Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kasa yardım...


Chorap

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar yakın zamanda (2-3 hafta içersinde) yeni bir kasa toplamayı düşünüyorum. Genellikle oyun için olucak, biraz da 3D grafik, animasyon çalışmaları için.

Kendim bir liste yaptım ama sizlerin de değerlendirmenizi istiyorum, herşeyden çok emin değilim. Ayrıca biraz daha ucuzlatacak önerileriniz olursa lütfen yazın. Bu arada Amerika'da yaşıyorum ve newegg.com dan sipariş edicem parçaları.

Liste:

Görüntü Kartı: EVGA 768-P2-N831-AR GeForce 8800GTX 768MB 384-bit GDDR3 PCI Express x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card
$530
Kart Soğutucusu: Thermalright HR-03 Plus VGA Cooler
$55
İşlemci: Intel Core 2 Duo E6850 Conroe 3.0GHz 4M shared L2 Cache LGA 775 Processor
$280
HD: Seagate Barracuda ES ST3320620NS 320GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s Hard Drive
$95
Anakart: ASUS Striker Extreme LGA 775 NVIDIA nForce 680i SLI ATX The Ultimate Gaming Motherboard
$300
RAM: 2 x (4GB) Kingston HyperX 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory
$258 (2 x $129)
LCD Monitor: Acer AL2016WBbd Black 20" 5ms DVI Widescreen LCD Monitor 300 cd/m2 800:1
$180
Power Supply: OCZ GameXStream OCZ700GXSSLI ATX12V 700W Power Supply 100 - 240 V
$140
Kasa: COOLER MASTER CM Stacker STC-T01-UW Black/ Silver Aluminum Bezel, SECC Chassis ATX Full Tower Computer Case
$145
CD/DVD Burner: LG Black 20X DVD+R 8X DVD+RW 10X DVD+R DL 20X DVD-R 6X DVD-RW 12X DVD-RAM 16X DVD-ROM 48X CD-R 32X CD-RW 48X CD-ROM 2MB Cache ATAPI / E-IDE Super Multi DVD Burner
$30
Floppy/Card Reader: MITSUMI Black 1.44MB 3.5" Internal USB 2.0 digital card reader with Floppy Drive Model FA404M BLK
$19

Toplam: $2032

Teşekkürler...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her şey çok güzel hoş ama ciddi ciddi animasyonla uğraşıcam diyorsan yeni çıkan quad core 4 çekirdeklerden alman daha faydana dokunur . Ama ben haftada 1 gün 3dsmax le uğraşırım dersen yeterde artar bile .

Birde o kadar para vermişsin iyi güzelde almışken 2ms lik bir lcd alsaydın . samsung öneririm o konudada .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla quad core düşünmedim değil ama çok pahalı onlar ya. Yani şu yaptığım listeyi de biraz daha ucuzlatmaya çalışıyorum açıkçası. 3D programlarla uğraşıcam, fakat çok değil. Daha üniversitede öğrenim aşamasındayım bu programları, zaten çok gerekli olduğunda okulun labinde çalışma imkanım var.

22inch Samsung SyncMaster vardı onu düşünmüştüm aslında (2ms) fiyatı da iyiydi ama son zamanlarda çok şikayet edenler var sanırım tam bilmiyorum. Ekran çerçevesini Samsung başka bir şirkete mi ne yaptırıyormuş ve bu yeni çıkanlarda baya bi sorun görülmüş.

Çok saol, bu söylediklerini daha düşünücem. Fakat biraz daha ucuzlatmak için bu listeyi neler düşünebilirim bir fikriniz var mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.teknofiyat.com/?search=gt+8800&altlimit=&ustlimit=

Ekran kartı bence 200 $ fark ödemene değmez.Bi bak derim.

Quad Core'lar çok pahalı değil Q6600 280 $ zaten E6850 den ucuz.Yalnız şöylede bi gerçek varki bazı programlar quad core destekli olmadığı için yine 2 çekirdek performansı alıyosun.Bi çok testte E6750 ve E6850 Q6600'ı geride bırakıyo.Bunun dışında gözüme pek çarpan bişey yok :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Korax bende aynısını düşünüm ama dx 10 kartı diye seçtim işte, yoksa 8800 gts yazardım...valla hala çok kararsızım aslında...

bu arada bu quad core olayında da aynı şeyi düşündüm. Yani daha herşey quad core desteklemiyo o nedenle düşük hızda bir quad core alırsam bağzı oyunlarda daha düşük performans alabilirim...

Hatta şimdi biraz baktım da,

Intel Core 2 Quad Q6600 Kentsfield 2.4GHz 2 x 4MB L2 Cache LGA 775 Processor

alıp overclock etsem güzel olabilir. ne hıza overclock edilir bu sağlıklı bir şekilde?

anakart, kasa ve power supply ı biraz gözüm kapalı seçtim onlara ne dersiniz?

bu arada DVD konusundaki önerileriniz için teşekkürler başkalara bakıcam...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iyide 8800 gts de dx10 zaten?320 bit ciddi bi rakam yani 768 mb yada 384 mb ram olmasının önemi pek fazla yok.96 pixel processor var arada belki ufak saat hızları farkeder ama şuan çok iyi bi ekran kartı bence bu.Yani 200 $ fark ödemene değmez diye düşünüyorum.Bende 8600 GT Sonic+ var onla bile oldukça rahatım.8800 düşünemiyorum bile :)

Kasa için coolermaster'dan şaşmamak lazım.Çok kaliteli oluyo ayrıca soğutma olayıda mükemmel oluyo.Çokta pahalı değil tam F/P olayı.

İşlemcinin arada vereceği performans farkını farketmeyebilirsin bile belki.Ama ben yinede 4 çekirdeğe aldanma derim,E6850 çok iyi bi işlemci overclock kapasiteside oldukça yüksek.FSB veriyoluda 1333 ayrıca.Bide overclock senin parçalarına işlemcine anakartına herşeyine bağlı.Asus yerine Gigabyte ta düşünebilirsin buarada anakart için.Gigatek'ten bi bak derim,ama buda oldukça ve fazlasıyla yeterli bi anakart gerçi :) PSU'da gayet sağlam buarada bence gayet güzel sistem.Hayırlı olsun :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bende Samsund DVD RW var , ilk barşlarda sorunluydu, update edince düzeldi, şimdi canavar gibi çalışıyo..tavsiye ederim yani.

Kasayı zatengüzel toplamışsında da aklıma takıldı 700W Güç Kaynağı abartı diil mi..Bence 450-500W High Power güç kaynaklarından alabilirsin, yarı fiyatına gelir, performans güzel, elektrik harcamasından tasarruf.düşün derim..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ok valla 8800gts almaya karar verdim, cidden az bir araştırma yaptıktan sonra da görülüyor aradaki fiyat farkının biraz saçma oluşu.

Fakat GTX almaya karar verdiğimde çoğu kişinin kartın fazla ısındığından şikayet ettiğini gördüm o yüzden ekstra bir soğutucu almaya karar vermiştim ona. Orjinal listede de görebilirsiniz bunu (yukarda). GTS için böyle ekstra bir soğutucu düşünmemde yarar var mı yoksa onu da sallasam olur mu biraz daha ucuzlatmak için olayı?

Monitörü de Samsung SyncMaster 22inch alıcam sanırım, burada fiyatı baya uygun ve bugun Circuit City'e gittim orda da vardı açıkta bu monitör. Gerçekten çok hoş ve 2ms.

DVD RW yi de samsung alıcam, baktım iyi bir model buldum kendime.

Fakat ilerde, gts kendi başına yetersiz kalmaya başladığında bir tane daha alıp SLI yapmayı düşünüyorum. Bu konuda çok bir bilgim yok, biraz okuyarak SLI destekli bir sistem yapmayı denedim. Bu listeye bir de onun için göz atarsanız sevinirim, tam emin değilim SLI destekleyebilir mi? Anakart dışında başka kısımlara dayalı mı bu SLI olayı?

