Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

su içince neden terlenir?

SON_SAVASCI

Öne çıkan mesajlar

normal durup dururken su içme isteğimiz de çok artmışken su içince neden terleriz.

şu an da biraz susadım ve su içtim ve terledim.hem de ter akıyor alnımdan göğsümden. neden biraz önce terlemiyordum. vucutta su bayrak yarışımı yapıyor. ter bezlerindeki sular vucuda yrni su girince biz gideriz mi diye hesap ediliyor?
Sosyal ağlarda paylaş

Terle durumunda bir denge söz konusu. Yani vücudun belirli bir su ihtiyacı var ama aynı zamanda kimyasal reaksiyonlar sürecinde ürettiği ısıyı da bir şekilde regule etmesi lazım ve terleme vb yollarla yine kimyasal reaksiyonlarda üretilen toksik maddelerin dışarı atılması lazım. Su bu durumda toksik maddelerin seyreltilmiş bir şekilde dışarı atılması içni uygun bir çözücü aynı zamanda tabi bildiğimiz gibi vücut ısısını regule ediyor. Bu durumda sıcak bir havada vücut, kendi ihtiyacı olan su miktarıyla, vermesi gereken ısı ve atması gereken toksik atık miktarı arasında bir denge kurmak zorunda.

Ama sadece su içtin diye terler misin bilmiyorum bana olmaz. Ama misal spor yapmadan önce su içtiğim zaman çok daha fazla terliyorum bu daha beklendik birşey. Sıcak bir havada da vücudunda az su varsa muhtemelen vücut terlemesi gerektiği kadar terleyemeyecektir ve senin su içtiğin bir durumda terleme miktarın artacaktır. Demem o ki vücut terliyorsa gelen suyu koyayım eskisini atayım diye değil de terleme ihtiyacı olduğu içindir diye düşünüyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

terlemeyi ısı ve atık maddeleri atmada kullanır vucut. onu biliyorum fakat. dün bu yazıyı yazarken de olmuştu. bilgisayar başındayım ve ter denen birsey yok. ama gittim su içtim sanki maratonda koşmuş gibi terliyorum. utrduğum yerde böyle terlemek şaşırtıyor beni. oda sıcak olsa neden su içmeden önce terlemiyordum aynı odadayım ve aynı durumdayım. ter akıyor sırtımda göğsümde alnımda. mesela oruç tutarken. bütün gün su içmiyorsun ve su içince ter gömleğimi sanki ıslamış gibi yapıyor. sanki ter bezlerinde su vucuda yeni bir su girsin hemen terleyeyim diye pusuda bekliyor gibi bir izlenim oluşturdu bende.
Sosyal ağlarda paylaş

bilmiyorum bana olan birşey değil bu normal koşullar altında. ama oruç dediğinde bir fark var bütün gün su içmediğin için vücut terleme ihtiyacını karşılayamıyor olabilir, geçen bahsettiğin olayda da az su içtiysen belki ondan olmuştur. ama bana onun olduğu durum işte su içmeden spor yapmakla, su içip spor yapmak arasındaki terleme farkı. durduğum yerde pek fark etmiyor zira
Sosyal ağlarda paylaş

dediğin gibi susuz bir kisem ile su içmiş bir kimse spor yap sa terleme oranları farklı olacağını düşünüyorum. ama vucutta hiç su kalmamış gibi su içince terlemek şaşırttı beni. çizgifilmlerde vucut silahlka delinir ve su içilince o delikten su akar aynı onun gibi. ben su ve yiyeceklerin vucutta hücreler de bi devirdaim yapıp geldiğini biliyordum ama içer içmez daha 10 saniye olmadan ter boşalması şaırtıyor beni

hatta bu durumu gören birisi bana dedi ki ne oluyor sana durduk yere.
Sosyal ağlarda paylaş

