Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanet'den Fetva

Exodus

Öne çıkan mesajlar

sg-1 3.kişilerin ağızından(bir kaç köşe yazarı) ve taraflı haber kuruluşlarından alıntılarla gazlıyosun topiği sürekli
komik oluyor

neden diyanetten yani 1.ağızdan vermiyosun alıntıları röportaj vs.

geçenlerde van kriterleri adı altında vanda yapılan il müftüleri seminerinden çıkan kriterleri okuma ihtiyacı duydun mu mesela hiç

Dur yardım ediyim ben sana.Bir göz at 2 dk.

Diyanetin Van Kriterleri

hayır bide postladığın linklerin içeriğini okumuyosun anladığım kadarıyla negüzel ifadeleri var adamın linkteki haberde.cımbızla tutup bişeyi çekiceksiniz illaki.

din düşmanlığı falan yapmanızda umrumda değil ama gereksiz bi gazlama kutuplaştırma çabanız var.hayır adam bir diyanet işleri başkanı nekadar açık görüşlü olabilirse okadar açık görüşlü ve ılımdır bana göre.
Sosyal ağlarda paylaş

3. ağız mı?
Valla direkman Bardakoğlu'ndan dinleme fırsatım yok. O yüzden yukarıdaki haberi linkledim. Ha sana gelene kadar 3. ağız oluyorsa onu bilemem.

Van kriterlerini daha haber ilk çıktığında baştan ayağa okudum da bana hiç inandırıcı gelmedi.

Dur hatta onunla ilgili de bi yazı koyayım:

Mehmet Y. Yılmaz said:
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Van’daki İl Müftüleri Semineri’nde açıkladığı kararların "tarihi nitelikte" olduğunu söylüyor.

Bugüne kadar İslam diye yutturulan hurafelerle mücadele yolunda atılan önemli adımlar bunlar.

Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmemesi, tekeşliliğin esas olarak kabul edilmesi, günlük hayatı ilgilendiren konularda Türkiye’deki geçerli mevzuat ve Medeni Kanun’un da dikkate alınması gibi konular.

Biliyorsunuz, bir yandan da gerçek hadisler ile sonradan uydurulmuş, kaynağı belirsiz hadisleri ayıklamak için de uzun soluklu bir çalışma Diyanet tarafından sürdürülüyor.

Bu kolay bir çalışma değil elbette.

Benim "şeytan hadisleri" diye isimlendirdiğim, sonradan uydurulmuş hadisler, İslam dininin zamanın gereklerine göre yeniden yorumlanmasının önündeki önemli engeller olarak durdu.

Ve bu tür çabaların ciddi bir dirençle karşılaşacağına da hiç kuşku yok.

Ve en büyük direnç de bizzat Prof. Dr. Bardakoğlu’nun başında bulunduğu teşkilattan kaynaklanacak.

Kene ısırığından ölümleri "fuhşun cezası" diye niteleyebilen imamların, müftülerin olduğu bir teşkilattan, bakalım nasıl bir "devrim" çıkacak?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tekeşlilik esastır

Kuran çokeşliliği değil, tekeşliliği teşvik eder. Türkiye’de hukuken ve toplumsal genel kabul açısından tek eşlilik esastır. Buna uyulması dini açıdan da gerekliliktir. Çokeşlilik dinen sakıncalıdır.

said:
Erken evliliğe yasak

Türkiye’nin bazı yörelerinde genç kızlarımız, çocuk sayılabilecek kadar erken yaşlarda zorla evlendirilmekte ve bu uygulama dine dayandırılmaktadır. Bu yaklaşımın dini bir temeli yoktur. Evliliğin hiçbir zorlama olmaksızın tarafların özgür iradeleriyle gerçekleştirilmesi gerekir.

iyi guzel super de islamda tarihi kararlar alındı denmis avrupa bunları 350-400 yıl once aştı artık alsak nolur bu kararları almasak nolur

said:
Flört zina değildir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Tarafsız Bölge’de gündemdeki konularla ilgili soruları da yanıtladı. İşte Bardakoğlu’nun yanıtları:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İnternet sitesinde yer alan "Flört zinadır" yorumuna da değinen Ali Bardakoğlu, "Kız ve erkeklerin arkadaş olmalarında, konuşmalarında, bir araya gelmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Flört zina değildir. Ancak İslam zinaya giden yollara dikkat çeker" dedi. "Günah işleme özgürlüğü vardır" vurgusunu yapan Bardakoğlu, "Biz Diyanet olarak İslam’ın bilinen kurallarını anlatırız. Uyup uymamak serbesttir. Hiç kimsenin buna müdahale etme hakkı yoktur. İslam’ın kurallarına uymamak Müslüman olmamak anlamına gelmez" dedi.
Sosyal ağlarda paylaş

Olay o değilde , kuran kursuna gitmelerini Diyanetin önermesinde nasıl bir sakınca var ? kötü birşeymi öneriyor ? Ya da zorla inanmayanların da çocuklarını kuran kursuna gönderinmi diyor ?

