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 alo fetva hattı . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Der ki Hayyam Babaa; Bizim şarap içmemiz ne keyfimizden Ne dine ebedi aykırı gitmemizden Bir an geçmek istiyoruz kendimizden İçip içip sarhoş olmamız bu yüzden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar