Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PDA tavsiyesi


Dela

Öne çıkan mesajlar

simdi, aradim taradim nitekim bulamadim tam bir model.

sanirim hp ipaq serisinden bir alet istiyorum, cunku hp'nin satis sonrasi hizmetleri oldukca oturmus, basim agrisin istemiyorum.

ondan sonra, telefonu olmasi pek gerekli degil gibi.

gerekli ozellikler sunlar ama, bluetooth + bluetooth'lu katlanabilir klavyeyle uyumlu olmasi, wireless lan uyumlu olmasi, office mobile'i performansli calistirabilecek olmasi.

bu kadar, bilen var mi bir model?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Var ya ben de tam olarak böyle bir soru soracaktım cuk oturdu.
Sabahtan beri ben de PDA araştırıyorum.
Ben ayrıetten GPS özelliği de olsun istiyorum ona harita satın almayı düşünüyorum sonradan.

Belli dönemler içinde çıkan modeller birbirinden pek farklı değil galiba. Artık hemen hepsinde windows kullanıldığından aynı şeyler aynı şekillerde yapılıyor. Sadece teknoloji değişimlerinde değişiyor özellikler. Son modellerde daha iyi fotograf makinası ve 3G özellikleri görüyorum mesela.
Mesela eskiden palm özellikleri ve kullanımı farklıydı HPninki farklıydı. Artık kullanım özellikleri farketmiyor gibime geldi bilmem yanıllıyor muyum.

Klavyesi olanlar var olmayanlar var? Avantaj ve dezavantajları nedir?
Nasıl seçmek lazım?

PDA kullanıcılarının bilgisine ve deneyimine ihtiyacımız var.
Di mi Dela??
:)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

HP 6915 kullanıyorum. GPS, Wi-Fi(802.11b),EDGE, IR bağlantılara sahip. Wi-Fi'de g yok ama gerçekçi olmak gerekirse şu anda pek ihtiyaç da yok. İleride belki.

3G ya da başka değişle HSDPA ve HSUPA desteği yok cihazın. Ama Türkiye'de ki ihale fiyaskosunu da bir yana bırakırsak 3G faaliyete geçse bile çok da başarılı olmayacak gibi. Yani o reklamdaki gibi araç içinde haraket ederken o kadar rahat görüntülü iletişim yapamayacağız gibi. Çok yüksek hızla haraket durumunda hız neredeyse EDGE seviyesine kadar düşüyor. Kapsama alanı problemleri de var 3G'nin. Neyse uzun lafın kısası görüntülü iletişim için ben 4G'yi bekleyeceğim. O zamana kadar da 6915 beni rahat götürür diye düşünüyorum.

6915'in ekranı kare ekran, yani çözünürlüğü 240x240. Pek çok uygulamada ekran çözünürlüğü sorunu yaşamanız olası. Gerçi ekran çözünürlüğü emülasyonu için programlar da var.

Bu çözünürlüğe sahip olmasının nedeni bünyesinde q klavyeye sahip olması. Peki ekran çözünürlüğünden feragat etmeye değer mi klavye için derseniz kesinlikle değer.

Word, excel, sms, mail, web gibi uygulamalarda çok rahat ediyorsunuz. Ne cebinizde katlanabilir klavye taşımanız ne de ekran üzerinde kalemle sürekli çızıktırmanız gerekmiyor.

Intel'in 416 MHz'lik X scale ARM mimarisinde RISC işlemciye sahip cihaz. Her zaman dediğim gibi RISC işlemci yönetir. Lakin fanatizmi bir yana bırakıp kendi sınıfındaki diğer PDA'lerin işlemcileri ile karşılaştırırsak HP 6915 karşılaştırıldığı cihazlara göre değişmekle birlikte performans açısından ilk 2'ye oynuyor. Zaten bildiğim Intel'de 416'dan daha hızlı 520 işlemcisi var.

Klavye uğruna ekrandan feragat etmeniz gerekmiyor elbette. Misal JasJar ya da beni tercihte çokça zorluyan Benq P51 gibi cihazlarda çözünürlüğü 320x240 olduğu halde klavyeye de sahip pocket pc'ler de var elbette.

Ama onlarda da GPS yok. Peki GPS Türkiye'de ne kadar faal ve fonksiyonel? Haritalar sürekli güncelleniyor. Igo, TOMTOM gibi firmalar Türkiye haritalarını güncellemeye başladılar. Hatta sanıyorum Başarı firması Igo'nun Türkiye dağıtım ve geliştirilmesini üstlendi.

Haritaları nette bulmak sorun değil ve Fatma(kullandığım Igo'da Türkçe konuşup yönlendirme yapan ses) sayesinde cihaza çoğu zaman bakmanız bile gerekmiyor. Rota hesaplaması başarılı ama haritalarda güncel olmayan yerlerde rota sapıtıp sizi döndürüp durabiliyor. Ayrıca cihazı aldığınızda TOMTOM'dan 1 harita ücretsiz indirme hakkı veriyor HP.

Farklı bir özellik olarak çektiğiniz fotograflara tarihten farklı olarak GPS lokasyonlarını da girmeniz mümkün. Bu da ilginç birşey. Fotograf demişken 1.3 CMOS flashlı bir kamerası var ama süfer fotograflar beklemeyin. Sonuçta CMOS sensor. Yani ne sensor ne ben söyliyeyim. Bin küsür çözünürlükte resimler ve üçyüz küsür çözünürlükte videolar çekmek mümkün. 2x dijital zum yapabiliyor.

Windows Mobile 5 var üzerinde. DOğrusunu isterseniz 6'nın çığır açacağını sanmıyorum ama ROM update ile upgrade mümkün olabilir sanıyorum. İşletim sistemi İngilizce, Türkçe desteği de var ama ben yüklemedim. Kullanamıyorum Türkçe işletim sistemini.

Uygulamalar derseniz neredeyse sınırsız. Geçen Dotnet framework yükledim. SDK'sı da var. Yani .NET de uygulama geliştirip kullanmak mümkün.

Hatta kendi içinde çalışan c++ derleyiciye bile denk geldim.

Keza bilinen ofis ve Web uygulamaları dışında DB uygulamaları, CAD programları (3D), Flash (şu anlık 7'ye kadar destekli), Acrobat reader, Microsoft Reader, Winrar, IM programları (Skype,MSN), ortam yürütücüleri (WM10, winamp, divx player), network browser'ları var da var işte.

Terminal services client ile RDP kullanıp ister Wi-Fi üzerinden ister EDGE ile(parası dokunmayacaksa :P) Terminal Sevice çalışan masa üstü PC'yi kullanabiliyorsunuz. Bızdık bir cihazla koca sunucuya session açıp onu kullanmak değişik bir duygu.

Hafıza olarak 128 ROM 64SDRAM var. 40-45 MB kullanıcıya kalıyor SD'den. MicroSD yuvası ile hafıza eklemek mümkün.

Pil ömrüne gelirsek normal kullanımda 2-3 gün götürüyor pili. Ama Wi-Fi ve GPS pil canavarı naneler. Yürürken değilse bile sık yoklamalı durumlarda yani araç ile giderken GPS sürekli açık kalmak şartı ile 5-6 saatte pili tüketebilir. Gerçi araç şarj kiti bu soruna çözüm.

Ekranında çizilmelere karşı koruma sağlayan açılır kapanır mikadan bir kapak var. Çantada cepte çizilmeyi engelliyor.

Fiyatına gelirsek ben 1600 küsüre almıştım geçen Şubat ayında. Demin baktım Hepsiburada.com'da 1146'ya satılıyor. Daha ucuza bulmanız da olası. Bir solukta bunları söyleyebiliyorum başka sorunuz varsa beklerim.

edit: Martta değil Şubatta almışım. :)

[ Mesaj 30 Eylül 2007, Pazar - 00:28 tarihinde, GE-TA tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazi icin tesekkurler ama cok pahaliymis o model. ayni cpu'ya sahip daha ucuz modeller de var.

bi de wi-fi'i olmayan modellere kartlardan takip direk baglama imkani var sanirim, o kartlar da 100 dolar. hangisi destekler hangisi desteklemez nasi ogrenebilriz?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sağol GE-TA çok güzel açıklamalı bir cevap yazmışsın.
Ellerine sağlık.

Valla bence wi-fi lazım
Artık bir çok yerde wi-fi var ve onları kullanabilmek avantaj. Skype yükleyip bir de bedava konuşma yapmak var. Arkadaşım ayın 20 günü yurt dışında geziler fuarlar vs. için gidiyor. Devamlı PDA+wi-fi+Skype ile irtibat kuruyyorum heryerde Wi-Fi var diyor. Artık olmazsa olmaz gibi bir şey wi-fi.

Bu arada göze çarpan modellerden Benq P51 ve Asus P535 var. Benq'yı da Asus'u da çok övüyorlar.

Tabii bunun yanında Blackberry 8820 gibi bir sağlam alternatif de var. Hem de sabit ücretli olarak turkcell sınırsız GPRS gibi bir güzelliği de var Blackberry cihazların. (sadece Blackberrylerde var bu kampanya)

Bu cihazlar da olunca biraz dfaha kafa karışıyor.

Bu cihazlar hakkında yorumu olan var mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bunlarda CPU saati, fiyatı belirleyen asıl özellik değil zaten. Daha yüksek CPU saat hızına sahip çok daha ucuz modeller de bulabilirsin.

Bünyede barındırabildiği donanım özellikleri fiyatını arttırıyor. Durup düşünürsek built-in Wi-Fi ile sd Wi-Fi arasında yaşayacağın performans farkını işlemcinin yüksekliği paklamayacaktır. Keza SD GPS'de de aynı durum mevzu bahis. Ya da bluetooth.

Ayrıca Sd yuvanı eğer bir ikincisi yoksa hafıza dışında birşeye harcamak pek akıl karı değil.

Uyumluluk konusuna gelince, cihazındaki sd yuvası mutlaka SDIO olmalı. Gerçi yeni modellerin sanıyorum hepsinde SDIO var. Ayrıca windows işletim sistemi kullanıyor olursan pekçok kartı sorunsuz kullanabilirsin. Palm OS'larda sorun olabiliyor. Misal wireless çalışmasına ramen ama internete girememe gibi.

Ama kesin bir kriter ya da uyumluluk listesi yok malesef. Bilindik bir marka alırsan uyumlu donanım bulmak daha kolay olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşlemcilerde sadece saat hızı birşey ifade etmiyor. Mimari de önemli. Ondan saat hızı eş mimari olmadığı sürece gerçek bir performans farkı belirmiyor. Texas'ın işlemcisinin saat hızı düşük olabilir ama instruction set sayısı ve özelliği farklı olup Intel ile aynı ya da daha fazla performans verebilir. Fiyat konusunda fazla kafanı karıştırmasın işlemci saati.

Tüm özellik diyerek ne kast ediyorsun bilmiyorum ama qtek'de GPS'li bir model yok benim bildiğim. S200'e baktıysan onda ayrıca klavye de yok. Bunun yanında bayii satışı olmasa bile TV receiver'lı PDA'ler de var. Yani tüm özellik muğlak bir ifade.

Klavye ve GPS'i devre dışı bırakırsan, 600-900 arası bir rakam normaldir. ETEN m600 falan ucuza bulunabilecek cihazlar. Ayrıca I-mate'leri de göz ardı etmeyin.

Benq P51 daha önce de söylediğim gibi almayı düşündüğüm bir cihazdı. P50'deki bazı sorunları çözmüş olduklarını yazıyordu siteler. Kilitlenmelerde program ve veri kaybı gibi sorunlar. Ama sonra GPS'de olsun diyince ondan vazgeçtim ben.

Pederde Asus'un p525'i vardı. Onda telefon tuş takımı vardı. P535'de tuştakımını çıkarmışlar. GPS'i eklemişler ve işlemciyi yükseltmişler. Şık olmuş.

İllaki PDA havasında olmasına gerek yok dersen Toshiba G500'e de bakabilirsiniz. Pocket PC'den ziyade smartphone'a daha yakın. Temel hafıza 64+64 şeklinde ama diğer özellikleri ve fiyatı güçlü bir rakip yapıyor cihazı.

[ Mesaj 30 Eylül 2007, Pazar - 05:37 tarihinde, GE-TA tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

qtek s200 kullandim ben 4 ay falan; telefon olarak son derece kullanissiz olmasinin yaninda uzerinde klavye de olmadigi icin pda olarak da sinifta kalan bi urun bence, stylus la olmuyo sadece.

ama bana kalirsa windows mobile kullanan hic bir urun kullanilmamali, gidilecek yol symbian :p program kapamak bile ayri dert ..

s200 un bluetooth unu pek kullanmadim ama teknik servis olarak aletin alindigi yere gore servis kalitesi fark ediyo. ben turkcell kampanyasiyla aldigim icin turkiye distributoru olan casper yuzune bile bakmamisti aletin ve kvk nin rezalet servisine yollamisti; ama teknosa ydi casperdi o tarz turkcell disi satilan urunlere casper in servis verdigini biliyorum (kalitesinden haberim yokgerci)

bunun yaninda hoperloru baya fragile bi urun, genelde yere ilk dustugu anda hoperloru calismamaya basliyo; rahatsiz edici ve cok bilinen bir sorun. bir sure pamuk sikistirilarak kullanilabilse bile daha sonra servis destegi sart oluyo.

benim ortamda onerecegim urun nokia n95 olurdu fiyat sorun degilse ..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pardon ya, eksik bölüm var paragrafımda. P51 almak istediğimde henüz Türkiye'ye gelmediğini öğrendim. Ben telefonu Şubat ayında aldım. P51 geçen Haziran ayı gibi geldi.

O zamanlar piyasada P50 vardı. Bir süre onu da düşündüm ama onun da GPS'i yoktu GPS de olsun diyince p50'den vazgeçmiştim demek istedim. Düzenleme cümle uçurmuşum sanıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben 3g yerlesip oturup makul fiyatlara cekilene kadar pda almaktan vazgectim, master icin yurtdisina ciktigim donemlerde de 12-13 inchlik ufak bi laptop kaparim sanirim olursa.

ama hp'nin bi modelini kestirmistim gozume, onun boyutlarina asik oldum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hangi modeli
3g yi beklemek de bilmiyorum ne kadar dogru
millet 4g ye geçiyor artık
biz daha 3g bekliyoruz

O muhabbeti hiç anlamıyorum zaten
Teknolojiyi kuran şirket
Altyapıyı kuran şirket
Telekominikasyon desen artık devlet tekelinde değil
eeee
devlet neyin ihalesini yapıyor
Kime neyi nasıl satıyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...