Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Akademik Kariyer

LasT_SuRviVoR

Öne çıkan mesajlar

Ya simdi soyle,

Isin bilimsel yonu ilgimi cekse de, amacim beni yeterli bilgiye ulastiracak doktora derecesini aldiktan sonra piyasada calismakti. Ozellikle ABD'de "CS alaninda" doktora onemli, cunku cok insanin master almasini gectim, master gerekli uzmanlasmayi saglamak icin tam anlamiyla yeterli degil.

Benim gittigim sehirdeki (Boston) uni hayati da ortami da cok guzeldi gercekten, insan hevesleniyor ogrenmeye falan da. Ama doktora 5, hatta 6 yil. Simdi son senemde iyice gozumde buyudu bu doktora isi, hele oradaki arkadaslari da gorunce. Elif diye cok yakin bir arkadasim Harvard'daydi ki Sabanci'nin gordugu en iyi ogrencilerdendir, 3.93 ile CS + Math mezun olup basvurdugu 11 okulun 10 undan (Stanford etmedi bir tek, CMU, Harvard, Cornell vs etti hep) kabul alan bir kiz kendisi. Ilk bi gidince ruyada gibiyim diye anlatiyordu, cicim aylari gecip de ikinci donem basladiginda bana haftada 2 defa "ilke sakin doktora falan yapma" mesajlari atmaya basladi, o kizi bile delirttiler yani : )

Nedeni su, asiri cekismeli eger iyi bir yerse amacin. Burada cok iyi ogrenci olabilirsin ama ABD'de zilyon tane Hintli, Uzak Dogulu, iyi egitimli Amerikali var, ozellikle Hintliler CS alaninda ve bio alaninda insan degiller. Bu adamlarla cekisiyorsun orada, doktoraya girmekle bitmiyor kesinlikle. Ilk 2 sene ders, sonra yeterlilik sinavi, sonra 3-4 sene arastirma ve tez. Kisaca, eger bu yola kesinlikle bas koymadiysan, cekilecek dert degil. Hele bir de master yaptiysan doktora oncesi, 30 yasinda universiteden cikacaksin demektir, eger devam etmeyeceksen akademide, 30 yasinda is hayatina girmek cok da kolay birsey degil, teoriyi pratige donusturmeyi ogrenmek gerek ve bunu akademide pek gostermiyorlar : )

Ben doktora basvurdum 4 yere, birinden (uPenn) bugun red geldi, bakalim digerlerini bekliyorum, bir tane de master var garantimsi olsun diye iste. Oradaki hoca zaten yazin calistigim hocaydi, alicak gibi gorunuyo, olur da kararim degisirse uzerine doktorami devam edebilecegim orada sene kaybi yasamadan diye konustuk ama yasayarak gorucez olursa.

Baska bi arkadasimdan baska bi hikaye anlatayim, bizim okuldan doktora basvurdu etrafa, ozellikle USC istiyordu, kabul almadi, Carnegie-Mellon Univ'in Digital Entertainment bolumune mastera kabul aldi, zaten grafikciydi, oraya gitti. Ilk senesini bitirdikten sonra bu yaz Los Angeles'a staja gitti EA'e. Ayda 5.5 bin dolar stajer maasi. 3 ay calistiktan sonra okulla uzaktan anlasma ayarladi son senesini calisip uzaktan okuyacak, su an LA'de full time Electronic Arts'ta calisiyor ve masterini bile bitirmemesine ragmen yilda 100.000 aliyor ve yeni Medal of Honor'i yapiyor. Cok iyi para Turkiye standartlarinda acikcasi. Doktora'da bu danismanlik olayiyla cok daha fazlasini kazanmak mumkun tabi, ama trade-off u var iste isin, ona sen karar vereceksin. Is hayati dusunuyorsan, master daha cazip olabilir, bana su an oyle geliyor en azindan, doktoradan kabul alirsam da durumu degerlendirip 2. senem sonrasi master diplomami alip birakabilirim.

