Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nisan-Mayıs Donanım Rehberi

Mirage

Öne çıkan mesajlar

İlk sayfaya yazdım ama doğrudan son sayfaya gelenler için buraya da yazayım:

Mirage said:
Donanım rehberi uğraşlarımıza rahmen amacına ulaşamadı. Her gün bilmem kaç konuyu buraya taşımaktan bıktım. Konsepti sevenler olduğu kadar sevmeyenler de oldu. Madem istenmiyor, o zaman benim de uğraşmamım pek anlamı yok.

Herkes eskisi gibi konu açsın bari. Belki hakkaten daha iyi olur. Yalnız uyarayım, aramanın çok iyi çalışmadığı biliyorum, ama yine de aynı sayfada aynı konuyla ilgili xy tane başlık görürsek bozuşuruz. ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
İlk sayfaya yazdım ama doğrudan son sayfaya gelenler için buraya da yazayım:

Mirage said:
Donanım rehberi uğraşlarımıza rahmen amacına ulaşamadı. Her gün bilmem kaç konuyu buraya taşımaktan bıktım. Konsepti sevenler olduğu kadar sevmeyenler de oldu. Madem istenmiyor, o zaman benim de uğraşmamım pek anlamı yok.

Herkes eskisi gibi konu açsın bari. Belki hakkaten daha iyi olur. Yalnız uyarayım, aramanın çok iyi çalışmadığı biliyorum, ama yine de aynı sayfada aynı konuyla ilgili xy tane başlık görürsek bozuşuruz. ;)
benım donanım rehberı ugrası kısmı oldugundan habeerım yoktu..
Sosyal ağlarda paylaş

Anakartın PCI express desteklediği sürece uyum sorunu olmaz. İşlemcinin frekansı yüzünden tam performans alamazsın. Ama bunun sebebi işlemcinin AMD olması değil, yeterince hızlı olmaması. Amd 3500+ 'ler tek çekirdekli ve 2.2GHz frekansta çalışıyor şimdi baktığım yerlere göre. Ben kendi tecrübelerime dayanarak Geforce 6800 yada Geforce 7600GT üstü modellerin çok büyük performans kaybına uğrayacağını düşünüyorum. Ekran kartı dışında uygun bir işlemci ve anakart alırsan çok daha rahat edersin derim.
Sosyal ağlarda paylaş

yok 939 ya, mecbur hem ana kart hem işlemci alacam desteklemiyor x2leri falan.

şey diyecem, intel mi amd mi ya, yıllarca amd'yi destekledim sonra bir ara intel öne geçer gibi olduydu bu core2duolarda sanırım sonrasında iyice koptum şimdi durum nedir?

birazda geforce kullanma isteğim, o sebepten intel'e dönsem mi, nvdialar ati kartlardan hep 1 adım öndeler gibi geliyor bana yoksa şüphem mi var?
Sosyal ağlarda paylaş

Fiyat/Performans için hala AMD iyi bir tercih. Ama intel şu anda daha güçlü işlemciler yapıyor ve anakart seçeneğin daha fazla sayılır. AMD/Geforce kombosu ile bir sorun yaşamazsın. Geforce almak için Intel almak gereksiz. Intel alacaksan canavar sistem yapmak için alacaksın. :)

Edik: Yanlış anlaşılmasın. AMD ile de canavar sistem yaparsın. Ama AMD şu sıralar Intel'in işlemcilerinin eline su dökemediği için daha çok fiyat/performans'a yönelerek rekabet etmeye çalışıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

peki neden o zaman bu kadar kafa yıkıyorlar, bu kutuplaşma nedir, nvdia-intel ele ele 1. lige olayı nedir? madem birbirleriyle kullanınca bir avantaj sağlamıyorlar neden özel ortaklık tribine falan giriyorlar?