terleme vücudun suyu atmak için kullandığı bir yöntem olmadığını belirtmek isterim (kaynak: kutsal kitabımız sayılan :P Tıbbi Fizyoloji - Guyton & Hall). Suyu atıp plazma osmolaritesini sağlamak böbreklerin görevi.
ama çok su içerseniz evet daha çok terlersiniz, terlemenin amacı vücudun aşırı ısınmasına engel olmak, suyun içindeyken bile olsa vücut ısınırsa kendini korumak için terler ama burada bi denge vardır, ne kadar ekmek o kadar köfte gibi suyu çoksa bol terler ama su sıkıntısı varsa suyu ekonomik kullanır.
Eğer vucut sıcaklığı artıyorsa(koşma tepinme ortamın sıcak olması vs...) suyun içinde bile olsak terleriz.

Etkilenme sonucu terleyenler varmış,
bunu bir olaydan etkilenme sonucu beynin frontal veya limbik bölgesinde oluşan uyarılma sonucu direkt sinirlerle ter bezlerini uyarması olabilir ya da iyi yazıyorum :P

edit: ayrıca aşırı terlemenin nedenleri stres, ilaçlar , tiroid ve böbrek üstü bezi hastalıkları, kan şekeri düşmesi, şişmanlık ve hormonlar olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ben çok su içerim. günde en az 3-4 litre... yazın 5-6 yı bulduğu olur...

dalga yapacaklar için, evet çok ta wc ye çıkıyorum doğal olarak.

hatta diyabet tehşisi kondu bana, kan tahlillerim inanılmaz normal çıktı. hastalık falan da değil, sadece çok su içiyorum alışkanlık işte...

buna rağmen hiç öyle su içince terliyorum gibi bi durumum ya da düşüncem olmadı valla..
Sosyal ağlarda paylaş

bu artık benim normal bir halim oldu. istediğim zaman bunu kanıtlayabilirim de. biraz susuz kaldığım zaman su içiyorum ve kupkuru anlımdan terler akıyor.

demekki benim bünyem çok hareketli. ne bileyim bu su gidip hücreleri orealrı buraları dolaşması gerekmiyor mu. içer içmez anında terliyorum
Sosyal ağlarda paylaş

ya bu konuyu bilimsele açmamın sebebi bilimsel bir şey vardır diye. ya bünyede benim bildiğim bir şey saatler ce dakikalar ca sürer. ama bu öyle çabuk ki çizgifilmler de vurulan adamlar su içince belli oluyor ya vuruldukları yerleraynı onun gibi. oturduğum yerde o kadar terliyorum ki. sanki alnım da su vucuda su girince ben çıkacağım hemen demiş gibi bir izlenim uyandırdı ben de.

neredeyse açalı epey de oldu şu konuyu bi allahın kulu ben dede var demedi su terleme biçimine özellikle birgün doktora gideceğim. sadece ben de var sa giness rekorlar kitabına girerim belki:P
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
bende su içince terliyorum bunun bir hastalık yüzünden olduğunu düşünüyorum çünkü aynı odada kaldığım arkadaşım su içince hiç bişey olmuyor ben su içince sanki flrat nehri gibi ter geliyor.yakında baraj çalışmalarına başlayacam zaten.
bu forumda neden su içince terlendiği hakkında bişey bilen varsa, beni bilgilendirirse çok sevinirim..
Sosyal ağlarda paylaş

Bende su içince hemen terliyorum, sanırım bu bünye meselesi, ben kabullendim artık, su içtikten 5 saniye sonra anlımdan aşşağı akmaya başlıyor :) yaz kış farketmiyor.
Ürettiğim taktikler:
1) suyu yavaş yavaş içmek, vücuduma su içtiğimi çaktırmamaya çalışıyorum :P
2) kalabalık yerlerde su içmemek, zira rezil oluyorsun :) Suyu içtin mi yoksa kafandan aşşağı mı boşalttın diye şüpheleniyorlar..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...