Hangi amaçla buraya o haberi koyuyorsun bari onu da söyle. Gayette iyi söylemiş islama inananlar için.

Çocuklar tatilde kuranı öğrenip direk kuranı meal olmadan saf haliyle okuyabilirler. Bu büyük bir yarardır. Çünki mealden meale yorum farkı , çeviri farkı vardır bunu herkes de bilir. En sağlıklısı direk kendisini okumaktır eğer kuran okumayı biliyorsan.
Sosyal ağlarda paylaş

kuran okumayı ogrenmek nedir hic anlamis degilim biri acıklayabilirse cok mutlu olucam kuran arapca degil mi?ee evet,kuran okuyabilmek icin o halde arapca bilmek gerek ?evet,eee simdi yasar kemal okumayı ogrenmek gibi bi terim var mı ? yok,ee evet,yani demem o ki arapca bilen bi insan kuran okur,neden bu olay diyanet islerinin tekelinde yoksa insanlara saf olarak degil de kendi yorumlarını katarak mı bi seyleri dikte ettiklerinden
Sosyal ağlarda paylaş

nutellacı said:

iyi guzel super de islamda tarihi kararlar alındı denmis avrupa bunları 350-400 yıl once aştı artık alsak nolur bu kararları almasak nolur

ne demek alsak ne olur almasak ne olur.Bi yandan şeriat geliyor diye insanlar bas bas bağırıyor bi yandan diyanet işleri yani dini işler başkanı çıkıp şeriatın temel gerekliliklerinin yanlış ve kabul edilemez olduğunu söylüyor.bundan bi anlam çıkaramadıysan ok.
Sosyal ağlarda paylaş

Zep said:
nutellacı said:

ne demek alsak ne olur almasak ne olur.Bi yandan şeriat geliyor diye insanlar bas bas bağırıyor bi yandan diyanet işleri yani dini işler başkanı çıkıp şeriatın temel gerekliliklerinin yanlış ve kabul edilemez olduğunu söylüyor.bundan bi anlam çıkaramadıysan ok.

dini isler baskanı kimin baskanı,benim baskanım degil mesela,o yetkide birinin cıkıp 2-3 bildiri yayınlaması da hic bi seyi degistirmez,anlam cıkaramama konusuna gelince klasik kahvehane geyigi gibi olucak ama amerika gecen marsa indi biliyosun bu saatten sonra teknolojik,siyasi ve iktisadi butunluk saglanamadıktan sonra dini olarak kitlesel bi birlik icinde olsak da pek bi sey degismez
Sosyal ağlarda paylaş

@nutella

Kuranı Kerim arapça değildir. Benzer ama farklı alfabesi vardır. Her arapçayı bilen Kuranı Kerimi okuyamaz , doğru okuyamaz.

SG-1;

Gİtmedim , kardeşlerim seneler önce kısa süre gittiler. Bunun dışında benim anne tarafım suriyelidir , dedemin dedesinin zamanında savaş vs. yüzünden göç edip orda kalmışlardır.

Bu yüzden annemden bilirim kuranı kerimin arapçadan farklı olduğunu. Annem arapça bildiği için değil kuranı kerim kursuna gittiği için okumayı biliyor. Arapça benzer sadece ama kursa gitmeden kesinlikle doğru okuyamazsınız yanlış okursunuz yanlış anlarsınız.

Buyur sen makaraya al istediğin kadar. Makaraya neresinden alıcaksın bilemem , kuranı kerim kurslarınımı eleştiriceksin ne ise ama şunu unutma benim anlattığım kuranı kerimi öğrenmelerini söylemesi kötü değil iyi birşeydir. Bunu doğru düzgün bi şekilde doğru düzgün bir kursta öğrendiği sürece gayet yararlıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

dini olarak niye kitlesel bi birlik olalım ki öyle bir ortak amacımı var ulusun.isteyen istediği dine,şeye inansın.

demek istediğimi anlamadın hala.diyorum ki bu adam çıkıp islamı yorumluyor dimi şu yanlıştır bu doğrudur diyor he nekadar mantıklı bi kurum o tartışılır ama adamın işi bu.sen beni bağlamz diyosun seni bağlasın demiyorum zaten ama seni ilgilendirdiği nokta adamın şeriat getircekler diye korkulan kitleye fikir veren,yorum yapan konumda,mevkide.oda bunlar yanlış şeylerdir diyor yani eğer sen şeriattın gelmesi adına çekinceleri olan bi vatandaşsan seni rahatlatması adına ucundan ilgilendiryo yani seni bilmem daha açık anlatabildim mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
@nutella

Kuranı Kerim arapça değildir. Benzer ama farklı alfabesi vardır. Her arapçayı bilen Kuranı Kerimi okuyamaz , doğru okuyamaz.