neyse bi yandan anakart-işlemci fiyatlarına göz atayım bi.
Sosyal ağlarda paylaş

hikaye bla bla

Dün Call of Duty 4 oynarken, bi köşeyi dönmemle makine restart attı bi anda. Nası yani diyerek BIOS'tan hardware monitor'e girdim, işlemci sıcaklığı 82C dedi. ÖEEEEH nidasıyla geçiştirdim; bilgisayar tekrar açılıyosa sorun yoktur :P
Neyse aradan 1 gün geçti, ben yine bu saatlerde Test Drive Unlimited oynuyorum. Bilen bilir, 1 milyon $ ödüllü bi yarış var, 1 saat süre içinde 200km gitmek gerekli. Yaklaşık 55. dakikadayım, bitişe 15km falan kalmış, bi anda tamamen kapandı bilgisayar. Anladım hemen işlemci sıcaklığı olduğunu, biraz bekleyip açtım ve yine BIOS'tan baktım, 86C.
Kasayı açıp hakiakten öyle mi diye kontrol edeyim dedim elimle, soğutucu ızgaraya dokunmamla parmağımın ucu bildiğin yandı, şu an bile sızlıyo. Neyse, fanı soğutucu ızgaradan çıkardığımda altından 3 boyutlu bi toz katmanı çıktı resmen, kalın, geniş. Bunu çıkarınca sıcaklık normale düşer, diye düşündüm. Temizleyip kasayı kapattım ve şu an bu yazıyı yazıyorum.

Şimdi, bildiğim kadarıyla işlemciler için 70C ve üstü anormal kabul edilir ve bu sıcaklıklarda çalıştırmak sağlıksızdır. Nispeten düşük seviyede bi sistemim var zira; çoğu oyunu yüksek ayarlarla oynayamıyorum, WoW'da Shattrath City'de 5fpslerde sürünüyorum vs. Burada sorularım devreye giriyo:
- Hazır chip fanı da bozulmuş (resimde 0RPM'de çalıştığını görüyoruz zaten :P), çalışmıyoken acaba bilgisayarın upgrade vakti gelmiş midir?
- Yoksa şimdilik idare etmeli, her şeyin ucuzlayacağı o hiç gelmeyen vakit mi beklenmelidir?
- dx 10.1 destekleyen, en azından 1 senelik periyottaki oyunları en yüksek ayarlarda oynatabilecek bi sistem önerecek olsanız (sadece kasa içi olarak ve hdd ile ses kartı hariç) nası bi sistem önerirsiniz? Burada ekran çözünürlüğünü 1680x1050 altında çalıştırmaktan kaçındığımı belirtmek isterim, monitörün doğal çözünürlüğü bu çünkü.
Şimdiden teşekkür ettim.

Sosyal ağlarda paylaş

Kojiroh, şu anki bilgisayarın parçalarını yazarsan upgrade konusunda daha iyi fikir verebiliriz.

Ayrıca DX 10.1 yalan oldu. Ati 38x kartlarından itibaren tüm kartlarına koydu. Nvidia benim bildiğim hiç bir kartına koymadı, en yenilerine bile. Nvidia'nın DX 10.1 desteklemediği sürece eksikliğini çekmezsin, çünkü hala Nvidia pazarın büyük kesmini elinde tutuyor. Nvidia ne derse o olur. :p
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman dx10.1 Amd'nin bi tarafından çıkartmaya çalıştığı ama başaramadığı bi şey oluyo? :P O zaman benim için daha iyi, zaten Intel + nVidia bi sistem istiyodum.
Neyse, normalde bilgisayarı açarken, en son kapanışından sonra uzun bi süre geçtiyse, "CPU fanı çok yavaş çalışıyo" uyarısı alırdım. 3-4 saat önce kapandıktan sonra şimdi açtığımda hiçbi uyarı almadım.
Şimdiki sistem de şöyle:
- Asus A8N SLI
- AMD64 3500, AM2 değil ve tek çekirdek
- GeForce 7600GT
- 512+512+1024 hepsi Twinmos DDR2 (CL2.5 olması lazım da diil sanırım sdf)
Sosyal ağlarda paylaş

Su anda ekran karti piyasasi 4 ucu .oklu bijon anahtari konumunda, neresinden cekilse gelmiyor.
Eger kafana tak etmediyse ben sana hani su "her şeyin ucuzlayacağı o hiç gelmeyen vakti" beklemeni oneririm. Eger ki am2 slot degilse ztn islemciyle cozulebilecek bir durum yok, bu durumda anakarta gule gule diyoruz ztn.

Ekran karti bence su muamma doneminde oldukca idare edecek bi kart. Ayin 16sinda ati, 18inde nvidia yeni kartlarini duyurucak, birde gelisi eli kulaginda olan hd48xx serisi var atinin. Bunlarla birlikte su andaki guzel kartlari baya bi farkla ucuz alarak, veya gercekten guzel alternatiflerse onlari alarak oldukca mantikli bi is yapmis olursun.

