evilmaddox Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Şimdiden "turşunun sıcağı var mı lan O_o" şeklinde soruları duyduğum için baştan söylüyorum, bu anlatacağım şeyin turşuyla pek bi alakası yok. Yemeğin yanına cacık gibi içmek için yapılan bir şey bu Gaziantep te. Babaannem yapar kendisini, pek te güzel olur eline sağlık. Özledim lan. Fırk. Neyse, gelelim malzemelere: 3-5 tane patlıcan 10-12 tane kadar biber(bildiğiniz yeşil biber böyle ince uzun) sarımsak sumak bolca su Yapılışı şu şekilde: Bir su bardağı kadar sumağı ayrıca bir kaba koyup(süzgeçle beraber bi kaba koymakta fayda var zira süzücez kendisini) üzerine 4 bardak kadar sıcak su ekliyoruz ve kenara koyuyoruz. Sonra patlıcanlarımızı şerit soyup, kuşbaşı ebatlarında, biberlerin de sap kısmını kesip halka halka doğruyoruz. Hepsini büyükçe bir tencereye koyup, damak zevkine göre 3-5 diş sarımsak(ezebilirsiniz, doğrayabilirsiniz size kalmış) ekliyoruz. Sumağı süzdükten sonra suyunu üzerine döküp, 1,5 bardak kadar daha su koyuyor ve kaynatmaya başlıyoruz. Bir miktar tuz da eklemeyi sakın unutmayın ama. Biber haşlanırken biraz kötü kokabilir, havalandırmayı iyi yapmakta fayda var. Patlıcanları mıncıklayarak kontrol ediyoruz arada, yumuşamışsa olmuş demektir(ki bu yaklaşık 8-10 dakika sürüyor en fazla). Karıştırmayı da unutmayın tabi. Kokusu güzel gelmeye başladıktan sonra, ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz kendisini, daha sonra da güzel bir kaba aktarıp buzdolabına koyuyoruz. Yemeklerde(özellikle fasulye, nohut ve yanında pilav gibi-tercihen tabi:D) bu arkadaştan bir kase alıp yemeğin yanında servis ediyoruz soğuk soğuk. Buz da atılabilir içine mesela. Püf noktalar: - Sumağı aktarlardan arayıp tane olarak bulursanız çok daha rahat olur, zira öğütülmüş toz sumak pek iyi sonuç vermez, aşırı tanenden acılık yapar, yenmez. - Aldığınız bibere dikkat edin, bu arkadaş acı bişeydir ve acı olduğu için güzeldir zaten. Ama acıyı kaçırırsanız işkenceye dönebilir biraz. - Mide hastaları için güzel haber: ben 3 senedir reflüyüm, bunu bir oturuşta minimum 3 litre içmediğiniz sürece mideye bir zararı dokunduğu görülmemiştir. Gönül rahatlığıyla saldırabilirsiniz. - Bi de, en fazla 1,5 haftada tüketirseniz, mayalanması ve dolayısıyla içince kafayı bulma olasılığını da ortadan kaldırırsınız:D. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kertenkel Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 içiliyor mu yeniliyor mu kase/bardak kase demişsin gerçi... acılı şalgam tadı geliyor aklıma sarmısakdan dolayı =) benzer mi neyi seven bunu sever Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
evilmaddox Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Doğu yemeklerini ve mezelerini(rakı mezesi olarak algılamayın) seven insan bunu da sever illa. Biraz sebze zorlaması gibi görünüyo doğrudur:D Şalgam sevenler bunu da sevecektir bence illa ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CaNNi Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Çarşı turşuya karşı.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Bu güzel bir şeye benziyor, hele ki benim gibi turşu hastalarına bir alternatif olmuş. İlk fırsatta denemek gerek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2008 evet bi seyler yazmıssın okuyamdım ama tursuyu severim :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Ocak 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2008 ama niye "turşu" ? içtim sanki ben de bir ara , güzeldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar