Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

OpenCourseWare - Açık Ders Malzemeleri


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
MIT'nin öncülüğünü yaptığı Open Course Ware konsepti dünya çapında 8 yılda içerisinde oldukça yankı bulduktan sonra ülkemize de geldi.

Bugün Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin OpenCourseWare projesi resmen açıldı. Henüz 21 açık ders var. Umarız sayıları arttırılır.

İlgililer siteye buradan ulaşabilir: http://ocw.metu.edu.tr:8080/eduCommons/

Her neyse hayırlı olsun! ODTÜ'ye de teşekkürler böyle bir şeye öncülük yaptığı için.
Mesaj tarihi:
Çok güzel birşey.

Ben bilgisayar mühendisliğine şöyle bir göz attım, tahmin ediyorum ki henüz herşey konmamış veya sıfırdan öğrenmek için değil çünkü indirilebilen kısım pek yardımcı olamadı.
Mesaj tarihi:
güzel birşey ama şu da var ki ingilizce materyal olarak zaten nette bir sürü şey bulmak mümkün. organize bir şekilde olmasa bile ben canlı organizmalarda elektron ve enerji transferi gibi abuk konularda bile bir bir insanların koyduğu kaynakları bulabiliyorum. Bence türkiyeye lazım olan bu tarz şeylerin türkçe çevirisi çünkü pek çok öğrenci bunları türkçe görüyor.
Mesaj tarihi:
E iyi de ODTÜ'de türkçe ders verilmez ki çok istisnalar ve Türkçe/Tarih dersleri dışında dersi Türkçe bile anlatsa hoca ders notları hep İngilizcedir.

Napsın adam koymasın mı ingilizce diye =) Başka universitelerde de o zaman türkcesini bekleriz :P
Mesaj tarihi:
Venator said:
E iyi de ODTÜ'de türkçe ders verilmez ki çok istisnalar ve Türkçe/Tarih dersleri dışında dersi Türkçe bile anlatsa hoca ders notları hep İngilizcedir.

Napsın adam koymasın mı ingilizce diye =) Başka universitelerde de o zaman türkcesini bekleriz :P


var bu tarz çalışmalar bizim bölümden bir hocanın danışmanlık yaptığı. şuan daha ziyade genetik bölümüne yönelik, MIT'in OCW malzemelerini türkçeye çeviriyorlar gönüllü olarak.

http://www.bilimadami.org/TR/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=9
Mesaj tarihi:
http://uadmk.ulakbim.gov.tr/index.htm

said:
Türkiye Bilimler Akademisi, Massachusetts Institute of Technology'de (MlT) 2000 yılından beri yürütülmekte olan Açık Ders Malzemeleri Projesi'nin Türkiye'de de uygulanması için harekete geçti.

Sadece Amerika değil, Çin, Japonya, Fransa, Hollanda, Hindistan, Vietnam ve Tayland ile İspanyolca konuşulan ülkelerde benzer şekillerde uygulanan Açık Ders Malzemeleri Projesi konusunda üniversitelere aracılık yapan Akademi, konuya ilgi gösteren 24 üniversite, YÖK, DPT ile TÜBİTAK-ULAKBİM temsilcilerini buluşturdu.

23 Mart 2007'de TÜBA'nın Ankara'daki hizmet binasında biraraya gelen üniversite ve diğer kurum yetkililerine proje hakkında bilgi verildi ve projenin Türkiye'de yüksek öğretim sistemine yapacağı katkılar tartışıldı.

Türk üniversitelerinin benzer girişimlerinin ele alındığı toplantıda; üniversitelerimizde, öğretim üyelerinin bireysel girişimi olarak ders malzemelerini kişisel web ortamında veya üniversitenin bir açık erişim hizmeti içinde sunma çabalarının teşvik edilmesi, yabancı dersleri çevirmenin yanı sıra üniversitelerimizin özgün Türkçe ders malzemelerini bir web ortamında tüm Türkiye'nin yararlanmasına sunmalarının desteklenmesi ve bu amaçla ulusal eşgüdüm ve farkındalığın sağlanması gerektiği dile getirildi.

Toplantının sonunda bir çalışma grubu oluşturuldu ve şu kararlar alındı:

* MIT Açık Ders Malzemeleri Projesi ışığında gerekli girişimlerin yapılıp bu kaynağın Türkçe olarak Türk üniversite toplumuna kazandırılması;

* Projeyi gerçekleştirmek için, üniversitelerimizin kendi aralarında bir konsorsiyum oluşturmaları;
* TÜBİTAK-ULAKBİM'in bu girişime altyapı ve hizmet desteği vermesi gereği;
* TÜBA'nın, bu oluşumun gerekli aşamalarında destek vermesi.

Toplantıda Açık Ders Malzemelerinin Türkçe olarak kullanıma sunulmasının özgün Türkçe ders notlarını hazırlayan öğretim üyelerine de katkıda bulunacağı vurgulandı.

Açık Ders Malzemeleri Projesi Çalışma Grubu'nun 30 Mart 2007 tarihinde yaptığı ikinci toplantıda ise bir rapor ve bir konsorsiyum kurulmasına ilişkin protokol taslağı hazırlandı.

TÜBA, bu konsorsiyuma katılmak isteyecek üniversiteler için yeni bir davet yazısı göndererek 11 Mayıs 2007'de yapılacak toplantıya davet etti. Toplantıda projenin uygulamasında yer alacak üniversite ve kurumların işbirliği esasları, görev ve sorumluluklarının belirlenmesi, imzalanacak protokole son şeklinin verilmesi bekleniyor.
  • 8 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
Oha mükemmel bir şey bu. Fizik I kitaplarımı yurtta unuttum, bi hafta ne edicem diye düşünürken, http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Physics/8-01Physics-IFall1999/CourseHome/index.htm adresi imdadıma yetişti. İzleyeyim biraz bakalım.
Mesaj tarihi:
Bugün oturdum, final konularımdan birisini izledim. http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Physics/8-01Physics-IFall1999/VideoLectures/detail/embed05.htm Fizik I, dairesel hareket ve yerçekimi ile alakalı.

Prof süper anlatıyor, çok kral adam falan ama, lisede bile böyle basit anlatılmazdı ya. Ben bu dersleri takip edip lisedeki fizik sınavıma girsem batırırım herhalde.

Examlarındaki sorulara da baktım konuyla ilgili, hakkaten öyle aşırı zor sorular yok.

Bizim eğitim sisteminin mallığı mı, yoksa gidip yanlış dersleri mi takip ediyorum acaba.
Assigmentlar da işlemden ziyade teorik genelde.

Şöyle bi soru var mesela

Keep in Touch with the Dutch.
Recently I drove in The Netherlands and I saw a road sign that indicated: Venlo 31 km,
Eindhoven 39 km. Not knowing anything else, what is the minimum and what is the maximum
distance (approximately) between these two towns.

  • 3 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
Hmmps vize dönemi geldi fizik derslerini takip ediyorum tekrardan. Yalnız soruma hala cevap gelmemiş, bir bilgisi olan var mı, dünyanın en iyi mühendislik okulunda anlatılan konular neden bu derece yüzeysel?
×
×
  • Yeni Oluştur...