Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fotonlar nerden geliyor?


Eralph

Öne çıkan mesajlar

Fotonlar heryerde bulunan ama aktive edilmemiş parçacıklarmıdır :S yani biz ışık yakınca aktive olup harekete mi geçiyorlar.

gibi saçma bişey söylememek için size bir sorum olacak :D

Bu fotonlar nerden geliyor?Bi ateş yaktığımızda mesela oluşuyorlarmı anında yada uzaklardan zart diye gelip ordan mı saçılıyorlar yada umpf.. anlatabildim mi?

Çok anlaşılmaz yazdıysam söyleyin biraz daha anlatmaya çalışıyım :P


edit: yoksa çeşitli reaksiyon veya elektron alış verişi sonucu mu oluşuyorlar o_O
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim parça parça olan bilgilerime göre; fotonlar elektronların seviye değiştirirken (bir üst enerji seviyesinden bir alt seviyeye inerken) çıkan parçacıklar. Sanırım bi yerlerden kopuyor. mesela güneşten geliyor fln. enerji sahibi parçacıklar yani. ve diğer ufak dalgacıklar gibi bunun da durgun halde kütlesi sıfır. Kütlesi hiçbir zaman sıfır olmadığı için de hiçbir zaman durmuyor yani.
bu kadar açıklık getirebildim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

foton hem parçacık olmanın hem de dalga olmanın getirdiği kısıtlara göre hareket etmek zorunda olan bir "enerjicik". Sen daha ziyade günlük tecrübelerle bakıyorsun tabi olaya sanırım yaklaşımın biraz "tuzdan karabiber nasıl çıktı" gibi bir durum. Ama bir değişim sonucu (elektronların seviye değiştirmesi vs) ortaya foton çıkması için bazı matematik üzerinden tanımlanan fiziksel koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlarda enerji ve açısal moment korunumu ile ilgili kurallar. Bir elektronun seviye değiştirmesi sırasında yaşadığı enerji ve moment değişimlerine göre ortaya çıkan foton dalgasının karakterini belirleyebiliyorsun. Yani; o dalganın boyu, fotonun olası momentleri vs gibi özellikleri elektronun yaşadığı enerji ve moment değişiklikleri tanımlıyor. Ama özellikle quantum mekaniğinde açısal moment gibi konulara girdiğimiz zaman bunu günlük dille açıklama zorlaştığı için matematiğe bağlı fizik kuralları belirlemeyi tercih ediyoruz. Bu durumda fotonların nerden ne zaman geldiği ve geldiği zaman nasıl bir karaktere sahip olduğu da bu matematiksel/fiziksel kurallara göre belirleniyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Temelde gerek klasik fizikte olsun gerekse quantum ve relativistik fizikte (ya da ikisinden birinde), en önemli şeylerden biri korunum yasalarını bilmek ve anlamak .ünkü sistemin nasıl hareket edeceği veya edebileceği ( konu quantum olunca kesin konuşmak sakat d: ) konusunda bilgi ediniyorsun. Photonda meydana gelen bir olay sonucu (ki bu olayda mutlaka başka birşeyin enerjisi değişmeli, artık buna ne isim takacağın sana kalmış istersen kimyasal de istersen fiziksel), ortaya çıkan bir enerji. İstersen bunu bir olay sonucu ortaya çıkan ses ya da ısı'ya benzetebilirsin biraz. Ama fazla benzetme azcık ucundan benzet fazlası yanlıi yollara saptırabilir yine seni :p S

onuçta ortaya ne zaman nasıl bir foton çıkacağı da bazı korunum yasalarına göre belirleniyor. Klasik fizikte de incelenediğiniz sistemlere bakarsan benzer korunum yasaları kullandığınızı göreceksin (lise 1-3 arası).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ortaya çıkan bir ses yada ısı enerjisine benzetemiyorum çünkü ses yada ısı moleküllerin hareket etmesine dayanan birşey ama foton bir parçacık, yani dalga özelliği gösterse bile parçacık özellikleri de var ve fotonun somut birşey olduğunu düşünüyorum.(çünkü bilim adamları ışığı dondurmayı başarmıştı biyerden duymuştum)Bazı şeyler sonucu enerji açığa çıkması normal ama foton gibi bir taneciğin yoktan var olması garip geliyor.

Tabi karışık işler bunlar yani ışık hızında gittiği için madde olamaz enerji olur, fakat bilim adamları dondurduysa aynı zamanda madde olmalıdır falan filan..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tabi o yüzden fazla benzetme dedim sadece, arada bir enerjinin korunumu analojisi olması açısından doğru bir bakış olabilir ama benzerlik orda kalıyor az çok. ısının ve sesin açısal momentu yok photonun bir içsel momenti var, ki bu aslında spin denen bildiğimiz açısal momentle bir alakası olup olmadığı bilinmese de ismi moment olan bir miktar. Foton bozon olduğu için spini 1. yani sen aslında bir maddeye moment vermiş oluyorsun bu durumda bu fotonon çıkmasına sebebiyet veren diğer parçacık, misal seviye değiştiren elektron da aynı derecede bir moment değişimi yaşamalı ki moment korunumu sağlanmış olsun. Ama elektronun spin momenti değişmeyeceği için bu korunumu genelde orbital ya da açısal momentini değiştirerek yapıyor. Aynı zamanda tabi ortaya çıkan photonun enerjisi de elektronun kaybettiği enerjiye denk olmalı (eğer ortamda enerji kaybeden ya da alan başka bir parçacık yoksa ki olması çok olası). Bir de tabi magnetic momentlerin birbiri ile etkileşiminden kaynaklanan bazı korunum kurallarını da dikkate almak gerekiyor orda da bir kaç çiftleşmiş (coupled) state fonksiyonu çözmek gerek herhalde onların korunum yasalarını bulmak için. Sonuçta yani analoji kurarkan fazla kurma dememin sebebi bu. Aynen parçacık olduğu için enerji korunumu yanında moment korunumu gibi meseleler işin içine giriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eralph said:
ama foton gibi bir taneciğin yoktan var olması garip geliyor.


