Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İngilizce - Türkçe cümle çevirisi

Bone

Öne çıkan mesajlar

İngilizce'den Türkçe'ye, Türkçe'den İngilizce'ye cümle çeviri imkansız gibi birşey mi?

Örneğin google'da bir sitenin veya cümlenin tamamını değiştiren language tools bölümü var. İşte çincesinden, fransızcasına, italyacasından almancasına bir sürü farklı türde dilde çeviri yapabiliyor. Fransızca, almanca, ispanyolca vs siteleri bu olayla ingilizceye çevirip okuyorum.

Ancak Türkçe - İngilizce çeviri yapan programlar oldukça başarısız ve rasgele sonuç getiriyorlar. İşte babylon gibi programlar var, hatta bu ay bir bilgisayar dergisinde de bu programlar için deneme yapmışlar.
Bu çeviri programları "accurate" cümle ve paragraf çevirisi yapmak isteyenler için işe yaramaz durumda.

Peki google gibi yerlerde birçok farklı dil arasında çeviri yapmak mümkünken, Türkçe ve İngilizce arasındaki bağ neden kurulamıyor?

İki dilin sistematiği hakkında bilgisi olan var mı? (dil bölümünde felan okuyanlar bilir sanırım)
Sosyal ağlarda paylaş

Google ile ingilizceye çevirdiğin cümlelerin doğruluğundan nasıl emin olabiliyorsun ki?Sonuçta yanlış çeviride yapıyor olabilir.

Türkçe - İngilizce arasındaki çeviriye gelince. Belkide piyasadaki programlar henüz yeteri kadar gelişmemiş olabilir. Ayrıca ingilizce, almanca vb. avrupa dillerinin aynı dil grubuna mensup olmaları lazım. Belki de bu yüzden, benzer gramer kuralları ve latince kaynaklı kelimeler sayesinde, daha "accurate" çeviri yapıyor da olabilirler.

Türkçe-İngilizce uzmanlık alanım olmadığından aklıma daha başka birşey gelmiyor. Fakat şahsen ben bu programlar ve websitelerin yaptığı çevirilere pek güvenmezdim.
Sosyal ağlarda paylaş

Olabilecek bütün kuralları ve olasılıkları girmek pek mümkün değil bir programa bu çeviri olayı için. En büyük sorun dillerin farklı kökenden gelmesi.

Bununla birlikte yapılamaz değil bana göre. Direk kurallara dayandırmaktansa istatistiksel olarak çeviri yapabilen sistemler geliştirilebilir bana kalırsa (yapay zeka demiyorum bakın, bir nevi öğrenebilen sistem diyelim).
Sosyal ağlarda paylaş

Benim bitirme projem. Statistical Machine Translation diye bir yontem kullaniliyor bunun icin.

Su an 93% basariyla Ingilizce'den Turkce'ye ceviri programi yapti beraber calistigim hocam (Kemal Oflazer), biz de onun supervisorliginda Turkce-Ingilizce versiyonunu yapiyoruz hatta simdi onla ugrasiyordum : )

Nasil calistigini vs anlatirim dersten gelince cikmam lazim simdi
Sosyal ağlarda paylaş

aslında almanca>ingilizce ve benzeri dillerde yapılan çeviriler de iyi değildir. Hele ki çok kullanılmayan bir dile (misal ingilizce>fince gibi) çeviri yaptırırsanız ayvayı yediniz demektir. bilakis çıkan sonuç popomundo'da attığım mesaja benzeyebilir;

dasaaa said:

helsinki'de belsoğukluğuna yakalandım ve foruma hızlıca bir mesaj attım

mesaj kısaca "belsoğukluğuna yakalandım.. en kısa sürede bir doktor teadvi ederse sevinirim. En kısa sürede cevabınızı/yardımlarınızı bekliyorum" gibi bişi idi.. İngilizce tabii..

bir de altına online translator ile fincesini koydum.. bi de not yazdım.. "burada ne dediğini bilmiyorum.. umarım doğrudur" diye..

Doktor buldum hemen.. az önce de bi mesaj daha geldi, "yazdığın o fincenin ingilizce tercümesi nedir biliyor musun? çok komik işte bu:"

Ahanda şööle bişi çıktı..

Hey, my chlamydia is decorated with letter i's, and letter i longs for helping urgently. Whether some takes care, which I doubt, a canister helps us and I would appreciate it. I am a letter i and I am potential to copulate with a female animal so that a clinic doesn't have to incire but say that I am a letter-i. So letter-i actually longs for to help you.

bir de makale taramaları sırasında çıkan facialar var tabii. ancak onları görmezden gelmek lazım, keza konuşulan dil ingilizce falan değil, bayaa mühendisçe (doktorca da olabilir bu dil, aradığınız konuya göre). Yani ayrı bi şi genelde
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...