Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Merkez Bankası'nda 3. katın cazibesi

elaidi

Öne çıkan mesajlar

Konu dışı alakasız bilgi mode: ON
Akşam ezanının çok kısa sürmesinin sebebi Kıyametin akşam namazı ile yatsı namazı arasında gerçekleşeceği inancı. Yani "Ulan ya bu gece kıyamet koparsa kendimi sağlama alayım" diye düşünenlere 3-5 dakika daha kazandırma çabası hakim. Saygı değer mümin kardeşlerimiz tüm gün yatarken akşam namazı ile yatsı namazı arasında cemaat'ül müslimin boosterlarına ek deneyim alıyorlar.
Konu dışı alakasız bilgi mode: OFF

Devam edin...
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:
aslında ezanların belirli bi okuma usulğ var bildiğime göre. sabah ezanı harbi uzatıla uzatıla okunur. ama akşam ezanı küt diye biter hızlıdan tabi

Evet böyle farklılıklar var ;

- Sabah ezanı: Saba makamı,

- Öğle ezanı: Rast makamı,

- İkindi ezanı: Hicaz makamı,

- Akşam ezanı: Eviç, Segâh makamı,

- Yatsı ezanı: Uşşak, Beyâti makamı.

Akşam ezanının hızlı okunmasının sebebi kıyametin akşam namzaı vaktinde kopucağına inanılmasıymış. Böylelikle insanların bir an önce namazını kılabilmesi esas alınmış. Mesela Akşam namazının farzı onun için sünnetinden önce kılınırmış.
Sosyal ağlarda paylaş

1400 sene once guzel sesli insanlar mirenin tepesine cikip okuyordu bunu

kalitesiz ses sistemlerini son sese getirip tiz i dayayip pokeimam gibi bogurmuyorlardi

aradaki fark o

1400 sene once kol saatleri cinden getirilip kilo ile satilmiyordu
internet denen birsey olmadigindan bilgisayarlar saatleri update edemiyorlardi
pardon 1400 sene once bilgisayarda yoktu
her insanin cebinde lanet olasi bir ceptelefonuda yoktu

o yuzden 1400 sene oncesi ile 1400 sene sonrasini karsilastirmak kadar komik birsey olamaz

1400 sene once yasasaydik su anda popoyu deverip forumdan geyik yapmayi gectim buyuk ihtimal askere alinip coktan olmsutuk bile belki
1400 sene oncesini gectim 50 sene once bile dunya cok farkli bir yerken 1400 sene oncesinden kalma dogmalari aynen tutmak komik

1400 sene boyunca insanlik olarak neler yaptigimizi sorgulatmanin yani sira 1400 senelik geleneklerin kusursuz oldugunu ve modern yasama degsitirilmeden entegre edilebilicegini savunanlar komik oluyor

cok seviyorsak b u1400 sene oncesini
lutfen imamlar 1400 sene onceki gibi okusun ezani
1400 sene once olmiyan hoperlorlerle megafonlarla kulak zarini patlatmasinlar
1400 sene oncesi gibi insaa edilsin camiiler
modern insaat teknolojileri ile mahalleye 3 cami kondurulamasin

1400 sene, vay be
Sosyal ağlarda paylaş

Ezanın kimi yerlerde kötü okunduğu , kimi yerlerde ses sisteminin berbat olduğu konusu doğru evet. Ama bunlar oluyor diye bana göre çok güzel bir adeti ortadan kaldırmak doğru değil. Ben 1400 sene örneğini sadece din yılı aşkın bir gelenek olduğunu göstermek için söyledim. Sizler burda tartışırken başka postlardan 1 kelimeyi alıp onun üstüne yorum yapıyorsunuz. Yazılan yazının genelini kullanmak nedense işinize gelmiyor. Kötü ezanlar var diye , ezan belkide zarar veriyor diye eznaı kaldırmak doğru mu? Trafik kazaları oluyor o zaman arabaları kaldıralım gibi bişey bu.
Sosyal ağlarda paylaş

suBzer0 said:
SeaGle said:
aslında ezanların belirli bi okuma usulğ var bildiğime göre. sabah ezanı harbi uzatıla uzatıla okunur. ama akşam ezanı küt diye biter hızlıdan tabi

Evet böyle farklılıklar var ;

- Sabah ezanı: Saba makamı,

- Öğle ezanı: Rast makamı,

- İkindi ezanı: Hicaz makamı,

- Akşam ezanı: Eviç, Segâh makamı,

- Yatsı ezanı: Uşşak, Beyâti makamı.