Teşekkürler...

[ Mesaj 02 Ekim 2007, Salı - 10:10 tarihinde, Chorap tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tercihlerin çoğu güzel ama rom da ve monitörler pek iyi değil özellikle lg romlar berbat ötesi artık eskisi gibi güzel romları yok 2 adet combo dvd olmak üzere ikiside vasat eski dvd rom umu saymıyorum :( nec,philips,benq öneririm.Lcd de ise philips 190x7 ve samsung yeni lcd leride hoş baya ekran kaplama maddesi daha parlak oda görüntüyü dahada kristalleştiriyor.Ölü pixel sorunu yaşamıyayım dersen philips derim bende 190x var hemen değiştiler lcd yi samsungda aynı güvenceyi vermiş olabilir ama bilgim yok.Biraz daha para basıp 2 harddisk alıp raid 0 yaparım veya tek büyük depo niyetine kullanabileceğim 7200 alıp yanınada 10000rpm lik bi hd alıp seagate veya raptor alıp o hd yi primary oluştururum tadından yenmez erişim hızında.Peki birşey sorucam vga da soğutucuyu düşünmüşsün ama işlemciyede bir zalman yakışır yani ki oc potansiyeli olan işlemcilere karşı.Psu da biraz ucuz geldi biraz uzak kaldım ama taganların fiyatları nasıl birde enermax ların? pek fark yoksa direk tagan veya enermax alırım ;)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok suan Nvidia baya bi üstün durumda.
Birde zaten aletin üzerinde güzel bi soğutucu var yani dandik bişey değil.2 slot kaplıyodu sanırsam.Bence oda yeterli,hele bi al böylece alamazsan sonradan soğutucu alması zor olmaz zaten.Bide PSU önemli,o fiyata 700 watt bi psu gayet uygun diye düşünüyorum.Ama 500-550 watt bi psu da gayet yeterli olur.Bu şekilde bi sistemi 500 watt PSU ile oc yaparak kullanan arkadaşım var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hah arkadaşlar bana şu RAID olayını biraz anlatır mısınız hiç bilmiyorum onu....çift HD nin artıları vs..

bu arada düşük bir quadı overclock etmek yerine E6850 (en hızlı duo) almak daha mı iyi olur, hatta onu da overclock edebilirim ilerde...

ama raid olayını açıklayın bi lütfen...

teşekkürler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Korax 02 Ekim 2007, Salı - 05:10 tarihinde demis ki:
İşlemcinin arada vereceği performans farkını farketmeyebilirsin bile belki.Ama ben yinede 4 çekirdeğe aldanma derim,E6850 çok iyi bi işlemci overclock kapasiteside oldukça yüksek.FSB veriyoluda 1333 ayrıca.Bide overclock senin parçalarına işlemcine anakartına herşeyine bağlı.


Ayrıca biçok testte quad'ın en düşük işlemcisi 6850'nin gerisinde kalıyo.Bence 6850 düşün derim.

Raid olayına gelince;
Şöyle bikaç yazı var işine yarar umarım.




Donanımhaber forumlarından gazsobasi nickname'li üyenin yazısından alıntı;

[spo] Biraz fikrim oldu raid hakkında. Performans için düşünüyorum o yüzden raid 0 yapmayı planlıyorum. İlgilenen arkadaşlar için okuduğum faydalı bilgileri buraya yazacağım.

Pclabsda bir kullanıcının verdiği kısa ve öz raid yapma bilgisini aynen alıntı yapıyorum. (kullanıcının adı sistemal umarım hakkını helal eder:)

"""Bu ay aldığım PCWORLD dergisinde RAID 0 oluşturma yöntemini açıklanmış. Buna istinaden ben de sistemi RAID 'e çevirdim. Bu işlemi yaparken karşılaştığım bazı durumları sizlerle paylaşmak istedim.
Hard disklerinizin aynı özelliklere sahip olmasında performans açısından fayda var.

* Kullanmış olduğum anakartın cd sinden RAID oluşturmak için gereken dosyayı bularak kurulum disketi oluşturdum.
* Anakartın bios ayarlarından cd den boot etmesi ve sata hard diskleri RAID olarak görmesi için ayarladım.
* Sistem üzerinde bulunan diğer ide hard diski devre dışı bıraktım.(Kurulum sırasında problem çıkartabilir, özellikle bir ups yoksa ve bende olduğu gibi elektrik kesintisi olursa).
* Boot ettiği sırada RAID menüsüne girmeniz için Ctrl + I basıyoruz. Burada RAID 'i ne şekilde oluşturacağımızı soruyor. İki seçenek var. Stripe ve Mirror. Seçeceğimiz mod Stripe olacak.
* Mirror yaparsak sistem yedekli çalışıyor. Hard disk boyutu ör. 2x80 taktıysanız 80 olarak görüyor.Bu modda hard disk hızında bir değişiklik olmuyor.
* Stiripe modunda ise iki hard diski birleştirerek tek hard disk olarak görüyor yani 2x80=160 (+/-157). Bu modda veri ikiye bölünerek hard disklere paylaştırılıyor. Böylece hard disk üzerinde yapılan işlem hızı iki katına çıkıyor.
* Sistem cd den boot ederken windows RAID v.s. kurulacaksa F6 tuşuna basıyoruz.
* Bir süre sonra gelen ekranda windows kuracağınız şeyin disketini istiyor. S tuşuna basarak eklemeyi onaylıyorsunuz ve flopy diski yerleştirerek kuruluma devam ediyorsunuz.

Stripe modunu kullanırkerken düzenli aralıklarla yedekleme almamız ve önemli bilgileriniz varsa başka bir yerde tutmamız önemle belirtiliyor."""[/spo]

[ Mesaj 04 Ekim 2007, Perşembe - 04:30 tarihinde, Korax tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Donanımhaber forumlarından Mens Rea nickname'li üyenin yazısından alıntı;

[spo]Raid'in 0; 1; 0+1; 10 vs vs... diye giden seçenekleri mevcut; ama burada biz kullancıların özellikle dikkatini çekenin raid 0 olduğunu düşünürsek öncelikli olarak raid0'dan bahsetmek daha iyi olcak gibi..Raid 0, bilgisayarımızın en büyük darboğazı haline gelen harddisklerimizden aldığımız performansı artırmaya yarıyor diyebiliriz.. Teknik terimlere ve işin teorisine çok da girmeden "faydaları" ve "nasıl kurulduğu" hakkında ufak tefek bilgi vermeye çalışacağım...

raid 0 ve raid 1'i karşılaştırırsak sırasıyla "hız" ve "güvenlik" kelimelerini yakıştırabiliriz bu terimlere.. Burada da bir şeyden kazanç sağlarken birşeylerden ödün veriyoruz.. Fizikteki yol ve kuvvet gibi neyse..
• Raid 0 kurduğunuzda verilerinizin güvenliği tehlikeye giriyor..
• Raid 1 ise tamamen güvenlik isteyen kullanıcılar için..
• İkisinde de en az 2 disk kullanmanız gerekiyor..

Raid 0'ı baz alarak anlatmaya çalışayım.. Raid 0'da iki harddiskiniz "tek" hdd gibi gözüküyor sisteminizde. Bunun nedeni; iki harddisk'in tek harddisk gibi konfigüre edilmesi; aynı anda çalışması.. Yani alacağınız performansta artış yaşayacağınız anlamına geliyor.. Ama tabi veri güvenliğinin de bir miktar tehlikeye girmesi demek bu bahsettiğimiz gibi.. Ufak bir örnekle açıklamaya çalışalım.

