ghost_boo Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Okul isteği üzerine üç günlük bir staj yapmam gerekiyordu. Ben de otel-restoran-cafe üçlüsü bir yere gittim staj yapmaya..Sunum için notlar aldım bütün gün. İlk günümden notları paylaşmak istiyorum sizlere =P Britagne Restoran & Otel (iki yıldız) Tabakların üzerindeki parmak izleri ve tozlar için çok az sirke ile siliniyor. Hergün elektrikli süpürgenin içini temizle. Masa örtüsü değişirken kırıntılar yere dökülüyor. Masa örtüleri tuvaletteki dolapta. Bulaşıklar aynı tepside masadan alınıyor. Hemen makinaya koyuluyor ve yıkanıyor. Yıkanma süresi 3 dakika falan civarı. Aşçının gün içinde yapacağı yemek için küçük top yağlar yapılıyor. Bunun için ; Sıcak su dolu ufak bir kap , içi soğuk su ve bolca buz bulunan büyük bir kap. Özel yuvarlak bir kaşık. Bir kalıp tereyağ . Küçük kaşığı önce sıcak suya batır . Sonra yağa sapla , çevir ve küçük tereyağı topunu buzlu kapın içine at. Orada erimiyor soğuk olduğu için. Sonra buzdolabına. İş yaptığın yeri temizle. Tabaklar masaya , tabak önü sağ taraf şarap bardağı sol taraf normal bardak , sağ tarafa küçük tabak.Her tabağın içine özel bez(hani üzerine örtersin ya da ellerini silersin vs o) Tüm salonları elektrik süpürgesi ile geçir. Masaların önce etrafı sonra iskemleler çekilerek altı. Kıyafet değiştir. (Garson kıyafeti üst beyaz gömlek alt siyah etek ya da pantalon. Ben pantalon aldım.) Saat 11.00 , Mutfağın küçük bölümünde yemek yiyoruz. Ardından sigara ve kahve molası 10 dakikadan fazla değil. Bu sırada bir garson nöbetçi (Sigara içmeyen biri) müşteri gelirse aşçıyı çağırıyor. Sonra dönüyor tabi aşçı . Ara sonuçta =) Salonlarda saat bulunmuyor , insan " aa saat kaç olmuş kalkalım " demesin diye. Yediğin yemeğin bulaşıkları hemen yıkanıyor , yerlerine kaldırılıyor. Müşteri yok , salonda bekliyoruz. Eğer müşteri varsa aradayken mutfağa veya servise gitmek gerekiyor. Cafe - Bar bölümü , içkiler bardaklar bulaşık makinası ve lavabo var. Restoran bölümünde sadece yemek masaları ve menü masası var. Mutfak restoran bölümünün yanında , bir giriş ve bir çıkış kapısı var. Bar ve Restoran bölümü için ayrı tabaklar var. Aşçı patatesleri yaparken tereyağı değil bir kuşun özel yağını kullanıyor. Mutfak ; Bir şef aşçı Bir şef yardımcısı ( Genelde hamurlu işleri yapıyor) Bir bulaşıkçı ( Müşterinin bulaşığı garson tarafından alınır mutfaktaki bulaşık bölümüne koyulur , oradan bulaşıkçı makinaya koyar , makinadan alır kurular ve yerleştirir. Mutfağı temiz tutar.) Parti aşçısı (Yarın görücez kendisini bugün yoktu) Restoran Müşteri ; Önce menü ver. Sonra siparişini al. Mutfağa götürüp siparişi panoya as . Başka müşteri o sırada yoksa mutfakta bekle siparişi al Müşteriye götür. Mutfak Panosu ; Masa numarası ve kişi adedi kağıdın en tepesinde. Sipariş sırasına göre sırada duruyor. Sıcak ve soğuk yemekler için ayrı tabak. Otel bölümünde kalan müşteriler sabah kahvaltı edeceği ve akşam yemek yiyeceği saati söylüyor , normal çalışanların mesai süresi bunlar oluyor. Tabaklar kumaş peçeteyle sunuluyor. Restoranda zencefilli ekmek Cafe barda normal ekmek. Bu ekmekler aşçılar tarafından sabah yapılıyor. Müşteriler geliyor , aynı biçimde devam.. Bar Müşteri ; Tabakaltı kağıdı peçete ve menüyü getir. Sipariş verince ekmek ve içeceğini getir. Sonra tabak içinde yemeğini getir. Kalkınca tabakları mutfağın bulaşık bölümüne , bardakları bardaki bulaşık makinasına koy. çöpleri at. Müşteri gelince kapıda karşıla... Müşteriler gelmeye devam ediyor..... Bar ; Boş şişeler tezgah altındaki şişe kutusuna Saat 14.45 civarı olsa gerek. Bardaki masaların üzeri silinir , iskemleler düzeltilir. Masaların üzeri boşaltılır. Tabela içeri alınır.Bar bulaşıkları yıkanır. Saat 15.00 Restoranın Otel dışında bir işi çok kalmadı. Kalan müşterilerle diğerleri ilgilenecek. Staj bugünlük bitti.. Giyinip çıkıyorum.. Evet iki günüm daha var , yarın mutfakta üçüncü gün neredeyim belirsiz eheh. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 bunları şimdi senmi yapıyon Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