Akşam ezanının hızlı okunmasının sebebi kıyametin akşam namzaı vaktinde kopucağına inanılmasıymış. Böylelikle insanların bir an önce namazını kılabilmesi esas alınmış. Mesela Akşam namazının farzı onun için sünnetinden önce kılınırmış.

vakit de akşama geliyor beni bundan önceki 8 yılı bi temizliim geliyorum, ürktüm lan sdf

makamları vermişsin iyi olmuş ayrıca, ben küçükken merak ederdim niye bu kadar ayarsız hocalar derdim, meğerse bi usulü varmış
Sosyal ağlarda paylaş

suBzer0 said:
Ezanın kimi yerlerde kötü okunduğu , kimi yerlerde ses sisteminin berbat olduğu konusu doğru evet. Ama bunlar oluyor diye bana göre çok güzel bir adeti ortadan kaldırmak doğru değil. Ben 1400 sene örneğini sadece din yılı aşkın bir gelenek olduğunu göstermek için söyledim. Sizler burda tartışırken başka postlardan 1 kelimeyi alıp onun üstüne yorum yapıyorsunuz. Yazılan yazının genelini kullanmak nedense işinize gelmiyor. Kötü ezanlar var diye , ezan belkide zarar veriyor diye eznaı kaldırmak doğru mu? Trafik kazaları oluyor o zaman arabaları kaldıralım gibi bişey bu.
sana göre çok güzel, bana göre çikolata ama ?

sevmiyorum ben. dinlemek istemiyorum ezan. yatsı ezanıyla uyandığım evim olmadı çok şükür, ama ankarada babaannemde kaldığım zamanları hatırlıyorum, çocuktum ve uyuyamıyordum. niye ? her bir taraftan ezan sesleri yüksek geliyor.

örnek o kadar vasat, o kadar kötü ki... arabalar işe yarıyor, ezanların yerine saatler var halbuki artık. güneş yerine kullanılabilecek. onu geçtim ezan programları bile yapılıyor bilgisayarda. her bişey var artık. ha olmayan var dersin şimdi, iyi o zaman dağın tepesinde okunsun ezan, mümkünse istanbulda herkesin birer saatinin olduğu yerde okunmasın.

hem o mantıkla, eski oaln güzelse, ne biliyim.. vapurları da değiştirmeyeydik, eskiydi güzeldi. ya da sulukule niye kalkıyo ? onu geçtim, tcmb ankarada iyiydi, hem kaç yıllık adet..
Sosyal ağlarda paylaş

Boşuna tartışıyorsunuz. %99.99999999999999999999999 unun müslüman olduğu bir ülkede 3-5 tane adamın hoşuna gitmiyor diye ezan sesleri kesilemez!!

Subzer0'nun da dediği gibi size dayatılanlarla yaşamak zorundasınız. Bir sürü geleneğin dayatıldığı gibi bunla da yaşamayı öğrenin, yoksa defolup gidin Avustralya'da falan yaşayın.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
suBzer0 said:
sana göre çok güzel, bana göre çikolata ama ?

sevmiyorum ben. dinlemek istemiyorum ezan. yatsı ezanıyla uyandığım evim olmadı çok şükür, ama ankarada babaannemde kaldığım zamanları hatırlıyorum, çocuktum ve uyuyamıyordum. niye ? her bir taraftan ezan sesleri yüksek geliyor.