Örneğin imzamdaki gibi (2 adet 120 GB Samsung SATA2) harddiskiniz var diyelim.. Raid kurduğunuz zaman C sürücünüz 120+120=240 GB gözükecektir.. (Normalde 211 GB ama 1024kb|1000kb olayına girmeden teorisini veriyorum) 240 GB'lık bu harddiskleriniz de artık anakartlarda bütünleşik olarak gelmeye başlayan raid kontrolcüleri tarafından yönetilecekler...

Veri yazma işlemi de şu şekilde oluyor.. Örneğin s-e-r-h-a-t kelimesini diske yazacaksınız.. 1. diskinize "s-r-a" harfleri; 2.diskinize de "e-h-t" harfleri yazılıyor.. Haliyle okuma esnasında da, teorik olarak her harfin 1 saniye de hdd'den okunduğunu düşünürsek 6 saniyede alınacak veri; 3 saniye içerisinde kotarılmış oluyor 2 harddisk sayesinde..
İşin veri güvenliği kısmı ise tam olarak burada başlıyor.. Harddisklerinizden birisinde bir hata meydana gelirse (örneğin 2.disk bozulursa); 1. diskinizde yer alan "s-r-a" harfleri tek başına bir anlam ifade etmeyeceğinden bilgilerinize sonsuza kadar elveda diyebilirsiniz..

Bunlar zaten sitelerde, dergilerde okunup bilinen şeyler diyerekten lafı fazla uzatmıyorum..İntel'in Matrix Storage Manager'i ve Silicon Image'in raid kontrolcüsü gibi raid kotrolcüleri var anakartlarda.. Yapılan testlerde Intel Matrix Storage'in raid konusunda daha başarılı olduğu gözüküyor. (Bazı anakartlarda ikisi de sunuluyor.. İstediğinizi kullanabiliyorsunuz.. Ben de ikisi de vardı fakat Matrix'i kullandım ben) Ayrıca not olarak belirtmekte fayda var; intel'in çipsetleri nForce çipsetlere göre raid'de daha başarılı.. Özellikle i955X ve i945 serisi.. sırf bu yüzden anakart seçimini değiştirecek birini tanıyorm:) [ben ]

Şimdi ise kurulum aşamasına geçelim...
Raid kurmak için harddisklerinizi anakartlarınızda bağlamak için farklı işaretlemeler yapılmış olması muhtemeldir sata girişlerinizde..Örnek olarak yine anakartımı göstereyim... Raid kurulumu yapılacağı zaman anakart üzerinde bulunan kırmızı slotlara takıyorum ben.Bu slotlar anakartta "boot disk" slotları olarak belirlenen slotlar.. Raid kurulumu yapmak için disklerinizi buraya taktıktan sonra bios'dan bir kaç ayar yapacağız onlara da değineceğim... isterseniz data disk slotlarına yedek amacıyla kullanmak isteyeceğiniz harddisklerinizi takabilirsiniz.



Disklerimizi taktıktan sonra bir adet raid açılış disketine ihtiyacımız olacak.. bunu anakartınızla verilen cd içerisinde bulunan yazılım ile yaratabilirsiniz.. Fakat yaratırken hangi kontrolcüyü (matrix/silicon) ve kaç bitlik işletim sistemini kullanacağnızı dikkatli ve doğru bir şekilde seçin..(32/64 bit windows gibi)

NOT:Bazı anakartlarda bu diskete ihtiyacınız olmayabilir.. Bunun için lütfen anakartınızın kitapçığını referans olarak kullanın.. (Üretici gibi yazdım yaa he he)
Fakat ne kadar diskete ihtiyacınız olmasa da raid kurarken (ben post ekranında CTRL+I'ya basarak raid menüsüne girebiliyorum örneğin); windows kurulumunda gerekli sürücü için disket gerekecektir..

Bağlantıları doğru olarak yaptığınızı ve PC'nizde donanım'a bağlı bir arıza bulunmadığını varsayarak gücümüzü verip bios'a giriyoruz.. IDE konfigürasyonlarının yapıldığı menünden disklerimizi "Raid" olarak ayarlıyoruz... (bende Configure SATA as>>>Raid şeklinde) bu ayarı yaptıkan sonra "Onboard Sata Bootrom" u "Enabled" yapıyoruz.. Raid kurulumu fiziksel olarak ve bios'dan tamamlandıktan sonra "Bootable" olarak raid kümemizi seçebileceğiz..

Disketimizi takıyoruz ve karşımıza bir menü çıkıyor..(Intel Matrix Storage Manager için)
Menüde
1-Create raid volume
2-Delete raid volume
3-Reset Disks to Non-Raid
4-Exit

İlk Menü Resim

**(Menü resimlerini netten buldum; benim konfigürasyonumla bağlantısı yoktur)

Gayet anlaşılır bir menü olduğunu düşünüyorum (az çok ingilizceniz varsa) ve 1 nolu seçeneği seçiyoruz..
Disk/volume information kısmında da bağlı harddisklerimiz gözükmekte.. Daha sonra farklı bir menüye geliyoruz burada da

-Name
-Raid Level
-Disks
-Stripe Size
-Capacity

alt menüleri yer almakta..



• Name'e; sınırlamalara uyarak kafanıza göre bir isim veriyorsunuz..
• Raid Level olarak (Stripe/Şeritleme) raid0'ı seçiyorsunuz..
• Disks menüsünden raid 0 yapmak istediğiniz diskleri belirliyorsunuz.. İkiden çok aynı harddisk bağlı ise sisteminize; seçerken çok dikkatli olun..
• Stripe Size kısmını ise partition boyutu olarak tanımlayabiliriz..NTFS'in standart 4kb 'lık bir bölümleme ile geldiğini düşünürsek 16 KB veya 32 KB iyi bir seçim olabilir.. Multimedia öğelerle çok uğraşan kişilerseniz (ki zaten bu raid0 kurma mantığınızın temelidir ) stripe boyutunu artırmanız tavsiye edilir.. en çok 128 kb'lık bir boyut belrileyebilirsiniz.. Ben 128'lik kullanyorum.. 16kb'lık ile arasında dağlar kadar fark olduğu söylenemez. Kişisel tercih meselesi.. Zor gelmezse size en uygun değeri kendinizin bulması en makul çözümdür. (Haklısınız uğraştırır biraz.. )
• Capacity kısmı zaten sizin yerinize genelde olabilecek en büyük boyut olarak belirleniyor.. İki diskinizin toplam boyutu bir boyut ise o şekilde kalsın ellemeyin...


Tüm bunları yaptıktan sonra emin misiniz vs vs diye soracak.. Bu adımlara kadar gelen birisinin emin olmaması düşünülemez diyoruz ve "Y" yi seçiyoruz karşımıza çıkan soruda..

Ana menüye döndüğünde "exit" diyip çıkıyorsunuz arayüzden.. Daha sonra bios'dan bootable olarak disk kümemizi seçiyoruz, gerekli boot ayarlarını kendiniz yapıyorsunuz diye farzediyorum... .. Sp2'li bir windowsCD'si öneriyorum; Raid desteğiyle ServicePack1 sorun çıkartabiliyordu okuduğum kadarıyla.. CDrom'dan boot ettikten sonra raid için hazırlamış olduğumuz disketi içeri sokuyoruz ve "SCSI veya raid aygıtı yüklemek için F6'ya basın" ekranında F6'ya basıyoruz.. Disketimizin olduğunu söylüyor ve gerekli dosyaları burada almasını sağlıyoruz.. (Uygun sürücüyü seçiyoruz disketimiz içinden // mümkünse ve destekleniyorsa anakartınız tarafından en yüksek versiyonlusunu.. Onun da "ICH7R" olması lazım ben bu yazıyı hazırlarken) Sonrası ise zaten bildiğiniz windows kurulumu... Dikkat etmeniz gereken aklıma gelen bazı noktalar var; onları da şu şekilde toplayalım..


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

1-Anakartınız'ın hangi raid arayüzünü desteklediğine emin olun.. Anakartlar şu anda SATA/SATA2 raid modlarını desteklemekteler.. IDE raid yapabileceğiniz anakartlar da var.. Hatta bazı anakartlar bu iki arayüzle de ayrı ayrı raid yapmanızı sağlayan ek özellikler içeriyorar.. Size uygun raid modunu anakartınızın kitapçığından veya üreticinizin sitesinden öğrenebilirsiniz..

2-Anakartınızın raid denetçisini kullanmak istemiyorsanız veya böyle birşey yoksa PCI yapıdaki raid kartlarını kullanabilirsiniz.. "Promise" , "Highpoint" gibi firmaların kaliteli kartları olduğun duymuştum.. Kendim kullanmadım; ama stabil ve performanslı olduğu söyleniyordu..
Windows'u kullanarak yazılımsal olarak da raid yapabilirsiniz fakat sağlam bir işlemci gücü harcar ve performans konusunda da endişeliyim.. Ama artık bir standart haline gelmeye başlayan raid denetçilerinden dolayı konunun bu kısmına girmemize gerek yok diye düşünüyorum..

3-Harddisklerimizde artık S.M.A.R.T.(Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) özelliği var.. Yani bir tür erken uyarı sistemi. Harddiskinizdeki olası problemleri önceden izleyip analiz ederek sizi veri kaybı yaşayabileceğiniz konusunda uyarıyor.. Eski forumda bu tarz bir hatayla karşılaşmıştım ve çözmek için de çok uğraşmıştım.. Ama sonradan diskin arızalı olduğunu anlamıştık ve değiştirmişlerdi.. Yani demek istediğim; S.M.A.R.T. olaylarını dikkate alın!! Kesinlikle.. (Bunun için Intel Matrix Storage Manager programını kullanabilirsiniz; programı intel'in sitesinden temin edebiliyorsunuz; yüklenirken raid kontrolcüleri için son sürücüleri de kuruyor)

Raid 0 kurduktan sonra, raid kümesi dahilindeki her diskin smart olayını ayrı ayrı görüntülemeniz mümkün olmayabilir.. Sorunun kaynağını bulmak için kümeyi bozmanız ve teker teker denetlemeniz muhtemel..Bilginize..

4-Aşağıdaki sistemler raid kümesini desteklememektedir..Kurmadan önce emin olun..
- MS-DOS
- Windows 3.1
- Windows NT 3.51
- Windows 95
- Windows 98
- Windows Millennium Edition (Me)
- Windows NT 4.0
- Windows 2000 Datacenter Server

5-Özellikle Raid 0 kurarken harddisklerinizin aynı marka ve aynı model olmalarına stabilite açısından dikkat edin.. Eğer farklı kapasitelerde diskler kullanacaksanız düşük kapasite olanınki geçerli olacaktır unutmayın!..

6-Disklerinizdeki bilgileri her zaman düzenli olarak yedekleyin...Raid 0 kurmak; verilerinizin pamuk ipliğine bağlı olmasıdır bir bakıma

7-Raid 0 kümesindeki disklerinizi kesinlikle sökmeyin; bir tanesini söküp güç düğmesine bastığınızda boot atmeyecektir.. Zira, sisteminizi kapatıp tekrar veri kablonuzu takmanız da bundan sonra bir işe yaramaz.. Verileriz uçmuş olur..Yani illa ki windows esnasında bir arıza ya da bozulma gerekmiyor... (Denedim çıkartmayın , hoş olmuyor )
Mümkünse kasanızın içine, sizden farklı birisinin açabilme ihtimaline karşı bir not iliştirin.. "Bu bilgisayarda raid 0 disk kümesi kullanılmaktadır; sistem yöneticinize sormadan kesinlikle harddisklerin veri ve güç kablolarını çıkartmayın, yerlerini değiştirmeyin" gibi.. Kendinizle gurur duyabilirsiniz

8-Sisteminizde iki harddisk de çalışacağından (bende 3 ve disk sayısı daha da artabilir sizlerde)soğutmayı iyi sağlayın..Harddisklerin fazla ısınmaları pek iyi değil.. Bu şekilde kolay arızalanmalarına sebebiyet verebilirsiniz..

