Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ruby on Rails vs Php

Odinn

Öne çıkan mesajlar

Eveet arkadaşlar , orta seviye java , lisp bilgim var. Biraz web programlamacılığıyla uğraşmak istiyorum , biraz php biliyorum (hoş orta seviye java bilen için cidden kolay sistem) ama php o kadarda sıkıcı ve OOP için nedense hiç ısınamadım.
Şu sıralar ruby on rails parlama zamanında , oldukça met ediliyor. Biliyorum php bir dil , ruby on rails ise ruby için framework ama yinede alamadım sorumu sordum ;) Önce php öğrenip birde kolay olsun diye Php Cake vs kasmak yerine Ruby on Rails'e odaklanmak sizce nasıl bir fikir ? Rubynin sizce geleceği varmı?

Teşekkürler
Sosyal ağlarda paylaş

ror gerçekten çok methediliyor. özellikle de mvc yapısını zorlaması (niyeyse) çok takdir edilen bir yanı.

ama ben bu işten para kazanmayan biri olarak gelişmemiş, belki de daha sonradan parlaklığı devam etmeyecek dillere yatırım yapmayı pek sevmiyorum. daha önce denedim, hüsran oldu.

ama kesinlikle mvc yapısına aşina olman gerekli. onu isterse cake ile aşinalık kazan, ister zend ile ama kesin mvc'ye hakim olmaya bir yerinden başla. sonra diller arasında geçiş o kadar da zor gelmeyecektir..
Sosyal ağlarda paylaş

hosting firmaları şu anda ruby'i pek tercih etmiyor(muş). zira servera getirdiği yük fazlaymış ve yer yer unstable davranabiliyormuş. ama ruby yeni bir dil, bunları aşabilir ilerde muhtemelen.

öte yandan java'nın bilmemne geliştiricisinin bir sunum için hazırladığı grafik hedesi vardı, ruby en hızlı uygulama geliştirilebilen platformdu. ayrıca kodun sürdürülebilirliği ve bakımı da php'den çooook daha iyiydi o grafikte. (java, php, ruby karşılaştırmalı bir grafikti kendisi).

ama ben olsam php'yi tercih ederdim yine de.. bir kere her konuda (teknik ya da komunite bazında) stabil bir ortam sağlıyor. ruby ise teknik anlamda geçtim, komunite anlamında da dengesiz. daha geçende geliştiricileri arasında çıkan kavga yüzünden birbirlerinin projelerini sildiler.. geleceği için biraz sakat görünüyor.

ayrıca geçende bir topic'te vermiştim, burada da vereyim. dil seçerken bakmakta fayda var:
http://www.tiobe.com/tpci.htm

herşeye rağmen, iki dili de 1-2 gün kullan derim. hangisi daha çok hoşuna giderse, ona yönel bence. sevdiğin şeyle uğraşırsan, başarın da daha büyük olur muhtemelen.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:
öte yandan java'nın bilmemne geliştiricisinin bir sunum için hazırladığı grafik hedesi vardı, ruby en hızlı uygulama geliştirilebilen platformdu. ayrıca kodun sürdürülebilirliği ve bakımı da php'den çooook daha iyiydi o grafikte. (java, php, ruby karşılaştırmalı bir grafikti kendisi).

sürdürülebilirlik'te kıyaslanan php ile ruby on rails'di. zaten bir web framework ile bir dil karşılaştırıldığında framework'lerin amaçları gereği sürdürülebilirlikleri daha yüksek oluyor. o yüzden php değil de php üzerine kurulu cake ya da zend framework ile karşılaştırılsa aynı sürdürülebilirliğin yakalanamaması için hiçbir sebep yok.

sürdürülebilirlik: sustainability, maintainability
Sosyal ağlarda paylaş

Leath said:
...Perl is just dead. Java and C# will eventually be the 2 most popular languages. So I expect them to rise further in 2008. What new languages will enter the top 20 in 2008 is a wild guess, but I think ActionScript and Groovy are really serious candidates...

Perl, nasil C olmeyecekse, olmez kolay kolay. Ha kullanim alanlari degisir, o farkli. Bu language olayi da moda oldu, birileri yeni bisey yaratiyor, herkes ona.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
ASP.NET .NET'in parçası ve bahsettiğin gibi ASP'nin (.NET sonrasındaki) yeni versiyonu.

Herhalde aradaki en önemli fark şu: ASP.NET ile .NET dillerinden herhangi birini kullanabiliyorsun. ASP hakkında bilgim çok iyi değil ama eski ASP'de kullanılabilen diller kısıtlıydı diye biliyorum. En azından C#, C++ gibi dillerin kullanılamıyor olması lazım. ASP.NET ile kullanılabiliyor.

4ever'ın .NET ile kastettiği de ASP.NET'tir diye tahmin ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen öyle. Sadece c#, c++ değil, bütün .NET dilleri için geçerli bu.

ASP dil değil bu arada. ASP için değişik script dillerini (VBscript, Javascript, Perl vb) kullanabilmeyi sağlayan bir framework diyebiliriz. ASP.NET ise bu script dilleri dışında bütün .NET dillerine izin veriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

fi tarihinde ruby'yi şurdan duymuştum. baktım ettim, kurdum felan. vallaha bana biraz kasıntı gibi gelmişti ee dedim yani ee ? geliştiriciler bişeler yapcak onları takip etcen hazır şeyleri kullanarak devam edicen gibi gelmişti bana bilemiyorum. sen ne kadar müdahil olabileceksin ? hakimiyetinin tam olamayacağı bir şey gibi durmuştu. tabi ben bu işlerle amatör ilgileniyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...