Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pilav nasıl yapılır konusunda naçizane bir reçete...


BlackRose

Öne çıkan mesajlar

şimdi elminster efendiye uzunca bir süre anlatmama rağmen "ben yapamıyorum hoca, berecemiyorum, defalarca rezil ettim pirinci, ama canım da çok çekiyo kodumun memleketinde [hollanda] pilav yok" demesi üzerine onu rezil-i rüsvan etmek üzere kolları sıvamış bulunmaktayım;

1.bir çorba kasesi pirinç alınır [çorba kaseleri 3 aşşa 5 yukarı aynıdır, hankısından diyenlerin kafasını kırarım ona göre]

2.ılık su ile o pirinç ıslatılır, yani kaseye ılık suyu boşaltıp pirincin tamamı ıslatılır, 5-10 dakika bekletilir

3.tercihen tabanı geniş bir çelik tencere alınır [daha süfer olur onlarda] ve yine tercihen [ve en süferidir kesinlikle, dinlemeyin o pilav tereyağlı deil ki diyen mal reklam karakterini] bir miktar tereyağı eritilerek [çok fazla değil, tabanını ancak kaplasın yeter] içine de yine tercihen 'arpa şehriye' [bilmeseniz de olur, bakkal sadık'a söyleyin verir o] içine atılarak kararana kadar [yanana kadar değil] karıştırılır

4.sonra daha önce ılık suda bir süre beklettiğimiz pirinç bunun içine dökülür ama kesinlikle suyu süzülür o sırada, yani tabi mümkün olduğunca suyu süzülmeye çalışılır, kızgın yağa su damlatırsanız ne olur onu de öğrenmek isterseniz üstün körü süzerek koyun ilk seferlik [tavsiye edilmez]

5.şu anda tenceremizin içinde daha önce erimiş ve içinde azıcık karartılmış arpa şehriye ve karıştırılmayı bekleyen, ılık suda ısıtılmış pirinç var, e hadi karıştıralım, benim tavsiyem [buradakilerin hepsi benim tavsiyem, siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz tabi de] 20 ile 30 dakika arasında bıkmadan ve sürekli çevirerek karıştırmanızdır

6.bu süre dolduğunda artık daha önce kaynatılmış suyumuzu, kavrulmuş pirincimize ekleme vaktimiz gelmiş demektir, suyun miktarı pirinci tencereye yaydığınızda, pirinç seviyesini en fazla 0.5 veya pirincin cinsine göre 1 cm geçecek kadardır, diyeceksiniz ki nerden bilecem pirincin cinsini, birkaç seferde artık bunu oturtursunuz, korkmayın! bir çay kaşığına 100 ün üzerinde pirinç tanesi sığar, yani bereketlidir pirinç :), en fazla bir paket pirinç harcayarak herşeyi rayına oturtursunuz

7.kavrulmuş pirinç-arpa şehriye karışımımıza suyumuzu da ekledik mi? tamam o zaman bekleme zamanımız gelmiş demektir. birkaç seferliğine pilavınızın başında bekleyin ki gelişmeleri görün. bu arada suyu ekledikten sonra yine bir çorba kasesi için yarım yemek kaşığı [bu yine tecrübe ile sabitlenecektir] tuzumuzu da içine atıp şöööyle bir karıştıralım ve öyle beklemeye koyulalım

8.benim tecrübelerim 25-30 dakikanın yeterli olduğu yönünde olsa da bu yine pirincin cinsine göre değişebileceği için siz yine de burada yazılanlara ilk seferde bağlı kalarak sonraları kendi sürelerinizi ve miktarlarınızı oluşturun kafanızda, bu sonuçlar tabi ki yazdıklarıma çok yakın, ama yine de azıcık farklı olabilecektir, 25-30 dakika böyle bekledikten sonra [karıştırmıyoruz bu süre zarfında] kaşığımız ile pilavın dibini kontrol ederek ve suyunu çekip çekmediğine bakarak altındaki ateşi kapatabiliriz, bu arada bu sürecin başından beri ateş en en en kısık pozisyonda yani ha söndü ha sönecek durumda olmalıdır

9.altını kapadığımız pilavın kapağını açıyoruz ve genişçe kağıt havlulardan varsa onlardan, yoksa yeni açılmış tuvalet kağıdı türevi bişe ile tencere-kapak arasını tamamen kaplıyoruz ki pilavımız dinlenirken buharının fazlasını da kağıt emsin

