Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Toplum ve Statüler

Joker

Öne çıkan mesajlar

konunun amacı bilgi paylaşımı, olabildiğince içerikli mesaj atılırsa amacına ulaşır diye düşünüyorum. toplum ve statüler hakkında açık oturum şeklinde herkez bilgilerini görüşlerini düşüncelerini paylaşsın istiyorum. türkiyedeki statü dağılımı, dünyadaki statü dağılımı. insanların yapısı kişilikleri yaptıkları veya sergiledikleri davranışlar. spor, sanat, edebiyat vs. ilgilendikleri konular fln. toplumu şöyle parçalara bölseniz şu kesin mu kesim. gelir tahminleri yaptıkları aktiviteler yaşam tarzları fln..

amaç bilgi içerikli olduğu için herkez kafasına göre konuşabilir.
umarım amacına ulaşan bi topic olur.
Sosyal ağlarda paylaş

böyle olmasını istemezdim ama günümüz toplumu içinde statü, sıkı sıkıya maddi gelirle bağlantılı.

2004 yılında türkiye'nin gini katsayısı 0.40 ve dünya'da 70. sırada. nüfusun en zengin %20'si, gelirin %46'sını alıyor. (ABD'nin 2004 gini katsayısı 0.408 yani bizden kötü)

şu unutulmamalı, bu zenginlik sıralaması değil. hatta daha çok sosyal adalet ile ilgili bir konu. türkiye'de bu konuda büyük eksiklerimiz var. üretime katkıda bulunan bir çoğu para kazanamazken, bir çok kişi de havadan para kazanıyor. havadan derken, daha çok hukuk ve denetim sistemlerindeki açıklardan diyelim..

sonuçta gelir dağılımındaki farkın daha yüksek olduğu ülkelerde, yaşam tarzları da birbirinden daha kopuk oluyor. örnek vermek gerekirse; hukuki anlamda herkesin reina'ya girme "özgürlüğü" vardır ama türkiye'de bunu (hakkıyla) yapabilecek kişi sayısı sınırlıdır. yani yaşam alanları bile sınırlanabiliyor.. gelir dağılımı, burada statü olarak karşımıza çıkıyor. tabii eğitimde fırsat eşitliği de statüye etki eden, azımsanmayacak bir konu..

bence modern kast sistemi budur.

aslında söylenebilecek çok şey var. ben sadece bir açıdan baktım.
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye için konuşacak olursak, bayrak milliyetçiliği kavramı etrafında bir ötekileştirme oluşmaya başladı.
Bir yerde elitist bir milliyetçilik anlayışı oluşmaya başladı, kendi toplumunun geri kalanını öteskileştiren, onu horgören, aptal yerine koyan, toplumdan yabancılaşıp uzaklaşan, bu sürecin sonunda da kendi "üstün"lüğünü empoze etmek için:
a-) Otoriter bir devlet anlayışını destekleyen (ordu baba gelsin, darbeyi vursun, bizim istediğimiz gibi yönetilsin)
b-) Toplumdan soyutlaşma yoluna giden (Onlar kazandı, ben artık yokum)
yollarına başvuran bir sözümona "elit" kesim.
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye'de toplum geneli maddi gelir ile sınıflandırılabilinir.Ama maddi geliri iyi olan herkesin veya bu kişilerin çocuklarının eğitimine göre gruplarsak aynı sınıflar oluşmaz.

Türkiye'de statü genelde maddi gelire göredir. Sınıf çatışması yoktur. herkes halinden memnun olmasa dahil,sadece şikayet eder. Bunun hakkında birşeyler yapmaz. Sendika hareketi vardır fakat olması gerekenin 1/10'u kadar bile etkin değildir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...