Tubitak vs burslari, eger geri odemeli degilse, okulun bitince zorunlu hizmet gerektiriyor bu arada master icin, doktorada zaten okul veriyor parani. Ve mumkunse almayin o burslari, cunku ABD'de masterin tek anlami gibi birsey optional practice time. Ogreniminiz bittikten sonra 1 yil isci vizeniz oluyor ve bu sekilde kapak atabiliyorsunuz buyuk firmalara.
Sosyal ağlarda paylaş

Heves edilecek bir sey yok diye akademik yasama dedi, ABD'ye demedi.
Ama bence ABD'ye de heves edilecek pek bir sey yok.

Ben de CS mezunu olucam bu donem sonunda, ABD'deyim ve PhD'ye basvurdum.

Herkes az cok bir seyler soylemis. Soylenmemis olani soylemek isterim. Bence akademik yasam mi yoksa is mi konusu senin icinden gecenin yani sira girebilecegin yerlere de bakiyor. Soyle ki eger AI konusunda ilerlemek istiyosan, zaten ABD'de basvurabilecegin yerlerin sayisi limitli. Ben PhD yapayim da nerde olursa olsun mantigi yanlis, ki onemli olan arastirma konusu. Programlama dilleri konusunda uzmanlasmis bir okula gitmek ve oyle bir prof'la calismakla, robotics konusunda uzmanlasmis birisinin yaninda calismak cok farkli oluyor haliyle. Sen tutupta beni alin ne is olsa yaparim demiyosun, adam sana bu konudaki dusuncelerin neler, bugune kadar ne yaptin diye soruyo. "EE sey, ben oyle basvurdum girdim" tarzi bi yanit da aciyla gececek 4 senenin baslangici olabiliyo.

Her konuda soyledigim gibi burda da soyluyorum, yurtdisi'nin avantajlari kadar dezavantajlari var. Ikisi birbirini notrluyo gibi bir sey. Belki TR'de olmayan, AI gibi konulara yonelebiliyorsun ama obur taraftan psikolojin alt ust oluyo.

Bi de soyle bi degerlendirme var. CS Undergrad. mezunlarina $100-50k arasi fiyat biciliyo. Bu ozelliklerine gore degisiyo, ki $100 genelde okul birincisiysen veya cok iyi bi okuldan iyi dereceyle mezun olduysan olan bir sey. Tabi $125k da oluyo bazen, bu daha cok iyi bi universiteden 4.0'la mezun olmak gibi. Ama bunun otesinde Master sonrasi ongorulen maas $150-80k, PhD sonrasinda secilen uzmanliga gore $125k+. Tabi bu rakamlar ABD'de. TR kismini pek bilemeyecegim. Farkettiysen PhD bittikten sonraki kazanc araligi ne olursa olsun master'in getirdigi avantajdan daha fazla. Tabi para senin icin bir olcuyse...

Asil konu olan akademik yasam mi yoksa is mi sorusuna donecek olursak... Eger minimum 5 senelik bi sureden feragat edebilirim diyorsan bu is asla yurumez, bence. "Benim istedigim seyleri ogrenebilmek icin bi 5 sene daha calismam arastirmam lazim" diyebiliyosan ancak devam edersin, yoksa zaten senden istenenler iskence boyutuna ulasiyor bir sure sonra. Kendi projelerin bi kenarda dursun, arkadaslarininkilere kosturmaktan bitap dusuyorsun. Bunun yanisira bircok sey ogreniyorsun ki calisarak ogrenemeyecegin seyler bunlar. Ha calisarak ogrendigin baska seyler var, insanla basacikma, yaptiklarini gosterebilme vs. gibi ama bunlar daha cok isletmeye yonelik ki bu durumda da insanlara genelde Master/PhD degil MBA oneriliyor.

Kisacasi, eger calismayi ve is hayatini dusunuyorsan MBA'e yonelmekte daha buyuk fayda var. Ya dogrudan ise gir, ya MBA yap. Yok benim ogrenecegim cok sey var bu konuda diyorsan ve arastirma yapmak, tez yazmak gibi mazosist planlarin varsa PhD'den asagisi zaten seni paklamaz.

EK: Ha bi de ABD'de burs olayi onemli. Master icin genelde burs alamiyorsun ama PhD olunca genelde okul karsiliyor.

PhD oncesi OPT ile kapak zor ama biliyosun. Gecen sene onu da cekilise bagladilar green card gibi.

Ama PhD sonrasi yalvarma boyutuna geldigini de duydum tabi, o ayri.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
cunku ABD'de masterin tek anlami gibi birsey optional practice time. Ogreniminiz bittikten sonra 1 yil isci vizeniz oluyor ve bu sekilde kapak atabiliyorsunuz buyuk firmalara.

Aynı olay Almanya'da da var, muhtemelen diğer Avrupa ülkelerinde de. Ayrıca kapağı attıktan sonra 3 yıl (yada 5 yıl tam emin değilim) çalışırsanız sınırsız çalışma izni alıyorsunuz. Sonra kalabiliyorsunuz istediğiniz kadar.

Bir de okurken mini-job yaparsanız ve emeklilik sigortası öderseniz, bu mini-job'larda harcadığınız süre de çalışmış olarak sayılıyor. Ben bir kaç aydır çalışıyorum mesela. Master bitene kadar çalışırsam yaklaşık 2,5 yıl çalışmış olacağım. Master sonrası yarım yıl daha herhangi bir işte çalışırsam sınırsız çalışma iznimi aldım demektir.

Almanya için mini-job: Aylık 400 euro'dan az maaşlı iş. Genelde haftada 8-10 saatlik oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bir de seyi ekleyecektim girisine riglous deginmis zaten, okuldan cok departmanin alt bolumlerine basvuruyorsun. Mesela atiyorum CS departmaninda 7 bolum oluyor okulun proje gelistiren: AI, Theory, Languages, OS vs., ve bu bolumlerden birine, max 2 sine falan basvuruyorsun nereye ilgiliysen.

Ve istersen 4.0 ortalaman olsun, paperlarinda allahin varligini ispatla falan, o sene o bolumde yeni ogrenci icin yer acilmamissa ve bolumun ekstra granti falan yoksa, alamiyorlar. Cunku genel sistem su sekilde, sen burslu olsan da okul vermiyor o bursu ilk sene icin. Ilk sene komple bolumun karsiliyor parayi (hem sana verilen ayda 2k dolar, hem de okula verilen yilda 40k civari dolar). Ikinci seneden itibaren ya ogretim ya da proje asistani oluyorsun, yarisini buradan okul veriyor yarisini hala bolum karsiliyor vs. Iste bolum o paralari (digerlerinin yaninda devede kulak kalacak bir kisim haric) okuldan degil, yapilan bagislardan, satilan projelerden ve sponsorluklardan karsiliyor. Yani bolumde, yeni ogrenci icin verilecek para yoksa, zaten alamiyorlar kimseyi.
Sosyal ağlarda paylaş

Sevgili Riglous işletmeyi MBA demiş kestirip atmış.

Ama ben küçük bir hatırlatma yapayım, hem de bu konuda biraz bilgi vereyim. Işletme yüksek lisansının o kadar fazla dalı var ki, mesela bir OM (Operation Management), bir SCM (Supply Chain Management) falan bunlar genellikle Industrial Engineering backgroundlu kişiler tarafından rağbet görüyor.

Ben Finance PhD ye başvurdum =) M.Sc in Finance e reddimi yedim Queen's den. Diğer okul sonuçlarını bekliyorum. O yüzden olaya şu açıdan bakalım "İş hayatına devam edeceksiniz MBA faydalı olabilir" =)

En basidi size Queen's den örnek vereyim. Okul Kanada'nın en iyi okullarından bir tanesi. Kontenjanları çok az, küçük kasaba okulu niteliğinde ama Cornell'le ortak MBA programı bile var. Business School'u çok iyi. Master'a başvurduğumda GMAT ortalaması 640-660 idi. Benim ise 720 idi GMAT skorum. İçimden tamam olm kabul alırsın çok rahat dedim. Nitekim red mektubu gelince feleğim şaşırdı. Sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Amerika ve Kanada'da başvurduğum diğer sonuçları bekliyorum şimdi.Olmadı Avrupa ve deadline ı yaza doğru olan birkaç okula yönlenip alternatif planlarımı uygulayacağım.

İşletme doktoraları da deliler gibi zor, kastırıyorlar. Bir research proposal yazana kadar anam ağladı ki yaptığım işi kendim bile beğenmedim. Adamlar benden doktora 2 nci sınıfta yapılacak işi, başvuru sürecinde istedi, ben de elimden geldiği kadar yapmaya çalıştım, ne yapmak istediğimden bahsettim.

Sonuç bekleme süreci gerçekten öldürüyor adamı, Mart'ın ortasına kadar gitmeyi bekliyorum. Akademisyenlik konusunda şunu söyleyeceğim ki yurtdışında yaşayan profesör tanıdıklarım da bu konuda benle hemfikir. Bu doktora işi tamamıyla "life-time devotion" olayını gerektiriyor. Senelerce kendinizi araştırmaya adamanız, kendinizi sürekli biraz daha geliştirmeniz gerekiyor. Fizban'ın da önce yazdığı gibi iş hayatında en azından "ulan haftasonum var kebap yapayım" diyebiliyorsunuz, ama işin içine doktora girince sabah akşam araştırma yapmak zorundasınız ve bu işin açıkçası haftasonusu gecesi gündüzü yok. Bu nedenden dolayı Amerika çok zor, rakipleriniz insan değil çünkü. Kütüphanelerde yaşıyorlarmış resmen Çinliler.

Doktora büyük yükümlülük, eğer haz almıyorsanız iş hayatında daha fazla maddiyat yakalayabilirsiniz. Oturup iyice düşünüp taşınmak gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer akademik kariyer düşünüyorsan ve çalışmak istediğin konu belliyse birincil tercihin hocadan yana olmalı. okuduğun makalelerden vs senin konunda çok bilgili insanları bulup takip ede ede bu insanların üniversitelerini bulacaksın neler hakkında çalıştığına ne kadar makale çıkardığına bakacaksın, sonra varsa o bölümdeki türk öğrencilere mail atıp o hpcanın aklı yerinde bir insan olup olmadığını öğreneceksin. benim şuan kendime üniversite bulma yöntemim böyle ha ama zaten ilah diyebileceğin insanlar genelde dünya sıralamasından ilk 50. üniversitenin altına düşmüyor, tek tek onların fakültelerini açıp hocalarını da inceleyebilirsin. Akademik kariyer için önemli olan bence ilkin master veya doktora sırasında yapacağın proje ve elde edeceğin sonuç
Sosyal ağlarda paylaş

Orda ben MBA'i kestirmedim; daha cok CS master'i kestirdim. Soyleki eger calisacaksaniz master'in ben herhangi bir degerini gormuyorum. Zira her halukarda yapacaginiz isi girdiginiz sirkette ogreneceksiniz. Bu nedenle bir firmaya girip orda 2 sene calismak sizi master'dan cok daha yuksek pozisyonlara tasir.

MBA'in onemi ise bu durumda master'dan cok daha fazla. Soyle ki zaten bir sure sonra firmada yukseldiginiz pozisyonun programlama olsun, CS olsun bir onemi kalmiyor. Olay tamamen yonetim kabiliyetinize kaliyor. Bu nedenle zaten genelde it gibi ozellesmis insandan cok satis gibi genel gorusu fazla olan kisiler kademe atliyorlar. IT olarak varacaginiz nokta IT mudurlugu iken satis kismindan varacaginiz nokta genel mudurluge kadar acik. Boyle bir durumda da aradaki farki kapatmak sizin CS master'iniza degil de MBA'inize bakar. Boylece daha yukari atlamaya olanaginiz olur.

Herkesin dedigi gibi PhD'ye bir defa girerseniz, para kazanacaginiz nokta, projenizin pazarlanmasiyla baglantili. Bir de arastirmanizin ne kadarinin application'a uygulanabilecegi, vs. vs. Uzadikca uzuyo. Kisacasi para derdiniz varsa bence simdiden Google'a ya da MS'e ya da ne biliyim IBM'e falan girip calis. Yok uzun vadede benim icin onemli olan tatmin diyorsan, ogrenmek istiyosan, zaten yolun PhD... Ikisi arasindaki cizgi epey bi kalin.
Sosyal ağlarda paylaş

benim de bu tarz bi sorum olucakta yeni konu acmayım dedim. Simdi ben lisansta matematik okudum suanda da hacettepede institute of information da master yapıyorum. master bir yıl sonra biticek ondan sonra benim yurt dışında CS üzerine Phd yapma ihtimalim varmı yani kabul edilirmiyim? lisans not ortalamam 3.5 üzerinde masterda ona yakın. Özellikle yapay zeka yada kriptoloji üzerine çalışmak istiyorum. Ülkemizde mesela hacettepe odtü gibi üniversitelerin bilg. müh bölümlerinde mastera yada doktoraya genelde baska bölümlerden ögrenci almıyorlar.(fakat vakıf üniversiteleri bu konuda daha esnek) Yurt dısında durum nasıl? yani ben bu lisans ve yüksek lisansla yurt dısında adam yerine konurmuyum :P . Yurt dışı olmazsa odtünün uygulamalı matematik enstitüsünde kriptoloji doktora programı var orayı deniycem yada odtü nün bilişim sistemleri doktora programını. Tabi girmek gayet zor ama umut dünyası işte :P
Yani bi de şöyle düşünüyorum dikkat ettim özellikle yapay zeka ve algoritmalar konusunda geçmişten günümüze gerek problemleri gerekse cözüm yöntemlerini ortaya atanların hemen hemen hepsi matematikçi Alan turing den tutunda john nash e kadar ve daha bir coğu. Ayrıca yurt dısında bulanık mantık ve yapay zeka üzerine calısma yapanların cogu matematik kökenli fakat ülkemizde bu tarz bişey yapmaya kalktığımda sen "mehendis değilsin giremen buraya" gibi tepkilerle karsılasıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Almanya'yı düşünüyorsan benim okuduğum şehirde (Kaiserslautern) yapay zeka için imkan çok geniş. Zira Almanya Yapay Zeka Enstitüsünün (DFKI) iki ana merkezinden biri burda. DFKI dışında Fraunhofer deneysel software geliştirme merkezi (IESE) de burda.

Yapay zeka dışında başka Klaus Wirthmüller olmak üzere kriptoloji hakkında da çok deneyimli bir kaç matematik profösörümüz var.

Normalde PhD için iyi not istiyorlar, sende var zaten. Ama Türkiye'de okuduğun yerleri ne kadar kabul ederler bilmiyorum. Ayrıca yapabiliyorsan master tezini burda yapman yada erasmus gibi bir programla bir dönem gelmen çok büyük bir artı olur. Detaylı bilgi: http://www.informatik.uni-kl.de/en/studium/studiengaenge/promprog/beschreibung/

Not: Sitede de yazdığı gibi, PhD'ye başlaman için CS diploması almış olman gerekmiyor. İlgili bir alanda okumuş olman yeterli. Matematik de haliyle ilgili bir alan. Ama tabii belli bir CS temelin olması gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Eaglewingg said:
benim de bu tarz bi sorum olucakta yeni konu acmayım dedim. Simdi ben lisansta matematik okudum suanda da hacettepede institute of information da master yapıyorum. master bir yıl sonra biticek ondan sonra benim yurt dışında CS üzerine Phd yapma ihtimalim varmı yani kabul edilirmiyim? lisans not ortalamam 3.5 üzerinde masterda ona yakın. Özellikle yapay zeka yada kriptoloji üzerine çalışmak istiyorum. Ülkemizde mesela hacettepe odtü gibi üniversitelerin bilg. müh bölümlerinde mastera yada doktoraya genelde baska bölümlerden ögrenci almıyorlar.(fakat vakıf üniversiteleri bu konuda daha esnek) Yurt dısında durum nasıl? yani ben bu lisans ve yüksek lisansla yurt dısında adam yerine konurmuyum :P . Yurt dışı olmazsa odtünün uygulamalı matematik enstitüsünde kriptoloji doktora programı var orayı deniycem yada odtü nün bilişim sistemleri doktora programını. Tabi girmek gayet zor ama umut dünyası işte :P
Yani bi de şöyle düşünüyorum dikkat ettim özellikle yapay zeka ve algoritmalar konusunda geçmişten günümüze gerek problemleri gerekse cözüm yöntemlerini ortaya atanların hemen hemen hepsi matematikçi Alan turing den tutunda john nash e kadar ve daha bir coğu. Ayrıca yurt dısında bulanık mantık ve yapay zeka üzerine calısma yapanların cogu matematik kökenli fakat ülkemizde bu tarz bişey yapmaya kalktığımda sen "mehendis değilsin giremen buraya" gibi tepkilerle karsılasıyorum.
CS'in muhendislikle alakasi yok zaten aslinda.
Programlama bilgisine gelince, ABD'de bircok universitede kod yazsin diye parayla calisan application developerlar var. PhD ogreniminde "normalde" kod yazmak gibi seylerle degil arastirmayla ilgileniyorsun zaten ve senin de dedigin gibi, applied math'e daha yakin acikcasi bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
PhD ogreniminde "normalde" kod yazmak gibi seylerle degil arastirmayla ilgileniyorsun zaten

