Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

elenafilatova.com - Çernobil'den Notlar...


Eternalus

Öne çıkan mesajlar

http://www.elenafilatova.com

Nedir Bu?
Ukrayna'lı yazar Elena Filatova'nın Çernobil konulu sitesi. Elena motosikletiyle Çernobil'i gezmiş ve fotoğraflar çekmiş. Site Elena'nın yazıları, izlenimleri ve fotoğraflarından oluşuyor.

Gerçek Mi Bu?
Evet gerçek. Hem de hepsi. Zaman içinde özellikle yabancı sitelerde siteyle ilgili yalanlamalar görmüş olabilirsiniz. Ancak siteyle ilgili bu iddialar sitenin içeriğiyle ilgili değil. Elena sitesinde motosikletine atlayıp, babası sayesinde aldığı izinlerle oraları gezdiğini söylüyor, iddialar ise Elena'nın turistik bir gezi dahilinde gezdiğini söylüyor.

Sıkça Sorulabilecek Sorular kısmını geçtiğime göre, biraz da ben konuşayım. Gururla söylüyorum, bu siteyi Türkçe'ye ben çevirdim ehe ehe. Oraya Türk bayrağı konulsun diye iki ay kastım. Peki neden? Tam bir nükleer enerji karşıtı değilim ama, biraz oldu-bittiye gelecek gibi duruyor olay Türkiye'de. Tek derdim insanları nükleer enerji hakkında, ve bir terslik olduğunda neler olabileceğini göstermek; bu sayede de konuyu tekrar düşünmelerini ya da ilk kez düşünmelerini sağlamak. Bir siteyle olacak iş mi bu derseniz; değil galiba, farkındayım. Ama nükleer enerjiden önce başvurulabilecek enerji kaynakları(yenilenebilir) olduğunu düşünüyorsanız, ülkemizde yapabileceğiniz çok bir şey yok. Sokaklarda gördüğüm, hükümet ayırmaksızın Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkililerinin yaptığı her işe karşı çıkan bir kitle buna da karşı çıkmış. Ama devlet dairesine, bankasına, polise taş atan bir adamla aynı safta bağlasan durmam. Greenpeace'e de ayıracak çok vaktim yok. Bu yüzden böyle bir şey yaptım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan koca bir kitleye azıcık bir bilgi vererek kendi safıma çekmeye çalıştım. İşe yarasa da yaramasa da.

Siteyle ilgili bir kaç şey söyleyeyim. Sitenin İngilizce versiyonunu okuduysanız önceden, Türkçe'siyle farklılıklarının olduğunu farkedebilirsiniz. Elena bir yazar ve oldukça uzun ve sanatsal anlatımlı cümleler kuruyor. Bunları çevirmek yoğun bir çabaya ve Elena'yla onlarca e-posta süren bir muhabbete mâl oldu. Ancak yine de, en iyi İngilizce bilen arkadaşlarım bile çevirdiğinde anlamını kaybeden cümleler oldu; bunları da bölerek yazdım. Ayrıca içeriğe de biraz karıştım. Örneğin Elena bir yerde nükleer gücün kapitalistlerin, komünistlerin, İslamist'lerin eline geçince tehlikeli olduğunu söylüyor. Böyle bir cümlede İslam sözcüğünü yazmaya gönlüm el vermedi. Elena'ya ne kastettiğini anladığımı, ancak o adamların İslam'la ya da İslam'sız terörist olduğunu, dini hiç karıştırmasak daha iyi olacağını söyledim. O da bu söylediğimi anlayışla karşıladı ve orayı aşırı dinciler olarak değiştirmeme izin verdi. İngilizce versiyonunu da bu söylediğime göre düzeltecek bir ara. Ayrıca tarihi isimleri ve bilimsel terimleri de Türkçe karşılıklarını araştırarak yazdım.

Tüm patiye de teşekkür ederim, sitenin html'indeki hatalarla ilgili, ingilizce bilimsel terimlerle ilgili, tarihle ilgili soruları cevaplayarak farkında olmadan da katkıda bulundunuz siteye.

Devlet okullarında başlayıp, kişisel çabayla geliştirilmiş bir İngilizce'yle çevrilmiştir site Türkçe'ye. Eğer ufak da olsa hatalar bulursanız bildirin bana, Elena'yla konuşup düzeltirim.

Böyleyken böyle, üç ay boyunca nükleer enerji hakkında bir sürü şey öğrendim, insanlar da en azından sitedeki kadarını öğrensin istiyorum. Ve alakasız olacak ama, tüm o wasteland fotoğraflarının benim gibi Fallout hastalarının çok hoşuna gideceğini düşünüyorum =)

edit: Bu arada söylemeyi unuttum, sitenin kalan kısımlarının da üzerinde çalışıyorum. Bir ara onları da Elena'ya yollayacağım. Teşekkürler.

[ Mesaj 29 Eylül 2007, Cumartesi - 21:32 tarihinde, Eternalus tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Okudum epeyce. Eğer doğruysa gerçekten şu beni etkiledi

said:
Bazen buralarda benden başka yolculuk yapan kimse oluyor mu diye yolu kapatacak bir kütük bırakıyorum. Bir iki yıl içinde döndüğümde kütüğün hareket etmemiş olması hâlâ beni takip eden kimsenin olmadığını gösteriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...