Brigand Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Şimdi 2gb ramim var. Aslında bilgisayarım ile hiçbi hız sorunum yok, işlemcim sağlam. Lakin yine de çok çok nadir kullandığım bir 2gblik kingstone flash bellek var. Bu belleği readyboost olarak şu anda taktım. Herhangi bir hız artışı görmedim diyebilirim. Ama yine de kullanmaya devam etmeli miyim diye düşünüyorum. Öyle çok oyun oynayan biri de olmadığım için şu ana kadar hiç 1.6gb ram bile kullanmadım. Birkere 1.5gb oldu o da photoshopta birkaç saat süreyle çok büyük çözünürlükte resimler üzerinde çalışmıştım. Bu nedenle aslında ihtiyacım yok. Ama readyboost yapmamın tek nedeni okuduğum kadarıyla readyboost ile harddiskte çok erişilen bazı dll ocx gibi sistem dosyalarını da flash belleğe yazarak harddiske erişimi azaltıyormuş Vista. Asıl istediğim bu benim. Harddiskim NCQ da değil. Tek harddiske yükleniyor hep makinam, windows ve kullandığım dosyalar müzikler filan hep aynı hdd'de. Ayrıca harddisklerden de çok çekmiş bir insanım. Bu nedenle taktım readyboostu. Sizce kullanmalı mıyım? Yani bu harddiske erişim azaltma olayının gerçeklik payı nedir acaba? Kullanmaya yetecek kadar yüksek midir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Brigand said: Bu belleği readyboost olarak şu anda taktım. Herhangi bir hız artışı görmedim diyebilirim. Ama yine de kullanmaya devam etmeli miyim diye düşünüyorum. Cevabını kendin vermişsin zaten. ;) Ancak sanal belleği çok kullanıyorsan bir performans artışı görürsün. Onun için de belleğinin tamamını kullanman lazım. Teknik açıdan bakarsak, bir programı çalıştırdığın zaman ilk önce programın tamamı sanal belleğe yükleniyor. Gerektikçe gereken bölümler sanal bellekten belleğe alınıyor. Sanal bellek için normalde sabit disk kullanılırken, readyboost ile flash disk de kullanılabiliyor. Asıl cümbüş bellek tamamen dolduğu zaman başlıyor. Basit şekilde söylemek gerekirse, bellek dolunca devamlı bellek ve sanal bellek arasında alışveriş başlıyor. Bu durumda sanal belleğe devamlı ulaşılması gerektiği için readyboost gözle görülür bir performans artışı sağlayabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 said: readyboost, özellikle tekrarlanan program kullanımlarında, örneğin web tarayıcısının, ortam oynatıcısının, dosya yöneticisinin ya da tüm olarak bilgisayarın yeniden başlatılma veya kapatıp açılma gibi tekrar eden kullanımlarında gerekli belleklemenin elektriğe bağımlı olmadan ve eylem sıklığıyla göreli bir kalıcılıkla flash belleğe aktarılmasına ve her defasında bir öncekinden daha hızlı gerçekleştirilmesine yardım ediyor. yani bilgisayarınızın birkaç dk'da tamamen açılması, programların, mesela photoshop'un belki ilk defada değil ama ikinci ya da üçüncü defada çok daha hızlı çalışır hale gelmesi, bu özellik sayesinde mümkün olabiliyor. Alıntı Burada da denildiği gibi aslında bir artış şu anda test ettim ve yaşadım. Photoshop ve firefox gibi programlar çok hızlı açılıyor. İlk seferlerinde normal açılıyor ama sonra kapatıp açınca şak diye açılıyor. Buradan gerçekten bir kazanç var. Zaten benim istediğim de bu, yani harddiske yük bindirmeden gerekli dll ocx dosyalarını filan flash bellekte tutması ve sorna açınca rahat çalışması. Photoshop 3 saniyede açılıyor güzel değil mi ? :) Dreamweaver 2sn, Firefox o kadar eklenti ile yığılı olmasına rağmen 1sn... Sanırım kullanmaya değer he? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 asiri read/write flash diskin enasini yargilamaz mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 iyi ihtimall 2-3 milyon read/write diyorlar, readyboost'ta ise 4 yıl gibi bir ömür biçiliyor. bence 2 yıla fit olmak lazım =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Flash disk dediğin 20-30 ytl bişe değil mi? Her yıl yeni bi flashdisk alabilirim performans için :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 onla ilgili bisey okumustum galiba bi yerde, 2 yilda bir degistirsem gene koymaz, nasilsa ucuz flahs disk gibi bi yaklasim aklimda kalmis, ama performansi cok degistirmiyosa, ya da performansi cok degistiricek kadar kullanmiyosan zaten soru olmaz gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Flash diskin okuma yazma hizlari 20-25mb/sn civarinda gezmiyorsa - ki cogu bellek bu rakamlarin yanina dahi yaklasamiyor- readyboost bellekler standart birer virtual memory olmaktan oteye gidemiyor. Hatta yabanci bi review sitesinde guncel harddisklerin uzerindeki virtual memoryler ile RB lerin karsilastirmalari vardi aynen eger 40 dolara 20+mb/sn lik RB bellek bulamiyorsaniz 2-3 seneden daha fazla kullanamayacaginiz birsey icin hic ugrasmayin, gidin ram alin gibi bi sonuca varmislardi. Hatta 10-12mb/sn nin altindakiler sistemin mevcut hizini dahi yavaslatiyordu ram canavari programlarda... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 7, 2008 wiki said: The core idea of ReadyBoost is that a flash drive has a much faster seek time (less than 1 millisecond), allowing it to satisfy the requests fairly quickly compared to a hard drive when booting or reading certain system files. It also leverages the inherent advantage of having two parallel sources from which to read data. Unfortunately, low-cost flash drives are slow in terms of sequential reads and writes, compared to modern desktop hard drives -- 7200 rpm hard drives can sustain 60-80 MB/s, which is 6 to 8 times faster than the 10 MB/s sustained by the fastest low-cost flash drives.[7] The only advantages these flash drives have are a seek time of around 1 ms, compared to the 8-12 ms typical on modern SATA drives. amaç zaten veri transferi değil, seek time denen erişim süresi muhabbeti. flaş diskler orada daha avantajlı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Üstteki alıntımdaki linkte şöyle bir yazı da vardı, aynı kişi yazmış. İsterseniz aşağıdaki sistemi bir normal harddiskleriniz için deneyin bakalım kaç çıkacak. Benim 1. test kingstone flash belleğim için 6.5mb/sn çıktı. said: ilgili testleri komut penceresine "winsat disk -read -ran -ransize 4096 -drive " "winsat disk -write -ran -ransize 524288 -drive " komutlarıyla gerçekleştirebilirsiniz. birinci testin sonucu 2.5mb/s'den, ikinci testin sonucu da 1.75mb/s'den yüksek ise ve birkaç ek şart daha sağlanıyorsa, aygıtlarınız readyboost'a uygun demektir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar