Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uğurlar olsun... O günü unutmadık unutturmayacağız (24 Ocak)

BabacumMostors

Öne çıkan mesajlar

• Admin
Milliyet Gazetesi 24 Ocak 2004
Can Dündar'ın yazısı

'Ölmeyeceksin!'

Uğur Mumcu adı geçince "Yiğidim aslanım"ı anımsıyorum ilkin...
Ve o güzelim Bedri Rahmi şiirini bana okuduğu günü...
Karlı bir Ankara akşamıydı. Esenboğa Havaalanı'nda karşılaşmıştık. Onun emektar arabasıyla şehre dönüyorduk. Deri eldivenleriyle camın buzlarını temizledikten sonra direksiyona geçmiş ve yol boyu bana, çalışmakta olduğum 32. Gün programıyla ilgili hazırlamakta olduğu dosyayı anlatmıştı.
"Seni severim; o yüzden bilmeni isterim. Ciddi bir yolsuzluk dosyası açıyorum bu konuda... Eve gel, göstereyim. Bu işte bir haram kokusu var" dedi ve sözü şiire getirdi:
"Bak şair ne diyor: 'Ne bir haram yedin, ne cana kıydın / ekmek gibi temiz, su gibi aydın / Hiç kimse duymadan hükümler giydin / yiğidim aslanım aman burda yatıyor'. Ardından böyle söyleyebilmeli insanlar..."
Bir yıl sonra bütün Türkiye, onun ardından bu türküyü söyleyecekti.
* * *
"Ölmeyeceksin" demişti Sezen Öz'e; "Ölünce bu işin devamı yok..."
Sezen Öz, kontrgerilla için açacağı davanın hazırlık soruşturmasını yürütürken öldürülen Ankara Savcı Yardımcısı Doğan Öz'ün eşiydi. Doğan Öz vardığı sonuçları, bir rapor halinde dönemin Başbakanı Ecevit'e sunmuştu:
"Bazı yabancı istihbarat örgütlerinin, devlet aygıtını da kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmaya çalıştıklarını" belirtiyor ve örnekler veriyordu.
"Bu hazırlığı yapanların içinde askeri ve sivil güvenlik güçleri, istihbaratçılar ve ülkücülerin de bulunduğunu" yazan Öz, bu rapordan çok kısa bir süre sonra öldürülmüştü.
Mumcu, dostu Doğan Öz'ün ölümünün ardından eşi Sezen Öz'e şöyle demişti:
"Öz'ü vurmaktan yargılanan sanığın avukatı, ısrarla Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığı'na başvurdu. Bence mahkeme burada derinleştirilmeliydi. Fakat hiç üzerinde durulmadı. Bir yerde duvarlar örüldü. Türk basını ne kadar yetenekli gazeteci varsa görevlendirmeliydi, araştırmalıydı. Maalesef kimse ilgilenmedi. Ölmeyeceksin!.. Ölünce bu işin devamı yok. Kimse o kapıları aşamadı..."
* * *
Ne ilginçtir ki, bunları söyledikten çok kısa bir süre sonra, 11 yıl önce bugün, Uğur Mumcu da öldürüldü. O da aynı gizli örgütü araştırıyordu. Öldürülünce Türk basını ne kadar yetenekli gazetecisi varsa bu işin peşine takmalıydı.
Yapmadı.
En iyi mensuplarını gömen, en kötülerini de baş tacı eden bir meslek, bunu yapamazdı zaten...
İzi sürülen örgüt "kaza"ra ortaya çıktı.
Ama yine bir yerde duvarlar örüldü.
Mehmet Ağar'ın Güldal Mumcu ile yaptığı görüşmede sözünü ettiği, "Altından bir tuğla çekerseniz, hepsi yıkılır" dediği duvarlar...
"Bugün efkarlıyım.
Açmasın güller!"[signature][hline]Grandmaster Hamburger
Kampanya: lol yerine gyy (gülmekten yerlere yattım) kullanıyorus .
Sosyal ağlarda paylaş

Gerçekten çok beğendiğim bir yazı.. Dynamick esin kaynağım oldu

(Melih Aşık,24 Ocak 2004,Milliyet)

Uğur Mumcu...

Uğur Mumcu'yu, Türk basın tarihinin bu yüz akı gazeteciyi, ölümünün 11'inci yılında her zamankinden de büyük özlem, sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Halkın, hakkın, hukukun savunucusu Uğur Mumcu'nun yazıları "um.ag" tarafından 40 kitapta toplandı. Bu 40 kitabın hangi sayfasını açsanız orada bugünkü toplumsal bozuklukların kaynaklarına karşı Uğur Mumcu'nun savaşını görürsünüz. Geçmişte yapılan hataların geleceğimizi nasıl karartacağını bıkmadan, usanmadan, yılmadan döne döne anlatmıştır. Yolsuzlukları, usülsüzlükleri, çeteleri, mafyayı, irticayı, siyaset - ticaret - tarikat üçgeninde cambazlık edenlerin Türkiye'yi ele geçireceğini... Hepsini, herşeyi yazdı...
Ve ne yazık ki herşeyi de bildi. Türkiye önce soyuldu, sonra dinci siyasetin eline düştü. Şimdilerde artık Laik Cumhuriyet'in "daha müslüman bir yapıya" devir işlemleri tamamlanıyor. Şahsi emellerini ABD ve AB'nin emelleriyle birleştirmiş bir kadro ülkeyi Cumhuriyet'in gerisine sürüklüyor...
Ve gazetecilik değerleri giderek aşınıyor... Cumhuriyet'in altının oyulmasına ilişkin adımlar bırakınız yorumu çoğu zaman haber bile olmuyor. Gizleniyor.
Küçük çıkarlar uğruna iktidara yaranmaya çalışan gazeteci takımı, kendi altını da oyduğunun farkında değil.. Ya da öyle görünüyor...
Uğur'u o yüzden her zamankinden daha büyük hasretle anıyor, aydın sorumluluğu taşıyan genç gazetecilerin O'nu örnek almalarını diliyoruz.

Not: Horace in görüşlerini bekliyorum Ugur Mumcu hakında
[signature][hline]Eye of twilight, give us sight...
Take our offer, give us might...
Make our power, tears of night...

[Bu mesaj Quivalen-soth tarafından 24 January 2004 16:46 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Gerçeği ve doğruyu savunan herkeze saygım vardır.
Bu gerçekleri ve doğruları ne kadar çok insana karşı savunuyorsa kişiye saygım o kadar artar.

Bu yüzden Uğur Mumcu'ya saygım sonsuzdur...[signature][hline]He shall appear to thee and thou shall know him.He is no son of God, he is the son of the earth.
Facito aliquid operis, ut semper te Diabolus inveniat occupatum.
Sosyal ağlarda paylaş

Kalemleri susturanlara lanet olsun.
Ahmet Taner Kışlalı,Abdi İpekçi,Uğur Mumcu,Çetin Emeç ve diğer yazarlarımız
Saygıyla Anıyoruz[signature][hline]Don't Panic
No Fırfır
This is Turkish Technology

[Bu mesaj Moncain tarafından 24 January 2004 18:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...