Burda software engineering (dependibility) alanında PhD yapan bir arkadaş geçende hiç eclipse ve visual studio kullanmadığını itiraf etti. Bir kod yazılması gerekiyorsa öğrenci yardımcı buluyor bir yerlerden onlara yazdırıyor. O yardımcılardan biri de benim mesela. :p
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
Almanya'yı düşünüyorsan benim okuduğum şehirde (Kaiserslautern) yapay zeka için imkan çok geniş. Zira Almanya Yapay Zeka Enstitüsünün (DFKI) iki ana merkezinden biri burda. DFKI dışında Fraunhofer deneysel software geliştirme merkezi (IESE) de burda.

Yapay zeka dışında başka Klaus Wirthmüller olmak üzere kriptoloji hakkında da çok deneyimli bir kaç matematik profösörümüz var.

Normalde PhD için iyi not istiyorlar, sende var zaten. Ama Türkiye'de okuduğun yerleri ne kadar kabul ederler bilmiyorum. Ayrıca yapabiliyorsan master tezini burda yapman yada erasmus gibi bir programla bir dönem gelmen çok büyük bir artı olur. Detaylı bilgi: http://www.informatik.uni-kl.de/en/studium/studiengaenge/promprog/beschreibung/

Not: Sitede de yazdığı gibi, PhD'ye başlaman için CS diploması almış olman gerekmiyor. İlgili bir alanda okumuş olman yeterli. Matematik de haliyle ilgili bir alan. Ama tabii belli bir CS temelin olması gerekiyor.

Anladım. Zaten CS temelini information systems de alıyorum. Yani advanced oop den tutta işletim sistemlerine kadar bir cok dersi aldım. totalde 13 ders falan almış olucam mezun oldugumda.Yani bi bakıma cs lisans ögrencisinin alan bilgisi dahilinde gördüğü coğu dersi almış olucam. Artımda daha derin matematik bilgisi olucak. Mezun oldugum okullar Türkiyenin devlet ünileri arasında ilk 5 te olan okullar (ankara ve hacettepe kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/egitim/anasayfa/8264241.asp?gid=171&sz=50480 :P ) yani adamlar biz okulu tanımıyoruz yada yaramaz onlar gibi bişey dermi? derse zaten direk yalan olur yurt dısı doktora boşa okuduk o zaman :) .
Sosyal ağlarda paylaş

Valla o konuda benim söyliyeceklerim yanlış yönlendirebilir. Ben olsam şimdiden araştırmaya ve mail atmaya başlardım. Araştırmaya ne kadar erken başlarsan, planlamanı yapmak için o kadar çok vaktin olur.

Ne bileyim, şöyle güzel bir CV yazıp; okuduğun okulları, ne zaman bitireceğini ve aldığın dersleri içeren bir belge hazırlayıp yollayabilirsin mesela. Yanına bir de ufak motivasyon yazısı gönderdin mi tadından yenmez. Ne kadar şansın var aşağı yukarı anlarsın gelen cevaba göre.
Sosyal ağlarda paylaş

çevremden duyduğum gördüğüm kadarıyla konuşmak gerekirse üniv.den çıkınca direkt master olaylarına girmeden bir kaç yıl iş tecrübesi ve sonrasında gerçekten ilgilendiğin alanda master yapmayı tavsiye edenler çoktu.

doktora olaylarına ise eğer akademisyen olmayı gerçekten istiyorsanız girin. bir de titr manyağıysanız doktora yapmak farzdır. :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...