10.10-15 dakika pilavımız dinlensin, soğusun, biz de televizyonda ne var ne yok biraz ona bakalım, biraz evdekilerle kavga edelim, küçük kardeşimize [levent kırca'ya herkes merhaba desin, kardeşim o benim] ders konusunda takılalım vs.

e daha ne bekliyosunuz? 11 inci madde yok [inci de annem ona da merhaba diyelim], dalın pilava!

yanında neden bişe yok diyenleri duyar gibi oluyorum, o da olur zamanla merak etmeyin, ben yazarım, athenax [ayça] ablanız yazar, kendiniz üniversiteye girersiniz ve ailenizin yolladığı paranız ay sonunu getirmeyecek gibi görünürse, ya bir arkadaşınızdan ya da kendiniz ne bulduysanız tencereye atarak öğrenirsiniz, kolay

elminster'e saygılar, sizlere de afiyet olsun

[yukarıda yazılanların tamamı benim kendi uyguladığım sistemdir, pilav öle olmaz lam böle olur diyenlere uçmuş varsayın beni]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

*atlar*
yanına süper kolay ama bi o kadar lezzetli tavuk tarifi vercem ben...

bir paket parça tavuk alınır (hani böle kalça bölümlerini -aklınıza kötü şeyler getirmeyin hınzırlar- paket halinde satıyolar ya, hah, onlardan. küçük parça diil ama kemikli de diil...).

fırın tepsisine ya da en güzeli bi borcam'a güzeelce yerleştirilir.

üzerine bakkaldan marketten alabileceğimiz bir paket hazır krema gezdirerek dökülür (bunnar böyle 200 ml'lik kartonlarda satılıyo, çırpmadan koycaksınız).

üzerine bolca soya sosu serpelenir (lol! lafa bak...). bol ama, cimrilik etmeyin.

bigzel fırınlanır (150 derece iyidir)

20 dakika sonra alınır fırından.

bıraktığı sular blek'in yaptığı nefis pilavın üzerine şööle dökülür.

yenir hani...
*athe'ye yemek tarifi sitesi planlarını hatırlatır bu vesileyle*
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok düşük ateşte kavuruyosun gene
onu yazmamışım evet
yani kavururken de çok çok düşük ateşte kavurunuz, bu pilavınızın çok fazla su emip lapa olmasını engelleyecektir, zaten o süreyi de hiçbişeyi yakmadan kurtarabileceğiniz ama sonuna kadar da gidebileceğiniz bir süre olarak düşünün

olaydaki [benim açımdan] püf noktası pirinci iyice kavurmaktır zaten

ha bi de ben çelik tencerede yaptım hep, teflon daha bi modern ne bilim, bizim zamanımızda yoktu diim de ne şiş yansın ne kebap, ya da teflonlar pahalıydı :)

[Bu mesaj BlackRose tarafından 26 Şubat 2002 20:04 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehehe bu forumu protesto ediyorum! zaten sabahtan beri acim ve hala proje ile ugrasiyorum beynim cekti findik kadar oldu.Ustelik bu tarifleri bizim yememiz imkansiz .. once pilav gonderinde sonra konusun :P[hline]''Most of us walk in the light and the shadow but there are the chosen few who walk this world , carrying their own light to brighten both day and night.''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hemmen geliyo makarna sosu...

malzemeler:
- bi adet küp domates konservesi (haa ben 4 tane domates rendeliycem diyorsan karışmam. yannız bu mevsimde tatsız oluyo, benden söylemesi)
- 1 ya da 2 diş sarmısak
- zeytinyağı (göz kararı ayol... hmmm... yarım çay bardağı desek?)
- tuz, karabiber, fesleğen (kuru)

[ay edit ayol: unutmuşum... küp domatesleri ya uzun pişirip kendiniz eziceksiniz, ya da mutfak robotu marifetiyle incelticeksiniz, size kalmış]

ehe, hepsini koy bi yere, 15 dakika kaynat, altını fazla açma. permesanla servis et :)

[Bu mesaj Emaleth tarafından 26 Şubat 2002 20:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehe bi de bolognese sos tarifi verelim...

