Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Deprem / Çanakkale


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
1 dk kadar önce 1. katta olmama rağmen güzel sallandım. Kısa sürdü gerçi 6-7 sn kadar ama üst katlarda oturanlarda birşeylerin devrilmiş olması ihtimali yok değil.

Gerçi bugün haberlerde ege bölgesinde 19 saat içinde 15 deprem oldu diyordu. Yavaş yavaş bu tarafa geliyor demekki : p
Mesaj tarihi:
Ya bugun tam gs maçı başlayacakken bi yıldırım düştü İstanbul'da bi yere. Üsküdar'da oturuyorum. Ben kendi odamda, kardesim kendi odasına resmen ışığı evin içinde gördük o kadar parladı yani. Ve ışığın gelmesinden 1 saniye sonra falan feci bi gök gürültüsüyle birlikte sallandık :)

acaip bi deneyimdi benim için.

typo be öff
Mesaj tarihi:
http://sismo.deprem.gov.tr/DEPREM/SONDEPREMLER/sondepremler.php

3.1 imiş arkadaşlar.

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=9+kasim+2007+izmir+depremi

sizden başka hissedenler de varmış.
Mesaj tarihi:
güney sandwich adalarında 5,3olmuş.. ondan verelim isterseniz.

paket mi olacak yoksa burda mı sallanırsınız?

şak bi yana daha sonra girerler listeye herhal.. anca ölçsün biçsinler falan.. global olarak da şu an verilmiş bişi yok. az sonra gelir haberi..

ha bu arada sandwich adalarında harbi deprem olmuş bu gece

edit: bu arada saat 05değil ki, 00:05:57.29
Mesaj tarihi:
http://sismo.deprem.gov.tr/DEPREM/SONDEPREMLER/sondepremler.php
burada md 3.8 diyor.
diğerinde ml 5.3 diyor.
hangisi gerçek? :P

veya md ile ml arasındaki fark nedir? :S
Mesaj tarihi:
Süreye Bagli Büyüklük (Md)
Daha büyük bir depremin, sismometre üzerinde daha uzun bir süre için salinimlara yolaçacagi ilkesinden hareket edilir. Depremin, sismometre üzerinde ne kadar uzun süreli bir titresim olusturdugu ölçülür ve deprem merkezinin uzakligi ile ölçeklenir. Bu yöntem küçük (M<5.0) ve yakin (Uzaklik<300 km) depremeler için kullanilir.

Yerel (Lokal) Büyüklük (Ml)
Bu yöntem 1935'da Richter tarafindan depremleri ölçmek için önerilen ilk yöntemdir. Bu yöntem, havuza atilan tas örnegine dönecek olursak, tasin suya çarparken olusturdugu ses dalgalarinin suyun içerisine yerlestirilmis bir mikrofon ile dinlenmesine benzetilebilir. Ses kayidinda olusan en yüksek genlik degeri, uzaklik ile ölçeklenerek tasin büyüklügü hakkinda bilgi verecektir. Depremin büyüklügünü kestirirken de ayni ilke uygulanir. Bu yöntem de görece küçük (büyüklügü 6.0'dan az) ve yakin (uzakligi 700 km'den az) depremeler için kullanilir. Dogru degerlerin bulunmasi için sismometrelerin çok iyi kalibre edilmis olmasi esastir.

Yüzey Dalgasi Büyüklügü (Ms)
Bu yöntem ilk iki yöntemin yetersiz kaldigi büyük depremleri (M>6.0) ölçmek için gelistirilmistir. Havuz örnegine geri dönecek olursak, suyun yüzeyinde olusan ve halkalar seklinde merkezden çevreye yayilan dalgalarin en yüksek genliginin ölçülmesi esasina dayanir. Bu tür dalgalar yeryüzünde kaynaktan çok uzak mesafelere yayilabilirler. Diger yöntemlerin aksine bu yöntemin güvenilirligi uzak mesafeden yapilan ölçümlerde daha da artar.

Cisim Dalgasi Büyüklügü (Mb)
Bu yöntem Yüzey Dalgasi yöntemine benzer, tek farki yüzeyden yayilan dalgalar yerine derinliklerde ilerleyen dalgalarin kullanilmasidir. Havuz örnegine dönersek, tasin suya çarpmasi ile olusan ses dalgalari (akustik dalga) suyun içerisinde uzak mesafelere yayilabilir. Bu ses dalgalarinin bir mikrofon ile dinlenebilir ve ulastigi en yüksek genlik tasin büyükügü konusunda bilgi verir. Deprem için de durum benzerdir. Ancak yerkabugu içerisinde sadece ses dalgasi degil, kesme dalgasi adi verilen bir baska dalga türü de üretilir. Bu iki dalga türünün tümüne Cisim Dalgalari adi verilir. Sismometreler, mikrofondan farkli olarak her iki dalga türünü (Cisim Dalgalari) de kaydedebilir.

Moment Büyüklügü (Mw)
Bu büyüklük türü, digerlerine göre en güvenilir olanidir. Bilim dünyasinda, eger bir deprem için moment büyüklügü hesaplanabilmisse, diger büyüklük türlerine gerek kalmadigi düsünülür. Belirleme açisindan hepsinden çok daha karmasiktir. Esas olarak depremin olusumunun matematiksel bir modelinin yapilmasina karsilik gelir. Bir arastiricinin gerçeklestirebilecegi bilimsel bir çalisma süreci ile hesaplanabilir ve bu yüzden hesaplamalarin belirli bir zaman almasi kaçinilmazdir. Otomatik olarak uygulamaya konulabilimesi ise zordur, dünyada sayili birkaç gözlemevinde, sadece belirli bir büyüklügün üzerindeki depremler için rutin olarak hesaplanmaktadir. Uygulamada, sadece belli bir büyüklügün üzerindeki depremler için (M>4.0) Moment Büyüklügü hesaplanabilir.
Mesaj tarihi:
PrudenT said:
olm ben de niye uyandım diyorum allah belamı vermesin. güzel depremmiş ama tırstım.

geçen sene 5.x bişiler olmuştu hüseyin tatil etmişti yine etsin!11


ibooo, bu akşam çok güzel deprem yaptı valla!
Mesaj tarihi:
geliyorr geliyorrr
büyük deprem geliyorrr


yavaştan yavaştan sallanmaya başladık yine kışa girdiğimiz şu günlerde aklınızın bi ucunda bulunsun deprem olursa ne yaparım nereye kaçarım nerde yedek kıyafet nerde su var[eğer binanız yıkılmazsa] ne bileyim arada düşünün ilerde lazım olabilir :)
×
×
  • Yeni Oluştur...