Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Saz,bağlama ile ilgili bir soru

Polan

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar yaklaşık 3 senedir gitar çalmaktayım.Gayet iyi de çaldığımı düşünmekteyim.Fakat bir ay içerisinde bir akrabamın sazını bir süreliğine ödünç alıcam.Açıkcası maksadım gırgır yani deneme maksadı sadece.Zaten kursa gidebilecek vaktim de olmayacaktır.Bu yüzden kursa git falan türünden şeyler söylemezseniz sevinirim.Kısacası gitar çalan bir insan saz çalmayı en azından birşeyler tıngırdatabilecek ölçüde kendi kendine öğrenebilir mi ?Ya da sazı çalmaya başlamadan önce verebileceğiniz egzersiz ya da herhangi birşey var mı?Bir de saz da tab olayı yada onun gibi bir olay var mı?
Sorularım bu kadar şimdilik.Teşekkürler...
Sosyal ağlarda paylaş

Birisinin klavyesi(sapı yani) daha uzundur diğerine göre.Çalınış olarak uzun sap bağlama tavırlı çalım hariçinde "genellikle" sağdece alt telden çalınır.

Uzun sap bağlama da ise her 3 tel grubuda kullanılır.
İkisinin arasında iyi veya kötü diye bir olamaz bence.Zevk, beğeni meselesidir.

Bu arada hızlanmak için parmak alıştırmalarını istersen verebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Elimdeki bütün egzersizlerin notaları ezberimde değil acıkcası yarın arşivime bakıp koyarım buraya

Bu arada hevesini kırmak gibi olmasın bağlama pek de gitar gibi değildir(her ikisinide caldığımdan kıyas edebilirim sanırım).Gitarda belki basit melodiler apejler filan insanı tatmin ediyor azcık ama bağlama öle değil.Bağlama calıyormuş hissini alabilmek için sağ-sol el tekniklerini tavırları yapabilmek lazım.Nota süslemeyi, bir alt tele çarma yapmayı filan bilmeden cok "yavan" oluyor bağlama.Gerçi bunlar benim düşüncelerim,ilk aldığımda bunları yapamadığımdan hevesim kaçmış üzülmüştüm.

Ayrıca bağlamanın tutuşu gitardan biraz daha farklıdır.Gitar da parmaklar perdeye dik basarken tırnak yukarıya bakar ama bağlamada yana doğru olmalı.Bir sürü internet sitesi var nasıl tutulur sağ-sol el pozisyonları nasıl olur diye resimli anlatımlar mevcut,araştırıp bulabilirsin.Ayrıca parmak egzersizleride vardır.

Kolay gelsin
Sosyal ağlarda paylaş

Uzup sap bağlama için alt telden başlayarak la,re,sol dür.
Kısa sap bağlama için ise gene alt telden başlayarak re,sol,la.
Esasında bağlama çalarken kullanılan bir çok akort düzeni var ama yeni başlayan birisi böyle akort etmeli.

Bu arada egzersizleri gönderecektim ama yapamıyorum kusura bakma,bulamadım.Google'da bağlama parmak egzersizleri/alıştırmaları diye aratırsan birsürü site çıkıyor ordan çalışabilirsin.Mümkünse bağlamadan azcık anlayan birisi göstersin önce nasıl çalındığını.
Sosyal ağlarda paylaş

Bana da bi tanıdıktan öyle saz kaldı arada bir çalıyorum çok canım sıkıldığında , çalmak pek zevkli gelmiyor ama gitar tenkinlerini uyguluyorum geyik oluyo. Onun üstündeki nota sistemi biraz daha farklı olduğu için biraz acaip ama üzerinde bi iki sürekli kullanılan gamlardan öğrendim yani tıngırdatırsın bence rahatca
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...