- 250 gr kadar kıyma (ince çekilmiş olsun)
- orta boy ya da küçük bi soğan
- bi minik havuç
- bi küp domates konservesi (yine deminki gibi robotla inceltilse iyi olur)
- azıcık su (gerekebilir, ama hangi halde gerekir annatamıycam galiba, el ölçüsü bunnar)
- tuz, karabiber
- defne yaprağı
- isteniyorsa bi minik diş sarmısak
- yağ olarak azıcık margarin azıcık da zeytinyağı öneriyorum, en iyi karışım bu...

şimdik... soğanı ya mutfak robotunda ya da bıçak ile kıycaksınız minik minik. atıcaksınız yağa, pembeleşinceye kadar kavurcaksınız...

pembe olayını yakaladığınızda kıymayı atın içeri. iyice pişene kadar kavurmak lazım. rengi bööle kül gibi kahverengi olmasın. hep karıştırmak lazım, yoksa topak yapar...

ehe kıyma kahverengi olunca içine rendelemiş olduğunuz havuçları da atınız, 3-4 dakika da öyle çevirin.

sonra domates püremizi de döküyoz içine bigzel. baharat niyetine konacak ne varsa bu noktada içeri girmeli (özellikle tuzu önceden atarsanız kıyma sertleşir, demedi demeyin).

bırakın fokurdasın (kısık ateş, as always). gidip gelip kontrol edin, dibi tutmasın. bi ara sosun "yağına bindiğini" göreceksiniz. bu şu demek: sular bööle şopur şopur su gibi diil, kalın kalın bi kıvama gelecek, sos bütünleşecek, aha o pişti demek.

ha bi de piştiğini anlamanın bir diğer yolu da (her yemek için geçerlidir bu) kokusunun çıkmasıdır. mis gibi kokunca anlayın ki pişti ya da pişmek üzere.

ehe oldu işte. dökün makarnanın üzerine, yiyin efendiler!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ayyyyyy en bi leziz tavuk tarifimi vericem ben de

korili tafuk

tafuun tercihen kalca yoksa gogus eti kup kup kesilir
bir kapakli saklama kabina alinir

[ema aplanizin bahsettigi pakette satilanlardan bi paket yeterli olur ki bunun icinde 6 tane kalca parcasi olur yannis hatirlamiosam, ha buyuk paketleri de var tabi, ben tarifi 6 adete veriyorum]

icine 1 tatli kasigi yogurt
bir corba kasigi zeytinyagi
bir tatli kasigi domates salcasi
tuz + karabiber
bol kekik
bol kori konur karistirilir ve buzdolabina konur, tercihen 1 gece, yok olmadi cok acim diosaniz bikac saat bekletilir

sonra bir saklama posetine ya da herhangi bir torbaya yarim hatta ceyrek su bardagi un konur ve torbanin icine sufer marine edilmis tavuk parcalari bosaltilir

torba hop hop hoplatilir ve elimizi bulastirmadan tavuklari una bulamish oluruz =p

sonra bir teflon tavanin tabanini kaplayacak kadar sivi yag kizdirilir ve unlanmis tavuk parcalari bolecene kizartilir

sufer yenir sonra =p

afiet ossun ehe

*ema`ya `jades yapio yemek sitesini` mujdesini verir *[hline]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki bi sos daha...

bi minik soğan ince kıyılır.
bir miktar (yarım paket iyidir herhalde) mantar da minik minik kesilir.
önce soğan kavrulur (az yağ olsun, sonra cıvık oluyo), sonra mantar eklenir kavrulur.
üzerine şoor diye bi paket hazır krema boca edilir. köpürüp koyulana kadar çevrilir.
pişmiş makarnalar içeri atılır.
azıcık da rende kaşar eklenir içine.
daha fazla pişirip bok edilmeden ateşten alınır.
(isterseniz bunun içine renk versin diye bikaç damla ketçap ya da seviyosanız da ton balığı koyabilirsiniz)
üzerine permesan rendesi farzdır.

afiyet ola...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sufer kolay bi o kadar da lezzetli firinda mantar

kocaman kocaman kultur mantarlarinin saplari cikarilir, gobek cukurlari [lol lafa bak] yukari bakicak sekilde dibi azicik yaglanmis borcama dizilir ve tuzlanir

cukurlarina yarimsar cay kasigi veya belki daha az tereyagi [tereyagi sevmeyenler icin becel] konur

ustlerine bol kasar rendesi tikistirilir

firina sokulur, cikarilir bi guzel yenir =p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...