HymnOfSnuk Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 iki yıldızsa çok süper işler yapıyolar dört yıldız filan olsaydı yüzüne bakmazdım oranın. iki yıldıza iyi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Afush Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Terayağı yerine bir kuşun özel yağı mı?Nasıl yani ya??? kusmak üzereyim açıklık getirin şu işe..ne kuşu..ögg.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Güzel yazmışsın, yazmakla da iyi etmişsin bence. 2-3 ayrıntı dışında gayet iyi bi mekana benziyor ayrıca=p o 2-3 göze takılan şeylerde ev dışındaki çoğu yemek yapan yerde olabilcek şeylerdir sanırım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghost_boo Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 13, 2008 Afush said: Terayağı yerine bir kuşun özel yağı mı?Nasıl yani ya??? kusmak üzereyim açıklık getirin şu işe..ne kuşu..ögg.. Ördek gibi bişi dedi ama tam anlamadım türünü.. O kadar fransızcam yok açıkçası =) Ama süper kokuyordu yani patatesler , açıkçası servisyaparken insanın bir tane çalası geliyor feci.. Ve evet bütün bunları ben yaptım. Normalde bütün bunları + Diğer garsonun yaptıklarını tek garson yapıyor xD Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KingOfLoss Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 kelimeyi hatırlıyo musun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 vay be insanlar barlarda ne kadar değişik şeyler yapabiliyor. huun'un bar günlüğü. dün: içtim bugün: içiyorum yarın: içeceğim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghost_boo Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 Ya kelimeyi anlamış olsam ne olduğunu anlarım da o kadar hızlı bir mutfak temposunda anlayamamıştım , bir daha da sormadım açıkçası.. Neyse, sonra üzerinden iki gün geçti , dün ve bugün. Onların notlarını yazayım , ilki kadar stajımsı notlar olmasa da mutfakta geçtiğinden iki günüm aşçılık hakkında notlarım var. 2. Gün Restoran Otel 12 yıldır açıkmış. Garson Şefi ve Aşçı Şefi yerin sahipleri . Malzemenin az olup olmadığını şef söyler eğer önemli bir yemekse. Özel giysiler var. Kanun olarak şart olanlar. Biri şapka , öbürü önlük , bir de kolaylık olsun diye belinde bir tane bez asılı. İngiliz kremi karıştırıldığında eğer dibinde çok azıcık katılaşırsa olmuş demektir. İki çeşit klasik ingiliz kremi var. Biri vanilyalı , öbürü çikolatalı. Sabahları üç çeşit ekmek yap , susamlı , zencefilli ve sade. Herşeyden sonra mutlaka tezgahı sil. Ekmek fırını değilse özel ekmeklerin üzerine su sıkılmalı. Çikolata ile ingiliz kremini karıştır ve çikolatalı köpüğün olsun. Buzdolabında duracak o. Meyveli kareleri şekere ardından kağıda. Ne çok katı ne de çok sıvı olacak , jöle gibi olacak.Yoksa bekle. ekmek fırından çıkınca yumuşak oluyor hala fazlasıyla, ancak geçiyor sonra , o yüzden en az yarım saat bekletiliyor. 11.00 Yemek sigara kahve molası Yemek koyacağın tabakları getirme , garson getirecek. Mutfakta ilk yardım çantası olmak zorundadır. Bir aşçının elini kesmesi çok kötü bir şeydir. Sütlü pirinç tatlısı üzerine karamel dök , güzel oluyo. Hızlı tempo saatlerinde bulaşıkları bulaşıkçı ışık hızıyla yıkadığından etraf su oluyor , kayıp düşüyorsun , o yüzden düzgün ayakkabı al. Hızlı tempo devam.. Bugünün çalışanları : Bir şef bir şef yardımcısı Bir tatlı aşçısı Tatlı aşçısının yardımcısı (ikinci gün bu bendim) Bulaşıkçı Aşçı olmanın zor yanları : 1. Sıcağın yanında olmak 2. Hızlı olmak zorunda olmak. 