Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İki Türk öğrenci dünya iktisat literatürüne giriyor


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
İki Türk öğrenci, yatırımcılara risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceklerini gösteren çalışmaları ile dünya iktisat literatürüne girmeye aday oldu.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü öğrencisi Hande Erdinç ve Arnavut kökenli Joniada Milla, daha önce hiç kullanılmamış bir yöntem ve veriler ışığında hazırladıkları "Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları'ndaki Kointegrasyonun Analizi" başlıklı makaleleriyle ABD'de düzenlenen Econsources.com yarışmasında finale kaldı.

Referans Gazetesi'nde Ceyda Çağlayan imzası ile yayınlanan habere göre, Erdinç ve Milla'nın çalışması Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları ile Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi'nin 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıllık seyrini inceliyor ve Avrupalı portföy yatırımcısının risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceğinin formülünü ortaya koyuyor. Elde ettikleri bulgular ise onları iktisat konusunda dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan Uluslararası Atlantik Ekonomi Birliği Konferansı'nda (IAES) çalışmalarını ekonomi çevrelerine sunmanın kapısını açtı.

10 ülkeden 40 farklı çalışmayı geçtiler


10 farklı ülkeden 40 çalışmayı geride bırakan Erdinç ve Milla, 7-10 Ekim tarihleri arasında ABD'nin Savannah kendinde yapılacak konferansta tezlerini savunacak. Birinci seçilmesi halinde makale, Atlantic Economic Journal adlı bilimsel yayında da basılarak tüm ekonomi çevrelerine duyurulacak.
Finans piyasaları üzerine çalıştıklarını ve üniversitedeki danışman hocalarının teşviğiyle yarışmaya katılmaya karar verdiklerini söyleyen Hande Erdinç, "Elde ettiğimiz başarının ardında kullandığımız yöntem yatıyor. Kullandığımız verilerin sıklığı ve zaman aralığı, ampirik bulgulara ulaşmak için kullandığımız bilgisayar programı bizim çalışmamızı bugüne kadar bu alanda yapılan diğer çalışmalardan farklı ve orjinal kılıyor" diyor. Çalışmanın bilimsel veriler içeren ampirik bir çalışma olduğunu söyleyen Erdinç, verilerin birlikte hareketini yeni bir yöntem olan "kointegrasyon" yöntemiyle incelediklerini ve en son elde edilen ve uzun dönemi kapsayan verileri kullandıklarını vurguluyor.

Portföy dağılımında biz yol göstereceğiz

Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları ve Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi'nin 1991-2006 dönemini incelediklerini söyleyen Erdinç çalışmalarını şöyle özetliyor: "Bu piyasaların birlikte hareketinin ampirik olarak gösterebilirliğini inceledik ve bunu başardık. Aylık veriler kullanarak yaptığımız çalışmada ikili, üçlü ve dörtlü gruplar halinde incelediğimiz borsaların beraber hareket ettiğini gösterme başarısına ulaştık. Bu sonucun borsalar açısından yorumlanması önemli. Çünkü bu birlikte hareket, yatırımcıların yapacağı portföy dağılımından sağlayacakları faydanın azalması açısından önem taşıyor. Yani yatırımcıların bu ülkelere birlikte yatırım yaptığı takdirde risk dağlımını yeterince sağlayamayacaklarını gösteriyor. Bulgularımız yatırımcıların Avrupa'da portföy dağılımı yaparken bu sonuçları gözönünde bulundurması açısından önemli."

Milla ise makale için 4 ay çok detaylı ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını, çalışmalarını iktisat bilimi için çok önemli olan bir konferansta tanıtacaklarını vurguluyor.

Altın formülü nasıl çıkardılar?

* Fransa, Almanya ve İngiltere borsaları ile Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi'nin seyrini incelediler.

* İkili, üçlü, dörtlü gruplar halinde inceledikleri borsaların birlikte hareket ettiklerini kanıtladılar.

* Sonuçta, Avrupalı portföy yatırımcısının risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceğinin formülünü geliştirdiler.

* Bu birlikte hareket, yatırımcının yapacağı portföy dağılımından sağlayacağı faydanın azalması açısından önem taşıyor.

* Yatırımcılar bu ülkelere birlikte yatırım yaptıkları takdirde risk dağlımını yeterince sağlayamayacaklar.

Kaynak: Hürriyet.

----------------------------------------------------------------------------
Bölümdaşlarımla gurur duyuyorum.
Bu projeyi Banking Applications dersinde hazırladılar.
Bu sene ben de alıyorum aynı dersi =]
Bakalım biz neler yapacağız :P
Mesaj tarihi:
Onlar 2 senedir bu proje üzerine uğraşıyorlardı.
Ben daha başlamadım bile, zaten çok sağlam ekonometri bilgisi gerektiren bir iş...

Uluslararası düzeyde olmasa da kendi çapımda bir makale hazırlamaya çalışacağım =]
Mesaj tarihi:
araştırma yapmanın sonuçları bunlar.

tebrikler .

üniversite öğrencisinin araştırma yapmaya zorlanması ve sınavların daha kolay olması gerekmekte okuduğu artık bir gerçek ki ünilerdeki gerçekten faydalı bir şeyler öğrenebilsin ve yapabilsin.

bilgi edinirsin ,teknolojiyi kullanırsın ,pratiğe dökersin ve üretirsin.

üniversite hocalarına da söylemim insanlara bu konuda yardımcı olmaları .

bölüm toplantımızda bugün bölüm başkanına bizzat ilettim sesli biçimde diğer hocaların arasında .
Mesaj tarihi:
vay be helal olsun...böyle üni.ler böyle öğrencilerde varmış.

edit:tırstım sildim bizim okulla ilgili bölümü :/

[ Mesaj 05 Ekim 2007, Cuma - 14:54 tarihinde, fenris tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Yalnız bu modellemeleri öğrendikleri hocaları İstatistikten sınıfın sadece 3 te 1 ini geçirdi, master seviyesinde istatistik ve ekonometri görüyorum ben şu anda.

O kadar kapsamlı olmasa da en az 30 seneyi kapsayan bir çalışma yapacağım sanırım ben de, mesela 30 sene boyunca TR deki Reel Sektörleri inceleyebilirim. Daha karar vermedim...
×
×
  • Yeni Oluştur...