Prawler Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 huun said: ne faiz yükseltmesi? ekonomisi durgunluğa girecek bir ülke faizleri yükseltip, "hey piyasa iş yapmayın, paraları bankalara koyun, ekonomide hepten yaprak kımıldamasın" der mi? abd devleti ödemelerle ilgili bir sorun yaşarsa faizleri yukarı çeker, ekonomi duraklama sinyalleri veriyorsa faizleri indirir. Mortgage Krizi faizlerin yükselmesinden çıktı. Krizin tarihi Ağustos 2007. FED'in faiz arttırımınlarından dolayı ABD'de tezgah yıllardır güzel gidiyor. Para basıp karşılığında mal alıyorlar. Sonra o para hazinelerine Çin'in,Japonya'nın ve diğer ülkelerin aldığı bono ve tahvil olarak geri dönüyor. FED en son müdahale yaparız zaten gerektiğinde dedi. Eğer iki dönem üst üste GDP'de düşüş yaşanırsa bundan bütün dünyanın çok zor toparlanacağını düşünüyorum. Ayrıca kur arz ve talebe göre belirlenir. ( Merkez Bankası'nın müdaheleleri dışında ki, eskisi kadar etkili olmuyor.) Kur 2 YTL olmalı diye birşey yok. Serbest kur rejimindeyiz sonuçta. Develüasyon hele hiç olmaz. Devalüasyon olması için kurların Merkez Bankası tarafından belirlenmesi gerekiyor. TL çok büyük değer kaybeder deriz yalnızca. @Dasaaa: Açıkçası Merkez Bankasının İndirimlerini pek ipleyen yok şu anda. Piyasa faiz indirimine, hele böyle karışık bir durumda hiç hazır değil. Zaten indikatörlere baktığımızda MB borçlanma oranı 15.5% iken, piyasada bu oran 15.5 un üzerinde. Ben faizlerin daha da fazla artmasını bekliyorum normal olarak. Hehe bu kadar yeter şimdilik, ekonomist gibi davranmaya başladım. Daha mezun olamadık. Dayıyorlar bir de teoriyi, zorlanıyorum pek takip edemiyorum piyasaları. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 bugün fed faiz indirdi akşam abd'de katliam olmasın diye. peki noldu? dediğim gibi herkes satış fırsatı olarak kullandı gene günün ortalamasından kapadık. hiçbir işe yaramadı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 22, 2008 forgiver şu forumla uğraşacağın kadar akp nin falan gençlik kollarına girsen şimdi makam mevki sahibi olmuştun biliyorsun değilmi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 Prawler said: Bugün 91 $ dı en son baktığımda. Mortgage sorunu var. Amerika'da faizler yükseldiği için ev ödemelerinde zorlanmaya başladı Amerikan halkı. Bu da tüketimi azalttı. Amerika'da tüketimin azalması demek, dünyadan Amerika'ya yapılan ihracatın azalması demek ki, bu da çok büyük bir problemdir. Bir de işte faizlerin daha da yukarı çıkma beklentisi, Çin'in sürekli üretim için diğer hammadde ve petrol fiyatlarını yükseltmesi (hafif bir gevşeme var bu aralar), yüksek yiyecek fiyatları da bu çalkantılara tuz biber oluyor. Ek olarak Amerika'nın resesyona girmesi, Türkiye'yi, hepinizin de tahmin edebileceği gibi büyük bir bunalıma sokar. çünkü GDP'niz eskisi gibi artmıyordur, hatta azalıyordur. Alım gücünüz azalır. Yukarıda belirttiği gibi bu bütün dünyayı vurur. Türkiye'de ihracatı tamamen ithalata bağlı olduğu için, dolasıyla IMKB de göbek bağıyla NASDAQ'a bağlı olduğu için çok feci kayıplara uğrarız. Umarım FED müdahele eder bir şekilde ki geminin yürümesi için müdahale etmesi gerekiyor. 