Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir geometri sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Bi 30 dakka önceki geometri sınavımdaki bir soruydu bu. (öyle çok zor degil farkındayım)

x = 6 yı buldum ancak y yi naptıysam bulamadım, nasıl bulunacagını gösterirseniz sevinirim. (konu çemberlerde üçgen benzerlikleri)
Mesaj tarihi:
Bütün veri bu, bütün cizgiler dogrusal. Bütün veride bu.

Nitekim x, ABD, ADE ve BEC arasında benzerlik yapılarak bulunabiliyor.

Hocamın derste verdigi cevaba görede gene bu üç benzerlikten hem x hemde y bulunabiliormuş. Ama aynı şekilde ben x i bulup y yi bulamadıgım icin size soruorum :D

lAEl = 2 lECl = 3 (belki karıstırmıssınızdır die yazıorum)
Mesaj tarihi:

Bu hafiften çözümlü.

Bu arada Osso yeni farkettimde senin yaptıgın yanlıs.

Altta gösterdigin üçgenlerin 1 er kenarı ortak, kalan diger kenarlarıda sırasıyla 2-3 olduguna ve acısal olarakta bir benzerlikleri olmadıgına göre üçüncü kenarlarının eşit olması zor.

Öte yandan birbirine eşit olan kirişlerin yaptıkları yaylar birbirine eşit olduguna göre (yani birbirine eşit 2 yayın başlangıç ve sonlanma noktalarına çizilen kirişler)de birbirine eşittir die düşünürsek o iki kenara eşitte diyebiliriz.

@Masakari:

Bu arada BD çap, çap olmasınada, benzerlikten yapınca ED nin EB den küçük oldugunu buluyorsun, EB ED den küçük ve AE = 2 oldugu için bana mantıken 7 olamaz gibi gelior.
Mesaj tarihi:
Gönderde ögrenelim valla :D Hem derste hava atarım hocam açıları bile buldum die ^^

Birde Osso, açı bulunabilse bile buldugun degerler yanlıs sinüs veya cosinüs teoremlerinden biriyle(ikisinden biri) buldugun açıları kontrole kalkarsak pek mantıklı olmayan sayılar çıkıyor.
Mesaj tarihi:
AEB acısı 90 derece pısagordan |EB| yı buluyorsun sonrada cember ıcınde kesısen 2 dogrunun formulu var"|AE|*|EC|=|BE|*|ED|" onunla |ED| yi buluyorsun
tekrar pisagordan y yi buluyorsun uzun oldu gercı bu yol
Mesaj tarihi:
(onu saymıoruz narassa)

Masakiri haklı olabilirsinde, ADB 90 olmasına ragmen, AEB nin 90 oldugunu zannetmiorum.

AEB 90 olsaydı bütün soru pisagordan yapılabilirdi.
Mesaj tarihi:
Fistan said:
sen x i aeb ile bec nin benzerliğinden 6 bulmadın mı?
bende aed ile bec nin benzerliğinden y yi buldum işte.

demissin buradan

2/be = ed/3 = 2/4 (sadeleştirelim 1/2) çıkar.

Burdan sadece BE . ED = 6 ki kuvvet ögrendiysen bunu bu benzerligi yazmadanda bulabilirsin.

Devam ettirelim,

buradan 2/be = 1/2 be = 4

ed / 3 = 1 / 2

Ed = 3/2 buluruz.

Bunların yi yi bulmamıza faydası ne?

(hos simdi düsününce bu buldugumuz degerleri öbür benzerliklerde kullanıp y yi bulabilecegimiz aklıma geldi.
  • Yeni Oluştur...