Bleda Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Konu dışına mesaj atma hakkım olmadıgı için orada gördügüm 2-3 hatayı burada paylaşmak istiyorum (Tabi lise 3 bilgisiyle ne kadar yapılır bu tartışılır) 1. Minyatür karadelik filan oluşturamazlar bunu çeşitli sebepleri var. a. Hawking Radiation dan dolayı oluştugu anda yok olmayacak kadar enerji üretemior Cern b. Karadelik oluşturabilecegi iddia edlilen olaylar üst atmosfer-kozmik ışın olarak dünyada her gün gerçekleşiyor. Daha karadelikler tarafından yutulmadık değil mi? 2. Anti-madde - madde çarpıştırıldıgında gene karadelik oluşmaz. Birbilerini yok eder, muazzam bir enerji (e=mc^2) + kimi zamanda nötrino (türkçesi böylemi oluyor?) vs gibi kimi parçacıklar oluşturaibliyorlar çarpıştırılar madde - anti-madde ikilisine göre. 3. Bu arada Anti-madde konu dışında söylendiginin aksine saklanabiliyor. Bunu yapan radyo dalgaları ve elektromanyetik kuvvetlerle (Dalga diildi, wikipediada esprisi yazıor elektromanyetik "ne" oldugu okuyun bakın) çok küçük bir miktar anti madde saklanabiliyor. (elektromanyetik kuvvet kullananın adı manning veya penning tuzagi olacak yanlıs hatırlamıorsam). Bu çok küçük miktarda anti madde bile çok fazla enerji açıga çıkarsada şuanki teknolojimizle bunu kontrollü biçidme yapamadıgımız (en azından enerjji üretmek için) (ve şuandaki anti madde tuzakları çok limitli oldugu için) anti-madde enerji üretilmekte kullanılmıyor. ps: Konu dışındaki topicte gördügüm hatalar bu kadar. Benim yazılarımdada hatalar varsa Ardeth düzeltirse sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 ilk söylediğini ben yazmıştım. lise bilgisi değil bunları lisede göstermiyorlar wikipedia okuyup gelmişin işte. her önüne gelen topic açmasın banlıysan banlı otur sabret madem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Valla hem nasıl olsa CERN parçacık hızlandırıcısı bilim teknik bölümünün konusu deil mi alla alla : ) ps: Vanity gibi bumeranglara hakaret etmekten banlanmayı banlanmak saymıorum ps2: sırf wikipediada degil, anti-madde tuzakları hakkında düzgün bi site bulana kadar canım çıkmıştı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ytse Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Cern de calisan ve konunun erbabi olmus yuzlerce bilim adamindan daha iyi biliyorsun yani oylemi :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Sly-One said: her önüne gelen topic açmasın banlıysan banlı otur sabret madem. madem öyle diyorsun sevgili sIy.. (:P) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 ben o acc yi taa ne zaman açmıştım bi kere. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 Sly-One said: ilk söylediğini ben yazmıştım. lise bilgisi değil bunları lisede göstermiyorlar wikipedia okuyup gelmişin işte. her önüne gelen topic açmasın banlıysan banlı otur sabret madem. tamam len kapatıyom , 2 accı bana çok gördünüz bee ! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 said: 2. Anti-madde - madde çarpıştırıldıgında gene karadelik oluşmaz. Birbilerini yok eder, muazzam bir enerji (e=mc^2) + kimi zamanda nötrino (türkçesi böylemi oluyor?) vs gibi kimi parçacıklar oluşturaibliyorlar çarpıştırılar madde - anti-madde ikilisine göre. Cernde ilk yapacakları deney proton ve proton çarpıştırmak, madde ve anti madde değil. Yani pek parçacık fiziği ile ilgilenmediğim için size derste öğrendiğimi kadarını aktarayım. Cernde antimadde ve madde çarpıştırmayacaklar, iki tane protonu çarpıştıracaklar birbirine ve bu iki proton nerdeyse birbirinin içine girmiş bir pozisyona gelecek. Özellikle protonların çerçevelerinden relativistik hesaplar yaptığınızda, protonlar daha da inceleceği için nerdeyse tamamen birbirlerinin içine girecekler sanırım (tabi bir çerçeveye göre yapılan hesabın sonucu her çerçeve için aynıdır). Dolayısıyla, iki protonu oluşturan çekirdek altı parçacıklar normalden de kısa mesafelerde etkileşime girecek, şuana kadar insan oğlunun gözlemleyemediği düzeyde olacak bunlar da. Yani kısacası ulaşmak istedikleri durumu bigbangden önce noktacık denebileceğimiz küçük bir alan içersindeki yoğun çekirdek altı parçacık "çorbası"nı yakın bir durum oluşturup onu incelemek. Korkulan şey ise çok küçük bir hacim içersinde çok büyük bir enerji ve ısı üretimine sebep olmak. İşte bazı insanların dediği uzayı bükme delme muhabbeti falan burdan geliyor sanırım. hawkings radyasonunu da newton kanunu kullanır gibi kullanmışın da açıkçası benim hawking radyasyonu hakkında en ufak bir fikrim yok. son zamanlarda ortaya çıkan bir şey olduğunu düşünürsek de henüz fizikte onu anlayacak birikime sahip olduğumu ve dolayısıyla onu kesin bir tavırla kullanacak rahatlıkta olduğumu söyleyemem d: "abi hawking radyason var tabi ki" falan gibi d: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 evet lisede gösterilmiyordu bunlar. cern acaba bu parça çarpıştırıcısını çalıştırabilecek mi doğrusu merakla bekliyorum.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PassivE_KesH Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 ordaki cihazlardan biri bozulsa oda ısısına dönülüp düzeltilip tekrar düşük ısıya düşürülmesi gerekiyor tüm cihazların bunun 1 aty bile sürebileceğini söylüyorlar(tamir süreci dahil) zaten 4 yada 5 aşamada bütün olayları inceleyeceklermiş bene kesin sektörlerden birinde sorun çıkar.(bkz:Bilim ve Teknik bu ay 5 6 sayfa yazmış yazıştırmış =)) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar