Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hayatın anlamı nedir?


McsPeyn

Öne çıkan mesajlar

Belki de boş olarak nitelendirilebilecek düşünceler için başınızı ağrıtmak istemezdim ama sanırım gerçekten yetişkin birilerinin yardımına ihtiyacım var.
Hayatın anlamı nedir şeklinde bir süre düşündükten sonra bir arkadaşıma danıştım ve o bana hayatın anlamını kendinin belirlediğini, kısa süreli amaçlar belirleyerek onların gerçekleşmesi için çabalamanın olumlu sonuçlar doğuracağını öğütlemişti ve bana mantıklı gelmişti.
Ayrıca hırs konusunda düşündüğüm bir süre boyunca hırsın yanlış birşey olduğunu zannettim. Ama bu süreç boyunca yaşam sevincimi yitirdim ve küçük hırsların olumlu faydalarının olabileceğini farkettim.
Şu hayatın amacı konusunda da ikilemlere düştüm. İleride mutlu bir hayat yaşamak için şimdi acılar çekmek gerektiğini, şimdi acılar çekilmezse ilerde rahat bir yaşam yaşamanın hayal olacağını belirledim. Ancak; şu anda keyif aldığım şeyler ile ileride keyif alacağımı düşündüğüm şeyler çok farklı. Etrafımdaki yetişkin modeline baktığımda şu sırayı görüyorum: Doğma, çocukluk, gençlik, üniversite, iş, evlilik, çocuk, çocuğun doğumu, bakımı, gençliği, üniversitesi, işi evliliği derken torunlara geçiyor ve bu böyle devam ediyor. Bu yıl Lise 2'yim ve ÖSS'ye hazırlanıyorum ve kendimi "Uzun ince bir yolda yürür"ken görüyorum. Üniversite, iş, evlilik, çocuk..
Peki bunları yapmazsam? Diyelim ki lise eğitimimle kısıtlı bir maaşla bir işte çalışmaya başladım. O zaman biliyorum ki lisedeki arkadaşlarım üniversite okuyacak, iyi biryerler kazanıp iyi parayla daha yüksek seviyede bir hayat yaşayacaklar. Ve ben biliyorum ki onları bu halde gördüğüm zaman kıskanacağım.
Geçenlerde bilgisayarı yenileyeyim siye netten parça baktım ve güzel bir bilgisayarın(benim bilgisayardan monitör falan da ekleyerek) 800 milyon civarına bir paraya toplanabileceğimi gördüm. Ama o an düşündüm. Sürekli para harcamış ve para kazanmak namına(konu çalışmak, test çözmek vs.) geri adım atmış olacağım. O aldığım güzel bilgisayarla sabahlayıp derslerden geri kalacak ve belki de 5 yıl sonra güzel bir bilgisayar alabilmek için 15 yıl para biriktirmek zorunda kalacak duruma düşeceğim.
Bu kadar yazıdan - ikilemlerden sonra sizden tek isteğim şu: Deneyimlerinizi paylaşın lütfen. Bence sağlıklı bir gelecek için her gencin nasihat dinlemeye ihtiyacı var..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Teoride çok mantıklı konuşuyorsun hepimiz de bunları isteriz de... pratiğe geçirebiliyor musun? Ben geçirenini göremedim daha. Bu... sadece hayat. Komplike hiç bir şey yok. Kendine küçük bir hedef seçeceksin o yönde ilerlerken karşına yeni opsiyonlar çıkacak bu doğrultuda yeni şeyler seçeceksin ve bir gün geri dönüp bir bakacaksın onca yıl... geçmiş gitmiş... Önemli olan pişman olman yada olmaman. Ben derim ki ne zaman öleceğini bilemezsin. Her gün ölen onca insan var ki... Hayatını boşlamadan her günden ayrı zevk almaya bak demek en doğrusudur heralde?[hline]Some people are born with tragedy in their blood.
UIN: 2060306
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayatın senin ona verdiğinden başka bir anlamı yoktur diye başlayıp uzatabiliriz sanırım ama konu bu değil tam olarak anladığım kadarıyla.

evet hayat uzun ince bir yol dediğin gibi ama bir takım dayatmalar dışında kesinlikle senin seçimlerinle oluşmakta. seni mutlu edeceğine inandığın birşeyler seçip, o yolda ilerlemeye çalışmakta fayda var bence ve bir gün seçiminin yanlış olduğuna karar verirsen değişiklik yapmaktan da asla korkmamalısın. her seçimin aynı zamanda bişeyleri kaybetmek olduğunu kabullendiğin sürece pek de bir sorun olmuyor zaten.

iş ve çalışmak konusuna gelirsek de 18 yaşından beri çalışan bir insan olarak sana tavsiyem -eğer okuyacaksan- kesinlikle üniversiteyi bitirmeden çalışmaya başlama. çok istiyorsan ya da mecbursan belki tatillerinde bazı işler yapabilirsin ama onu bile tavsiye etmem. 23-24 yaşına kadar derslerin, gezmek-tozmak, zibidilik yapmak ve deli gibi eğlenmek tarzı bir takım ulvi görevlerin var ve bunları erteleme çünkü hiçbişey 14-24 yaş arasında yaşayacaklarının yerini tutmayacak daha sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nasihat verecek kadar tecrübem yok ama fikirlerimi yazıyım.
1 kere okudum ve anladığım kadarıyla sen biraz daha gelecek kaygısına yönelik birşeyden bahsetmişsin. Hayatın anlamı kesinlikle bu değildir. Hırstan bahsetmişsin. Biraz hırs iyidir evet bazı şeyleri başarman için seni gazlar ama bak orda şimdi arklarım üniyi bitirecek ben kıskanacam derken de şiddetli bir hırs var. Öss den önce benim de kaygım vardı. ya kazanamazsam ya ilerde sürünürsem diye. ama yok yani kazanılıyo. illaki ilerde bişey olcaz. bilgisayar demişsin. bilgisayar bence hayatta bir öncelik değildir. ama eğer işin bilgisayarı ilgilendiriyosa dediğin gibi ( kısıtlı maaş vb. ) bir duruma düşeceğini sanmıyorum. Tek diyebileceğim bunları şimdi dert etme. ilerde bunlar olmadığında "boş yere kendimi paralamışım" dersin. Rahat ol yani bu konuda. bir de hayat döngüsü gibi bişey yazmışsın. o kounda da çok güvendiğin bir büyüğünden ( aile vb ) yardım iste. Zaten bütün bu aşamaları atlarken kendi hayatının amacı belirginleşir.[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
RazorJimmy, 28 December 2003 02:48 tarihinde demiş ki:
Carpe Diem
[hline]K1cK S0m3 4sS W1tH a L4rg3 Tr0uT productions brought to you by
RazorJimmy @ ICQ# 12858821

[Bu mesaj RazorJimmy tarafından 28 December 2003 02:48 tarihinde değiştirilmiştir]
Bilmiyorum düşüncelerim saçma geliyor olabilir. Ama Carpe Diem mantığı bana çok saçma geliyor. Her gün gününü yaşayacaksan geleceğin bir anlamı kalmaz ki. Sürekli geçmişinle boğuşursun. Niye? O gün bir şeyler yaparsın pişman olursun. Geleceği o kadar derin düşünmek de yanlış bence. Hayatı akışına bırakmayı biraz bilmeliyi değil mi?[hline]Bilinçli INTERNET Kullanıcısı için ELELE!
Lise ve İlköğretim Öğrencileri için BİTEK-O 2004
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insan hayatı anlamak için değil, yaşamak için yaratılmıştır. demiş Santrayana. uğraşıp anlamlar yükleyebilirsin tabiki ama ben hep bunun gereksiz olduğunu savunmuşumdur. hangi anlamı yüklersen o olur, çünkü bu hayat senindir, sadece senin olduğu için de senin elindedir ona şekil vermek. küçük hedefler... tabiki önemlidir ama kısa vadeli küçük hedeflerle yaşayan insan ileride sıkıntı çekecektir. insanların genellikle anlam dediği şey hayatının ana hedefinin olmasıdır, her ne kadar bu anlam değil amaç olsa da çoğunluk böyle kabul eder. neyse konu bu değil, bence sürekli küçük hedefler peşinde koşmaktansa insan kendine belli başlı büyük hedefler belirlemeli, ve bu doğrultuda emin adımlarla yürüyebilmek için kısa vadeli hedeflere yönelmelidir. bu dediğimi arabayla seyahata çıkmak gibi düşün. eğer insan büyük hedefini belirlememişse, yani mesela ben istanbul'dan mersin'e gideceğim demezse sadece kısa vadeli hedefler üzerinde yoğunlaşırsa gideceği yere varamayabilir. mesela önce izmit derim, sonra bursa derim, sonra çanakkale'ye kayarım sonra da izmir'e giderim. mersin nere izmir nere...
eğer hayatının ana hedefini belirlemek zor geliyor ise bunu zamana bırak ama ne olursa olsun bunun üstünde düşün. ot gelip ot gitme. yıllar geçtikten sonra ben ne yaptım ki şu bilmemkaç senede şeklinde pişman olma...
ama şu da var ne zaman öleceğimiz belli değil 20 sene sonrası için herşeyi bir kenara bırakıp canını dişine takıp çalışmak acı çekmek de yersizdir. derler ya yarın ölecekmiş gibi ahiret için, hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalış. bu dini anlam taşısada bir noktada doğru söylüyor. hem bugünün tadını çıkarmasını bil, hem de gelecek için yatırım yap. mutlu bir hayatın en büyük sırlarından birisidir bu. bir yandan öss için çalışıp bir yandan da bilgisayar oynayabilirsin. sana iradeni kontrol edebilme gücü verilmiş bunu kullanabilirsin. şimdi sadece öss için çalışırsan şunu sorarım sana öss'ye kadar yaşama ihtimalin var mı ?...
olay dengeyi kurabilmekte yatıyor hem çalış hem eğlen ama sakın umutsuzluğa düşme çünkü umutsuzluk veya ciddi boyutlarda kaygı kara delik gibidir insanı sürekli içine çeker bir yerini kaptırdın mı gerisini kurtarman zor olur.
umarım yardımım dokunur...
[hline]...all the sorrow and the pain
will be washed away by rain...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bi süre düşündükten sonra uzun vadeli hedefimi, birçok şeyi paylaşabildiğim bir eş edinmek ve çocuklarımı iyi bir birey olarak yetiştirebilmek olarak belirlemiştim.
Bunun için de tabii ki iyi bir iş gerekli. Günümüzde de iş başvuruları arasında üniversite mezunu olmak vs. gerekli. Bunun için de dişini sıkıp ÖSS'ye çalışmak gerekli.
Peki bunları yaptığımda gerçekten ilerisi toz pembe mi olacak? Gördüğüm kadarıyla hayır. LGS'de çektiğim sıkıntıların bir farklısını şimdi çekiyorum. Üniversitede okuyan kardeşim de ağır yazılı sorunlarını çekiyor. Kuzenim iş arıyordu, buldu ve onu şimdi yorgun ve çökmüş görüyorum. Annem ise çocuğunun gelecek kaygılarını çekiyor. Bir tek dedemle anneannemi rahat görüyorum. Ama o yaşa geldiğim zaman yani emekli olduğum zaman neyden keyif alabileceğim ki? Sistem kendini o kadar alıştırıyor ki okula gitmediğiniz zaman arkadaşlarınız okulda olduğu için okulu özlüyorsunuz. Kendinizi o kadar yoğun bir çalışma ortamı içinde buluyorsunuz ki emekli olduğunuzda emeklilik sendromu yaşayıp çok ağır hastalıklarla başedip huzur bulmak için çalıştığınız 10larca senenin elmasını yiyemeden göçüp gidiyorsunuz.
Benim etrafımdaki örnekler gene bir derece iyi durumda, daha dar gelirli kişileri düşünürsek onların umutları sadece diğer dünyaya bağlı.
Neyse, sonuç olarak önerilerinizi şu şekilde algıladım: Hem gününü yaşamayı bil, hem de yarın için çalışmayı da unutma. Bunların hangi oranda olacağı ise kişinin kendisine kalmış.
Hepinize çok teşekkür ediyorum..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...