3. İyi bir hafıza gerekir , yoksa kötü olur. 4. Yemek yemeyi sevmek , tadları denemeyi sevmek. 5. Herşey güzel kokmaz. 2.30 hızlı tempo bitti. Mutfak temizlenmeye başladı yeniden , ancak tatlı yediği için insanlar son hız tatlıya devam . Kendine not : Lavabonun yanına yaklaşmak yasak!!!!! (düştüm de feci kayarak) İşin bitmediyse saatin bitmiş olsa bile ara bile veremezsin. Tekrarlıyorum , herşey güzel kokmaz (insan iki saat boyunca balık kılçığı ayıklamasın...) Saat 16.00 , bir saattir müşteri yok. Mutfağı temizledik. Çıkıyoruz. Normal çalışanlar 18.00 da geri dönecek. Akşam yemeği için. Üçüncü gün daha eğlenceliydi , hep aramızda şakalaştık ..Çok ta hızlı değildi dün ki gibi : Mutfak 9.00 da açılıyor. Önce gelirsen avanak avanak oturmak yerine git barı temizle. İki saattir meyve salatası yapıyorum . Cumaları sadece iki aşçı var , ben üçüncüsüyüm. Otelde 15 oda var. Balıkları depoladık , tarihlerini yazdık.Neyseki ben sadece paketlemedeydim balık kokmadım yine. Lavabodaki suya kırılmayacak ve kesmeyecek şeyler koyulacak. Bıçaklar yanındaki tezgaha Kırılacak bulaşıklar makinanın yanındaki bulaşık sırasına. Sarımsaklı ekmeklerin tarifi ; "Mutfakta sadece şef ıslık çalar , yoksa ateş başı sarımsak sosu cezası yersin ." (saatlerce sarımsak koktum ühü) Sarımsaklı ekmeklerintarifi -Ekmekleri ufak ufak kes - sarımsakları makinaya at unufak olsunlar. -Üzerilerine zeytinyağı ekle -pişri -ekmeklerin üzerine serpiştir -ekmekleri fırına at biraz renklendi mi çıkar. Burada şefler ve bulaşıkçı dışında herkes apprentisage yapıyor. Ben de yapcam . Kendime not : Araştır. Mutfak tehlikelidir. Elinde bıçakla bir şey doğrayan bir aşçının dibinde başka bişi ile uğraşma ,git uzakta yap. Cuma Çalışanların listesi Aşçı Şefi Şef yardımcısı Bulaşıkçı ve Geriye kalan basit işleri yapan ben (şunu kaldır burayı sil şunu doğra bunu kes) Şef Garson İki garson Temizlik her an Bir yerden Paris Brest( böyle mi yazılıyor emin değilim) in tarifini bul HEMEN. Süper kokuyo kreması mm.. Ayaklarını iki yana açma kayarsın Tek ayağına yüklenme kayarsın ya da kramp girer. Topuklar bitişik , ayak uçları açık olarak duracaksın. Bugünlük bu kadar , not almaktan çok oraya buraya koşturdum bugün topuklarım ağrıyor. Zaten bitti işim orada =) üç gündü ehe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2008 hadi geçmiş olsun :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghost_boo Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Sağol =) bu sene son senem yalnız bu kadar rahat , sonra bunu iki yıl boyunca haftada üç gün çekicem ,Sonra haftanın her iş günü çekicem ehe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 ghost senle meslektaş çıktık:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 iyide bu nasil iki yildiz ya bu kadar kuralli iki yildiz dunyanin neresinde var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ivy Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 fransada varmış işte Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 fransa? cannes'da mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2008 anladigim burasi otelden cok restaurant u unlu bir yer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghost_boo Mesaj tarihi: Şubat 17, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 17, 2008 Le Mans da , Sarthe'ta yani , aslında Le Mans'a da uzak Sille de Guillome diye bir yerde. (: Ayrıca hayır ben restorantta çalışıyordum o yüzden orayı anlattım otel bölümü de işliyor gayette. Ayrıca burada iki yıldız bile önemlidir(miş). Çünkü yıldızlar çok zor alınır.(mış) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar