Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sigara yasağı

Peter

Öne çıkan mesajlar

said:
atiyorum, turkiyedeki restoranlarin %80 i sigara icilen olsa (ki oyle olur sizin onerdiginiz sekilde, daha fazla sigara icen musteri var cunku), sigara icenler %100, sigara icmeyenler %20 restorana gidebilecek.

veya geri kalan %80 e de girebilecek, ama baskasinin keyfinden dolayi akciger kanseri olma riskini goze alacak. dedigim gibi, cok zekisiniz siz.

Hem sigara içen insanlara hem de sigara içmeyen insanlara sunulan bir hizmet var ortada, ne içmeyenler pasif içici olmak zorunda kalıyor (dünyadaki her restorana gidecem diye bir fantazileri olmadığı sürece tabii), nede içenler sokağa atılıyor. "Heyt ulan her lokantaya girmek istiyorum ben bana ne lan sizden! İçmeyin alla alla!" demekten daha mantıklı, daha çok insanı mutlu eden ve en nihai olarak kimsenin hakkını (ne müessese sahibinin, ne müşterinin) gözardı etmeyen bir sistemi alt üst etmenin ne anlamı var?

said:
senin konutunda ne satiliyor? yani sokaktan gelen herkesin evine girme hakki var mi yoksa evinde kapali bir kapi mi var?

Sokaktan gelen herkesin herhangi bir lokantaya girme hakkı da yok ama. Kıyafet kodları olan lokantalar var, dediğim gibi sigara içenleri kabul etmeyen lokantalar var, oralara giremezsin elinde sigara ile mesela. Evinde de tanıdığın insanlar için aynı şekilde kurallar koyabilirsin. Bu durumda sigaraya izin verdiğin zaman, evine gelen bir misafirin hakkını mı yemiş oluyorsun? Olsa olsa misafirin birdaha evine gelmemesi için bir neden vermiş oluyorsun. Lokanta gibi, sigara içmeyen müşteriyi dumanaltı ortama kaybediyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
tamam buldum iste

adi federal law degil

Executive Order 13058 requires federal facilities to be smoke-free

buna butun devlet binalari , okullar, universiteler havalimanlari, hatta acik hava cocuk parklari giriyor, daha oncede dedigim gibi eyaletlere kapali alanlari duzenleme hakki verilmis, ve bir cok eyalette barlari vs yi yasakliyor, basta new york.

Yasa değil o, zira yasama görevi olanlar tarafından kullanılan birşey değil, başkan'ın (yürütme) emri. Sadece kelime farkı değil, temelide farklı olan bir şey, federal yasa hiç değil.

Devlet binaları, okullar vs. bu sisteme itiraz etmiyorum ben zaten, bence de kamu kuruluşlarında yasak olmalı. Özel bir müessesede yasak olması tamamen anlamsız ve zarar bir uygulama.
Sosyal ağlarda paylaş

oncelikle ben bir yıl kadar sıgara kullandım ve bıraktım. ıcerken degıl ama bırakınca anlıyorsunuz ki ıgrenc bır meret. su anda cevremde ıcılmesınden de rahatsız oluyorum ve benı olduren bır seyın ozgurluk olarak lanse edılmesınden de hoslanmıyorum. bana bır zararı olmasa ıcsın. ıcene karısamam. ama benı olduruyor ve ben duman bana gelmesın dıye secım yapamıyorum. duman bu, bırı ufledı mı butun havaya doluyor.

tum restorant (meyhaneler dahıl), devlet dairesi, cafe, dolmus, taksi vs kapalı yerde sigaranın tamamen yasaklanmasını destekliyorum.

park, sokakta yururken vs gıbı acık hava alanlarında yasaklanmasını da desteklıyorum.

ıcmesınler, acık havada da duman gelıyor bana. kaldırımda yururken onunuzde bırısı sıgara ıcıyorsa nefes alacak alan bulamıyorsunuz acık hava olmasına ragmen.

