Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Soğuk turşu


evilmaddox

Öne çıkan mesajlar

Şimdiden "turşunun sıcağı var mı lan O_o" şeklinde soruları duyduğum için baştan söylüyorum, bu anlatacağım şeyin turşuyla pek bi alakası yok. Yemeğin yanına cacık gibi içmek için yapılan bir şey bu Gaziantep te. Babaannem yapar kendisini, pek te güzel olur eline sağlık. Özledim lan. Fırk.

Neyse, gelelim malzemelere:


3-5 tane patlıcan
10-12 tane kadar biber(bildiğiniz yeşil biber böyle ince uzun)
sarımsak
sumak
bolca su


Yapılışı şu şekilde:

Bir su bardağı kadar sumağı ayrıca bir kaba koyup(süzgeçle beraber bi kaba koymakta fayda var zira süzücez kendisini) üzerine 4 bardak kadar sıcak su ekliyoruz ve kenara koyuyoruz. Sonra patlıcanlarımızı şerit soyup, kuşbaşı ebatlarında, biberlerin de sap kısmını kesip halka halka doğruyoruz. Hepsini büyükçe bir tencereye koyup, damak zevkine göre 3-5 diş sarımsak(ezebilirsiniz, doğrayabilirsiniz size kalmış) ekliyoruz. Sumağı süzdükten sonra suyunu üzerine döküp, 1,5 bardak kadar daha su koyuyor ve kaynatmaya başlıyoruz. Bir miktar tuz da eklemeyi sakın unutmayın ama. Biber haşlanırken biraz kötü kokabilir, havalandırmayı iyi yapmakta fayda var. Patlıcanları mıncıklayarak kontrol ediyoruz arada, yumuşamışsa olmuş demektir(ki bu yaklaşık 8-10 dakika sürüyor en fazla). Karıştırmayı da unutmayın tabi. Kokusu güzel gelmeye başladıktan sonra, ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz kendisini, daha sonra da güzel bir kaba aktarıp buzdolabına koyuyoruz. Yemeklerde(özellikle fasulye, nohut ve yanında pilav gibi-tercihen tabi:D) bu arkadaştan bir kase alıp yemeğin yanında servis ediyoruz soğuk soğuk. Buz da atılabilir içine mesela.


Püf noktalar:

- Sumağı aktarlardan arayıp tane olarak bulursanız çok daha rahat olur, zira öğütülmüş toz sumak pek iyi sonuç vermez, aşırı tanenden acılık yapar, yenmez.

- Aldığınız bibere dikkat edin, bu arkadaş acı bişeydir ve acı olduğu için güzeldir zaten. Ama acıyı kaçırırsanız işkenceye dönebilir biraz.

- Mide hastaları için güzel haber: ben 3 senedir reflüyüm, bunu bir oturuşta minimum 3 litre içmediğiniz sürece mideye bir zararı dokunduğu görülmemiştir. Gönül rahatlığıyla saldırabilirsiniz.

- Bi de, en fazla 1,5 haftada tüketirseniz, mayalanması ve dolayısıyla içince kafayı bulma olasılığını da ortadan kaldırırsınız:D.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...