Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban ve Anayasa Mahkemesi

forgiver

Öne çıkan mesajlar

kaç haftadır konuşuyoruz bir kere türban demedik

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8963293.asp?gid=229&sz=85308

said:

Türban raporu ret ağırlıklı

Türban raporu ret ağırlıklı
Raportör Doç. Dr. Osman Can, türban raporunu Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti. Raporda, ’ağır hukuk ihlali’ olmadığı öne sürülerek, CHP-DSP’nin iptal davasının reddi ağır bastı.

ANAYASA Mahkemesi Raportörü Doç.Dr.Osman Can’ın, 80 günde hazırlayarak mahkemeye sunduğu türban davası raporunda, CHP-DSP’nin iptal isteminin reddi görüşü ağır bastı. Doç. Dr. Can, raporunu Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a teslim etti. Rapor, dün akşam saatlerinde üyelere de dağıtıldı. Üyeler, 19 Mayıs tatilinden de yararlanarak, 100 sayfayı bulan rapor üzerinde üç gün boyunca çalışabilecekler. AKP davasının da raportörü olan Can, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetim yetkisi bulunduğu ve esasa girilemeyeceğini savundu. Raporda, "148’inci maddede ’Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler’ denilmektedir. Bu durumda bu sınırların dışına çıkılamaz" ifadesine yer verildi.

Can, 21 Ekim 2007’deki referandumun "yetkisizlikten" verdiği ret kararına da raporunda yer verdi. Raportör bu kararda, ancak "ağır hukuk ihlali" halinde anayasa değişikliklerinin esastan görüşebileceğinin vurgulandığına dikkat çekti.

Ağır hukuk ihlali gerekir

CHP ve DSP’nin, türban konusundaki Anayasa değişikliğinin yok sayılması talebini, referandum davasını ret kararına atıfla irdeleyen raportör, "Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez (ilk üç madde) maddelerinde bir değişiklik sözkonusu olursa, ’ağır hukuk ihlalinden’ bahsedilebilir, türban konusunda Anayasa’nın 10 ve 42’nci maddelerinde yapılan değişiklikte böyle bir durumdan sözedilemez" dedi. Can, türbanla ilgili anayasa değişikliklerinde ağır hukuk ihláli olmadığını savundu.

Can, raporunda seçeneklerle birlikte iptal başvurusundaki tüm itirazları tek tek değerlendirdi. Can, bu bölümde Anayasa Mahkemesi’nin, aralarında 367 iptal kararı, referandum davasını ret kararının da yeraldığı çok sayıda kararıyla, anayasa hukuk profesörlerinin görüşlerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı kararlarına yer verdi.

Bu ay sonuçlanabilir

Davanın bu ay içinde sonuçlanması bekleniyor. Raportör raporunun heyet için bağlayıcılığı bulunmuyor. Birçok davada raportör görüşünün aksi yönde kararlar çıkıyor. Başkan Kılıç, türban davasının raporun tamamlanmasının ardından geciktirilmeden görüşüleceğini ardından da AKP’ye kapatma davasının ele alınacağını açıklamıştı. Mahkeme, Başkan Haşim Kılıç’ın belirleyeceği tarihte toplanarak, CHP ve DSP’nin "iptal" başvurusunu görüşecek.

son zamanlarda ilk defa mevcut hukuk kurallarını yoksaymayan bişey okumuş oldum
toplumsal açıdan nasıl incelenmiş dava konusunu onlar yer almıyor buradaki haberde
şekil yönünden incelemeye vurgu yapılması, ilk 3 madde dışında açıklaması fena değil
sonuç bu rapordan son derece bağımsız ama arada böyle tamamen olamasa bile doğru yorumların çıkması güzel

değişikliğin iptali veya onayı türban sorununu bir anda çözemeyeceğini biliyoruz, iş üniversitelerde bitiyor
eski durumda türbanlı giriş vardı ama çok büyük oranda yasaktı, şimdiki durumda yasak sayısı az da olsa azalmış durumda
karar olumlu çıkarsa yasak oranı giderek azalır
olumsuz durumda da artar doğal olarak ama bir şekilde çözülcek bu sorun, bu şekilde kalması zor ve anlamsız
Sosyal ağlarda paylaş

gecen gun bi turbanlinin yanina oturdum, oturmak zorunda kaldim derste. zaten mal mal yorumlarina ayar oluyordum. o derste yuz yillik yalnizligi tartisirken biz, kitabül humayün müdür nedir oyle birseyden alinti yapti alakasiz, kafasinda da toplu igne vardi. nasil kilim anlatamam. universitede turbana, ve mallara hayir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...