Buarada bu sana garip geliyor ama çok yüksek hızlarda protonları (0.99c) birbirine çarptırdığın zaman hiç yoktan kütleli maddeler bile meydana gelebiliyor (çekirdek altı parçacıklar sanırım). Ki bu deneyleri bir çok kez tekrarlayıp bu parçacıkların oluşma olasılıkları hakkında istatiksel bilgi toplayabiliyorsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nötrinolar var misal.

güneşten şu anda neredeyse sonsuz sayıda nötrino uzaya yayılıyor. hatta yanlış hatırlamıyorsam şöyle birşey söyleniyordu nötrinolarla ilgili. her saniyede insan vücudunun cm2 sinden 80 milyar tane nötrino geçiyor güneşten gelen. kütlesi neredeyse 0 olan parçaçıklar bunlar. önünde binlerce km kurşun blok olsa bile hiç etkilenmeden geçip gidebiliyorlar. güneşin merkezindeki reaksiyonlardan ortaya çıkıyor bunlar; ama bu reaksiyonların ne olduğunu söyleyemeyecek kadar popüler bilimciyim hehe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
her saniyede insan vücudunun cm2 sinden 80 milyar tane nötrino geçiyor güneşten gelen.


ilginç dimi =)

Ardeth, bu arada enerjiden madde oluşumu ve vice versa artık teori olmaktan çıktı ve kanıtlandı mı?Söylediğin protonların çarpıştırılma deneyi buna denk geliyor galiba.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk ne zaman gözlemlendi bilmiyorum ama dediğim deney de parçacık hızlandırıcılar da yapılmış bir deney onu da biliyorum. en basididen arkadaşın da dediği gibi bir de beta bozunumu var

n0 → p+ + e− + (ν e)

Sonuçta burda sadece ağırlık ve yük korunumu açısından bakarsan o son parantez içindeki nötrinonun çıkmaması gerekiyor gibi gözüküyor. O çıkmasın onun ağırlığına denk gelecek bir kinetki enerjiyi elektrona verelim böylece denklem korunum yasalarına uysun diyorsun ama o da olmuyor açısal ve içsel moment hesaplarını yaptığını zaman ordaki nötrino olmazsa momentlerin korunamadığını görüyosun. Dolayısıyla burda da aslında baştaki elektron ve nötron arasındaki bağ enerjisi, sağ tarafta elektronun kinetik enerjisi ve nötrinonun meydana gelmesi olarak kendini gösteriyor (yanılmadıysam d: ).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elektromagnetik dalgadır foton. kütlesi vardır aslında E=mckare olarak düşünürsek her enerji bir kütledir aslında. enerjiyi dondurursan fotonu da dondurusun bu kadar basit.

ışık hızında aynaya gidersen ne olur? görünmez mi olursun?

einstein amca hayır diyor ama ben inanmıyorum. tanım ışık hızının sabit olduğunu ve asla biryere,birşeye göre sıfır olmadığını söylüyor. yani ışıkhızında giden bir trenin arkasına doğru lamba açmak mesela; yerden treni izleyen biri ışığı sabit olarak görüyor olması gerekir fakat görmüyorMUŞ.

inanmıyorum ben. ışık hızında gidersen yanında elektromagnetik dalga görürsün diyorum var mı itirazı olan asdafa

sonuç olarak ışık bir elektron dalgasıdır, fotonlar bir yerden gelmiyor sadece enerji olarak bir dalga hareketi oluşuyor.

hatta iddaa ediyorum ki: eğer atomaltı parçacıklar tam olarak bulunabilir, tanımlanabilirse ışığın bir atomaltı parçacık hareketi olduğu görülmeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ışığın parçacık türü biliniyor zaten bozon. hocamın dediğine göre ışığın neden herkese göre sabit hızı olduğu üzerine çalışma yapan bazı bilim adamları mevcutmuş ama genelde insanlar bunu kabul alıp yapıyor araştırmalarını sonuçta en azından bu içinde bulunduğumuz koşullar içersinde çok yüksek bir hassasiyete kadar (sıfırdan sonra 5-10 arası basamak olsa gerek) gösterilmiş bir şey. Işığın hızı ışığın kaynağın ve gözlemcinin hızından bağımsız :) bu sebeple ortaya çıkan bazı basit geometrik argümanlar da einstein amcanın dediklerini doğru kılıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

agaliler işte konu aslında bu, ne kadar bulsan, bilim yapsan bile insan evladının karşısına hep yeni birşeyler çıkıyor. aslında, ye iç öl atom foton bunlar bizi bozar diyesim geliyor. diğer yandan aklın var mantığın var öğrenebildiğin kadarını öğren, şu koca kainatta nesin kimsin yorum yap diyesim geliyor.

velhasılı şahsi görüşüm kendimizi bişe zannediyoruz ama belkide koca kainatta en az ilgi çekmesi gereken varlıklardan birisiyiz insan olarak.

ama öylede değil aslında! nötrinonun aklı var mı? yok. o ancak çıktığı noktanın dikine akıp gider.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth konuları uzatmama izin verdiğin için aklıma bir soru takıldı şimdik onu soruyorum burdan,

Işık hızına çıkarsak ordan burdan geçeriz doğru mu yoksa şehir efsanesi mi :D 3. sınıftan beri garip tiplerden duyuyorum ama nedense şimdi saçma gelmeye başladı..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...