AMA barlarda yasaklanmasını anlamıyorum. oraya gıden zaten tıkıs pıkıs bır ortamda alkol ve sıgaranın ıcıne gıttıgını bılerek gıder. dıgerlerı gıbı olmazsa olmaz mekanlar degıldır.
tek sacma buldugum yer acıkcası.

bız nıye gıremıyoruz sıgara ıctıgımız ıcın, onlar gıremesın evlerınde otursunlar mantıgı da dogru degıl. yasalar ve yasa sıstemı acıktır. evrensel ideal hukukta guc dengesıne ya da kımın cogunluk olduguna bakmaksızın, yasa zarar gorenı korur. zarar verenı ıse engeller. o yuzden neden bız neden onlar degıl sorusunun yanıtını da almıs oluyoruz. sıgara ıcen baskasına zarar verıyor, onun kamusal ve toplumsal alanlarda ıstedıgı gıbı zarar gormeden ozgurce dolasmasına engel oluyor. o yuzden engellenen de cogunlukta bıle olsalar sıgara ıcenler olması normal. evrensel hukuk turk demokrasısının aksıne cogunlugun borusunun ottugu bır alan degıldır :P
Sosyal ağlarda paylaş

Exodus said:

Burger King ve benzeri yemek yapan yerleri de yasaklamak lazım o zaman. Ne kadar kolestrol var o yemeklerde "farkında"mısın? Hele yağ?

bu dogru bır mantık degıl.

burger kıngde sen hamburger menulerı kocaman kızartmaları yersın. ben saglıklı zanneder sadece kendımı kandırır tavuk ızgara salata yerım. senın damarın cok tıkanır benımkısı bır parca daha az tıkanır. ama sonuc ıtıbarı ıle senın yedıklerın bana zarar vermez. ben zarar gorursem eger kendı secımım olan sey ıcın gorurum.

ama sıgara oyle degıl. senın ıctıgın sıgaranın dumanı benı olduruyor. bana zarar verıyor. ve ben bunu ıstemesem de bana bunu yapıyor. benım secımım olmayan sey ıcın de zarar goruyorum. sen ıse hem benı hem kendını olduruyorsun. kendını oldurmen senın secımın ama benı oldurme hakkın yok.

bu haksızlık. ozgurluk falan degıl.
Sosyal ağlarda paylaş

Bana kalırsa sigara yasağı son derece saçma bir uygulama.Elli yıl önce herkes sigara içerken bütün toplum 40 yaşında mı ölüyordu , herkes kansere mi yakalanıyordu ? Otobüslerde bile sigara serbestti düşünün durumu , şimdi ise barlarda bile yasaklanıyor.
Sanki bütün insanlık kurtulmuş , gelir dengeleri eşitlenmiş , her insan insan gibi yaşama hakkına , sosyal güvencelerine , fırsat eşitliğine kavuşmus , dünya güllük gülistanlık bir yer olmuş da geriye sigara kalmış gibi , sigara kullanımını abartıkça abartıyorlar bence ilginç bir durum var bunda.Millet sigarayla savaşıp sosyal yükümlülükleri açısından kendini rahatlatsın , pasif içiciliğin zararını abarttıkça abartsın ancak diğer yandan sanayi şirketleri son 30 yılda bütün çevreyi katletsin, bütün derelerimiz zehirli aksın.
Diyeceksiniz senin yaptığın elmalarla armutları bir tutmak ancak bu dünyada bu kadar sorun varken , basının olsun iktidarların olsun sigara sorununu böyle abartarak basına vermelerine başka bir anlam veremiyorum.Bana kalırsa küresel ısınma , sigara sorunu gibi şeyler halka sunulan suni gündemler insanlar bunlarla uraşmaktan çok daha önemli konuları es geçiyorlar.
Bu suni konuda görüşüm ise sigaranın zararlarının bu kadar abartılmaması gerektiği bence.Geçen gün gaztede dünyaca ünlü ingiliz beyin cerrahı cep telefonunun sağlığa zararı sigaradan fazla diyordu.Ne yapıcaz şimdi cep telefonuda mı kullanmayacağız.Birilerine kalsa işi sokakta bile sigara içmeyi yasaklamaya götürcekler bu çok sağlıklı bir toplum yaratmak değil faşizanlık olur.Ayrıca devletin bireysel hayata bu derece karışmasına da karşıyım bugün sigara olur yarın başka bir şey , özgürlüklerimizi kaybederiz tek tek.
Sosyal ağlarda paylaş

1) sonucta dogru adimda atilmis bir adim. "baska sorunlar var onlari cozun once" demek yanlis, onlari cozmek cok daha zor, bu sorunu cozmek kolay. agir bir ceza koyarsin kapali mekanda sigara icene ve de icirtene, olur biter.

yani senin "e sanayi de akitiyo, sigara da icmeyenlere zarar veriyo" sorununa cozumun "hicbisey yapmayalim o zaman" mi?