örnek o kadar vasat, o kadar kötü ki... arabalar işe yarıyor, ezanların yerine saatler var halbuki artık. güneş yerine kullanılabilecek. onu geçtim ezan programları bile yapılıyor bilgisayarda. her bişey var artık. ha olmayan var dersin şimdi, iyi o zaman dağın tepesinde okunsun ezan, mümkünse istanbulda herkesin birer saatinin olduğu yerde okunmasın.

hem o mantıkla, eski oaln güzelse, ne biliyim.. vapurları da değiştirmeyeydik, eskiydi güzeldi. ya da sulukule niye kalkıyo ? onu geçtim, tcmb ankarada iyiydi, hem kaç yıllık adet..

Madem teknoloji gelişti o zaman sende ezan vakitlerini ayarla tak kulağına bir i pod aç müzik dinle. fefese
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada tüm türkiyede merkezi sistem değil mi ezan ya. tek camiden okunuyor diye biliyorum tüm camilerden çıkıyor ses. ama tabi yankısıolur vs vs fizik giriyor burda :P

bizim burdaki hoca cidden kendinden geçiriyor insanı. güzel okuor yani, ben hoşlanıyorum. okulun orada da -yıldırım/bursa- çok çok güzel geliyor. hatta ders vaktine geliyor ikindi, dinlemekten alamıyorum kendimi,ama başka ilçelerinde bursanın aynı güzellikte değil

hocalara kalmış birşey, yeteneklerine, bence bunu da kriter olarak almalılar eğitimlerinde
Sosyal ağlarda paylaş

@bone

Nasıl yanlış yorumlaşım anlamadım biraz daha açıklarmısın? Ben ezanın dini bir zorunluluk , tabu olmadığını söyledim. Fizban sonra bana dediki "Tabu geleneğin sürdürülmesi" bende ona tabunun "aksi yapıldığında zararı dokunacağı düşünülen dinî inanç." olduğunu söyledim. Burda nerede bir yorum yanlışı var? istersen ben sana biraz daha açıklayım orada ne demek istediğimi. (oldumu şimdi bu edit) :)

@Fizban

rte ile benim söylediklerimin ne alakası var söylermisin? Burada üstüne basa basa dini bir istek olmadığını sadece bir gelenek bir adet olduğunu 100 kere söyledim. Dar görüşün bir kez daha ortada çıktı , her ucu islamiyete dokunan konuyu savunanı rte ci sanıyorsun. Devam et.
Sosyal ağlarda paylaş

dar görüşlüyüm, en azından başkalarının hürriyetine tecavüz etmeyi demokrasi, gelenek diye kılıflara sokmuyorum. saçma sapan örnekler verip kendimi savunmaya çalışmıyorum. devam ederim ben, merak etme sen.

burdan ricam, yeni gelecek hükümetten, günde 5 vakit death metal çaldırmaları tüm camilerden. 20 yıllık gelenek. güzel birşey.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
dar görüşlüyüm, en azından başkalarının hürriyetine tecavüz etmeyi demokrasi, gelenek diye kılıflara sokmuyorum. saçma sapan örnekler verip kendimi savunmaya çalışmıyorum. devam ederim ben, merak etme sen.

burdan ricam, yeni gelecek hükümetten, günde 5 vakit death metal çaldırmaları tüm camilerden. 20 yıllık gelenek. güzel birşey.

Vay anam vay.. Şimdide hürriyete tecavüze filan soktuk olayı , bakalım daha neler gelicek. Kötü okunuyorla başladık , saat icat oldu filan dedik , geceleri uyuyamıyorumda durduk , sonra geldik hürriyete tecavüze. Sırada ne var? Hiç düşündünüz mü acaba ben yanlış ülkede mi yaşıyorum diye?
Sosyal ağlarda paylaş

Lopeth said:
hadi anladık adet felan diye de

en azından türkçe pls ve ya ingilizce felan olsun ingilizcemiz gelişir

İnsanlar günde maximum 15 dk süren bir sesi duymaya tahammül edemiyor , sorun arapça filan olması değil ki...İnsanlar şunu yapamıyor mesela , ya bu ülkede bu sesi duymak isteyen milyonlarca insan var , bende günde 15 dakika dayanırım nolucak diyemiyor sorun o abi zaten. Hoşgörü kalmadı toplumda..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...