Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ege usülü ÇİĞ BALIK


sostizm

Öne çıkan mesajlar

Deneyip de sevmeyen pek yoktur. MUHTEŞEM bir mezeye hazır mısınız?

Çiğ Balık:

Tek uğraştıran iş temizlemek. O yüzden balığı seçerken iki kere düşünmek lazım. EN lezzetlisi irice sardalya, veya Akdeniz Hamsi(iri) den oluyor. Ayrıca kolyos, istavrit gibi "torpil" formlu balıklardan olur. Orfoz ve Laos'dan da ŞAHANE olur.

1. Basamak:

Balıklar çok dikkatli ayıklanır, kılçıkları ve dış zarı alınır. En çok zaman alan da bu kısmı zaten. Temizlenen balıklar çok iyi yıkanır. Makarna süzgeci ve leğen içerisinde iyice kanından v.b. kısımlarından ayırılır.

2. Basamak:

Balıklar uzunca dilimlere bölünür. Çok da mıncık küçük yapmayın ama KALIN kısım kalmamalı. Mesela yarım sardalya 3 parça olacak şekilde verev kesilir. Balık miktarına göre bolca limon sıkın. Balıkları bir derince kaba (ben en küçük boy borcam kullanıyorum genelde) yerleştirip üzerine limonu dökün, hafifçe elinizle karıştırın. Balıkların tamamına yakını limona batmış olmalı. Balık miktarına göre, sarımsak ayıklayın(yarım kilo balık için 6-7 diş) ve dövün. Sarımsakla limonu bir kez daha karıştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar tuz ekleyin ve tekrar karıştırın.

3. Basamak:

Süsleyin. Burada alternatif çok. Aslında mevcut hali ile 20 dakika sonra servise hazır ama biraz süs ve aroma fena olmaz.

Dereotu, severseniz çok yakışır ama başka bişey konmaz. Dereotu koyup servis yapın.

Sambal veya başka marka acıbiber sosu ekleyin, karabiber ve az miktar pul biberle limon sosunu kırmızı yapın. Hmmmmm nefisss.

Erik ekşisi bulabilirseniz biraz ekleyin. Bu egeden çok uzakdoğu tadına çalıyor. çünkü erik ekşisi tatlı bir tat katıyor. Hem tuz, hem şeker hem de limon ayni kapta. Ben çok seviyorum, konuklarım beğeniyor ama dediğim gibi bu biraz riskli.

Limon kabuğu, kestiğimiz limon kabuklarını ince şeritler haline, limona gömüyoruz, servisten hemen önce çıkartıyoruz. Kokusu güzel oluyor.

En fazla 20 dakika sonra yenmeye hazır. Zaten gözle de balık etinin kırmızımsıdan bembeyaza döndüğünü göreceksiniz. Eğer parçalar iri ise veya zarını ayıklamaya üşendiyseniz 40 dakika max. gene de yeterli olacaktır.

Her balık tarifinde olduğu gibi lezzeti %80 oranında, size değil BALIĞIN LEZZETİNE bağlıdır.

Afiyet olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
ben de bir tarif vereyim o zaman..

fileto somon alınır.. borcama yatırılır.. üzerine örtecek kadar tuz ve şeker karıştırılarak boca edilir.. kenarlara dereotu yaprakları serpiştirilir.. üzeri folyoyla örtülerek 2 gün dolapta bekletilir.. daha sonra çıkarılır.. tuzlar temizlenir yıkanır ve ince ince dilimlenerek servis yapılır..

dünyanın en güzel mezesi oluyo bence.. deneyin mutlaka.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu dondurup daha ince dilimleyebilme işi etler için geçerli de balıkta ilk defa senden duyuyorum bone. doğru olabilir ama garibime gitti azıcık.

hem o bahsedilen işlem daha ziyade pişirme işlemi gibi geldi bana. tuz pişirir benim bildiğim (kimyevi açıklamasını bilemiyom, teorisyen değil pratisyenim :P), 2 günde bööle hafiiiif hafiiiif pişiriyo herhalde ki öyle hazırlanıyor meret.

ilk tarifteki limonun görevi de aynı, asidi pişiriyor.

bu arada deniycem bu tarifi bi ara mutlaka güzel balık bulunca. yazan ellere sağlık :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok zaten hazırladıktan sonra dolapta bekletin yazıyor. Ama balık çabuk bozulan bişey bildiğim kadarıyla, o yüzden sordum buzdolabındamı bekleticez yoksa derin dondurucudamı diye.
Bide şu var, tuz pişirme işlemini yapıyosa derin dondurursak o işlemi yapamaz demekki normal buzdolabında bekleticez :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
ilk tarifi tarifi vereninn elinden deneme şansım oldu özellikle zargana ile yapıldığında nasıl şahane bir şey olduğuna inanamazssınız meze gibi değil gibi daha çok hani elinizin altında oldukça lüp lüp götürebileceğiniz çerez gibi bir şey oluyor balık sevenlere şiddet ile öneriyorum .

olaya şüphe ile yaklaşanlar için diyebileceğim şey şu dur içinde limon sarımsak falan olduktan sonra brokoli denen berbat şey bile lezzetli oluyor balığı siz tahmin edin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ferrero said:
sostizm said:
Sambal veya başka marka acıbiber sosu ekleyin

asd.
bu ne abi, reklama gel :)
:) sambal aslında markadan öte o tarz sosun hatta sosların genel adı ama tabi hani bunu ithal eden yada ülkemizde de yapan bir firma varsa marka adı olarak da sambal koymuş olabilir


hollanda kökenli ( rivayete göre hollandaya da sömürgelerinden gelmiş (endonezya , surinam) genelde taylan usülü bilmemne gibi tariflerde sıkça rastlayacağımız acı sos )

acıdan daha acı denebilecek bir acısı vardır türlü samballar yapılabilir burada acı biber sambalı tabvsiye edilmiş yeri geldiğinde bazı yemeklerde ayva sambalı da kullanılabilmektedir tekrar ediyorum acıdır :)

düzeltme :

endonezya ,bali ve çevresinde gündelik yemeklerde sıkça kullanılan bir sos olduğunu düşünüyorum ama yemek tariflerinde sambaldan bir sos dedğilde sanki bir baharat gibi de bahsediyorlar aslını bilmiyorum ama domates veya limon yaprağı ile tatlandırılmış baharat diye birkaç yerte net bahsi geçiyor , bazı tariflerde de birçok çok acı ve aromalı biberlerin sosu yapılmak istenen madde ile karıştırılarak yapılabileceği anlatılıyor
örn: ayva sambalı için cin biberi, pul biber, cheyenne biberi, habareno en aci olarak hangi biberi biliyorsaniz, rendelenmis eksi ayva ile karistirip, bol limon suyu ilavesi ve biraz da tuz ile karistirip et yahnisi ve pilav yaninda sunabileceginiz leziz bir sambaldir.(anshar ,2006, ekşi)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...