Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bi 30 dakka önceki geometri sınavımdaki bir soruydu bu. (öyle çok zor degil farkındayım) x = 6 yı buldum ancak y yi naptıysam bulamadım, nasıl bulunacagını gösterirseniz sevinirim. (konu çemberlerde üçgen benzerlikleri)
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bütün veri bu, bütün cizgiler dogrusal. Bütün veride bu. Nitekim x, ABD, ADE ve BEC arasında benzerlik yapılarak bulunabiliyor. Hocamın derste verdigi cevaba görede gene bu üç benzerlikten hem x hemde y bulunabiliormuş. Ama aynı şekilde ben x i bulup y yi bulamadıgım icin size soruorum :D lAEl = 2 lECl = 3 (belki karıstırmıssınızdır die yazıorum)
Absolut Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 AE ve EC eşit uzunlukta olması lazım değil mi? birinde 2 digerinde 3 yaıyor veya onlar nerelerin uzunlukları? Veya çizim hatalı da olabilir :)
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 AC ile BD dik degiller o sebepten dolayı zorunlu degil esit olmaları.
ShadowFury Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 x in 6 olması için AC nin BD ye dik olması gerekmiyomu ya? Üçgen benzerliği miydi ne 4/2=x/3 yapılırdı da dik olması gerekiyomuydu gerekmiyomuydu hatırlamıyorum.
Masakari Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 ben 7 buldum A kosesı 90 derece |BD| cap
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bu hafiften çözümlü. Bu arada Osso yeni farkettimde senin yaptıgın yanlıs. Altta gösterdigin üçgenlerin 1 er kenarı ortak, kalan diger kenarlarıda sırasıyla 2-3 olduguna ve acısal olarakta bir benzerlikleri olmadıgına göre üçüncü kenarlarının eşit olması zor. Öte yandan birbirine eşit olan kirişlerin yaptıkları yaylar birbirine eşit olduguna göre (yani birbirine eşit 2 yayın başlangıç ve sonlanma noktalarına çizilen kirişler)de birbirine eşittir die düşünürsek o iki kenara eşitte diyebiliriz. @Masakari: Bu arada BD çap, çap olmasınada, benzerlikten yapınca ED nin EB den küçük oldugunu buluyorsun, EB ED den küçük ve AE = 2 oldugu için bana mantıken 7 olamaz gibi gelior.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Osse bu soruda açısal deger bulamazsinki :D
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Gönderde ögrenelim valla :D Hem derste hava atarım hocam açıları bile buldum die ^^ Birde Osso, açı bulunabilse bile buldugun degerler yanlıs sinüs veya cosinüs teoremlerinden biriyle(ikisinden biri) buldugun açıları kontrole kalkarsak pek mantıklı olmayan sayılar çıkıyor.
Masakari Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 AEB acısı 90 derece pısagordan |EB| yı buluyorsun sonrada cember ıcınde kesısen 2 dogrunun formulu var"|AE|*|EC|=|BE|*|ED|" onunla |ED| yi buluyorsun tekrar pisagordan y yi buluyorsun uzun oldu gercı bu yol
naraso Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bleda said: Osse bu soruda açısal deger bulamazsinki :D trigonometrik cetveli ezbere biliyorsan bulursun :D
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 (onu saymıoruz narassa) Masakiri haklı olabilirsinde, ADB 90 olmasına ragmen, AEB nin 90 oldugunu zannetmiorum. AEB 90 olsaydı bütün soru pisagordan yapılabilirdi.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Birde y yi nasıl buldugunu anlatsan Fistanda biz aptalları aydınlatsan (evet burada edebiyat bile yaparım ezerim mesajı veriorum ^^)
Fistan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 sen x i aeb ile bec nin benzerliğinden 6 bulmadın mı? bende aed ile bec nin benzerliğinden y yi buldum işte.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Fistan said: sen x i aeb ile bec nin benzerliğinden 6 bulmadın mı? bende aed ile bec nin benzerliğinden y yi buldum işte. demissin buradan 2/be = ed/3 = 2/4 (sadeleştirelim 1/2) çıkar. Burdan sadece BE . ED = 6 ki kuvvet ögrendiysen bunu bu benzerligi yazmadanda bulabilirsin. Devam ettirelim, buradan 2/be = 1/2 be = 4 ed / 3 = 1 / 2 Ed = 3/2 buluruz. Bunların yi yi bulmamıza faydası ne? (hos simdi düsününce bu buldugumuz degerleri öbür benzerliklerde kullanıp y yi bulabilecegimiz aklıma geldi.
forgiver Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 osso [ac] doğrusal değil büyük ihtimal, zaten tepeye 30 dersen, 30-60-90 olur ora direk, 2 ve 4 ten
Öne çıkan mesajlar