2) baska insanlarin yasama ozgurlugunu elinden aldigin icin var bu yasa. yani senin ona bakarsan sokakta buldugun insana tecavuz etme ozgurlugun de yok. baska insanlarin ozgurluklerini kisitlamadigin surece ozgursun. ama keyfin icin baska insanlari olduremezsin hayir.

3) "eskiden herkes sigara iciyodu, hani olmediler?" lafi biraz komik. bunun uzerine sonsuz arastirma yapilmis (ben ortaokuldayken donem projesi yapmistim, o zaman bile acayip fazla bulgu vardi, allahbilir simdiye kadar kaca katlanmistir), o yuzden sen gelip "ee olmuyo kimse hani yalan soyluyolar" diyemezsin. ki, sigara ictiginden dolayi akciger kanseri olan bir tanidigim bile var. hos o akciger kanseri oldugunu duyduktan sonra bile sigara icmeye devam ettiydi, ama olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Exodus said:
Hem sigara içen insanlara hem de sigara içmeyen insanlara sunulan bir hizmet var ortada, ne içmeyenler pasif içici olmak zorunda kalıyor (dünyadaki her restorana gidecem diye bir fantazileri olmadığı sürece tabii), nede içenler sokağa atılıyor. "Heyt ulan her lokantaya girmek istiyorum ben bana ne lan sizden! İçmeyin alla alla!" demekten daha mantıklı, daha çok insanı mutlu eden ve en nihai olarak kimsenin hakkını (ne müessese sahibinin, ne müşterinin) gözardı etmeyen bir sistemi alt üst etmenin ne anlamı var?

diyosun ki sigara icmeyenleri dislayalim, saglikli yasamak istiyorlarsa banane, lokantaya gitme gibi bir fantazileri olmasin. mesela ben etilerde oturuyorsam, etrafimdaki lokantalar sigara icilen yerlerse, yemek yemek icin taa bilmemnesinin bilmemnesine gitmem gerekecek.

icmeyin alla alla demiyorum, icin icmeyin banane, benim dedigim sey "benim sagligima zarar vermeyin alla alla!". ki hakliyim.

daha cok insani mutlu eden diyorsun, o zaman turkiyedeki insanlarin %51 i tecavuzu yasal yapmak istese sen onada okeysin yani?

said:
Sokaktan gelen herkesin herhangi bir lokantaya girme hakkı da yok ama. Kıyafet kodları olan lokantalar var, dediğim gibi sigara içenleri kabul etmeyen lokantalar var, oralara giremezsin elinde sigara ile mesela. Evinde de tanıdığın insanlar için aynı şekilde kurallar koyabilirsin. Bu durumda sigaraya izin verdiğin zaman, evine gelen bir misafirin hakkını mı yemiş oluyorsun? Olsa olsa misafirin birdaha evine gelmemesi için bir neden vermiş oluyorsun. Lokanta gibi, sigara içmeyen müşteriyi dumanaltı ortama kaybediyorsun.

benim evimde sigara icilmez zaten, isteyen balkonda icer tek basina, veya disarda.

ayrica kamu alani ile ozel bir evi ayni kefeye koymanda cok guzel.

diyosun ki lokantalar isterlerse mutfaklarinda fare, hamambocegi, vs gezdirebilirler, temizlemelerine gerek yok, o bir suc olmamali. nolcak, ilk 3 sefer farketmezsin bakteri yuvasi oldugunu yedigin yemeklerin, 4. sefer gorunce bir daha gitmezsin.

ha hasta olursun, olursun allah korusun, ama onemli degil, lokantanin ozgurlugu olmali?

hic izlemedin mi can dundari, kapattiriyodu adam pislik icindeki butun gida satan yerleri?

bence bu argumanlari sen de biliyosun da sigara icmek icin istedigin yerde bahane ariyosun :)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
burger kıngde sen hamburger menulerı kocaman kızartmaları yersın. ben saglıklı zanneder sadece kendımı kandırır tavuk ızgara salata yerım. senın damarın cok tıkanır benımkısı bır parca daha az tıkanır. ama sonuc ıtıbarı ıle senın yedıklerın bana zarar vermez. ben zarar gorursem eger kendı secımım olan sey ıcın gorurum.

ama sıgara oyle degıl. senın ıctıgın sıgaranın dumanı benı olduruyor. bana zarar verıyor. ve ben bunu ıstemesem de bana bunu yapıyor. benım secımım olmayan sey ıcın de zarar goruyorum. sen ıse hem benı hem kendını olduruyorsun. kendını oldurmen senın secımın ama benı oldurme hakkın yok.