2006 Mayıs'ın farklı bir versiyonunu yaşıyoruz şu anda. neden borsa battı, neden küresel olarak piyasalar krize girdi, neden amerika böyle bir yönteme başvurdu bilemiyorum, ekonomist olmadığım için de kafamın alması mümkün değil. ancak prawler anlatmış özet bir şekilde. amerikayı bilmem de, türkiye'de sorun şu: üretim yapan herşeyi satıp sıcak parayla dış ülkelerin yatırımlarıyla ekonomiyi idare etmeye çalışıyoruz. dış yatırımcılara o kadar endeksli kaldık ki, "ülkemize gelin, söz inceleme felan da yapmıyacağız" diye anlaşmalar hazırlıyoruz. yeter ki gelsinler, yeter ki sıcak para gelsin, yeter ki para girişi olsun, istedikleri kadar çalıp çırpsınlar önemli değil. tamam, bu taktik borsa oynuyanlarla ticaret adamların çok işine yaradı. dikkat ederseniz akp'yi destekleyenler nedense hep işadamları, ticaret adamları. ayrıca dikkat ederseniz gene ülkedeki refah sahibi insanlar hep işadamları, ticaret adamları. ancak asıl sorunu üretici kesim çekiyor, yani çalışan kesim. borsayla değil, günlük eve giren gıda malzemeleriyle yaşadıkları için, borsanın durumu değil, yiyeceklerin fiyatı onları ilgilendiriyor. tayyip erdoğan "elleşmeyin, piyasalar sakinliğini korusun" derken öte yandan yiyecekler sürekli zamnlanıyor, benzin sürekli zamlanıyor, giyecekler bile sürekli zamlanıyor. dış ülkelere endeksli bir ekonomi sistemi kurunca, dış ülkeleri etkileyen bir kriz, anında türkiye'yi de vurur bu sefer. elbette bunun adını "ekonomik kriz" koymak istemiyorlar. ancak şu an esnaf krizde. birçok esnaf, ecevit krizinde insanların parasının olduğun, ancak bu sefer paralarının da olmadığını, bu yüzden böyle bir ekonomik krizin ülkeyi daha kötü sarstığı görüşünde. Absolut said: Ama bütün dünya krize girerse bizim 2 kat girmemiz gayet normal der çıkar işin içinden yetkililer. Çünkü kendimize ait bir planımız yok, yabancılar ne isterse onu yapıyoruz ona göre mallarımızı satıyoruz. bir de şu var ki, ülkede ne zaman kötü bir şey olsa dış ülkelere, iyi birşey olsa kendimize yoruyoruz. bakınız kriz oldu, amerikanın yüzünden, krizin üstesinden gelidni, bizim sayemizde. ancak şu var ki, amerika karar değiştirip krizi yumuşattığı için piyasalar sakinleşmiş, yani bu seferki krizden ucuz kurtulmuşuz. buna rağmen "biz hallettik, ekonomik krizi çözdük" felan diye böbürleniyoruz. Yılmaz Özdil said: Sütten çıkmış 'ak' kaşık... Dolar yükseliyor... "ABD'nin yüzünden." Niye düşmüştü? "Hükümetimiz sayesinde." Niye çıkıyor? "ABD'nin yüzünden." * Borsa yukarı... "E ülkede istikrar var." Borsa aşağı... "E dünyada istikrarsızlık var." İhracat patladı... "Maharetten." İthalat patladı... "Pariteden." Benzin ucuzladı... "Beceri." Benzin zamlandı... "Petrolün varili." * Barajlar dolu... "Bereket getirdik." Barajlar boş... "Sıcaktan." Su bastı... "Yağmurdan." Çipuralar boğuldu... "Soğuktan." Danalar delirdi... "İnekten." Tavuklar grip oldu... "Kuştan." İlaç yok... "Eczacıdan." Ameliyat yapılamıyor... "Doktordan." Hastanede bebeler öldü... "Klimadan." Lağıma çocuk düştü... "Ameleden." Hızlı tren faciası? "Makinistten." Peki, uçak niye çakıldı birader? "Rahmetli pilottan." * Gaz gelmiyor... "İran'dan." Elektrik zamlandı... "Gazdan." Gaz niye zamlandı? "Rusya'dan." Enflasyon tırmanıyor... "Hıyardan." İşsizlik... "Maaşı beğenmediğinden." Maaşlar çok mu ki? "Oisidi'den..." Büyüme küçüldü... "Çin'den." a be hani AB'ye girmiştik? "Sarkozy'den, Merkel'den." Mortgage geldi... "Toki'den." Mortgage battı... "Coni'den." * Durum iyi... "Bizden." Durum kel... "Başkaları yüzünden." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 bu arada ilginç bir not. amerikanın ekonomisini gösteren bir grafik görmüştüm geçenlerde, 2. dünya savaşında bile amerika'daki büyük kriz zamanlarında felan, asla bush'un zamanındaki kadar kötü olmamış. bush gelmiş başa, clinton gider gitmez tavan yapmış ekonomi, allak bullak olmuş. grafik öyle bir coşmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2008 Prawler said: Umarım FED müdahele eder bir şekilde ki geminin yürümesi için müdahale etmesi gerekiyor. 2006 Mayıs'ın farklı bir versiyonunu yaşıyoruz şu anda. Umduğum gerçekleşti :) Faizler %0.75 indi. Umarım biraz rahatlarız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar