Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Söze nereden başlayacağımı bilmiyorum ama...


Kumadam

Öne çıkan mesajlar

Merhaba arkadaşlar,

Söze nereden başlayacağımı bilmiyorum ama bakalım parmaklarım kelimlerimi nasıl şekillendirecek.

Çok kısa kendimden biraz bahsederk konuya başlamak istiyorum. Bu forumlarda yazan bir çoğunuzdan yaş itibari ile haylicesine büyük sayılırım 40’lı yıllarıma dayadığım merdiven ile. Bilenler bilir Galatasaray kongre üyesiyimdir. Her sene aidatımı öder, ailecek formalarımı alır ve işlerim el verdiğince yurt içi ve yurt dışı maçlara giderim 1973 doğumlu erkek kardeşim ise benim tam tersim Fenerbahçe taraftarıdır. Bacanağım Bursaspor kongre üyesidir. Kayınpederim Trabzonspor’ludur. Şimdi şöyle bir baktığımda ben nasıl canımdan daha çok sevdiğim bu insanlara küfür edebilirim? Yada onlar üzüldüklerinde nasıl bundan zevk duyabilirim?

Çocukluğu Kızıltoprak’da geçmiş biriyim. Çocukluğum boyunca üzerimde Galatasaray formamla, Fenerbahçeli arkadaşlarımal top oynamış, mahalle kavgaları yapmış ve hatta Fenerbahçe stadına üzerimde ki formamı çıkarmadan onlar birlikte yanyana gidebilmiş bir insanım.

Şimdiler baktığımda, tribünlerden yaşananlara ve sonrasında forumlarda konuşulanlara ise nerede kaldı çocukluğumun saflığını sorguluyorum.

Hepimizi futbol’u çok seviyoruz ve hatta onu spor kavramı ile bile özdeşleştiriyoruz. İşte bu ahval’da en yakın sevdiklerimizin farklılıklarını unutup, forum gibi alanlar da sadece sanal takma adlar oluşan bir grupta birbirimize laf sokmak için yarışıyoruz. Bırakın forumları, kimi zaman arkadaşlarımıza bile böyle kelimler sarf etmeyiz, peki nasıl oluyorda sadece sanal kişiliğini tanıdığımız insanlara fütürsuzca ağzımıza geleni yazabiliyoruz?

Diyeceksiniz ki, ben kızdırma amaçlı yazıyorum sadece...evet bu çok normal gibi görünse de, aslında unuttuğunuz arkadaşlarınızı kızdırıp ya da dalga geçersiniz ya da geçmenize müsade ederler. Forum gibi, herkese açık bir alanda bunu yapmanız yanlış anlamalara, olayların kişiselleştirilmesine mahal vereceğinden sakıncalıdır. Ki, şöyle başlayan +250 mesajlarla biten forumları bir sakin kafa ile okuduğunuzda futbol forumunda futbol harici herşeyi konuştuğunuzu göreceksiniz.

Medya da yer alan, ve salt amacı “raiting” olan yaklaşımlara prim vermeyelim. Sizler ki, kalbur üstü diyebileceğim bir seviyede güruh’tan geliyorsunuz bu ülke için. İçinizden bir çoğu benim yaşımdakilerin “kolej” diye tabir edeceği özel liselerde okuyorsunuz, diğer kalanı bu ülkenin çeşitli yerlerinde ki üniversitelerinde ya da benim gibi iş güç, çoluk çocuk sahibi olmuş insanlarsınız. Bu nedenle ki, bence “forum” gibi bir alanı böylesine basit yazılarla, böylesine basit çekişmeler ile doldurmayalım lütfen.

Lütfen şu forumlara iki kelam ederken bin kere düşünün. Spor kavramı ile karşılaştığınız her yerde Atatürk’ün şu değerli sözünü unutmayın...

“Ben, sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim”

Sizde sadece bunları sevin, tuttuğunuz takımlarda buna uymayan varsa başkalarından önce siz karşı çıkın. Hint atasözünde dediği gibi, “elinizin işaret parmağı karşınızdakini suçladığında, diğer üç parmak kendinizi gösterir”

Sözlerime, Yapı kredi bankasının kurucu Kazım Taşkent’in “yaşadığım günler” adlı kitabında belirttiği bir sözle son vermek isterim..

“Doğulu insan başkalarının zayıflığını kendine güç edinir, batılı ise başkasının gücünü kendi gücüne katar”. Biribirimizi ayağından tutup aşağılara sürüklemek yerine, birbirimizden güç alalım.

Açıkcası sizce de utanmak zorunda değilmiyiz? Forum gibi bir alanda futbol konusunda sabitlenmiş konular “Bölüm kuralları” ve “ Bölümden ceza alanlar ve uyarılanlar”, açıcaksı belirli bir olgunluk seviyesinde olduğuna inandığım bu forumun tüm üyeleri adına bunu içime sindiremiyorum. Bence forumun yöneticilerini böyle bir duruma sürüklediğimiz için her üye kendi adına bir pay çıkarmalı ve şapkasını önüne alıp bir defa daha düşünmeli.

Yazının en başında dediğim gibi nereden başlayacağımı bilmiyordum. Parmaklarımı aklımdan gelen kelimelerin akışına bıraktım..sürçü lisan ettiysek affola..

Sağlıcakla kalın..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

düşüncelerini çok güzel bi şekilde dile getirmişsin.herkesin ortak fikirleri aslında bunlar ama küfürleri eden de yine aynı herkes.en basit örnek:fenerli kardeşi olan beşiktaşlı bi arkadaşımın tribünde 'beşiktaşlı olmayan o.... ç...dur' die tempo tuttuğuna biçok kez şahit oldum.galiba biz futbolu fazlasıyla deşarj olmak için kullanıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ne diyebilirim ki bunların üstüne, tamamen haklısın, futbol konuşmayı oynamaktan ya da izlemekten çok sevmeme rağmen forumun en az girdiğim, okuduğum bölümü burası. Az önce kayseri-fb maçı yorumlarına baktım da, özellikle birbirine sataşmamaya çalışan 3-4 kişi hariç herkes bir laf sokma çabasında, 3 sayfada 4 kez yöneticilerden uyarı gelmiş buna rağmen bir de yöneticilere laf sokmaya çalışılmış.

Ayıptır, şurada hepimiz ortak zevkleri paylaşan Kumadam'ın da dediği gibi kalburüstü sayılabilecek insanlarız, tuttuğumuz takımlar ayrı diye birbirimizi kıracak kadar düşmeye gerek yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok hak veriyorum yazıya , yaşının getirdiği olgunluk ve tecrübelerinle bize doğruyu anlatmaya çalıştığın için seni kutluyorum. Başka bir topicte benden bundan bahsetmeye çalışmıştım , farz-ı misal Beşiktaş'ın 8-0 yenildiği maçtan sonra dalga geçmenin dozuunu ayarlayamayan arkadaşlar oldu , bende demek istemiştim ki , eğer bu tip yorumlar ve laflar olduğu müddetçe biz kendi takımımızın formasını giyip rakip taraftarın stadına maç izlemeye gidemeyiz. Şiddet insanların tahrik olmasından dolayı ortaya çıkan birşeydir , onun için yorumlarımızda daha dikkatli daha seviyeli olmaya özen gösterelim(bende dahil)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o kadar güzel yazmışsın ki, hele şu eskiden birlikte giderdik maçlara dediğin kısım içimi acıttı resmen. çok iyi hatırlıyorum daha ne teleon, ne cine5 vardı. futbol ticaret değil, spor oldugu için yapılıyordu o zamanlar. kale arkalarını oldugu gibi deplasman seyircisi doldururdu. tek bir olay hatırlıyor musunuz?

aslında tv'lerden, internetten takip ettiğimiz kadar kotu değil taraftarlar arasındaki ilişki. sporu burdan takip eden kimse bilmez. ne dostluklar vardır aslında galatasaray ve fenerbahce taraftarı arasında. ama bu dostluk olayları yasandıgında bundan tv'ler bahsetmez ki. nerde olay varsa ordalar. kavga cıkaranlar da biraz medya aslına bakarsanız.

şimdi size bir kaç fotograf koyayım da, biraz daha durumun vahamiyetini kavrayın. vahamiyet diyorum çünkü büyük ihtimalle ilk defa goruyorsunuz fotografları. çünkü aslında bunun gerceklestirilebilir birşey oldugunu ancak fotografları gorunce kavrayabileceksiniz belki de.

öyle 10-20 sene öncesinden de değil, cok yakın bir gecmişten, avrupa'da yasayan türk vatandaslarımızdan.

ha birde dikkat ettiyseniz avrupa'da bir türk takımı ne zaman oynasa, o takımın tribününde rakip takımın da taraftarını üzerinde formasıyla gorursunuz. mesela galatasaray macında fb'linin fb forması ile olması gibi. ama bunun türkiye'de olması imkansız, neden imkansız bilmiyorum. öyle işte.

bir de forumumuzda "avrupa maçlarında oynuyor diye rakibimizi mi tutucaz, dünyanın neresinde gordunuz hebe hebe" diye konusan sivrisinek beynine sahip canlılar var. onlara da selam ederim ayrıca.

neyse cok konustum aha fotolar. nasıl ozeniyorum su adamların arasında olmaya anlatamam. bircogunuz inanmaz belki ama.

Fotogol-05.11.2007


haber3-05.11.2007


haberturk-05.11.2007


Maraton.com.tr-05.11.2007


Star Gazetesi-06.11.2007


Takvim Gazetesi-06.11.2007


hepsi üç satıra sıgdırılmış, sanki zorla konulmus gazetelere ve sitelere. yazıklar olsun böyle medyaya, yazıklar olsun bizi birbirimize düşüren yöneticilere.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bende bir iki satır yazayım bari. 29 yaşındayım. 22 senelik dostum, 5 senelik iş arkadaşım galatasaraylı, ben fenerbahçeliyim. Derbileri onun evinde izleriz çoğu zaman, amcası, babası, akrabası galatasaraylıdır. Deplasmanın kralını yaşarım hep. Kardeşi, beşiktaşlı. Gs -Fb maçlarında o da galatasarylı olur mu? olur.

Futbol bir oyun, zevkli bir oyun, genellikle biz erkeklere hitap eden, kondisyona ve zekaya dayalı bir oyun. Ne kadar çok mekanikleşirse, teknolojik hale gelirse bence o kadar çok doğallığını yitiriyor.

Bu başka bir konu. Bizim konumuza gelirsek rekabet illa ki olacak. Futbol seyrederken değil belki de sadece, basketbolu seyrederken de, voleybolda da renklerin çekişmesi, bununla birlikte gerilen sinirler falan derken holiganizm ortaya çıkıyor elbette. Ben açıkçası küfürleşmeleri de, kavgaları da normal buluyorum. Söz konusu olan Türkiye olunca herkes bir noktada birleşiyor, ama takımlara inildiğinde herkes gönül verdiği takımın 1 numara olmasını istiyor, bundan doğal ne olabilir?

Ben bütün galatasaraylılar ibnedir dediğimde arkadaşım ibne mi oluyor? Ben dedim oldu diye düşünen insanların akıl sağlığından şüphe etmek gerekir. Arkadaşlar arasında çekişme olur, lafla sataşma olur, bunu düzeyli tuttukça bence şakalaşmalar, küfürleşmelerde olabilir, hatta kavga bile edebilirsiniz. En büyük Fenerli Anıtkabir'de, en büyük geseli İmralı'da yatıyor derken, doğu'da şehit olan askerlerin yakasına bakın hepsinde Türk bayrağı var. Hemen yanı başımızdaki arkadaşımızla küfürleşirken askerde omuz omuza mücadele etmesini de biliriz biz. Askerlik bitince, yine statlara döner küfür de ederiz, sonra telefonla ararız, oo ne koyduk be deriz, ya da aranmamak için telefonumuzu kapatırız.

Dünyada en önemli 3. derbi olarak gösterilen gs - fb karşılaşmaları dünyadaki muadillerine göre en az holiganizmin yaşandığı derbilerdir. Boca Juniors - River Plate maçlarının birinde BJ 2 0 maçı kazanmıştır, maçtan sonra kavga çıkar, RP li taraftarlar BJ'lu taraftarlardan ikisini öldürür ve duvara "şimdi 2 2 oldu" yazarlar. Bu insanların hayatı ve yaşam biçimi tuttukları takımdan ibarettir. Burda bahsedilen insanların hayatta takımlarından başka hiçbirşeyleri yoktur. Ne arkadaşları, ne aileleri, ne işleri, ne sorumlulukları, ne hayalleri, ne umutları.

Bizler asla böyle olamayız. Bugün özgürce yaşadığımız bu toprakların zamanında ne denli fedakarlıklarla kazanıldığını biliriz, ailemizin, dostlarımızın hatta mahallelerimizin ne kadar önemli olduğunu biliriz. Temelde bu birliktelikleri yaşarken, renklerini sevmediğimiz takımdan olan dostlarımızla dalga geçeriz, onların bizim en büyük olduğumuzu kabul etmesini isteriz. Etmezlerse üste çıkmaya çalışırız, ama konu gelirde özgürlüğümüze, birlikteliğimize kadar uzanırsa hep bir oluruz. O zaman ne sarı vardır gözümüzde ne siyah. Kırmızı beyaz oluruz...

Zeka ürünü sloganlar, hinlikler, küfürleşmeler, toplu tezahuratlar, bence hep olmalı. İşin tadı tuzudur bu. Bir takım taraftarı düşünün ki " Hepimiz ozon tabakasıyız " diyerek pankart açsın, bir takım taraftarı düşünün ki dakika 45'te takımını sırtlasın, farklı yenildikleri maçı lehlerine çevirsin, bir takm taraftarı düşünün ki, ülkesinde kalmasın, takımı nerede olursa olsun statları doldursun... Hiç merak etmeyin, stattan çıkıp eve gidince, şehit haberlerini görünce, ne takım kalır ne holiganlık gözümüzde, sadece iki renk, kırmızı beyaz, temelimizde Türkiye...

Şiir gibi oldu biraz, kusura bakmayın. Biraz da uzun oldu işallah sıkmamışımdır :). En başta dediğim gibi, ben ibne diyince 22 senelik dostum ibne oluyorsa, ferrarim nerde diye sorarım size :)...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sevgili Drakkahn

zaten sorun bu noktada bu forumda birbirini tanımayan sadece sanal takma adları ile birkaç kelam muhabbeti olmuş insanların birbirlerine belkide en yakın arkadaşlarına söylemeyecekleri kelimeleri sarf etmeleri.

En yakın arkadaşınla küfürleşmek seni ve onu ilgilendirir, ama bu gibi forumlarda bunu yaparsan hepimizi ilgilendirir. İşte bu ince çizginin çoğu kez unutulduğuna şahit olmak hoş değil.

Yoksa bende en yakın arkadaşlarımla birbirimizi kızdırmaktan ayrı bir zevk alırım ama adı üzerinde olduğu gibi onlar en yakın arkadaşımdır ve bu kızdırma sadece aramızda kalır, bir toplu forumdan bunu herkese malzeme yapmayız.

Bir de bu açıdan bakmanı salık veririm.

İyi akşamlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi çırpıda okudum resmen, cidden güzel yazmışsın..
babam da anlatıyo eskiden böyle değildi vb vb diye..

ama artık bazı arkadaşlar oynanan futbolla değil de çirkefliklerle ilgilenip zevk alıyolar..
bi arkadaşım var(hatta uzaktan akraba) karşı takımdan:p
takıldığı forumlara bakıyorum yok bilmemne takımının bayraklarını nasıl da söktük seslerini çıkartamadılar, yok nasıl toplandık kaçtılar hemen..nasıldı pankartımız aheah karşılık veremediler vb vb postlarla dolu..

resmen futboldan nefret edicek dereceye getiriyolar insanı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında burda da farklı değil durum. Yani ben futbol bölümünde cogu kişi ile hararetli tartısmaya girdim, ama hiçbirinden diger bölümlerde dışlanacak bir tavır görmedim, ya da davranıslarında bir değişiklik yasamadım. Cogu üye ile tartıstıgım seyler burada kaldı, futbol bölümünün dışına taşmadı (1 kişi haric, o kendini bilir).

Adam manyak ben ne yapayım yani, alakalı alakasız heryerde saldırıyor, sırf bana olan uyuzundan :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...