9-Boot süresinde bir miktar uzama fakat windows'un hazır hale gelişinde gözle görülür bir artma yaşayabilirsiniz.. Özellikle oyunların bölüm arası yüklemelerinde hızlanma belirginleşiyor.. Ben Samsung'larım ile HDTach programında yaptığım testleri koyuyorum referans açısından.. (Ama her programın testine güvenmeyin.. Abartı yüksek sonuçlar çıkartabilirler sentetik testler olduğundan... "Herkesin kendi testini yapması daha dorğudur elbet" diyorum tekrardan)

10-Diskinizi, bildiğim kadarıyla "C:" "D:" "E:" diye ayırımıyorsunuz normal tek bir diskte yaptığınız gibi.. Yani yedekleme amaçlı olarak başka bir disk kullanmak zorunda kalıyorsunuz.. 120 GB'lık diskleri raid olarak bağlayıp da 200 küsür GB'lık devasa bir C: sürücüsü kullanmak istemeyenler olabilir..Bu noktaya da dikkat etmekte fayda var..

TESTLER:

Burst Speed'den ziyade; Avarage Read speed değerlerine dikkat edin.. Okuma sırasında geçerli değerler o değerlerdir..

Samsung SATA2 ; tek halde...

Western Digital 2500 KS 250 GB (SATA2) ; tek halde...

Samsung SATA2_Raid0 halde bağlı 16 KB'lık küme boyutuyla.

...Ve tüm bunlara değer mi? (raid 0 kimin için?) Sonuç:

Deli gibi oyun oynuyorsanız ve loadinglerde beklemekten sıkıldıysanız... Photoshop ; AutoCAD; 3DSMax gibi çizim programlarıyla uğraşıyorsanız; fiziksel ram'iniz yetersiz kalıyorsa sık sık sanal belleğe başvuruyorsa windows'unuz; video düzenleme ve ses işleme gibi programlarla uğraşıyorsanız; kısaca bir multimedia canavarı iseniz ve bilgisayarınızın harddiskle işi çok oluyorsa RAID 0 tam size göre!.. (VERİLERİNİZİ DÜZENLİ YEDEKLEMEK ŞARTIYLA)

Ama ancak teoride mümkün olan 2 katlık bir hız artışı beklemeyin.. Özellikle rastgele erişim sürelerinde ve istenilen dosyaya ulaşımda normal değerlerden biraz daha düşük (kötü anlamda düşük) değerlerle karşılaşabiliyorsunuz.. Bunun da; verinin hdd'den talep etmeden önce ve erişim sırasında, anakart üzerindeki güney köprüsünden (raid kontrolcünün burada olması lazım ) bir işleme dahil edilmesinin neden olduğunu düşünüyorum.. Ama önemsenecek boyutlarda değil... Farkedemiyorsunuz... Zaten testlerde herşey açık.. Raid 0 kullanan birisi, bence bir daha raid 0'sız çok acı çeker gibi geliyor..

Okuduğunuz için teşekkür eder ve faydalı bir yazı olduğunu ümit ederim..
Saygılar...

O.Serhat KARABACAK

nvidia'nın denetçisine sahip olanlar Raid0 kurmak isterlerse, bu döküman, işlerine yarayabilir. (HumBaba'ya teşekkürler..)

nVIDIA RAID-0 (Striping) Kurulumu ve
Raid Sürücülerinin XP Kurulum CD sine Entegre Edilmesi


http://www.geocities.com/hum_baba/nVidia_Raid0.pdf
[/spo]

emeğe saygı repleri esirgemeyin :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...