Ekran karti piyasasi disinda yakinda islemciler icin 45nm lerin yayginlasmasi durumu disinda bildigim bir gelisme yok, su andaki intel tarafindaki cogu islemci ortalamanin ve amd nin oldukca ustunde. Butce kisitliysa amd/ati tarafinda spider platformuyla ilerleyebilir, veya "lanet olsun 3 senede bi kere aliyorum oluyorsa guzel olsun" diyorsan intel tarafinda oyun icin ve oc icin e8x00 serisi var mis gibi. Anakart olarak sli veya xfire yapmayacagini dusunerek intel tarafinda p35, amd tarafinda am770 veya 790fx diyorum.

ramleri de cope atmaya gerek yok. hosuna gitmedigi zaman veya artacak paran olunca piyasada guzel alternatifler var.
Sosyal ağlarda paylaş

KHaRoN iyi demiş.

Upgrade için ekran kartı dışında işlemci ve anakartın değişmesi lazım. Zaten fanlarında sorun varmış. Değiştirirken güç kaynağını (ve belki kasayı) da değiştireyim desen tüm kasayı yenilemiş oluyorsun. Sadece belleklerini kullanabilirsin ama onlar da öyle yüzlerce dolarlık bir tasarruf değil zaten.

O yüzden, hazır bilgisayarı yenileyeceksin madem, iyi bir zaman kolla derim. Çünkü şu anki bilgisayarın çok kötü değil. Eski dönem bilgisayarların (AM2, tek çekirdek vs) en üst modellerinden sayılabilir. Bir süre idare edebilir yani. Aslında sen bütçeni söylersen yardımcı oluruz biz sistem toplaman için.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
cpu: Intel Core 2 Duo E8400
anakart: Asus P5N E SLI
ekran karti: Palit GeForce 9600GT 512MB
ram: 2 GB OCZ XTC Vista Upgrade (2gb x2 de olabilir)
disk: 500 GB Seagate (sata 2)
monitor: 19" Samsung 932B
kasa: Akasa Zen bos kasa + GlacialPower GF-550 550Watt GK

pclabs den gordum ve simdi soyle bir sistem dusunuyorum. bastan soylim oc kesinlikle yapmicam. ama buna ragmen iyi bir sogutma istiyorum cunku yazin oda baya sicak oluyor ve tum gun oyun oynuyorum zaten eheh.
cpu yeterli. ekran kartindan pek emin degilim guzel bir oneri gelirse biraz daha iyisini alabilirim tabi ati olmamak sarti ile. ati ve amd den cok cektim bir daha ugrasmam. anakart da guzel gibi ama tavsiyeye acigim. pek sik pc degistirmiyorum ilerde parca parca upgrade yapabilirim. monitor de ise istedigim sadece 19" olmasi gerisini pek onemsemiyorum.

http://www.exa.com.tr/shop/pcwizard.asp ile bir denedim 1650 ytl civari tutuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Kojiroh;
kasa-monitor gibi seylerin hali hazirda oldugunu dusunursek 1500-2000ytl oldukca guzel bi meblag. Benim onerim kurup tartisacagimiz bilgisayarin ustune 7600gt yi takip ekran karti piyasasindaki gumburtunun kopmasini beklemen. Netekim bunu yakinda burda acilacak thread lerden de kolaylikla anlarsin.

Innuendo;
Gordugum kadariyla pclabs o bilgisayarin ucunu ileriye yonelik olmak uzere acik birakmis. En azindan sli anakart ve 550w lik cikis gucu bunu isaret ediyor.
Kojiroh a soyledigimi sana da soyluyorum, ekran karti almak icin cok kotu bi donemdeyiz. Su an icin alinabilecek fiyat/performans olarak en guzel kartlar sirasiyla 8800gt, 9600gt, ve hd3870.
Ati driverlarda ve oyun optimizasyonunda nvidia gibi dikisi tutturamadi, onun disinda 9000 serisi cikmisken 8800gt almakta bana mantikli gelmiyor. 9600gt ise su an icin piyasadaki en guzel alternatif, ozellikle ileride piyasa duruldugunda ve fiyatlari dustugunde yanina sli yapmak icin bi kardes daha aldigin zaman. SLI yapip yapmayacagina karar verdikten sonra o bilgisayari tartismak daha dogru olur, yapilacaksa intel chipsetler sli desteklemediginden secenek oldukca azaliyor, yapilmayacaksa su an icin oldukca guzel alternatif var.
Birde oyun oynayacaksan widescreen cozumlere bakmani oneririm, 923b bence 4:3 olmasi ve fiyatiyla oldukca kotu bi oyun monitoru alternatifi.
Ayrica fiyatlara birde Gigatek ve Inventus 'dan bakmani oneririm.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...