Eğer sigara içmek isteyen sigara içilen lokantaya giderse, içmeyen de içilmeyen lokantaya giderse, ki savunduğum bu, bu sorun ortadan kalkıyor, Burger King oluyor durum.

said:
diyosun ki sigara icmeyenleri dislayalim, saglikli yasamak istiyorlarsa banane, lokantaya gitme gibi bir fantazileri olmasin. mesela ben etilerde oturuyorsam, etrafimdaki lokantalar sigara icilen yerlerse, yemek yemek icin taa bilmemnesinin bilmemnesine gitmem gerekecek.

icmeyin alla alla demiyorum, icin icmeyin banane, benim dedigim sey "benim sagligima zarar vermeyin alla alla!". ki hakliyim.

daha cok insani mutlu eden diyorsun, o zaman turkiyedeki insanlarin %51 i tecavuzu yasal yapmak istese sen onada okeysin yani?

Eğer senin sigara içilmeyen bir lokanta gibi bir talebin varsa serbest piyasa bunu sağlar zaten. Emin ol ki bulursun yemek yiyecek bir yer. Tam tersi olduğunda serbest piyasa çalışmıyor yasak yüzünden, lokantada sigara içmek isteyen insanın seçeneği kalmıyor. Dışlamak zaten hiç değil.

Dediğim gibi, sağlığına zarar veren yok. Sigara içilmeyen bir yere müşteri olabilirsin.

Daha çok insanı mutlu eder dedim, çoğunluğu mutlu eder demedim. Hem sigara içenler için hem de içmeyenler için bir tercih oluşuyor benim savunduğum sistemde. Senin istediğin sistemde sadece sigara içen insanlar, başkasına zarar vermeseler bile, kendilerine uygun hizmet veren bir lokantaya yada bara gidemiyorlar. Mantıklı mı?

said:
ayrica kamu alani ile ozel bir evi ayni kefeye koymanda cok guzel.

Üzerine basa basa özel müessese diyorum. Kamu alanlarında içilmesine ben de karşıyım. Özel bir müessese kamu alanı değildir.

said:
diyosun ki lokantalar isterlerse mutfaklarinda fare, hamambocegi, vs gezdirebilirler, temizlemelerine gerek yok, o bir suc olmamali. nolcak, ilk 3 sefer farketmezsin bakteri yuvasi oldugunu yedigin yemeklerin, 4. sefer gorunce bir daha gitmezsin.

ha hasta olursun, olursun allah korusun, ama onemli degil, lokantanin ozgurlugu olmali?

hic izlemedin mi can dundari, kapattiriyodu adam pislik icindeki butun gida satan yerleri?

bence bu argumanlari sen de biliyosun da sigara icmek icin istedigin yerde bahane ariyosun

Nasıl diyorum ben bunu anlamadım. Benim dediğim, bir özel müessesede sigara içilip içilmemesine sahibi karar versin, dolayısıyla serbest piyasa karar versin. Sigarasız lokanta ve bar isteyen insanlar var belli ki, onların talepleri de karşılanır, sigara içenlerin talebi de karşılanır. Yasak olduğu zaman bir tarafı dışarı atıyorsun gereksiz yere, daha kapsamlı bir çözüm varken. Hayır en basitinden, illa ki ben her lokantaya gitmek istiyorum dersen eğer, sigara içilen ve içilmeyen bölümler yaparsın her lokantaya, aynı şey yine. Nerede sağlığa zarar, nerede hak çiğnenmesi? Yok.

Sigara içmesem de savunurum bu noktayı, çünkü tamamen mantıklı. Zaten eğer bir ortamda sigaradan rahatsız olan varsa ben de içmiyorum sigara serbest olsa bile bir mekanda. Bir şeyi sadece çıkarın olduğu zaman savursan gün gelir senin çıkarını savunacak kimse kalmamış olur etrafında.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de şu "sigara içilmeyen bölüm" saçmalığına değinmek istiyorum.

Sigara içmeyen bir birey olarak bu aptalca ayrımcılığı anlayamıyorum. 2. sınıf vatandaş olması gereken biri varsa, onlar da sigara içenlerdir, orası kesin. E ben niye farklı ufak tıkış tıkış bir bölmeye gidip (mesela) yemek yiyeyim ki. Sigara içmiyorum ve tek başıma kimseye bir zararım yok. Sigara içen biri karşıma otursa birader duman oldu ortalık diye şikayet edemez, mağdur olan, şikayet eden taraf benim.

Adam kendini düşünmüyor, devletini düşünmüyor, dünyayı düşünmüyor. En basitinden, O sigara burada mı üretiliyor? "PİS EMPERYALİSTLER" diye cola içmeyen ama çatır çatır İngiliz ve Amerikan tütün şirketlerinin ürettiği sigaraları içeen arkadaşlarım var.

Ayrıca uyuşturucu yasak sigara serbest olayının altında da farklı bir sebep yatıyor bence. Komplo teorisi gibi olacak fakat dünyadaki sigara ticareti genellikle büyük ve sömürgeci ülkelerin elinde (Amerika, Japonya, İngiltere vb.)

Uyuşturucu ticareti ise genellikle gelişmemiş ülkelerin yaptığı daha farklı bir durum.

Dünyada sigara içildiği kadar uyuşturucu kullanıldığını düşünsenize. Orta doğu ihya olur :) Adamların işine gelmez tabii.

Son olarak, şunu tekrarlamak istiyorum. 2. hatta 7. sınıf insan muamelesi görmesi gereken insanlar sigara içen insanlardır, içmeyenler değil.

Yasağı da sonuna kadar destekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Son olarak, şunu tekrarlamak istiyorum. 2. hatta 7. sınıf insan muamelesi görmesi gereken insanlar sigara içen insanlardır, içmeyenler değil.

Kimse 2., 7. yada 18. sınıf insan muamelesi görmek zorunda değil işte önemli olan o, ortada herkese yarayan bir çözüm var zaten. Partizan olmaya gerek yok ki böyle bir durumda, yasak olmadan da gayet rahat çözülüyor sigaranın üçüncü kişiler için yarattığı sağlık problemi.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ortada alt sınıf muamelesi gören bir sigara içmeyen insan grubu var. Dolayısıyla ben de dedim ki illa ki bi sınıflandırma olacaksa tam tersi olmalı.

Neden alt sınıf muamelesi görsün sigara içmeyen insanlar? Hiç sigara içilmeyen mekanlar zaten var, lokantaların sigara içilmeyen kısımları da var (ki orta düzey bir mekanda bile öyle ufak tefek yerler olmuyor sigara içilmeyen kısım, genellikle sigara içilen kısım öyle oluyor).

Sigara içen bir insan ise zaten kamu alanında hiç bir şekilde içemiyor sigara. Sigarasız mekanlara giremiyor. Yanlış anlama ben bunlara karşı değilim, kamu alanında doğal olarak içilmemeli, ve bir özel müessese sigara yasağı uyguluyorsa her şekil hakkıdır, ama sigara içmeyenler değil burada tercihleri kısıtlanan.

Yasak olması demek zorla bir yığın insanı, başkalarına zarar vermedikleri bir sistemi hiçe sayıp, haklarını gereksiz yere kısıtlayıp 2. sınıf vatandaş haline getirmek demek. Gerek yok, mantıksız ve zarar. Neden yapıyor hükümet?
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
her restoran/bar (bar o kadar degil aslinda) da sigara icilmeyen bir yer olsun, icilmeyen yerlere hic (0) duman gitmesin, o zaman bana ok. dedigim gibi, isteyen istedigi yerde icsin, dogru seyi ben yapiyorum diye bana negatif bir etkisi olmadigi surece beni ilgilendirmez.

Yav bu zor. Sigara içmeyenleri kutuya kapatıp dışarıdan hava mı sağlayacağız.

Diyorum ki, sigara içenler bir köşeye geçsin şöyle. Dumanlarını özel bir havalandırma sistemiyle atarlar mı artık orasını bilemem. Asıl özel muamele yapılması gereken insanlar sigara içenler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...