SG-1;

Gİtmedim , kardeşlerim seneler önce kısa süre gittiler. Bunun dışında benim anne tarafım suriyelidir , dedemin dedesinin zamanında savaş vs. yüzünden göç edip orda kalmışlardır.

Bu yüzden annemden bilirim kuranı kerimin arapçadan farklı olduğunu. Annem arapça bildiği için değil kuranı kerim kursuna gittiği için okumayı biliyor. Arapça benzer sadece ama kursa gitmeden kesinlikle doğru okuyamazsınız yanlış okursunuz yanlış anlarsınız.

Buyur sen makaraya al istediğin kadar. Makaraya neresinden alıcaksın bilemem , kuranı kerim kurslarınımı eleştiriceksin ne ise ama şunu unutma benim anlattığım kuranı kerimi öğrenmelerini söylemesi kötü değil iyi birşeydir. Bunu doğru düzgün bi şekilde doğru düzgün bir kursta öğrendiği sürece gayet yararlıdır.

Kuran'ı kerim arapçadan farklı değildir, Kuran arapçadır. Sadece daha şiirsel, daha epik bir havası vardır. Düz yazı arapça okunur gibi okunmaz, istesen de okuyamazsın.

Şimdi gelelim makara kısmına. Hayatında hiç kuran kursu görmemiş biri olduğunu bir önceki mesajından anlamıştım zaten. Çünkü kursa gitmiş biri orada ARAPÇA öğretmediklerini bilir. O kurslarda sadece arap alfabesini, harfleri birleştirerek kelime yapmayı, birleştirdiğin kelimeleri arka arkaya okuyarak cümleleri okumayı öğretirler. Sonuçta Kuran'ı o şiirsel havasını %100 yakalayamasan da yine de eh işte bir şekilde okursun. Ama sadece OKURSUN, hepsi o kadar içeriğini anlamazsın, yok öyle meal falan. Memleketteki her kuran kursuna giden Kuran'a kendi mealini, yorumunu getirebilseydi bugün tarikatlarla dolar mıydı bu memleket? O zaman her kuran kursuna giden şakır şakır Arapça konuşurdu.
Ha kuran kurslarına neden karşıyım biliyor musun?
Muhtemelen daha önce de anlatmışımdır. Bir daha anlatayım. Henüz 8-9 yaşlarındayım, mahalle camisinde kuran kursundayım. İmam hatip öğrencisi bir hocadan Kuran okumayı öğreniyoruz. Ama bu tüyü taze bitmiş hoca arada sırada bize rejim eleştirisinde bulunuyor, cumhuriyet şöyledir, laiklik böyledir. Hiç unutmuyorum şöyle bir cümle kurmuştu "Cumhuriyet gazetesi almayın, okumayın, dinsizlerin gazetesidir, şeytanın gazetesidir". Yaş daha 8-9, beyin yıkama faaliyeti.

Şimdi bu çocukları oraya toplayıp cici cici Kuran okumayı öğretiyorlar mı zannediyorsunuz? Kaçak kuran kurslarının cezası neden 2 yıldan 6 aya, oradan cüzi para cezalarına indirildi sanıyorsunuz?

Vay be ne şeytani planları var şu tarikatçıların, di mi?
Sosyal ağlarda paylaş

SG-1;

Evet zaten tahmin ettiğim şeyi söylemişsin makara muhabbeti olarak. Senin gittiğin kurs öyle diye hepsi öyle anlamına gelmez. Ki kaç sene öncesinden bahsediyorsun. Tabiki öylesini ben de tavsiye etmem ve karşı çıkarım.

Ama senin seneler önce gittiğin kursun öyle olması , bu önerinin kötü olduğunu göstermez. Gene bir çuval inciri bir tanesi yüzünden tü kaka diyorsun genelleme düşünce yapından kurtulamıyorsun. Dünya tü kaka sana göre.

Ayrıyetten tekrar ediyorum , kuranı kerim arapçaya benzer , arapça değildir. Önceki mesajımda annemin suriyede doğup büyüyen biri olduğunu söyledim. Ben direk görüyorum arapçamı değilmi diye. Arapçadan farklıdır , arapça olsaydı okumak için ordakiler de kursa gitmezdi. Kuranı kerim arapça demek insanları soğutmak için söylenen birşeydir. Neden ben başka ülkenin dilini öğreniyorum kitabı okumak için tepkisini almak içindir.
Sosyal ağlarda paylaş

Kurs olayına da münferit dedin ya artık daha ne diyeyim bilmiyorum.
O kursun kötü olması diğerlerinin iyi olacağını da göstermez. Matematiksel olasılık hesaplarına girmeyelim şimdi. Ne dersen de, bu kursların (hadi eyvallah %100 olmasa da) çocukların beynini yıkamak için kullanılabileceği çok açık. Üstelik artık o 15 sene önceki dönemde de değiliz. O zamanlar tarikatlar daha yeraltındaydı. Şimdi her işlerini alenen yapıyorlar neredeyse. Hükümetin de daha gelir gelmez kaçak kuran kurslarına yaptığı kıyağı yazmıştım. Artık öyle bir raddeye geldi ki keneyi "fuhuşun cezası" olarak gören imamlar orta yerde konuşuyor. Bu adamlar bir de ilkokul çocuklarıyla günde 2-3 saat yalnız kalacaklar. Eh sen düşün artık.
Sonuç olarak o kurslar çocuklara kuran'ı sadce okumayı öğretir, bu kadar. Bir de beyin yıkamak için eeeeeeeeeen müsait yerdir.

Suriye'de konuşulan arapça'nın azerbaycan'da konuşulan türkçe gibi farklı bir lehçe olabileceği geldi mi aklına peki? O yüzden sana arapça değilmiş gibi geliyor olabilir mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Gençler Kur'an arapça degildir.

Daha dogrusu arap arapçası degildir.

Kur'an ın orijinali Mısır Arapçası gibidir ki, oda osmanlıca modern Türkçeye neyse, arap arapçasına odur.

Üstelik 20 yüzyıl bası osmanlıcasınada denk gelmez, 17-18 yüzyıl osmanlıcasına denk gelir, o dönemdeki mısır arapçası. (eger kıyaslama yapması gerekirse)

O yüzden düz, arap arapçası bilen biri, düzgün okuyup anlayamaz. Mısır arapçası bilen biride az-çok iyi anlar.

Kur'an ı kur'an gibi okumak için (yani arap arapçası olan Kur'an bile Kur'an deil, Kur'an ın yabancı bir dile çevrilmesi, yorumu sayılır) herseyden önce mısır arapçası bilmek daha sonrada onun eski hali hakkında, en azından Kur'anda kullanıldıgı sekliyle bir bilgiye sahip olmak gerekir.

Nitekim Türkiyede Kur'an kurslarının 5 para etmez olmasının nedenide budur. Arap Arapçasına gçöre Kur'an okumayı ogretirler, daha dogrusu Kur'an ın baska bir dildeki tercümesini okumayı ogretirler.
Sosyal ağlarda paylaş

Sg-1;

Ne senin dediğin ne benim dediğim ispatlar. Denitimi düzgün yapılan kuran kursları var. Çocuğunu göndermek isteyen adam gibisine gönderir. Kimse zorla göndertmiyor çünkü.

Bu yüzden sen ne dersen de , nekadar karalamaya çalışırsan çalış öneri kötü ve yanlış bir öneri değildir.

Dine inananların çocuklarını kuran kursuna göndermeleri ne seni ne beni ne de başkalarını ilgilendirmez. Bukadar açık bir durum.

Arapça muhabbeti ile ilgili de bleda yazmış az çok birşeyler. Ben arapçaları karşılaştırarak değil , suriyedeki insanlardan bunları öğrendim , netekim onlar diğer arap ülkelerini de biliyorlar , lehçelerinide senden benden çok biliyorlar. Yani illa dediğim dedik diye birşeyleri çok bilmiş olup doğrulamaya çalışma.
Sosyal ağlarda paylaş

LAN OLM NERDEN BULUYORSUNUZ BÖLE SÜPER BİLGİLERİ
allahım
kuran arapçadır
sadece 7. yy da kullanılan arapça günümüzdeki arapçaya pek benzemediği için ( sesli harfler yoktu o zaman,imla fln)
eski arapçayla yazılmış kuranlarla karşılaşırsan arapça olduğunu anlamakta sorun cekebilin.
pf
Sosyal ağlarda paylaş

Kuran kursları çocuklara ders verilen yerlerdir. Burada ders veren hocaların bilgisi kadar muktedirliği de önemlidir. Nasıl ki ilkokul öğretmenlerine dünya kadar çocuk psikolojisi dersi veriliyorsa böyle kursların hocalarının da çocuklara ders verebilecek yetenekte olması gerekir. Tamam, formasyon alsınlar demiyorum, ama ilkokul çocuğuna, belki de zorla, birşeyleri ezberletmekten bahsediyoruz. Hani tenis kursu da değil ki bu, çocukları eğlendirerek, oyunlar oynayarak, ne bileyim, şarkılar eşliğinde eğitsinler.
Bu kurslar ciddi denetim altına alınmazsa çok tehlikeli birer beyin yıkama makinesine dönüşmekle kalmaz(koca koca kadınlara kuran kursu diye fetocan izletildiğini biliyorum), aynı zamanda çocukların psikolojilerine zarar verildiği, hasarlı bireylerin yetiştirildiği yerler haline gelirler.
Denetimin düzgünce yapılabileceğini söylemek de saflıktan öte birşey değildir. Hele de caydırcılık sağlayan cezanın indirimi zaten "biz bu işi denetlemeyi düşünmüyoruz, siz takılın kendi halinizde" demektir.

Arapça'nın o zamandan buraya çok yol katedip değişmiş olabileceğine ben de katılıyorum. Aynı Türkçe gibi. Nasıl biz eski Türkçe'yi anlamakta zorlanıyorsak benzer durum Araplar'da da olabilir, doğrudur. Ama bu eski Türkçe'nin o zamanki Türkçe, eski arapça'nın da o zamanki arapça olduğu gerçeğini değiştirmez.
Sosyal ağlarda paylaş

@Dogmeat:

Din bilimcilere göre, abuk sabuk c/plerle degil düzgün bir linguistik sitesinde herhangi birine sorabilirsin, kur'an arapçası mısır arapçasıdır. Nitekim senin bahsettigin eski arapça Mısır Arapçasına çok daha yakındır.

Bununda ötesinde arapça aslında arapların degil, mısırlıların dilidir, araplara mısırlılardan geçmiştir (hatta firavunlar dönemine kadar dayandıgı iddia edenler var, ki, bu konuda bilgi almak istersen mısırda kültüreş etkinliklerin, arkeolojinin soruldugu adam olan Zahi Havas ın (soyadı yanlış olabilir) kitaplarını yada basın açıklamalarını okuyabilirsin)

Nitekim Arapça gelişimi şöyle tarif edilebilir.

Bilinmiyor (firavunlara dayandıgını iddia edenler var) ---------------> Mısır Arapçası ---------> Kur'an indirilmesi (nitekim arapçanın altın çağı olarakta kabul edilir) Bundan sonra 2 ye ayrılıyor genel olarak (ayrıntıya inersek baya ayrılıyor, çünkü türkçe gibi konuşan -nispeten- cok millet var) ---> daha öz Eski mısır arapçasına yakın ilerleyen mısır arapçası

ikinci olarakta

bugun arap arapçası yada kısaca normal arapça olarak kabul ettigimiz arapça.

Bu arada dogmeat, şuanda 7.yy mısır arapçası ile yazılmış kur'an ı okuyorsan, nitekim ilahiyatçılara bunun egitimini vermeleri gerekiyor, kur'an okuyorsundur.

Modern arapça ile okuyorsan, türkçe Kur'an tercümesi veya ingilizce Kur'an tercümesi okumak arasında bir fark yok.

Onlar Kur'an degil (cünkü dilin linguistik özellikleri ve deyimler dilden dile tam manasıyla gecirilemeyecegi icin), Kur'an yorumu kabul ediliyorlar.

@Horizon:

Kimin cocugunu nereye gönderip göndermeyecegi bizi baglamayabilir. Ama din ögrenmek icin gidilen bir yerde cocukların beyni yıkanıyor ve bu ülkenin gelecegine gelecekte balta vurucak oluşumlar için bir kök, temel hazırlanıyorsa, kusruma bakma, oraya giden cocukta, onun anne-babasıda, bunun ayrdım ve yataklık eden oradaki ögreticide bizi ilgilendirir.
Sosyal ağlarda paylaş

ya biliyormuş gibi konuşup beni deli etme
mısırdan geçmiş arabistana arapça
ah canım
akaddacıyı aramcayı baştan anlatamam sana
güney arabistinla suriye,suriye ile mısır arasındaki dil farklılığını anlatamam
arabistanda ibranicenin çok görülmemesi nedeniyle dile olan az etkisini anlatamam
kasar çünkü
ama şunu diyim,bi git.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...