Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

DVD rip


Fortuna

Öne çıkan mesajlar

Yani neredeyse DVD kalitesinde bilgisayarda izlemek için birebir ve küçük boyutlu videolar.

Tabi hayvan gibi ekranın, 21' filan vars ya da böyle 70 ekran tvde filan izleyeceksen dvdripler yetersiz kalabilir. Ama 19" ekranda filan izlemek için birebir.

Ama dikkat et, TS filan yazar TeleSync gibi, onlar sinema çekimidir. Her filme 700mb deyip aldanma dvdrip yazdığından emin ol. Ayrıca yeni çıkan filmlerin dvdrip yazsa bile fake olma ihtimali var. Ondan açıklamalarını oku.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Official açıklama gibin birşey olacak:

Rip, yırtmak, sökmek anlamına gelir.

PC oyunların Rip'leri vardır. Bunlar oyunun CD'sinden riplenmiş dosyalardır. Normalde CD'den kurulduğunda 700 MB olacak oyun, videolar, müzikler, ara sahneler çıkartıldığından 250 MB gibi küçük boyutlara inebiliyor. Oyunun çalışabilirliğini etkilemeyen herşeyi çıkartıp attıkları, söktükleri için o oyunlara rip'lenmiş oyun (ripped games) denilir.

Benzeri bir şekil DVD-Rip filmler için de geçerlidir.
Aslen halk arasında "divx film" denilen film dosyaları hep "rip"lenmiş filmlerdir.
Yani aslında çok uzun boyutta olabilecek film dosyalarını, kalitesinden, akıcılığından ve çözünürlükten ödün vererek sıkıştırırlar, ve ortaya riplenmiş bir film çıkar. Tabii bu sıkıştırmayı divx, xvid gibi codeclerle yaptıklarından, "dvd-rip film" yerine "divx film" şeklinde yerleşti ağzımıza.

Tabii ki her "divx film" illa "dvd-rip" olması gerekmiyor.
Sinema çekimleri var mesela.
Cam
Direk el kamerasıyla gidilip sinemada yapılan çekimlerdir. Kalitesi çok kötüdür. Sinemada oturan insanların kafası gözükür. Kamera sürekli sağa sola sallanır.
TS: Telesync
Bunlar sinemada özel bir kamera kullanılarak çekilmiş filmler. Sinemanın ses sistemine bağlanarak kaydedildiğinden, kaliteli bir ses vardır. Genelde sabit tutularak veya tripodla çekim yapıldığından Cam filmlerden iyidir.
TC: Telecine
DVD'ye en yakın kaliteye sahip sinema çekimidir. Pahalı aletlerle direk sinema görüntüsü kaydedildiğinden, fazla Telecine videosu bulunmaz. Ancak sinema çekimi izlenmek isteniyorsa en iyi hali budur.
DVD çekimleri de var.
R5
Bunlar rusya'ya yollanan kalitesiz DVD'lerdir. DVD'lere özel özellikler yoktur. TC çekimi kalitesindedir. Ancak bir film sinemaya girdiği sıralarda R5 dvd'ler de çıktığından, o filmi bilgisayarında izleyebileceğin en iyi çekim olacaktır.
Screener
Screener'lar az sayıda gönderilen özel tanıtım DVD'leridir. Bunlarda, screener olduklarını belirten yazılar çıkar. Bazı screenerlarda filmin yarısını siyah beyaz izlersin, bazı screenerlarda sadece alttan yazılar geçer.
DVD-Rip
Bunlar bildiğimiz DVD'lerden riplenmiş filmlerdir. 4.5 GB'lık DVD, 700 MB civarına indirilir. Her ne kadar riplenmiş olsa da, bir DVD izlermiş gibi kaliteli şekilde izlenebilirler.
DVD-R
Bunlar DVD-Rip'lerle karıştırılmaması lazımdır. DVD-R'lar, direk DVD'nin içindeki dosyalardır. Bunları bir boş DVD'ye çekip izleyebilirsin. Veya Media Player Classic gibi media player'larla dosyaları açıp izleyebilirsin. DVD'nin içindeki ekstra özellikler ve menü gibi şeyler de bulunur. Bir DVD'den hiç bir farkı yoktur, zaten DVD'nin kendisinin disc image halidir.
Bir de yeni yeni çıkan HD-DVD ve Blu-Ray filmler vardır. Bunlar High Definition formatında filmlerdir. Satılan HD-DVD ve Blu-Ray disk filmlerden çekilmiştir.
Son olarak TV-Rip'ler var.
Eskiden TV'lerde sadece SD yayın olduğundan, TV-Rip'ler kalitesiz olurdu. Hatta bazıları TV kartından riplenmiş olduğundan çok kötü görüntüleri olurdu. Fakat TV'lerde son zamanlarda çıkan HD kanallar sayesinde, HDTV-rip'ler yapılmaya başlandı. HDTV-Rip'lerde bazen sync problemi olsa da, o dizinin DVD'si çıkmadan önce DVD kalitesine yakın şekilde izleyebileceğin tek TV-Rip versiyonudur. HDTV-Rip'ler, HD-DVD-Rip'lerle karıştırılmamalıdır. Her ne kadar HDTV-Rip'ler HD yayın yapan Televizyon kanallarından kaydedilseler de, HD kalitesinde değil, DVD kalitesindelerdir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...