Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Toplum ve Statüler


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
konunun amacı bilgi paylaşımı, olabildiğince içerikli mesaj atılırsa amacına ulaşır diye düşünüyorum. toplum ve statüler hakkında açık oturum şeklinde herkez bilgilerini görüşlerini düşüncelerini paylaşsın istiyorum. türkiyedeki statü dağılımı, dünyadaki statü dağılımı. insanların yapısı kişilikleri yaptıkları veya sergiledikleri davranışlar. spor, sanat, edebiyat vs. ilgilendikleri konular fln. toplumu şöyle parçalara bölseniz şu kesin mu kesim. gelir tahminleri yaptıkları aktiviteler yaşam tarzları fln..

amaç bilgi içerikli olduğu için herkez kafasına göre konuşabilir.
umarım amacına ulaşan bi topic olur.
Mesaj tarihi:
böyle olmasını istemezdim ama günümüz toplumu içinde statü, sıkı sıkıya maddi gelirle bağlantılı.

2004 yılında türkiye'nin gini katsayısı 0.40 ve dünya'da 70. sırada. nüfusun en zengin %20'si, gelirin %46'sını alıyor. (ABD'nin 2004 gini katsayısı 0.408 yani bizden kötü)

şu unutulmamalı, bu zenginlik sıralaması değil. hatta daha çok sosyal adalet ile ilgili bir konu. türkiye'de bu konuda büyük eksiklerimiz var. üretime katkıda bulunan bir çoğu para kazanamazken, bir çok kişi de havadan para kazanıyor. havadan derken, daha çok hukuk ve denetim sistemlerindeki açıklardan diyelim..

sonuçta gelir dağılımındaki farkın daha yüksek olduğu ülkelerde, yaşam tarzları da birbirinden daha kopuk oluyor. örnek vermek gerekirse; hukuki anlamda herkesin reina'ya girme "özgürlüğü" vardır ama türkiye'de bunu (hakkıyla) yapabilecek kişi sayısı sınırlıdır. yani yaşam alanları bile sınırlanabiliyor.. gelir dağılımı, burada statü olarak karşımıza çıkıyor. tabii eğitimde fırsat eşitliği de statüye etki eden, azımsanmayacak bir konu..

bence modern kast sistemi budur.

aslında söylenebilecek çok şey var. ben sadece bir açıdan baktım.
Mesaj tarihi:
Türkiye için konuşacak olursak, bayrak milliyetçiliği kavramı etrafında bir ötekileştirme oluşmaya başladı.
Bir yerde elitist bir milliyetçilik anlayışı oluşmaya başladı, kendi toplumunun geri kalanını öteskileştiren, onu horgören, aptal yerine koyan, toplumdan yabancılaşıp uzaklaşan, bu sürecin sonunda da kendi "üstün"lüğünü empoze etmek için:
a-) Otoriter bir devlet anlayışını destekleyen (ordu baba gelsin, darbeyi vursun, bizim istediğimiz gibi yönetilsin)
b-) Toplumdan soyutlaşma yoluna giden (Onlar kazandı, ben artık yokum)
yollarına başvuran bir sözümona "elit" kesim.
Mesaj tarihi:
kesinlikle katılıyorum,maddi gelir dağılımına göre sosyal sınıf farklılıkları işte .. onun haricinde politik ve apolitik gençlik olarakta değerlendirebiliriz
Mesaj tarihi:
iyi de toplumdan topluma değişkendir o. zira alım gücü de devreye girer.

hani illa bir sınıflama lazımsa, devletimiz fakirlik sınırını (asgari ücret) 480 ytl olarak çiziyor sağolsun. yerseniz =)
Mesaj tarihi:
Joker said:
peki maddi gelire göre sınıflandırın bi toplumu bari. yıllık gelir bazında YTL yada $ cinsinden.


para birimi tek ölçüt olmamakla beraber, toplam yaşam standartına göre çalışanlar A,B,C,D ve E sınıflarına ayrılıyor.
Mesaj tarihi:
peki insan nasıl kültür sahibi olur? ufkunu nasıl açar? etkenler arasında neler vardır? misal bugün türkiye'nin aydınları hangi şehirlerden çıkmakta çoğunlukla? neden böyle?

biraz da ben soruyum ;)
Mesaj tarihi:
Türkiye'de toplum geneli maddi gelir ile sınıflandırılabilinir.Ama maddi geliri iyi olan herkesin veya bu kişilerin çocuklarının eğitimine göre gruplarsak aynı sınıflar oluşmaz.

Türkiye'de statü genelde maddi gelire göredir. Sınıf çatışması yoktur. herkes halinden memnun olmasa dahil,sadece şikayet eder. Bunun hakkında birşeyler yapmaz. Sendika hareketi vardır fakat olması gerekenin 1/10'u kadar bile etkin değildir.
Mesaj tarihi:
özel üniversiteye ferrariyle gidenler
özel üniversiteye ferrariyle gitmeyenler
devlet üniversine ferrariyle gidenler
devlet üniversitesine ferrariyle gitmeyenler
×
×
  • Yeni Oluştur...